torsdag 31 mars 2016

Lill-lördag - med bryggeripub i Sumpan och Take Over hos BrewDog

Det händer en hel del i ölväg i Stockholm - igår (onsdag 30/3) så körde Sundbybergs Köksbryggeri sin andra bryggeripub och samtidigt så hade BrewDog Bar Kungsholmen fint besök från Italien. Jag lyckades klämma in bägge dessa evenemang i min kalender.
SUPA - i det nya bryggeriglaset!
Det nya glaset är i formen av Shaker-pint, tjockt och tungt - inget finlir, men det funkar utmärkt för de 2 nya ölen.

Skum upphällning
Började med ett besök hos kommungrannen där de lockade med 2 stycken helt nya öl - SUPA och Scotch Ale. SUPA är deras nya Pale Ale bryggd med Sorachi Ace-humle, men den är på inte sätt påträngande dillig som den annars kan vara, denna känns mer som en bra brittisk pale ale.

Scotch Ale med en härlig skumkrona!

Framför allt Scotch Ale var en mycket trevlig bekantskap, trots problem med tap-anläggningen (mycket skum) så funkar den utmärkt! Härligt karamellröd i färgen.
Trots trevligt sällskap av en före detta kollega Axel och hans vän Mats (som bägge 2 nu följer mig på Untappd) så valde jag att vandra vidare ut i onsdagskvällen och tog sikte mot Kungsholmen.


Stå upp-komikern Denis Leary sa för länge sen "....I wont do a drug named after a part of my ass, kind of a personal guideline....." - i det fallet rörde sig om Crack. Jag bröt mot denna regel för första gången igår - ja, nästan i alla fall.
Det italienska bryggeriet CRAK uttalas på samma sätt som drogen, men deras öl är nog avsevärt godare - om än beroendeframkallande!

Jag testade tre av deras öl under onsdagskvällen, alla tre var mycket goda - men det var framför allt Olmo som stack ut på ett mycket positivt sätt. En Ale som har lagrats på romfat och har en abv på 8.2%. Doften och smaken av rom är tydliga men aldrig påträngande - bara precis lagom för att lämna ett mycket behagligt avtryck på min smaklökar. Men även Soul Stout och samarbetet med Pöhjala - Supermassive Imperial Cocoa Stout var som skrivet var klart drickbara.
Soul Stout
Fick en kort pratstund med Claudio (längst till höger på bilden nedan) som är marknadsförare och exportchef för Crak.
Bryggeriet är beläget i nordöstra Italien, i regionen Padua - närmare bestämt i staden Campodarsego (i närheten av Venedig).
I bakgrunden skymtar bland andra Tom, Original Brands och ett gäng italienare.

Importören Original Brands Sweden har återigen lockat hit en mycket angenäm sydeuropé - för den som missade gårdagens happening kan jag varmt rekommendera ett torsdagsbesök på BrewDog, det borde kunna finnas några skvättar kvar i den digra gästlistan.


onsdag 30 mars 2016

ÖL-historia - lätt och mellanöl på slutet av 60-talet

Hittade en ölrelaterad bild i en Facebook-grupp (som ej är ölrelaterad). Fotot härstammar från slutet av 60-talet och är taget i en ICA-butik (Norrmalmshallen) i Skärholmen (Stockholms-förort), där jag bodde under denna tidsperiod (dock drack jag inte öl då).

På fotot är det ölhyllan som är avbildad, inklusive prislistan - som jag blir något förvirrad av initialt.

Foto från ICA Norrmalmshallen i Skärholmen (redigerat XX)


Priskolumnerna borde ju gälla stycke- respektive flak-pris - (även om min första tanke var literpris i högerkolumnen). Men om jag räknar på till exempel Till Spetsat Öl (*) (från Till-bryggerier i Östersund) - som kostar 1.55 kr per burk, det flaket verkar så vitt jag kan se innehålla 24 burkar (4*6) och där står priset satt till 35.30 kr/flak. Det korrekta priset för 24 burkar av den ölen borde vara 2 kronor dyrare.

Men vad jag förstår så lämnades det mängdrabatt - köp 24 betala för 22 - något för systembolaget att ta efter kanske....

Många klassiska ölnamn, några mindre kända i dagens läge - SKÅL, det får man väl inte heta i det här j-a landet numer......
Till-bryggerier verkade göra en lågalkoholversion (1,7%) av Tom Collins på burk (eller är det en öl? Hittar den inte i prislistan).
Frågan är - är alkoholnivåerna beräknade i volym eller vikt?
Någon som är klokare än jag kan säker räkna ut vad dessa priserna motsvarar i dagens penningvärde.

(*) Till Spetsat Öl - ett rätt fyndigt namn, föregångare till de nu så populära "spritade ölen".......

tisdag 29 mars 2016

Ölfoton special utomhus - solig påskhelg

Denna vecka är det påsklov (har jag hört), men som ålderstigen dubbelarbetare så blir det bara en extra lång helg. Även om jag generellt inte är någon soldyrkare så är det ändå skönt med lite mysig vårsol - det underlättar ju för en ivrig amatörfotograf.
Nu blev det inga långa utflykter denna helg, men väl några givande sittningar på uteplatsen, dit spegeln fick följa med för första gången på länge. Dessutom ett helt nytt (åtminstone tidigare oanvänt i dessa sammanhang) "ölglas", som dessutom gav lite nya spännande bildidéer.

Barrel Ale ur Anchors Argonaut Collection


Beercapart


Bra bäst före-datum



2 flaskor - eller?


Fokus på flaskan

Till sista droppen - Magic 3.5 Pineapple Gose



Nytt "ölglas"




Storfot-selfie!




Den är visserligen (hem)lagrad, men inte på fat.....
Det nya "ölglaset" är egentligen en vas, men den funkar rätt bra för kul ölfoton också, dock inget bra dricksglas...... Då funkar mitt nya Barrel aged-glas mycket bättre!

Jag lyckades tyvärr radera ett stort antal bilder (i samband med utrensning av "gamla" bilder) som annars hade platsat i denna helgsamling - men några bra bilder lyckades jag rädda.....


torsdag 24 mars 2016

Old Tom - en exklusiv hyllvärmare på bolaget

BeerCatCapArt - gamle Tom!

En klassisk brittisk Strong Ale på 8.5% abv, mörkt rostbrunröd i färgen med ett mörkbeige-färgat skum. Med en doft av mörka söta frukter med inslag lakrits, smakar också lite söt citrusfrukt - är det verkligen de Svensson vill ha i sitt ölglass?


Tydligen inte tillräckligt ofta i alla fall, för sedan Old Tom "The Original Strong Ale" från Frederic Robinson Ltd återkom på bolaget så syns en allt som oftast i "stora" mängder i hyllan på mitt lokala bolag. Kanske är den redan är på väg att tappa sin plats i "standardsortimentet" på systembolaget.

Inget fel med det, säljer den inte tillräckligt mycket så finns det ju ingen anledning för den att stå där som hyllvärmare. Jag vill inte uppmana till "stödköp" av just denna produkt (det finns nog fler öl som ligger i riskzonen), men jag kommer att köpa några extra flaskor för jag gillar ölen!

För det facila priset av 25 kronor och 90 öre (drygt 78 kr/liter) så får du en snygg 33cl-flaska, med skön kapsyldesign och en mycket välsmakande öl som bryggdes för första gången 1899 och är döpt efter bryggarkatten Tom.

Tidigare i år var det ju 2 andra klassiska öl som föll under samma giljotin - Rochefort 10 (*) och Aech Schlenkerla Rauchbier.

* = verkar fortsättningsvis finnas i vinkällarbutiken i PK-huset (Göteborg/Malmö ?).


måndag 21 mars 2016

Ölfoton special utomhus - svensk eko-saison

Denna öl har tidigare figurerat i denna serie av utomhusfotograferingar, men den fick ändå följa med ut på uteplatsen och väl där blev det en del bra bilder.

La upp 2 stycken "Snart på en blogg när mig"-foton på Instagram. Den första bilden var ju lite väl hemlig kanske.....
Spegelvänd från undersidan av glasfoten.
Orsaken till suddet i det nedre vänstra hörnet syns lite tydligare på nästa bild, åtminstone halva....
Hästen!

Som framgår tydligt i dessa 2 första teaser-foton så handlar det om Rådanäs ekologisk Saison.







Hjälpmedel i form av en halv tegelsten


Det andra teaser-fotot i sin helhet.

Fortfarande lite väl kallt att sitta ute och njuta av ölen, men snart så......

tisdag 15 mars 2016

Skribentprovning med tema - Ekologiska drycker


De skribentprovningar som jag varit på tidigare har ju varit renodlade "nyhetsprovningar", men när det dök upp en provning av ekologiska öl & cider/blanddrycker så tvekade jag inte en sekund.
Jag har efterfrågat denna typ av provning (missade den senast förutvarande) då många eko-öl bara finns i beställningssortimentet. De ölen som vi fick testa denna gång var visserligen överlag "standardsortiment", men ändå trevligt att ha så många eko-drycker samlade i ett och samma rum.

Jag tänker inte lista alla (totalt 59 stycken) drycker som fanns tillgängliga under måndagens provning, bara omnämna några särskilt nämnvärda (både ur positiv och negativ bemärkelse). Inom parentes anger jag produktens artikelnummer hos systembolaget.

Bland de 4 alkoholfria (2 öl och 2 must) produkterna så var det väl egentligen bara en som var riktigt bra - Jus de Pommes Arisanal Pétillant (#1990) - en fransk must på 0,5% som jag testat tidigare. Jag hade även testat Roomi Svarta Vinbär - Aronia (#1923) - en svensk KRAV-märkt must på 0,1% som jag testade på Älvsjö-mässan för något år sedan, ingen favorit då och inte nu heller (svart-vinbär funkar inte för mig!).
PET-flaskan

Carlsberg Hof är ju numer Organic (#1365) och finns i hela 4 olika förpackningar - jag testade två av dem, med förvånansvärt olika resultat. Halvliter i burk  respektive PET-flaska, det var i flaskan som något hände. Jag misstänkte först att det kunde bero på att jag inte sköljt glaset (söt cider i tidigare) tillräckligt innan. Men jag testade ett annat glas - med samma doftresultat, en angenäm fruktig sötma. Här fanns även en hyfsad munkänsla och efterbeska, medans burken kändes tunnare.

En annan överraskning var att jag plötsligt hittade tydliga citrus-toner i Bryggmästarens Bästa Ekologiska (#1592), jag har ju testat den tidigare med viss förnöjelse - men nu var första gången som jag riktigt uppskattade den.
Positivt premiärtest blev det för min del av Cirrus The Cloudy Lager (#1361) från Brutal Brewing/Spendrups. En välbalanserad blekdimmig citrusdoftande lager.

En annan nyhet (släpptes tidigare i år) för mig var Amber Lager Källare No 9 (#1312) från Krönleins, får väl också godkänt trots tunn kolsyra.

Västkust (#89509) från Oceanbryggeriet dök ju upp igen på bolaget för ett tag sedan - jag hade missat att den numer är ekologisk. Saknar den annars så Ocean-typiska lättsamma rökigheten, men har en trevlig sträv beska.
Likaså så gillar jag Organic Ale (#11625) från S:t Eriks Bryggeri, som är en "tung" pjäs på lättsamma 4.7%, mycket kola i näsan, bra sötma - ingen smaksensation, men klart godkänt. Till skillnad från kusinen från samma brygghus - Sigtuna Organic Ale (#1547). Vet inte om det var något fel på denna flaska för när jag druckit den tidigare har den inte doftat så här "illa", dessutom avslagen tunn kropp.....

Jag vill även nämna 2 nyheter - Organic Red Kite Amber Ale (#1683) från Black Isle Brewery - som finns i standardsortimentet - en mycket bra karaktär för en öl som håller till på 4.2%. Det samma gäller The Holley Blonde Ale (#30170) från Remmarlöv Gårdsbryggeri AB.

Bäst i denna provning var ändå 2 "gamla" svenska favoriter - Dalalager (#89149) från Oppigårds och Stigbergets Eko Pale Ale (#30257) från Stigbergets Bryggeri, som ju bägge finns i standardsortimentet.

Med på provningen var även personliga favoriten Saison Dupont Biologique (#1614) från Brasserie Dupont och Très Belle Chic Trippel (#11218) från DesignBrew.

Jag valde att avsluta provningen med några olika cider & blanddrycker, värda att nämnas däribland var framför allt;
Kiviks Ekologisk Päroncider (#1887) - härligt friska päron med litet inslag av skumbanan (?).
Herrljunga Cider Organic Fläder Lime (#1820) - härlig mix av fläder och lime, söt!
Kiviks Ekologisk Äppelcider med smak av Fläderblom (#1874) - återigen fläder, Alf tycker om fläder!
Herrljunga Cider Organic Jordgubb Lime (#1847) - oerhört snygg, väldoftande och uppfriskande sommardryck.
Xide Organic Pomegranate Hibiscus (#1739) - svåröppnade kapsyl på PET-flaska, men väl öppnad så är den mycket god, perfekt som välkyld sommardryck.


Varning utfärdas dock för denna;
Sailor Sour Lemon (#1839) - väldigt kemiskt sur, en direkt obehaglig alkoläsk.


måndag 14 mars 2016

Ölfoton special utomhus - Söndagseftermiddag med Champagne

I slutet av januari i år kom jag att för första gången testa denna ljuvliga öl, har testat den på flaska en gång till sedan dess (inte fullt lika exalterad då). Men under söndagens mulna eftermiddag - nyss hemkommen från Korvfestivalen - så tyckte jag att det var dags att köra helgens utomhusfotografering.
Ölen heter Champagne Supernova och är en Imperial Champagne Pilser - en samarbetsöl mellan Költur och Nordic Kiwi Brewery.





Onödigt spill......


Beercapart!

Fluffigt gräddigt skum!


The Bird on the cap!



Trots det lite småtrista vädret så passade det utmärkt att sitta ute och inmundiga denna underbara öl, väl värt att beställa via privatimport hos systembolaget (kolli om 24 flaskor, men kan gå att beställa styckvis om du hämtar ut i butiker på Ekerö eller Brommaplan)!