onsdag 25 mars 2015

Snart två år med C/O Hops - ett magasin som bryr sig om öl!

I juli 2013 så var det releaseparty för det allra första numret av C/O Hops, jag var givetvis där och smygläste - då jag i det läget ännu inte hade fått hem mitt första prenumerationsexemplar. Sedan dess har tidningen regelbundet lyst upp min vardag med ytterligare 7 nummer, det senaste dök upp häromveckan.

Jag ångrar inte en sekund att jag hoppade på en årsprenumeration (som sedan dess förlängts med ytterligare 1 år, snart är det dags att förlänga igen!) även om tidningen numer finns tillgänglig i välsorterade presskiosker runt om i landet. Men jag rekommenderar starkt att den som inte redan gjort det skaffar sig en prenumeration!
Om du saknar något nummer så går det att komplettera via lösnummer inköp (se prenumerationslänken).
Dessutom finns tidningen också i en elektronisk version på nätet.

I varje numer finns flera återkommande tema-artiklar;
Ölvärlden blir allt större, men också mer lättillgänglig.
  • Ölvärlden - i #8 om alla festivaler och större events med ölanknytning runt om i världen.
  • Ölporträtt - Rochefort 10 får ett uppslag av Johan K i senaste numret.
  • Beer & Food - vad gillar Bryggarna för mat? I #8 handlar stora delar av tidningen dessutom om hur det går att integrera ölen i själva matreceptet.
  • Ölskolan - Lars-Göran har i tidigare nummer bland annat gått igenom alla huvudingredienser i ölen, i #8 handlar det om att lagra ölen.
  • Bryggerikartan - en allt mer välfylld lista över samtliga svenska bryggerier.

Varför nöja sig med att dricka öl till maten....
Intressant Sverige-karta - som uppdateras i varje nr.
Skribenter som regelbundet skriver i tidningens är bland andra Pelle Stridh (också chefredaktör), Lars-Göran Dahlgren (Ölskolan bland annat), Johan Lenner, Johan Kronquist och i senaste numret också Tobias Göth.

C/O Hops var nominerad som "Årets ölutvecklare 2014" - men det priset togs hem av Brekeriet.

Nästa nummer (9) kommer redan i april!

Tidningen publiceras av ME AND MY MAGAZINES.

Alla bilder är tagna av mig med min surfplatta, men det är bilder av innehållet i tidningen - ingen egen produktion. Jag har frågat om lov.


tisdag 24 mars 2015

Växjö Ölfestival 2015 - Dryckeslistan börjar ta form!


Den 11 april kryper oundvikligen allt närmare i kalendern och jag blir allt mer längtansfull. Planering och logistik för resa, boende och festivalbesök börjar ta en allt fastare form.
Men vad kommer jag att dricka under festivalen?
Via denna länk (till ett excel-ark) kan den som så önskar följa utvecklingen på vad utställarna under årets ölfestival kommer att servera. I nuläget är inte alla utställare med på listan och jag hoppas att några av dem som står med redan fyller på med mer grejer - Dugges till exempel!

Men som det ser ut nu så ser framför allt Original Brands lista mycket spännande och inbjudande ut, 3 starka italienska kort plus lite annat. Framför allt Birrifico del Ducato ser jag framemot att testa mer grejer från.
Brygghus 19 har en ekfatslagrad version av Balalaika med sig, en bamsing som väger in på dryga 12%, som jag kan tycka de borde spara tills kvällspasset (jag missade den vanliga Balalaikan i fjol).
Trädskogens Bryggeri har fyra öl listade - jag hoppas hinna med alla fyra.




måndag 16 mars 2015

Kalas på Döbelnsgatan!

Lite knappt 1 år efter det officiella öppnandet av Mikkeller Bar Stockholm så var det dags att partaja! Jag missade ju öppningsfesten och höll på att missa kalaset av samma anledning - förkylning. Mot bättre vetande gav jag mig av mot Vasastan i god tid, på vägen inhandlade jag en helgbukett för att överräcka till representanter för födelsedagsbaren.
Jag anlände 20 minuter före utsatt öppningstid och blev positivt överraskad av den korta kön utanför - som inte var överdrivet mycket längre när de väl öppnade.
Tap-tavlan lika välfylld som vanligt!

Det blev en rätt lagom folkmassa inne i baren och jag beställde snabbt in 2 småglas från gästfaten Ananas Feber och Mandolin Feber från Brewski/Höganäs. Tog därefter posto vid ståbordet direkt till vänster innanför dörren. Där blev jag kvar under mitt resterande besök. För varje öl som inhandlades så fick jag och övriga gäster en lott och när första ringen var tom som skedde dragning. Fina priser i form av glas och tröjor utdelades till lyckliga vinnare (inte jag).

Under tidiga eftermiddagen testade jag totalt 5 öl, utöver ovan nämnda så blev det The Purpose of IPA från All In Brewing, Spontanchokoberry och Big Worster Raspberry från Mikkeller. Den sistnämnda är ruskigt bra och All in gör mig aldrig besviken.
Det blev rätt mycket folk under tiden jag var kvar, men aldrig värre än att det gick att komma fram för att kunna beställa.

Jag valde att avvika rätt tidigt, trots att det var mycket trevligt.

Petra jobbar hårt!
Lätt febriga Brewski-brews och 2 (nit)lotter!
Big Worster Raspberry visade var skåpet skulle stå.
Skönt namn på denna ändamålsenliga IPA!

Alf testar Snacks

Det har blivit vissa förändringar i regelverket kring alkoholrelaterade varuprover till dryckesskribenter. Sedan 2015-03-01 är det nu inte tillåtet för producenter/importörer att skicka hem eller bjuda på alkoholhaltiga drycker.
Jag har under min tid som bloggare fått ett antal alkoholhaltiga varuprover (enstaka och mix-lådor) hemskickade, bjudits på sortimentsprovningar och på de festivaler där jag haft press-ackreditering har jag fått ett (stort) antal gratis varuprover. Så visst kommer dessa nya regler inverka mer eller mindre negativt på innehållet i min blogg, men jag tror (hoppas) att det inte ska skrämma bort allt för många läsare.

I förra veckan fick jag hem en leverans av varuprover, även om de inte är alkoholrelaterade så hade jag knappast fått dem om jag inte vore bloggare. 

Det var en stort brun jiffy-påse (vadderat kuvert) som innehöll de smakprovsförpackningar som jag tackat ja till från PR-byrån Rippler. Givetvis var det inte den firman som tillverkat innehållet - de agerade på uppdrag från Flodins
4 stycken förpackningar á 40 grams med 4 olika proteinrika snacks - som enligt Rippler skulle vara; 
Det är 100% kvalitetskött från Sverige, Danmark, Baltikum och Finland, med hög proteinhalt.
Det handlar följaktligen inte om några potatischips eller nötter, här snackar vi rena och skära köttprodukter. 
Jag är generellt rätt skeptisk till denna snacks-form - jag försöker ju dessutom undvika snacks överlag och tycker inte att godissnacks överlag funkar allt för väl som tilltugg till öl. Men vadå, är det gratis så tackar jag givetvis inte nej till att åtminstone testa (dock inte med öl som dryck till).

Den första påsen jag valde att öppna var "Pepper & Beef Snacks" - vilket visade sig vara strimlad Lövbit (grillkioskens version av Lövbiff) som är kryddad med både svart- och grönpeppar. Jag är måttligt förtjust i just grönpeppar, men just kryddningen var här ändå rätt välbalanserad. Problemet för min del låg snarare i bitarnas konsistens - det var överlag segt. Inget jag lär köpa i handeln.

Andra påsen - Crispy Pork Chips - fick fungera som tilltugg till min middag (fläskkotlett passande nog). Och detta var väl den av produkterna som mest påminner mig om "vanliga snacks". Små runda buckliga tunna chips, lätt kryddade med Jalapenos och Peppar. Inte heller detta en kryddkombination som jag normalt sett är särskilt förtjust i - men här funkar det förvånansvärt väl, delvis beroende på att det inte är särskilt hårt kryddat, lagom för mina känsliga smaklökar och en angenäm smakupplevelse. Kanske skulle kunna tänka mig att köpa en påse om jag såg den i affären.

"Smoky Chicken Snacks" - smakar en del kyckling, men inte i en positiv mening. Nej, det här var rätt äckligt! Ingen märkbar grillad rökighet, mest bara en kladdig sötma. Jag lär undvika denna produkt i framtiden.

"Pork Fillet Snacks" - fläskfilé, hmmmmmm....? Låter lite påkostat att göra så här "billiga" snacks av filén, eller? Men smakmässigt så är den ändå klart godkänd, återigen en lagom kryddning av svartpepparn. Konsistensmässigt lite seg, men mer lätt-tuggad än biffen. Kanske skulle kunna tänka mig att köpa en påse (beroende lite grand på priset).




Jag är ju förtjust i ekologiska produkter (inte bara öl), inte minst vad gäller kött (vare sig det är nöt, gris eller fågel) och ingendera av dessa produkter är ens lite ekologiska. Ursprunget på råvarorna är lite väl utspritt dessutom, vilket väcker vissa frågetecken från min sida om kvalitén på köttet och produktion.

Tack till Rippler och Flodins för dessa varuprover!


torsdag 12 mars 2015

Fina fisken - Hornsimpan nu i ordinarie sortiment

Nyligen kvalificerade sig en av mina favoriter från beställningssortimentet till det ordinarie sortimentet. Till en början dök den ändå "bara" upp i  ett begränsat antal butiker i mitt närområde. Men så av en ren slump så hittade jag den plötsligt på hyllan i min närmaste bolagsbutik, och i stort antal dessutom. Jag plockade på mig 4 flaskor.
Ändå gladare blev jag när jag dagen efter besökte samma butik för att kontrollera hur det såg ut på hyllplanet - det fanns avsevärt färre flaskor kvar då. Det låter kanske motsägelsefullt, men att flaskan säljer i min butiken ökar chanserna för att inköparen (Emanuel) köper in den igen och kanske till och med regelbundet.

Detta firades givetvis med en del fotografering utomhus i det vackra vårvädret, många av dem la jag upp på Instagram, men sparade några för bloggen.

Hyfsat bra Bäst före datum.
Edit - På bryggeriets egna kod för buteljeringdatum, stämplad på etiketten, SC med batchnr, 2-siffrigt årtal och dagnummer. Datumet i detta fall - 14 335 (år 2014, dag 335), dvs slutet av november 2014 är den buteljerad. Lite drygt tre månader senare dricker jag denna San Diego-IPA i Sverige.
Reflektion på det?
Here's looking at you!
Spegel spegel på bordet där, säg mig vilken IPA den godaste är?
 
Jag köpte flaskorna i måndags, igår (onsdag - lill-lördag) så blev det första smakprovet - och Alf Tycker fortfarande om Sculpin!

onsdag 11 mars 2015

1 månad kvar tills Växjö Ölfestival 2015


Lördagen den 11 april är det dags för mig att återigen besöka Växjö och dess ölfestival. Jag ser framemot detta återseende med stor tillförsikt och har goda förhoppningar om att årets festival skall bli minst lika bra som 2014 (läs vad jag tyckte här och här).

Utställarlistan för årets festival ser bra ut, men några starka namn saknas - Craftbeer.se/Galatea och Folkared 15 har försvunnit sedan förra året. I gengäld så har ju Trädskogens Bryggeri kommit igång och medverkar nu i sin andra festival (de är med i Malmö snart). To Öl gör ju också de en intressant debut i årets festival. Flera mindre importörer och bryggerier gör att chansen att hitta saker jag tidigare inte testat ökar betydligt.

Jag får nog lov att odla mustasch och lära mig att uppskatta kaffe, för bland "övriga" (ej direkt ölrelaterade) utställare finns Brazil's moustach wax och Mattias Granes Crafted Coffee (vars produkter jag testade under Nöjesguidens Ölmässa tidigare i år).

Årets festival är uppdelad på två skift - eftermiddag respektive kväll - och jag hoppas kunna hänga kvar minst lika länge som förra året (från 12.00 till 21.00). Jag räknar också med att ha minst lika skoj som jag hade då och hoppas givetvis på minst lika bra festivalväder - så att uteplatsen kommer väl till användning!



tisdag 10 mars 2015

5 NYA öl innan mars - resultatet.


Började beta av min lista genom att göra mitt första besök på Katarina Ölkafé på Södermalm, ett mysigt kafé med bra utbud av (pytte-)små lokala bryggerier. Frågade om vad de rekommenderade att jag skulle dricka till den beställda Rueben on Rye-mackan. Killen bakom disken plockade raskt fram Supersonic Steam Train, en California Common från Late Night Brewery. En öl som jag inte testat tidigare, en ölstil som jag inte testat tidigare, från ett bryggeri som jag inte testat tidigare på en pub där jag tidigare inte varit! Men det är ju ändå så att jag nog (förhoppningsvis) ändå säkerligen provat denna öl - det är inte något som jag aktivt undvikit, men jag väljer ändå att lista den som min första nya öl innan mars!

Letade runt bland systembolagets listor för att hitta mig ett nytt öl från ett oprövat land, finns rätt begränsat antal men köpte till slut på mig en öl som funnits i Sverige ett tag men som jag aldrig ens funderat över att testa. Singha är ett Thailändskt öl - vad jag kan påminna mig så har jag aldrig druckit någon öl från Thailand. Den är faktiskt inte helt oanvändbar, trots fel säsong och miljö så finner jag viss njutning av denna dryck. Men knappast något som jag lär köpa igen.

I min ungdom så drack jag likt många andra jämnåriga ofta Pripps Blå (mer en fråga om tillgång än kvalitet) - en klassisk svensk "Stor Stark". Nu när jag 30 år senare tänker tillbaka så dyker det upp en del lumpar-minnen. Under min militärtjänstgöring (86-87) så gick jag bland annat högvakt ute vid Drottningholm (2 omgångar), men då fick vi ingen bira att förtära. Det fick vi däremot under den så kallade beredskapen - om Ryssen kommer så måste vi ha några trötta malajer som sköter grovdisken - då fick efter slitet ofta med oss några burkar/man av Pripps Blå (lättöl) tillbaka till luckan. Fisjummen industrilager, det var livet då! Nu med mina förfinade smaklökar så smakar starköls-burken bara sötblaskigt! Det blir ingen återupptagning av bekantskapen med denna lätt vidriga dryck.
Söt öl.....

Sur Öl!?

Suröl är något jag förtär med viss skepticism, även om jag testat någon som jag tyckt varit rätt ok så är det mer undantaget som bekräftar regeln. Men inför denna utmaning så fanns givetvis suröl med på hinklistan. Jag hittade en flaska som jag hört/läst en del (nästan bara) bra omdömen om och köpte med mig en flaska av Cuvée des Jacobins Rouge. Den är ju inte odrickbar, men lämnar mig med en efterhängsen surhet både i munhåla och svalg. Nej - detta lär inte bli någon stamkund i min ölkasse.

Nytt land? Det finns ju rätt många "nya" ölländer - det vill säga länders vars ölproduktion knappast är överrepresenterade i min konsumtion.
1983 åkte jag - 17 år gammal - på min första utlandsresa. En vecka i nordvästra Italien, i en liten kuststad på den italienska blomsterrivieran. Där inmundigas för första gången också regelbundet alkoholhaltiga drycker - inte minst Rom & Cola, den smakade ju som Cola, fast lite godare. Men här drack jag också öl för första gången - La Birra - och jag vill minnas att jag tyckte den var rätt god. Men vartefter mitt intresse för smakrik öl ökat så har också andelen italiensk lager-öl kraftigt minskat sin andel i min konsumtion av öl. Även om det numer finns flera riktigt bra italienska öl så valde jag en mer typisk 80-talslager. Doft och utseendemässigt så är det inga fel på Peroni, jag hittar inga direkta felsmaker heller - ja, inte några smaker alls egentligen. Det mest framträdande i drycken är en stor mängd kantiga bubblor som sticker i gomen.

La Birra
Med på listan borde egentligen också en öl som Foster's ha funnits, en öl som jag drack rätt ofta i min ungdom. Men den finns inte längre på bolaget och jag har inte sett den i Sverige på rätt länge.

Jag har tagit på ett nytt projekt - att under 2015 återuppleva 5 stycken öl som jag tyckte var bra i början av min "seriösare" öldrickarkarriär. Hoppas kunna få tag på min absolut första favorit - McEwans Export India Pale Ale - den är i nuvarande skick uppdelad på två olika, en Export och en IPA. Men den är rätt svår att få tag på i Sverige. Andra öl som finns mer lätt tillgängliga är Guinness och Spitfire, men dom har jag ändå druckit mer eller mindre regelbundet. 
Men Newcastle Brown Ale har jag aktivt undvikit sedan en incident i Skottland 1992 (så in i väggen bakfull så vaskade jag en hemtagen flaska av den morgonen efter en blöt runda i Dundee. En nog så traumatisk upplevelse.

måndag 9 mars 2015

Släpp Ölarna loss, det är VÅR!

Igår var det ju både Internationella Kvinnodagen och Vasaloppssöndag (brukar det inte traditionellt vara första söndagen i mars månad?), jag valde att inte ställa upp i år heller. Körde lite sportdrycks-fotografering utomhus istället.
Det har ju under årets dryga första 2 månader kommit en hel del spännande öl till systembolaget. Här är några av dem som jag inhandlat senaste veckan.
Den stora flaskan är inte ny, men African Pale Ale har jag inte testat tidigare.
Västkusten dominerar, they can do it!
Nyhet i fasta respektive tillfällig exklusiv nyhet.
Om jag köper en Arbetarporter, så måste jag ju givetvis ha en Herrgårdsporter också!

Med fokus på ekologisk öl - lättöl från Gamla EnskeÖde

I garaget i södra Stockholm brygger Robin bara öl med låg alkoholnivå. Nu har han bryggt sitt första helt ekologiska öl - en lättöl på 2,25% som heter Fågelkärrs Eko (motsvaeande hans tidigare bitter, men med ekologiska råvaror). I lördags (7/3) så var det premiärparty på Taylors & Jones with the Twist och jag tog mig givetvis dit i god tid. Där skulle det under kvällen bland annat bli musikunderhållning, men jag nöjde med att testa den nya öl - på fat.
Egen kran!
Roll-Up!
Ölen i förgrunden, bryggare i bakgrund
Jag testade även en flaska av Stora Gungan Porter från samma bryggeri, men den är inte ekologisk. Robin hoppas att kunna föra över fler av sina nuvarande öl till helt ekologisk, men det kommer nog att dröja ett tag innan allt är det. Jag köpte med mig 4 flaskor av Fågelkärrs Eko, och testade en flaska under söndagen. Den funkar faktiskt lite bättre på flaska.
Goldeneye
 
Jag passade även på att testa en annan ekologisk öl som fanns på fat där. Jag blev något överraskad när jag såg att de skulle servera Goldeneye från Black Isle (som brygger ekologisk öl), då det bryggeriet tidigare legat hos importören Galatea. Men den naturliga förklaringen nu var att Great Brands Sweden tagit över importen av deras öl. Jag har testat en del på flaska från Black Isle tidigare, dock utan att riktigt gilla det, men nu när jag för första gången testar deras öl på fat och första gången för Goldeneye - så gillar jag den (nej, jag tror inte att det beror på bytet av importör)!

Alf testar Spiegelaus nya Wit-glas

Formmässigt påminner glaset en hel del om de 2 senaste specialglasen från Spiegelau, till och med räfflorna i den nedre greppdelen (mer som stout- än IPA-glaset), denna del är dock lite smal, vilket gör glaset mindre greppvänligt.

Vikt; 185 gram
Höjd; 17 centimeter
Volym; 50 centiliter

Stilen WIT är inte särskilt vanligt förekommande i min ölkasse och den enda Wit-ölen jag hittade var Hoegaarden Wit Blanche (som jag är rätt måttligt förtjust i) och den ölen passar nog bättre i sitt egna Tumbler-glas. Men glaset är snyggt och ändå rätt funktionellt för ändamålet, jag tömde det med viss behållning.

Glaset var ett varuprov från Sejdelshoppen - tack för det.
Made in Germany
Jag vill gärna ha skummet upp till kanten......

fredag 6 mars 2015

Årets Ölpersonlighet 2014


Den 7 februari 2012 så skrev jag mitt första inlägg här på bloggen - strax efter publicering dök den första kommentaren upp - det var en för mig då helt okänd person som glatt hälsade mig välkommen in i ölbloggarfamiljen. Sedan dess har jag blivit närmare bekant - framför allt "On line", men även i verkliga livet - med denna mycket sympatiske man med rötterna i Karlshamn. I slutet av 2014 utnämnde jag honom till Årets Ölpersonlighet. Han är förhoppningsvis välkänd hos hos de flesta av mina läsare, men jag tyckte ändå att han förtjänade lite extra uppmärksamhet.
Han heter Robert Helberg och skriver på bloggen Helbergs Humle, driver (tillsammans med 2 kollegor) Trädskogens Bryggeri och anordnar ölfestival för andra året i rad. Att han dessutom gillar blues-musik, det är ju bara en extra guldstjärna i protokollet!

Den 11 april så går Växjö Ölfestival av stapeln igen, jag hade tänkt hinna med ett "hemma hos"-reportage hos festval-generalen Robert Helberg inför detta. Datum hade bestämts i samarbete med Robert (och Trädskogens Bryggeri), men som brukligt är så följer inte övriga världen (mitt jobb och privatliv, lägg därtill att jag knäckte ett revben dagen innan det planerade (men då redan inställda resan) datumet) alltid med i mina planer. Mötet ställdes in och jag mailade ner ett antal frågor till Robert istället, inte lika personligt men effektivt när tiden inte räcker till.

Jag valde att dela upp frågorna i 3 kategorier - personligt, bryggeriet, festivalen - och fick snabbt och fullödigt svar.



PERSONLIGT

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Varför Helberg? Hellberg är ju rätt vanligt men….. Är det ett taget namn eller släktklenod?

  • Robert Helberg (RH); Innan jag gifte mig med Helena hette jag Svensson och att vi skulle heta det var aldrig något alternativ. Vi bestämde oss väldigt snabbt för att behålla hennes unika släktnamn. Svenssons Humle låter ju sådär? 

ATOÖ; Kärleken till Jonny Lang – var kommer den ifrån?

  • RH; Oj, det är en lång historia. Jag är uppväxt med Eric Clapton, BB King, Stevie Ray Vaughan och alla de där andra gitarrhjältarna. Både min pappa och morbror hade/har ett stort musikintresse som jag ärvt. Spelade själv en hel del gitarr och snöade tidigt in på just blues. 1998 började jag som 14-åring att arbeta på Karlshamn Rock Festival (nuvarande Sweden Rock Festival) efter att ha besökt festivalen sedan 1994.  Samma år (1998) skulle en två år äldre artist vid namn Jonny Lang spela på festivalen. Till saken hör att jag faktiskt då träffade honom och utbytte några meningar med honom. Tyvärr såg jag bara en liten del av den här konserten men efteråt började jag lyssna på hans första solo-platta Lie To Me och är sedan den dagen helt såld. Tyvärr turnerar han sällan i Europa men jag jag har aldrig missat någon spelning i närheten. Som tradition försöker jag även alltid se till att hinna utbyta några meningar innan spelningar. 


ATOÖ; Vad ville Robert bli när han var liten?

  • RH; Kassabiträde, radiopratare eller serietecknare. Kassabiträde har jag provat men det är nog inget jag kommer att återgå till. Att få prata i radio är något jag gjort en hel del det senaste året och jag kan dessutom avslöja att jag kommer att prata öl en gång i månaden i SR Kronoberg framöver. Serietecknare är ju dock riktigt coolt! Har väl aldrig varit något bra på det egentligen men jag älskade att rita som liten. Jag var ett väldigt stort fan av Jonas Darnells Herman Hedning. Jonas Darnell som jag för övrigt har lärt känna i vuxen ålder genom det gemensamma intresset för öl. 


ATOÖ; Vill minnas att jag läst någonstans att du har ett ”riktigt” jobb som fotograf? Stämmer det? Jobbar du fortfarande med ett ”riktigt” jobb, eller är det bryggerijobb på heltid?

  • RH; Jag är en människa med många järn i elden. Till vardags är jag produktionschef på ett företag. Utöver detta är jag fotograf på deltid och driver bryggeriet och festivalen vid sidan om. Dock kommer det att hända spännande saker med Helbergs Humle inom kort.


ATOÖ; Du blev nyligen utsedd till ”Årets nyskapare inom kategorin Smaken" (av redaktion på Magasinet G), mycket värdig vinnare. Måste kännas extra speciellt nu när Växjö dessutom är årets Matlandet huvudstad 2015! 
Visserligen ingenting jämfört med att äran att utses till årets ölpersonlighet av bloggen Alf Tycker Om Öl! ;)

  • RH; Jo, visst är det stort. Lilla jag från Karlshamn liksom! Men jag gör saker helhjärtat och går in för det till 110% och detta är väl på något sätt ett kvitto på att folk gillar det jag gör. 


Klädsamt bryggar-skägg, eller är det skogshuggare......

TRÄDSKOGENS BRYGGERI;

ATOÖ; Bakgrunden till att ni 3 valde att starta bryggeriet? Hur kände ni varandra innan?

  • RH; Inte det minsta. Vi kände varandra inte alls. Jag fick en fråga om att vara med och efter att ha funderat ett tag så bestämde jag mig ganska snart att hoppa tåget.


ATOÖ; Vad är grundidén med bryggeriet – vilken sorts öl vill ni brygga, någon specifik inriktning (förutom God öl)?

  • RH; Vi vill bevara hantverket, inte göra avkall på kvalité. Jobba med udda kombinationer, smaker och dofter som sticker ut. 


ATOÖ; Framtiden? Systembolaget? Kontakter med distributörer för vidare räckvidd på spridningen av produkter? Ekologisk produktion?

  • RH; Absolut, tids nog kommer vi att ta steget till Systembolaget. Vad gäller distributörer har vi ingen plan för det. Vi satsar på att jobba mer med ekologiska produkter vilket vi redan gör i dagsläget. Dock finns inga planer på att kravcertifieras. 


ATOÖ; Gensvaret än så länge? Från restauranger och konsumenter?

  • RH; Övervägande positivt från både och. Vi ser nu fram emot Malmö Öl & Whisky samt även Växjö Ölfestival. 


VÄXJÖ ÖLFESTIVAL

ATOÖ; Summering av 2014 – gick det ihop? 

  • RH; Allt gick enligt planerna. Vi var dock eniga på alla plan att en endagsfestival kräver två pass. 


ATOÖ; Respons från utställare och besökare? Kommunen?

  • RH; Bara hört positivt från alla inblandade. De enda som var negativa var de som inte kände till festivalen. Vi gjorde väldigt lite reklam. 


ATOÖ; Planeringen inför 2015? Några utställare återkommer, andra inte – jag saknar framför allt Folkared 15 – deras beslut eller festivalens?

  • RH; Planeringen är i full gång. Jo, så är det ju. Alla utställare som var med 2014 var väldigt nöjda. Men givetvis kan den inte se precis likadan ut varje år. Det är lite först till kvarn på Växjö Ölfestival så vi inte kan ta emot hur många utställare som helst. Tyvärr krockar vår festival med en annan tillställning denna dagen vilket gjort att några fått tackat nej. Men sett till det så har vi en utställarelista som inte går av för hackor. 

ATOÖ; Hur går man tillväga vid planering av festival? Hitta utställare, reklam, tillstånd, antal biljetter (inträde respektive dryckes).

  • RH; Jo, visst är det en hel del att hålla koll på. Då jag kommer från festivalbranschen så har jag givetvis ett litet försprång. Kök11 är ju också vana vid större arrangemang så därför passa det bra att vi gör det här ihop. 


ATOÖ; 2016?

  • RH; Jag har sagt det tidigare. Växjö Ölfestival är tänkt att bli en återkommande festival och gensvaret har varit fantastiskt så jag är väldigt positivt till att den återkommer 2016. Nu närmast kommer jag även att sätta upp en mindre ölfestival i Älmhult redan i juni.


Stort tack till Robert för att han ställde upp på denna intervju mitt under förberedelserna inför festivalen.
Länkar;
Det finns fortfarande biljetter kvar till festivalen, hos Tickster.



torsdag 5 mars 2015

Provning med Herr Dugge!

Häromdagen blev jag varse - via en FB-kamrat - att Mikael Dugge Engström skulle besöka Stockholm och hålla en ölprovning på Bishops Arms Folkungagatan. Jag bokade snabbt in mig och igår var det så dags. Jag hade vissa förhoppningar om att något ekologiskt skulle finnas med i den samling öl som skulle provas - men så blev det tyvärr inte. Men det 6 stycken mycket spännande och - för mig - otestade öl från Dugges Ale & Porterbryggeri.

  1. All the Way Session IPA - Alf gillar Session IPAs. I alla fall när de som i detta fall lyckas få en bra balans mellan beskan och kroppen, härligt fruktig i både doft och smak.
  2. Pear are you Jonathan? - en sammarbetsöl med All In Brewing och Lervig. JWakefield Brewing skulle ha varit med också, men fick förhinder, namnet är en passning till dem! En Berliner Weisse med päron - inte min favoritstil, men lättdrucken trots surheten.
  3. Pinus Rebma Amber IPA - uppstod en diskussion om det verkligen var en Amber, men denna färsking (3 veckor gammal) var riktigt god!
  4. High Five American IPA - avsevärt torrare än föregångaren i provningen.
  5. BlåBärliner - syran stramar i kinderna men den är härligt frisk. Kvällens snyggast öl!
  6. Perfect Idjit - första gången jag testade den, inte fullt lika häftig som jag hoppats, men en bra idiot!

En mycket lyckad provning, där Mikael höll i taktpinnen men många bra diskussioner dök upp kring alla ölen, en bra blandning av ölprovare också, bara nya ansikten för min del.

Efter provning var det lite Tap Take Over i baren, jag passade på att testa samarbetsölen med Beerbliotek - Raisin' Hell, mycket trevlig!


Slattarna!
Snyggaste Ölen!
En Idjit och en bryggare
Raisin' Hell
Tack till Bishops Arms, Brill & Co och givetvis Mikael Dugge Engström!