måndag 11 november 2013

Samarbete mellan St Eriks Bryggeri och Epic Brewing (NZ)


I samband med en provning av Galatea-produkter i våras så uttryckte St Eriks bryggmästare - Jessica Heidrich - sitt gillande för bryggeriet Epic från Nya Zeeland. Specifikt pekades deras Mosaic ut som en ny favorit och hon pratade varmt om humlen med samma namn. När jag senare hörde talas om att Jessica skulle brygga en collaboration-öl med Epic så tog jag för givet att den åtminstone skulle innehålla just den humlesorten - men så blev faktiskt inte fallet. Med tanke på att jag var måttligt förtjust i Mosaic-ölen som jag testade i våras så gladdes jag över detta besked.
Ölen döptes till Devastation och skulle enligt Luke Nicholas - bryggmästare hos Epic - innehålla mer humle än han någonsin tidigare använt; Motueka, Riwaka, Amarillo, Galaxy, Centennial, Citra, Nelson Sauvin, Simcoe, NZ Cascade. Med tanke på att Jessica H inte är känd (hos mig i alla fall) som någon extrem humlebombare, så kändes denna kombination som ett mycket spännande projekt.

http://i.imgur.com/LQmkVJy.jpg?1
Devastation
Fredagen den 1 november 2013 så släpptes denna samarbetsöl i begränsad skala i systembolagets exklusiva nyhetssläpp. När jag väl lyckades ta mig till bolaget i Passagen så var dock ölen i fråga redan slutsåld, jag har sedan dess lagt en e-beställning på 6 flaskor, som nu är uthämtade - men ej provsmakad ännu.
Samma dag släpptes även en annan av Galateas hett eftertraktade öl - Sigtuna Bourbon Imperial Stout, men lyckades jag få tag på några flaskor i alla fall.

Jag visste att Galatea tillsammans med Monks Sthlm Bar (tidigare obesökt av mig) skulle ha ett event samma kväll där Devastation skulle få "världspremiär". Under desst förutsättningar var detta ett självklart besöksobjekt för min del.

Men först blev det ett återbesök hos ölbaren i NK Saluhall - det var ett tag sedan. Där testade en fatöl från japanska Baird Brewing - mycket intressant, dessutom blev det en flaska Neither från Siren och en flaska Double Stout från just Epic.

Det var ingen våldsam anstormning av förstörelse-nyfikna öldrickare på Monk's Sthlm Bar - det var jag och Jörgen (från Galatea) plus några strökunder (som inte nödvändigtvis hittat dit för att testa Devastation). Under den tiden jag satt där så fick vi sällskap vid bordet av en sympatisk herre vid namn Recep Celik.
Jag käkade deras Hummersoppa - något som jag varmt kan rekomendera fler att göra. Med premiärölen till blev det en mycket god kombination.
Devastation

Hummersoppan

Trevligt sällskap - Jörgen från Galatea

Smakprov Blend No 7 - nice!

Trevlig återseende

Stor prislapp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar