måndag 25 november 2013

Alf testar julöl 2013

Jag har börjat beta av några av alla de jul öl jag inköpt i år - flera har redan gjort stort avtryck, några positivt men också några negativt. Jag börjar med de negativa;
Hibernation på fat hos Akkurat - Mums!
Great Divides Hibernation Ale var en av förra årets favoriter hos mig, blev därför lite orolig när jag läste en del negativa omdömen om årets flaska. Men på fat hos Akkurat så smakade mer än godkänt, kunde det vara att pessimisterna var fel ute?

Hibernation på flaska hos Alf
Tyvärr så visade det sig att flaskversionen av Hibernation Ale 2013 inte är i närheten av förra året, något smakar "fel" nästintill reklamation.
St Peters är ett bryggeri som jag inte testat julöl från tidigare och de "vanliga" ölen jag testat har inte imponerat på mig. Därför var jag väl rätt skeptisk när jag korkade upp mitt varuprov. Men doften är rätt angenäm och det finns goda intentioner men i slutändan blir mest småtrist light-lakrits.

St Peters Winter Ale


St Eriks Julale är en rätt typisk St Eriks-produkt, initialt lämnar den ett rätt anonymt intryck. Men den tar sig vartefter temperaturen stiger, men blir aldrig någon höjdare.

Avslutar med några positiva omdömen, samma dag jag drack Hibernation på Akkurat så passade jag på att dricka en Christmas CarroT - en Real Ale från Skebo (OBS Finns ej på systembolaget).
Real Ale is Really Nice!
 På "Mitt Kök-mässan" häromveckan så testade jag ju några julöl från BeerEnthusiasts sortiment, nu var det dags att testa en hel flaska (75cl) av den jag gillade bäst - Bellerose de Noel;
Ett helrör funkar utmärkt det med!
Equilibrium från Sigtuna var en av förra årets absoluta favoriter hos mig, nu när den återuppstår i en pimpad julöls-version så blir jag på intet sätt ledsen. Den är väldigt sträv i sitt rökiga läder, troligtvis något som inte passar allas julbord - men för min del är den självskriven.
Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale

Mikkellers Santa's Little Helper

Tomten lilla hjälpreda är ett populärt namn på julöl, både Port Brewing och Mikkeller kör varsin också i år. Jag gillade Mikkellers version förra året och den gör mig lite besviken i år - men troligtvis mest på grund av högt ställda förväntningar, för visst är den god!

Men årets stora sensation - hitintills - har för min del varit den alkoholfria snöbollen från Mikkeller. Drink'in the Snow innehåller endast 0,3% alkohol, men det märks knappast. Den är en riktigt trevlig julöl!


1 kommentar:

  1. Håller med dig Alf, drack Hibernation i helgen och slogs av att den var mycket vass i eftersmak (humlig?), inte alls som tidigare år. Även om jag personligen inte har gillat den ens tidigare...

    SvaraRadera