onsdag 28 augusti 2013

Fyra små Fatöl - en Ölbricka/flight of Beers helt enkelt

bild lånad från facebook

Nästa vecka så börjar Taylors and Jones with the Twist servera en "Ölbricka", välj 4 öl bland de tillgängliga fatölen och få fyra mindre glas med smakprov.
På så sätt kan det bli lättare att våga testa nya öl, kanske till och med hitta en ny favorit.

bild lånad från facebook

Bra ölsortiment - även flasköl - och många goda korvar, mycket trevligt ställe!

Obs! Båda bilderna i detta inlägg är lånade från deras Facebook-sida.


RECENSION #104 - Oppigårds Thurbo Double IPA

Först kom draken, sen kom Göran - och nu senast så var det Thurbo Dubbel IPA. Draken var en DIPA-sensation som fått (än så länge) 2 uppföljare. St Göran lyckades bara sådär att fylla ut tomrummet efter Draken och mitt första intryck av Thurbo Dubbel IPA tydde på att den inte var någon fullvärdig uppföljare den heller. Men vartefter jag testat den (både fat å flaska) så har den vuxit, nu är det dags att sätta på print vad jag egentligen tycker om den.

BRYGGERI; Oppigårds Bryggeri
ÖL; Thurbo
TYP; DIPA
NATIONALITET; Svensk
BATCH; ABC
BÄST FÖRE; December 2013


ALKOHOL; 8,5%
IBU; 74 (medel/hög)
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 25,90 (78,49 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Bromma blocks
INKÖPSDATUM; 2013-07-02
TESTDATUM; 2013-08-24

GLAS; Oppigårds 40cl, helt ok, mycket snyggt och ligger bra i handen.

DOFT Exotisk frukt, rejäla doser av framför allt passion.
(8 av 10)
 
UTSEENDE Lätt dimmig, apelsinorange färg med ett smutsvitt skum som försvinner långsamt men säkert. (4 av 5)

SMAK  Inte lika intensiv fruktsmak som arom, en lagom dos av passionsfrukt och en del citrus. Ingen påtaglig spritighet.
(6 av 10)


MUNKÄNSLA Allt för vek för en DIPA, men beskan är välbalanserad.
(2 av 5)


SAMMANFATTNING Visst finns här intentioner i samma riktning som Draken, men den faller i ett rejält magplask i den jämförelsen. Den andra ölen i Thurbo-serien - en Imperial Stout - tycker jag är avsevärt mycket godare.
OBS! Denna öl finns bara i beställningssortimentet med kollikrav, jag har ren tur när jag hittade några ströflaskor ute i Bromma.
(13 av 20)

GENOMSNITTSBETYG; 33 av 50
(3,3 av 5)

Premiär för OTs jubileumsöl

Puben Oliver Twist har ju under året firat sitt 20-årsjubileum, flera gången om. I mars var den "riktiga" födelsedagen, i april hölls den suveräna Beer Makers Dinner med fint besök (både öl och bryggare) från Dogfish Head. I maj månad så partajades det i en hel vecka, också då med celebert bryggarbesök - Arlo från Ska - och dessutom flertalet fina öl från både svenska och utländska bryggerier, specialbrygda just för jubileumet.

Men först nu så dyker det officiella jubileumsölet från North Coast Brewing Company (som själva firar 25 år!) upp. På måndag (2/9) finns det i utvalda systembolagsbutiker. Några av mina bloggarkollegor fick chansen att testa den redan på systembolagets skribentprovning härom dagen, rapporterna har varit genomgående goda omdömen gällande denna öl.
Men för dem - som jag - som inte orkar vänta tills på måndag så finns möjligheten att redan ikväll testa ölen.
Med start klockan 17.00 så är det "världspremiär" för Oliver Twist 20th Anniversary Ale Barrel-Aged Bock.

Men vad är det då för öl?


En fatlagrad dubbel-bock på 11,6% abv - inte en stil som jag generellt är särskilt förtjust i - men den ska givetvis testas, både ikväll på OT och köpas några flaskor från systembolaget på måndag.

Edit - lägger till ett foto från eftermiddagens besök på OT;
Jag kan bara hålla med de som tidigare öst beröm över denna öl - den är riktigt trevlig!

måndag 26 augusti 2013

Ett två-delat besök i Södertälje

Jag har i helgen förenat nöje med nöje! Det hela startade tidigare i veckan när jag fick inbjudan till födelsedagsfest för min systerson Simon. Han skulle ha festen i Södertälje och önskade sig av morbror några goda öl (eller en flaska Rom). Ett snabbt överslag av vad som redan fanns i min ölsamling gav ett rätt gott resultat - tre flaskor som är rätt "exklusiva" (ej standardsortimentet på bolaget) och som dessutom borde passa honom rätt bra. De tre flaskorna som jag plockade fram var;

  • Hop-15 Ale - från Port Brewing
  • Sculpin IPA - från Ballast Point
  • Arketyp - från Nynäshamn Ångbryggeri/Dogfish Head

Den sistnämnda är också den mest självklara, med tanke på att Simon i våras var med på den Beer Makers Dinner på Oliver Twist - där Sam Caglione (och Dr Pat) var värd och bjöd på 4 öl ur Dogfish Heads "Ancient Ales-serie". Dagen efter spenderade Sam & Pat ute i Nynäshamn, där de i samarbete med Nynäshamn Ångbryggeri brygde just Arketyp, som ju också ingår i "Ancient Ales-serie"!

Men ganska snart dök en helt ny tanke upp - med tanke på att kalaset skulle hållas ute i Södertälje (Simon är uppvuxen i Huddinge, men har hittat kärleken i Södertälje) så slog mig en tanke att det skulle kunna vara rätt kul att ge honom ett helt närproducerat hembrygt öl!
Via facebook kontaktade jag Brewmaster Anton på Bronxeng Brewery (och bloggen Välbalanserad) och ställde en försynt fråga om bryggeriet skulle kunna tänka sig att skänka en flaska av deras brygder till den nyblivne 25-åringen. Jag fick direkt ett mycket positivt svar och vi började diskutera vilken sort som bäst skulle passa födelsedagsbarnet. Jag lyckades till och med snacka till mig ett litet studiebesök i själva bryggeriet, lika bra att passa på när jag ändå är i närområdet.
Badhotellet i Södertälje C
Namnet Bronxeng härstammar från en lokalbo i stadsdelen Brunnsäng, som tyckte det lät lite coolare med kopplingen till New York, knappt 20 år senare så tog Anton och Sven namnet till sitt bryggeri.
Bronxengs stolthet - omgiven av bryggarna!
I det lilla hemma-bryggeriet står ett antal hinkar och jäser med olika sorters öl, på kylen i köket hänger ett antal handskrivna lappar - inte med kärleksfulla meddelande till familjemedlemmar utan anteckningar angående utvecklingen i de olika bryggningarna.
Likt Harry Potter så bor en Champagne-jäst öl under trappan, den innehåller även den numer så populära jästen Brett. Inne i skrubben står det några fler jäs-hinkar, bland annat en Lambic och en Äppel-Brett, därtill finns en del nyligen buteljerad öl, plus en välfylld ölkyl.
Harry Potter-ölen

Lambic - ska det verkligen vara nödvändigt..
Den mest aktiva delen av bryggeriverksamheten som jag fick ta del av under mitt besök var påklistringen av etiketterna - på Simons flaskor. Istället för att som tidigare använda tapetklister så används numer vanlig hederlig mjölk.

Förutom de väl valda flaskor till Simon (bland annat en Sake-öl!) så fick även jag med mig några flaskor hem - 1 av vardera Plöjmörkret Black IPA, Pärlan Pale Ale, Head Hunter DIPA och And One for the Doctor Imperial Oatmeal Stout.
4 brygder som tog pendeln från Södertälje till Solna!
Stort tack till Anton och Sven, inte bara för brygderna utan även för titten "bakom kulisserna".

Förrutom ölen så fick också Simon ett löfte om en dag med morbror på SBWF2013 - det vill säga, jag pröjsar inträdet men sen får han själv betala för den ölen han vill dricka.
Jag har under kvällen fått lysande omdömen från Simon angående "Pärlan", jag var själv lite mer återhållsam i mitt omdöme, återkommer senare med en kort-recension, men bjuder på en bild från kvällens provsmakning.
 

lördag 24 augusti 2013

RECENSION #103 - Sierra Nevada Bigfoot 2013

Igår publicerade jag mitt första inlägg i serien om mina pubar på drygt ett år, nu är det dags att återuppväcka en annan typ av inlägg som jag inte gjort på ett tag, senaste recensionen publicerades den 14 juni i år.

Jag genomförde ett test redan i början av juli som var tänkt att publiceras då, men det blev aldrig av. Nu har jag gjort om testet och nu ska det definitivt ner på pränt hela vägen in i bloggen! Detta blir en blandning av det jag skrev ner och fotade då, med mitt omdöme och mina foton från idag.

Bigfoot bryggdes första gången vintern 1983 - för 30 år sedan, själv upptäckte jag den inte förrän 2007.



BRYGGERI; Sierra Nevada Brewing Company 
ÖL; Bigfoot 2013
TYP; Barley Wine
NATIONALITET; USA
ALKOHOL; 9,6%
BATCH;
BÄST FÖRE; 10/01/14
IBU; 90
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 35cl
PRIS; 29,90 kronor (85,43 kr/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Norra Station, Stockholm
INKÖPSDATUM; 2013-06-01
TESTDATUM; 2013-07-04 och 2013-08-24
juli-foto

GLAS ; Spiegelau IPA, funkar mycket väl.

DOFT  Lite anonym initialt men då temperaturen stiger så kommer allt tillbaka. En tung sötma mixas med fruktig humlearom och viss maltighet. I dagens test var drycken mer lagom tempererad och gav därför ett bättre genomslag direkt, men summan av intrycket förblir ändå detsamma.
(9 av 10)

UTSEENDE  
En härligt dov bärnstensfärg och ett vaniljkrämsfärgat skum med medelstora bubblor som står sig väl och lämnar skumgardiner på glasets insida. Svårt att inte älska denna vackra öl! Den är nog lite vackrare idag, men jag sätter inte mer än maxpoäng i alla fall!
(5 av 5)

SMAK  Mognaden är så påtaglig i smaken, kombinationen karamellsötma och humlebeska har jag sällan uppfattat så perfekt fungerande. Utvecklingen har på intet sätt avstannat - 2013 är en årgångskanon redan nu! (9 av 10)

MUNKÄNSLA  
En värdig munfyllare, som lämnar rejäla spår av beska långt efter det att drycken är långt borta.Gäller bägge tillfällena!
(5 av 5)

SAMMANFATTNING  
När jag testade den i juli så hade det gått ca 6 månader sedan buteljering, normalt sett så brukar ju storfot växa med ålder – men redan då fanns en mognad som jag inte uppfattat sedan jag först testade Bigfoot – 2007. Det verkar onekligen som att Sierra Nevada har gjort ett seriös försök att göra en "jubileumsflaska" lagom till 30 år jubileet, jag jublar högt i alla fall!
På sin hemsida rekommenderar Sierra Nevada dadlar, fikon och blåmögelost som tilltugg till Bigfoot, jag har testat med alla tre och älskar osten.
(18 av 20)
juli-foto - snart är det slut!
GENOMSNITTSBETYG 46 av 50 (Poängsumma/50= X, X/5=Snittbetyg);
(4,6 av 5)

fredag 23 augusti 2013

Mina Pubar - del 4 - BrewDog Bar Stockholm

Det har gått ett år sedan jag senast publicerade något i serien "Mina Pubar", tyckte att det var som dags. Väljer att skriva om en relativt ny pub, men som jag har besökt ganska frekvent sedan den startade.

Jag har jobbat på Kungsholmen i snart 30 år, ändå är det en stadsdel där jag inte spenderat allt för mycket "Bar-Time". Macinlays var tidigare något av en favoritpub, men försvann mer eller mindre från min pubradar för några år sedan. Under 2012 så har jag dock sakta men säkert börjat hitta tillbaka. The Flying Scotsman dök plötsligt upp som ett mycket användbart alternativ, och Amaranten Bar var ju den första puben som jag "undersökte" i min serie över "Mina Pubar" - så visst finns det "bra ställen" på Kungsholmen. Men dessa överskuggas allt för lätt av alla dessa pinsamma lågpris-hak - som lockar med Stor Stark för 19 kronor.

Men så i slutet av förra året så började ryktena surra om att det skulle öppnas en BrewDog Bar i Stockholm och de söktes efter lokal just på Kunghsolmen. Det dröjde fram tills den 27 april innan den inofficiella invigningen kunde ske och ytterligare nästan en månad innan puben slog upp sina dörrar för allmänheten. Sedan dess har andelen pubbesök som gjorts av mig på Kungsholmen ökat väsentligt, inte enbart men till stor del har dessa skett just på BDB-Stockholm!

lånad
Bakom BDBs uppdykande i just Stockholm står några mycket sympatiska svenska ölpersonligheter, bröderna Haffo (Sorbon) och Magnus "M2" Svensson (mankerbeerblog). De har tillsamman med sin mycket kompetenta och trevliga personal - plus ett stort antal egna arbetstimmar, både i och runt baren - lyckats skapa ett mycket trevligt inslag i det stockholmska publivet!
Gymnastik-sals-golv specialimporterat från Skottland - på väggen i nedervåningen!
Lokalen är i 2 våningsplan, sammankopplade med en spiraltrappa i järn. På övervåningen är restaurangdelen förlagd, men det går bra att käka på undervåningen också. På menyn finns nästan alltid huset magnifika hamburgare (jag borde kanske införa ytterligare en kategori i min betygsättning - MAT), därtill finns även lite roligare snacks än vad de flesta pubar serverar.
Bad-Ass Cheesburger med stekt färskpotatis

lånad
Bakom baren finns 2 stycken griffeltavlor, en för vilka öl som just nu finns på den 9 gästfaten och en motsvarande för vilka öl som finns på de 9 BrewDog faten. Här är det aldrig svårt att hitta minst 4 öl som du absolut vill hinna med att dricka under ditt besök. Mytomspunna "Hello My name is Ingrid" har ju varit återkommande gäst ibland brewdog-faten, likaså en av mina nya favoriter Abstrakt 13, idag såg jag att AB14 redan fanns på plats i baren!

lånad
Bland gästfaten blandas ganska vilt, men mycket svenskt och nordiskt, men även europeiskt och emellanåt några exklusiva amerikanare. Här kommer du aldrig att hitta någon form av blaskig industrilager, bara kvalitativ hantverksöl!

På den välfyllda listan över vilka flasköl som finns tillgängliga så finns givetvis ett bra utbud av BrewDogs egna öl, men också en hel del gästöl finns också med.  Gäller bara att vara lite uppmärksam på kolumnen över priserna, annars kan du få dig en rätt saftig nota - här finns en del riktiga dyrgripar. Inte minst BrewDogs frysdestillerade kanoner i form av nukleära pingviner, sänkt bismark och nu senast Watt Dickie - som endast säljs per centiliter.

Baren har vad jag förstår ett väl fungerande avtal med fastighetsägaren angående hanteringen av de avfallet som produceras, även matavfallet källsorteras.

Några små problem som jag reagerar på;
  • I baren på nedervåningen går det inte att ha en "nota" liggande (i rstaurangdelen på övervåningen funkar det), du måste betala enskilt för varje beställning.
  • Lokalen var det fler än jag som hade en del synpunkter på initial, men nu känns det som det mesta har fallit på plats. Något som jag saknar i interiören är bättre möjligheter att hänga ifrån sig jackan - något som rimligtvis kommer att bli ett växande problem när temperaturen sjunker. Nu finns endast krokar under långborden på bottenvåningen.
  • Spiraltrappan kan också bli ett problem under den blaskiga svenska vintern då den är "öppen".
  • Än så länge finns ingen WI-FI-uppkoppling i lokalen men det är något som undersöks, själv har jag blivit allt mer van vid att sitta och mobil-surfa på puben, och skulle gärna se en lösning.
Ett annat I-landsproblem som på intet sätt är speciellt för just BDB utan gäller för de flesta pubar - mitt batteri i mobilen har en förmåga att "ta slut" rätt snabbt, ju fler appar jag har igång - desto snabbare går det. En lösning som vore smidigt vore om pubarna kunde ha eluttag tillgängliga för kunderna - så vi kan ladda våra mobiler! ;)

Jag har ju besökt BDB ganska ofta och där finns alltid gäster, oavsett vilken tid på dagen/kvällen som jag besökt dem så har det funnits gott om folk på båda sidor om baren. Det verkar som att de öltörstande svenska folket har tagit krogen till sina hjärtan - jag har det definitivt!

Luck of the irish! Mr Doyle, kung på den sidan av baren!

AB13 - Alf Tycker Om 13!

M2, ser lugnare ut än han brukar....
 
Tegel (från Kungsholmen) på andra väggen i nedervåningen - med Wall of Bottle-Fame
Sammanställning av mitt omdöme av BrewDog Bar Stockholm.
  1. Läge - 4 av 5  - centralt i ett område fullt av fulöls-pubar med Stor Stark för under 30 kronor. Goda kommunikationsmöjligheter, buss och t-bana helt nära. 
  2. Interiör - 3 av 5 - BrewDog-stuket är lite spartanskt, men det funkar.
  3. Fatöl (18 st) - 9 av 10 - bra blandning med BD och svensk/nordisk/europeisk, ganska dyrt
  4. Flasköl (många) - 9 av 10 - lång välsorterad lista med många exklusiva/dyra grejer.
  5. Personal - 5 av 5 - alla pratar inte svenska men med engelska så får du bra service
  6. Miljö -  4 av 5 - har sortering av matavfall! 
  7. Summa - 34 av 40 
  8. Snitt - 8,5 av 10
Bilderna på BrewDog Stockholm-loggan och griffeltavlorna med fatölen är lånade från BDB Stockholms Facebook-sida..

torsdag 22 augusti 2013

Nyhetssläpp på Systembolaget den 2 september


Det kommer en del spännande grejer den 2 september, både tillfälliga och mer långsiktiga nyheter.
Jag hoppas kunna hålla ner mina kostnader då pengar behövs sparas till aktiviteter i slutet av månaden. Men några specialare har jag satt upp som absolut önskvärda;

Oliver Twist fyllde ju 20 tidigare i år och i samband med festligheterna levererade ett antal olika bryggerier sina hyllningsöl till krogen. Men först nu dyker den "officiella" födelsedagsölen upp - Oliver Twist 20th Anniversary Ale - brygd hos North Coast. Den släpps i en upplaga på drygt 3000 flaskor i 50cl-storlekt för knappt 110 kronor styck. Jag har sett en del mycket positiva omdömen om den och även om jag överlag tidigare varit måttligt impad av bryggeriets produkter och dessutom har den en rätt saftig prislapp, så är den ändå ett självklart (2 flaskor) val för mig.

I övrigt så lär det nog dyka ner några flaskor av följande öl i min shoppingkorg;
  • Fuller´s Vintage Ale 2013 - en flaska
  • Xbeeriment Black Force One - 1 flaska
  • Lervig Konrad Stout och Rye IPA - 1 flaska av vardera

Lite mer svåråtkomliga och i mindre antal kommer också några som finns med på min önskelista;
  • Evil Twin Imperial Biscotti Break - minst 1 flaska
  • Stone Imperial Russian Stout - minst 1 flaska
  • Ballast Point Victory at sea - en flaska
Men jag köar inte på passagen för detta, försöker på elektronisk väg och/eller besöker dagen efter.

Utöver dessa tillfälliga nyheter så dyker det ju också upp några riktigt trevliga öl mer långsiktigt:
Omnipollo Leon - ny flaskstorlek och ett hyfsat bra pris
Samuel Adams Variety Pack (4*35,5cl) - ett mixpack innehållandes Stout, IPA, Lager och Pils

Det faktum att en av mina favoriter nu utkommer i en ny mindre flaska vet jag inte i nuläget hur jag ska ställa mig till, men jag lär knappast överge Mohawk Extra IPA bara på grund av detta.

Dessutom släpps ju Oktoberfestölen, men jag tror att jag skippar det helt i år!

För en komplett lista - länk till beerswedenforum

tisdag 20 augusti 2013

Blandade foton - del 2

Jag har insett att jag varit lite väl snål med inläggen på senare tid, och slö som jag är fyller jag ut med lite gamla bilder och några som är rätt nya.

N'Ice Chouffe på Flying Scotsman

Stone Ruination IPA - hemma
Oskar Blues Ten Fidy - midsommarafton 2013
BrewDog Tokyo - en sen sommarkväll 2013

Omnipollo Agamemnon - efter kräftskivan

Shepherd Neame Double Stout - i Uppsala på Pipes of Scotland 9/8-2013

Ballast Point Sculpin IPA - rätt nöjd med den bilden

Vill ni se riktigt snygga ölfoton kan jag rekommendera att ni besöker dessa blogg-kollegor;
Helbergs Humle - Robert Helberg, som kommer att ha en utställning av sina foton i samband med Karlskronas Ölfestival den 6-7 september i år.
99bottles - Tobias Göth
Good Beer Hunting - Michael Kiser, utsågs till bästa Vin/Öl-blogg i USA tidigare i år.

Isala Ölgård - öl brygd på närproducerade råvaror!

Jag har sett blänkare på facebook om projektet och häromdagen så läste jag ett inlägg på ölbloggen Portersteken och fick därigenom ytterligare info om detta mycket spännande projektet.

Jag kontaktade Oskar och ställde lite uppföljningsfrågor gällande de som jag kommit att klassa som min hjärtefråga - vid sidan om öl, och i detta fall i direkt koppling till öl - miljöaspekten.

Redan det faktum att de ska producera sina egna råvaror - korn och förhoppningsvis också humle (åtminstone närproducerat) - är ju en mycket god idé, inte minst ur miljösynvinkeln. Men min fråga till Oskar var hur vida deras jordbruk skulle fungera ur ett ekologiskt perspektiv.
Det mycket glädjande svaret var givetvis - JA! Citerar Oskar rakt av;
"all odling kommer att ske ekologiskt. Inga kemikalier eller annat obehagligt i våra ölråvaror."
De är inte certifierade ännu, men förhoppningsvis är detta något som löser sig.

Det ser ju än så länge ut som att det kan dröja ett tag innan det blir någon färdig öl från Isala Ölgård till öppen försäljning, men detta är ett projekt som jag kommer att följa med stort nöje och höga förväntningar.

LÄNKAR;
Isala Ölgårds hemsida
Bloggen Ölgård
Isala Ölgård på Facebook

lördag 17 augusti 2013

2 stycken premiärbesök på pubar i Gamla Stan

I slutet av 2012 så flaggades det för att människorna bakom krogen Frantzén skulle öppna en Gastro-Pub - i La Trattorias gamla lokaler i Gamla Stan. Under senvåren 2013 så öppnades The Flying Elk och fick omgående gode vitsord för maten som serverades, men bland ölnördarna gnälldes en del om ölutbudet. Då Spendrups/Gotland fungerar som huvudleverantör så blev ölutbudet inte riktigt i samma klass som maten, i alla fall vad jag förstod innan jag igår själv undersökte saken närmare.

Ölbaren är förlagd lite längre in i lokaler med klassiska källarvalvstak och där hittar jag en rätt OK uppsättning av fatöl. Förutom de fasta faten så finns just denna eftermiddag 4 riktigt spännande gästfat;
  • Pale Ale från Ballast Point
  • American Dream från Mikkeller
  • Amerikaans från de Molen
  • IPA från Westbrook

de Molen på fat är något som jag allt för sällan får chansen att dricka och just denna version var dessutom tidigare helt oprövad för min del, den blev en given förstaval och den motsvarade mina högt ställda förväntningar.
Medans jag smuttade på den så frågade jag om de hade någon förteckning över flaskölen, jag fick en välsorterad lista med några riktig bra flaskor (ganska dyra överlag), efterfrågade en Hitachino Sweet Stout, men killen i baren hittade ingen i kylarna. Istället valde jag att beställa in en till fatöl - Westbrook IPA, också denna var ett oprövat kort, som föll mycket väl ut också den!


Under tiden så lyckades grabbarna bakom baren lokalisera en flaska av tidigare efterfrågad Stout och en flaska ställdes åt sidan för min räkning.
Till Hitachino ville jag testa någon av deras snacks, det blev en friterad svamp-rätt med gott dipp, både snacks och öl var mycket goda var för sig - och kombinationen var än mer lyckad.
Sammanfattning av mina första intryck av Flying Elk - trevlig lokal och bra personal. Men Pop-Corn--maskinen (biograf-stuk) utdunstar en rätt tung doft, omän inte direkt obehaglig så kanske inte helt passande i denna miljö. Glasunderläggen hade dessutom tendens att kladda fast sig på undersidan av glasfoten, detta kunde ha löst sig genom en avtorkning av foten - men jag fick tillåtelse att ställa glaset direkt på den marmorerade bardisken. Om innehållet i de fyra gäst är lika bra varje kväll vet jag ju inte i nuläget, de fyra "hus-faten" (Sitting Bulldog bland annat) är inte sådär jätteintressanta för min del.

Innan jag hamnade på Flying Elk (som inte öppnar förrän klockan 17.00) så avlade jag mitt premiärbesök på den nyaste puben i Stockholm - Bishops Arms Gamla Stan. De hade en invigning tidigare i veckan, och då florerade tydligen en del barnsjukdomar, ljumna fatöl serverades tydligen - men av detta märktes inget denna tidiga fredagseftermiddag.
Det var rätt folktomt i baren den timmen som jag satt där, ett större sällskap, plus en barnfamilj - strax innan jag skulle gå så dök det upp några herrar, i övrigt så var det väldigt lugnt. Jag passade på att kontrollera att min bokning till "Omnipollo Release Night" den 30/8 var registrerat (det var den). Några öl hann jag också dricka här, trots att fatölssortimentet inte var sådär jättespännande - helt OK, men inget över det vanliga. Jag startade min AW med en IPA från St Eriks, en rät brittisk malttung IPA - trevlig.
"Jag é inte Bitter!" Men Närkes Örebro är det!
Det blev en helsvensk eftermiddag på BA-GS, avslutade med en ny bekanskap från Nynäs;
Brännskär Brown Ale
Mycket trevlig lokal i klassisk Bishops-stuk, med extra plus för de halvcirkelformade fönstren. Urvalet var väl inte mer än bara "sådär" och killarna i baren behöver bli lite "varmare i kläderna", blev en del tveksamheter kring serveringsstorlekarna, men det klassar jag som klart överkomligt. Menyn ser inte heller särskilt spännande ut, förhoppnings kan också den bli bättre.