måndag 8 april 2013

Rapport från Oliver Twist - BMD med Dogfish Head 2013

Detta evenemang får väl ses som kick-off för Oliver Twists 20-årsjubileum och jag tycker det har börjat riktigt bra!


Fyra små rätter - det är väl ett kinakrogs-koncept? Men det funkar alldeles utmärkt som ett Beer Makers Dinner-koncept också, särskilt när man serveras spännande öl till. Är dessutom värden och den gästande bryggaren trevliga så blir ju det hela självklart bara än bättre. Denna torsdagskväll i matsalen på Oliver Twist lyckades arrangören pricka in samtliga av dessa kriterier och kvällen blev minst sagt lyckad på alla sätt och vis.
Jag hade lyckats locka med mig min systerson - inte särskilt svårt då han är en begynnande ölentusiast med specialintresse just för produkter från Dogfish Head.
Systersonen Simon
De fyra ölen som serverades var hämtade från Dogfish Heads Ancient-series, recepten bygger på ingredienser som hittats i uråldriga dryckeskärl vid olika utgrävningar världen över.

Midas Touch Golde Elixir
Midas Touch Golden Elixir - en väldoftande öl som dock inte var mer än bara spännande att dricka och funkade sådär till maten. Idén till receptet kommer från ett dryckeskärl hittat i Kung Midas grav och innehåller bland annat korn, vita muscat-druvor och saffran.


Förrätt; Currystekt Pilgrimsmussla med Blomkålspuré, brioche, laxrom samt crème ninon (på gröna ärtor)
Som de flesta andra så fanns det mycket livsmedel som jag "ogillade" när jag var barn, många av dessa har jag på ålderns höst lärt mig inte bara äta utan också att älska. Men blomkål är inte en av dessa - fram tills i torsdags så har jag aktivt undvikit all form av direktkontakt med detta ogräs. Men faktum är att det inte var så farligt i denna puré-form, varken doft eller smak gav mig några som helst kväljningar. Även övriga ingredienser funkade utmärkt.Birra Etrusca
Birra Etrusca Bronze receptet bygger på fynd gjorda i en 2800 år gammal grav i nuvarande Toscana. Jag tycker ölet var lite för sött på gränsen till vinöst. Trots det så passade det bara sådär till pastan.

Pasta; Ragu på högrev och pancetta med parmesan & friterad Capelli pasta - ragun var mycket god, men de fågelbo-torra pastan förstod jag mig inte på alls.
Pasta eller?


Den tredje ölen - Chateau Jiahu - blev den som jag uppskattade mest under kvällen. Originalölet bryggdes för nästan 9000 år sedan, i stenåldersbyn Jiahu i norra Kina. Ingredienser är bland annat ris, honung, druvor och hagtorn, det funkade utmärkt till varmrätten.
Chateau Jiahu

Varmrätt; Chipotleglaserad hängmörad biff med bönsalsa på mango & ananas, majskolv samt bbq sås (ingen bild) - mycket gott!

Theobroma (Gudarnas föda)
Kvällens fjärde och sista öl - Theobroma - bygger på kemiska analyser av keramikrester funna i Honduras, som avslöjade de tidigaste kända alkoholbaserade choklad-dryck - 3200 år sedan. Innehåller Kakao, honung, chilli och Annato.


Efterrätt; Choklad & lakrits kräm med hallonsorbet och bakade nötflarn - mycket gott.Alla 4 samlade på samma bild

Dr Pat
Dagen efter åkte Sam, Dr Pat och några särskilt inbjudna ner till Nynäshamns Ångbryggeri för att brygga ytterligare en öl i Ancient Ale-serien - vågar jag hoppas på att detta öl blir mer lättillgängligt för oss svenskar? Jag frågade OTs/Great Brands grundare - Jörgen - om varför de ännu inte lyckats importera Dogfish Head till Sverige - det beror tydligen delvis på att bryggeriet inte har kapacitet att ordna den ännu, men det lät på honom som att det var på gång!
Jörgen
Alf med Sam!
Jag och Simon - och rimligtvis majoriteten av övriga gäster - hade en mycket trevlig kväll med många härliga berättelser om de olika ölens uppkomst och bakgrund.
Stort tack till personalen på Oliver Twist, Jörgen, Sam & Dr Pat och givetvis de övrig gästerna.4 kommentarer:

 1. Det var deppigt att man inte kunde deltaga på denna som det verkar utmärkta BeerMakersDinner. Men glädjande om vi får tillfälle att köpa DFH i framtiden. Dom har ju mångdubblat sin kapacitet under dom senaste åren.
  Mvh D

  SvaraRadera
 2. Ja det var en mörk stackars bild på dig och Sam. Snart kommer en ljusare tid och bild. Tack för igår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Till mitt försvar kan jag ju säga att fotot inte är taget av mig! ;)
   Tack själ förresten, alltid kul att träffas! Ser framemot att se dina bilder - särskilt en av dem! :D

   Radera