tisdag 18 juni 2019

Alf besöker - Adelsö Ölfestival 2019

Safety first, No smoking! Ett lastfartyg i farleden mellan Adelsö - Tofta Holme

Lördagsförmiddag på Tofta Holme!
För tredje året i rad så samkör jag mitt festvialbesök med att hälsa på hos syster och svåger, i deras sommarhus på Tofta Holme. Nytt för i år var att jag lyckades få med mig bägge två till själva festivalen.
Syster & svåger, aka Janneli
(fotograf, Magnus Karperyd i Hop Notch-montern)
De har varit på ölfestival förr, i Göteborg, men detta var premiär i Pannrummet.

Hembyggarborgen var välfylld, både med utställare och besökare. En av mina absoluta favoriter, sett över hela festivalen, var dessa två.

De serverade en mycket välsmakande Amerikansk Brown Ale, Cascade-humlen gav den en tydlig Black IPA-karaktär, något som även Jannelie uppskattade.

Äta bör nan, även jag var rätt måttligt hungrig så köpte jag mig en pizza-slice vid namn Tartuffo.

Min första hembryggd tog jag dock hos Anders (aka Angry Short man brewing), som även skyddade mitt handbagage under festivalen.
Hans Midsommar 2019 pilsner var mycket trevlig!


Hos lokalfavoriterna Brygghus Nyckelbydal så blev jag anmodad att testa denna specialare, den fanns i rätt begränsat antal, därför testade jag den relativt tidigt.
Handskes Hemlighet
Den var småtrevlig, med en lite pepprig avslutning.

Även från södra Stockholm fanns god representation, inte minst Gamla Enskede Bryggeri, Robins humliga saison var klart godkänd, dock inte lika god som hans stora flasksaison som snart kommer på bolaget igen.

Hela vägen från Gotland hade Snausarve hittat, även om det står ROK på tap-lappen så heter ölen Rök. Den var väldigt lättrökt, först i botten av mitt festivalglas så dök den upp.


Brewify gladde mig med sin debut förra året och de hade festivalens godase NEIPA, deras Red IPA vann pris i klassen "Sur, Svart, Stark"!?

Hos Peter PKLK så passade jag på att testa hus ölen från Brisket & Friends Vasastan, Big Bone Brew Bright Side Saison. En start och bubblig saison, som inte fick högsta betyg i min bok. Jag vill gärna testa den på plats på Upplandsgatan.

Danderyds Bryggeri hade en udda skapelse en milk stout som luktar väldigt mycket päronsoda, en väldigt udda kombination som ändå fungerar!

Södra Maltfabriken hade sitt eget Högtryck med sig, lite annorlunda kryddning jämfört med förra året.

Mango var något av årets festivaltema, Waza Mango IPA var inte bäst i den klassen.

Förutom två fat (Janko Unchained!) och några burkar (Boot Print) så hade Jessica och Magnus (Hop Notch) med sig sin Waxholms-portfölj. Jag testade deras ekologiska Saison, den var inte heller best in show.

Även Hopsan Brewing dök upp på förra årets festival och gjorde då stor succé hos mig. I år testade jag deras två NEIPA, Karusellvägens Mango var mycket god medans Hägersten var mindre upphetsande.

Klockan Malm från Danderyd, den hamnade tvåa i min personliga lista över årets öl.

I Am Brut, en god (!?) brut DIPA! Men så är den hembryggd också!

En före detta hembryggare kör sedan några år helt kommersiellt under namnet Qvarnens Bryggeri. Ni som följt Alfs öläventyr ett tag vet vad jag tycker om hans produkter. Här återtestas hans Tripel-projekt collabbeer med Danko Beer, jag gillar den mer nu än när jag drack den färsk på Munkbron.

Sista festivalölen 2019?
Den ölen blev (nog) min sista öl detta år. Jag köpte 20 stycken ölbiljetter och hade ingen med mig hem.

Som vanligt en mycket trevlig festivalupplevelse i kohagen. Synd bara att bussbolaget inte tar arrangörens förvarning om anstormningen av besökare på allvar. Vad jag förstått så var det trångt på bussen från Brommaplan, och jag vet att det var trångt på 311an från Sjöängen (Ekerö-sidans färgeläge) tillbaka till Brommaplan som skulle avgått 17.38. Under hemresan drabbas jag av lättare värmeslag, för mycket sol och värme, för lite alkoholfri vätska och jag borde ha ätit något innan jag lämnade ön.
Väl hemma blev det ispåse på huvudet och mycket vatten. Jag återhämtade mig under kvällen och kunde fira söndagens födelsedag utan problem.

Stort tack till Adelsös festival-crew och alla utställare, inklusive hembryggarna! Stort tack även till syster och svåger för härligt umgänge både inför och under själva festivalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar