måndag 18 juli 2016

Alf testar kultur - stadsvandring i ölets tecken

En mer modern ölnördsbeteckning skulle ju kunna vara Historisk Pub-Crawl, men Stockholms Stadsmuseum har valt att kalla det för "Ölvandring i Stockholm" helt enkelt.

Under guidning av museipedagogen Michael Ketzel så genomförs en vandring runt bland Stockholms klassiska ölkaféer och pilsnergubbar. Den tiden då varje stadsdel måste ha minst ett bryggeri. Hur har smakerna, alkoholstyrkan och vanorna förändrats under årens lopp? Vilken är kopplingen mellan ölbryggning och brandbekämpning i Stockholm?

Arrangör; Stockholms Stadsmuseum
Startplats; Tranan vid Odenplan
Klassiskt pilsnerpang!

När; fredagen den 15 juli 2016
Kostnad; 100 kronor (bokas på stadsmuseum.stockholm.se)
Start; 17.00
Avslutad; 18.20 (beräknat till 18.30)
Slutstation; Zetterlunden vid Roslagsgatan.
Antal deltagare; 15
Övriga platser som besöktes; totalt 6 stopp i Vasastan, Norrtullsgatan/Hamburgerbryggeriet, Spelbomskans torg, Sveabron, Norra Brunn, Zetterlunden.

Utanför Tranan
Det var en blandad skara nyfikna deltagare, män och kvinnor, unga och gamla - en skäggig kille med Cantillon-tröja och så jag. Ett lagom stort sällskap som inte tog allt för stort utrymme av trottoarerna under promenaden från Café Tranan till Sibirien.

Guiden leder oss genom historien och pratar en hel del om utvecklingen av den "svenska modellen" och kollisionen mellan ful- och finölskulturen - där får Sveavägen (bron) fungera som exempel på mixen av billiga stor starks-ställen och den nya pubkulturen med inriktning mot mångfald och kvalitet snarare än låga priser.
Sveabron

Klassisk humorkrog på Surbrunnsgatan
Avslutningen sker i Monica Zetterlunds Park - där det råder alkoholförbud, men där finns bekväma sittplatser och automatisk musikunderhållning.
Intressant att höra om folket som planerade sina resor från Roslagen in till Stockholm - via Roslagsvägen och in i stan på Roslagsgatan - där låg stället som populärt kallades Claes på hörnet (men hette egentligen Browallshof). Ett värdshus där törstiga resande från norr gärna stannade till innan de slutförde sina affärer längre in i staden.

Inga större mer avslöjande nyheter för min del - men mycket trevligt och väl genomfört arrangemang. För mig som hörselskadad så är ju den bullriga gatumiljön inte helt ultimat för att höra allt som berättas, men jag tror att jag uppfattade det viktigaste.

Kommande ölvandringar sommaren 2016

Fredag 29 juli 17:00–18:30
Fredag 12 augusti 17:00-18:30

Jag vill minnas att Monks Porter House tidigare har anordnat liknande stadsvandringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar