fredag 10 juni 2016

7 dagar kvar till 50 - del 2 - en hyllning till RAF

1996 hade jag och 2 kollegor gemensamt födelsedagskalas i en festlokal i Skarpnäck, då fick jag bland annat en flaska av Bishops Finger och en av mina kollegor fick en flaska Spitfire.
Jag hade ju testat bägge innan och visste att jag inte fått den som var bäst av de två!

Någon gång under början/mitten av 90-talet hittade för första gången till Shepherd Neame och deras hyllningsöl till Battle of Britain (eller Bottle of Britain som de själva kallar sina förpackningar). Som vanligt så blev jag rätt enkelriktad och drack nästintill uteslutande just Spitfire under en längre tid.

Då var den förpackad i en 500ml ofärgad glasflaska som dock försvann i Svenska sortimentet. Jag hade av sentimentala skäl en gammal tomflaska kvar.
Men sedan några år finns den återigen i systembolagets sortiment - nu i en 440ml burk.














Numer handlar det mer om sentimentalitet när jag köper och dricker Spitfire, visst är den god - men knappast något som är värt att masskonsumera. Helst så skall inmundigandet ske i den snygga pint-glaset med bryggeriloggan och drycken bör inte vara allt för kraftfullt kyld.
Även om denna starköl bara ligger på 4.2% så går den även att få tag på sin folköl (33cl flaska) i välsorterade livsmedelsbutiker.


7 dagar kvar till 50 - del 1 - en svensk klassiker

Inför högtidsdagen nästa vecka så tänker jag (försöka) lägga upp (minst) ett inlägg per dag, som ska belysa en öl/personlighet/händelse/annat som påverkat mitt liv i allmänhet och öl-livet i synnerhet.

I förrgår - onsdagen den 8 juni - så körde jag igång med en flaska som jag hittade långt bak i garderoben häromdagen.
En öl som i sin ursprungliga form skapade en långvarig (still going strong) kärleksaffär till öl från Mohawk Brewing Company. Då förpackad i en 500ml flaska, men sedan dess har den bytt skepnad vid minst 2 tillfällen - även om innehållet fortfarande i stort sett är det samma. Den flaska jag nu hittade var den som dök upp i 33cl-formatet men med motsvarande etikett som på den stora flaskan.

Ölen jag åsyftar är givetvis Mohawk Extra IPA, en DIPA på 7.4% abv och som skrivet är förpackas i 33cl-flaskor.

Just denna flaska hade bäst före datum april 2015 och även om den var drickbar så förhöjdes inte smakupplevelsen av ålderskrämporna (lite tjockare karaktär, lite tunn kolsyra).









Numer så har ju 33an den nya standardiserade Mohawk-etiketten - och den går att beställa till den butiken som passar mig bäst (den finns i lager hos några butiker i Göteborgsområdet).

PlusConst - konst och öl mot Cancer! Uppdaterad!

Jens Skrubbe är ju inte bara en hedersknyffel som basar i baren på Pressklubben, fyller belgolådorna med godsaker och bloggar om belgisk öl på Belgisk öl enligt Skrubbe. Innan allt detta tog över hans liv hade han en dröm - han ville bli Bildlärare.

Nu har han hittat ett sätt att kombinera sina 2 stora hjärtesaker belgisk öl och konst - under namnet Plusconst (+Const).

Med start (Vernissage) idag - fredagen den 10 juni 2016 - kör han en liten konstutställning på Galleri Riddaren i Gamla Stan, Stockholm. Utställningen består av olika konstverk (i flera olika stilar) som samtliga är skänkta av olika konstnärer.
På torsdag - den 16 juni 2016 - kommer dessa konstverk tillsammans med en del ölmemoriblia auktioneras ut. Alla pengar som inbringas i denna auktion kommer oavkortat att skänkas till Barncancerfonden.

Jag kommer tyvärr inte kunna deltaga vid auktionen den 16e (jag är inbokad på Pressklubben den kvällen.....). Hittar jag något som lockar väldigt mycket kanske jag försöker hitta någon lösning med budläggning via ombud eller på distans.

Edit - det går att lägga bud på konstverken redan nu - på hemsidan!

Men jag räknar med ett kort besök ikväll och kanske något besök under veckan inför auktionen.

onsdag 8 juni 2016

Ölfoton special utomhus - nationaldagshelgen

Det var ju rätt hyfsat väder under helgen som var, jag hade vissa funderingar på att söka mig till Skansen för liten ölfestival - men av det blev det inget tyvärr. Men det blev en del öl på hemma plus några öl på krogen på Nationaldagen.



Golden Sour på Ringvägen

Selfie!

Hembrygd från G.I.B.B.


Gillar samarbetet mellan kapsyl och öppnaren.


Har ju redan lagt upp några inlägg från helgens aktiviteter som innehåller en del bilder, nöjer mig därför med dessa.

Alf testar ölglas - tomflaskor som blivit dricksglas

Jag har ju redan lagt upp en del bilder på dessa 2 underverk från Återbrukshyttan, både på bloggen och instagram -  men inte så många med dryck i själva glasen.
Körde i helgen ett test med återfyllning med motsvarande innehåll som det varit i de ursprungliga flaskorna - och de funkade över förväntan.




Alf Tycker om Bigfoot!

Bourbon i lilla glaset - funkar väl sådär. Snygg skumkrona på Bigfoot




SPECIFIKATIONER;
Maxvolym;
Bigfoot dricksglas - perfekt för en 355ml flaska med en bra skumkrona
Old Tom dricksglas - ca 370ml får plats
Bigfoot Shotglas - 90ml
Old Tom Shotglas -  60ml

Höjd;

Bigfoot dricksglas - 12cm
Old Tom dricksglas - 12,2cm
Diameter mynning; 8cm på bägge
Bigfoot Shotglas - 6cm
Old Tom Shotglas - 5,5cm
Diameter mynning; Bigfoot = 4,5cm & Old Tom 3,8cm

Vikt;
Bigfoot dricksglas - 154 gram
Old Tom dricksglas - 212 gram
Bigfoot Shotglas - 44 gram
Old Tom Shotglas -48 gram


OMDÖME;
Utseende; De två dricksglasen är - imo - ruskigt snygga! När väl pappersetiketterna börjar ge med sig så lär åtminstone Old Tom stå sig bra med sitt textade glasyta - Bigfoot lär nog tyvärr bli lite mer anonym.
Shotglaset från Bigfoot är också det mycket snyggt, med den uppochnervända etiketten. På Old Tom så är det just etiketten som blir ett litet störningsmoment - den får inte riktigt plats. Bägge kapsylerna är lite "luggslitna" men ingen fara. Just deras insats säkerställer ju identifikationen även efter det att etiketten ramlat av.

Doft & Smak; Ingendera dricksglas ger någon egentlig extra push i någondera kategori - men Bigfoot funkar över förväntan smakmässigt.
Shotglasen testade jag med Cardhu-Whisky i Old Tom-glaset och Woodford-Bourbon i Bigfoot-glaset och här märks definitivt att dessa glas är snapsglas snarare än avec-dricksglas.
Bourbon-snaps....

Sammanfattning; Initialt är det nog mycket nyhetens behag som gör upplevelsen så pass positiv, men jag tror och hoppas att de ändå ska funka också på längre sikt. Kanske bättre med lite "lättare" öl. Väldigt greppvänliga - ligger bra i handen, den mjuka vinklingen av glaskanten på dricksglasen gillar jag.


tisdag 7 juni 2016

Sommarbonanza med G.I.B.B. i Hässelby Villastad

Nina och jag har lyckats springa om varandra ute på krogen vid rätt många tillfällen - inte minst sedan vi aktivt började följa varandras irrfärder på Untappd och Instagram. Många gånger som vi varit på samma ställe, druckit samma öl - till och med samma dag.
Men det var först för någon månad sedan som vi träffades i verkligheten för första gången - på Katarina Ölkafé. Hon var ute på en seriös barrunda för att fira sambon Levents kommande födelsedag. I entouraget ingick då också Tony, som visade sig vara en person som jag haft att göra med - indirekt - i samband med samköp på BeerSwedenforum.

Bara någon vecka efter detta möte så dök det upp en Facebook-inbjudan - den 5 juni skulle det anordnas en "Sommarbonanza" ute i Hässelby. Informationen kring själva evenemanget var initial knapphändig och jag fick uppfattningen att det var en fest för det närmast sörjande - vänner, grannar och bekanta. Men rätt snart framgick att det var öppet även för mindre nära bekanta.
Varefter evenemangets FB-sida uppdaterades framgick också allt tydligare att detta kunde vara en mycket intressant evenemang.
Hembränt!

Värdar för själva evenemanget var i grunden hembryggargänget Gubbe I Båt Bryggeri (Tony, Daniel och Nisse - den svenska versionen av BeeGees), men att det valt att förlägga själva evenemanget hemma hos Nina och Levent i Hässelby - en smidig lösning rent utrymmesmässigt.

Även om det var GIBBs hembrygder som var grunden för själva sammankomsten så förekom det även kommersiellt producerade drycker. För de som kom i tid så bjöds det ju bland annat på smakprov av den mytomspunna Dark Lord (2012) från Three Floyds - den var rätt ok.
Rätt hyfsad, gammal öl!

Jag ville inte komma tomhänt och tog därför med flaska av Spontanbasil och bjöd utav.

Dessutom bjöds på hemgjorda och hemgrillade hamburgare.

I den stora tävlingen - blindtest av totalt 12 olika öl - så ingick både kommersiella och GIBB-öl, men ändå så rönte flera av hembrygderna stor framgång!?

Vinnarlistan:
  1. GIBB Öl Som Smakar Öl 2 Cali Ed.
  2. Nya Carnegiebryggeriet 100W 
  3. GIBB Diktatursaison Nypon
Öl som smakar öl! Den fick 76 av 100 möjliga poäng av mig!
Utmärkelser till jurymedlemmarna; 
  • Årets hipster (person som röstade mest olikt alla andra) - BR
  • Årets svenne (person som röstade mest likt alla andra) - JL (jag kom 3a i den kategorien!)
  • Årets Fanboy (gav högst betyg till GIBB-öl) - NS
  • Årets Hater (gav lägst betyg till GIBB-öl) - BR

All röstningsdata finns här:

Stort tack till samtliga deltagare i årets sommarbonanza, framför allt till Tony, Daniel, Nisse och Levent & Nina!
Jag ser framemot julbonanzan!

fredag 3 juni 2016

Alf testar - öl och ostprovning

I slutet av förra månaden så dök det upp ett spännande evenemang i mitt närområde och jag lyckades boka upp mig på en av de rätt begränsade antalet platser. Det rörde sig om en ost och ölprovning i Fromageriets lokaler i Hötorgshallen. I samarbete med importören Original Brands så utlovades en härlig smak och doftupplevelse.

7 av de olika ostar, glasen än så länge tomma.
Utöver de 9 ostarna som ingick i programmet så plockade ostmästaren Jon fram några specialare, en lagrad Whiskycheddar från Kvibille och en blåmögelost. Dessutom så hade Fredrik & Martin (Original Brands) med sig en smarrig litauisk ost.
Ledar-trion för provningen
Det blev 3 olika öl från Brasserie Du Pays Flamand & 2 stycken från Birrificio Grado Plato, och 1 Litauisk Mjöd - Njemen från Lietuviskas Midus.

Turordningslista över de ostar som provades med passande dryck.

  1. Svedjan Gårdsost - Anosteké Blonde
  2. Le Gruyère Moléson Gran affinage 22 månader - Anosteké India Pale Ale
  3. Napoléon 24 månader - Grado Plato Kukumerla
  4. Selles-Sur-Cher AOC - Grado Plato Melissa
  5. Rocco Valtaleggio - Grado Plato Melissa
  6. Trou du cru Familjen Berthaut -  Anosteké Brune
  7. Munster Géromé AOC Xavier David - Anosteké Brune
  8. Bleu D'Auvergne - Mjöd Njemen
  9. Bleu de Chévre  - Mjöd Njemen


Bra kombination

Den bästa smakkombinationen hittade jag i slutet - en bit Munster med en klunk Brune satt som en smäck. Nästan lika bra funkade Bleu D'Auvergne tillsammans med Mjöd Njemen. Bägge dessa ostar ligger också i topp smakmässigt, endast efter Selles-Sur-Cher AOC - en ljuvligt mjuk fransk getost.
Bleu D'Auvergne och mjöd i bakgrunden

Selles-Sur-Cher AOC

Litauisk ost!

Trou du Cru var jag väldigt misstänksam mot redan vid första anblicken, men de första små smakproven var rätt ok, tills jag kom in en bit - då slog den funkiga ammoniaken till mot mina känsliga smaklökar - men ändå inte fullt lika "illa" som jag räknat med.
Närbild på stinkbomben Trou du cru.

Bland ölen så var det Kukumerla en 10%ig Barley Wine från Birrificio Grado Plato som smakade allra bäst.
10% - en lagom stark och mycket got Barley Wine vid namn Kukumerla.

Njemen!

Stort tack till både Dr Käse och Fredrik & Martin för en mycket trivsam provning.


onsdag 1 juni 2016

En tidig födelsedagspresent - från Bollnäs!

Jag ger inte alltid mig själv födelsedagspresenter, åtminstone inte i någon fast form - flytande är rätt vanligt förekommande. Men i år är det ju lite extra speciellt - jag fyller visserligen år jämt - men i år är det lite extra jämt - ett halvsekel närmare bestämt. Därför tycker jag att jag är värd något lite extra speciellt.

Därför har jag under våren haft en rätt tät mailkontakt med Anny Jernberg på Återbrukshyttan. Idén dök upp i samband med att jag köpte en av hennes konstverk via Helbergs Humlestore tidigare i år.
[länk till tidigare blogginlägg med bilder på karaffen]

Frågan ställdes - gör hon produkter "custom made" efter mina specifika önskemål?
Jag fick svaret att det gick att ordna. När jag väl specificerade vilken flaska det var jag önskade få återbruks-anpassad så dök vissa orosmoln upp - etiketten på just dessa flaskor är ofta rätt svåra att ta bort och åter fästa i oskadat skick, men det skulle nog kunna gå att lösa.
2 stora och 2 små glas!

Sen var det upp till mig att avgöra vilken årgång jag skulle välja - skulle jag invänta årets version eller försöka hitta en 2007?

Ganska snart under dessa funderingar dök också tanken upp om att inkorporera kapsylen i konstverket på något sätt - för att på så vis tydliggöra vilken årgång det rörde sig om. Just detta visade sig inte vara möjligt - i alla fall inte som jag tänkte mig. Däremot så hade Anny ett tilläggsförslag - hon kunde ju göra ett shot-glas av flaskhalsen och då använda kapsylen som botten (med extra försegling). På flaskhalsen sitter ju också en etikett som anger produktionsåret.

Jag fick prisuppgift på vad dessa två produkter skulle kosta och insåg då att detta var inom så pass rimliga gränser att jag nog skulle kunna slänga in en/flera flaska/flaskor till.
Valde till slut att skicka med ytterligare en flaska i min låda upp till Bollnäs - en flaska som förutom etiketten har en del text i själva glaskroppen - något som jag skulle kunna bli rätt häftigt i det färdiga glaset!

När jag väl bestämt mig så var det bara att packa flaskorna och för 3 veckor sedan skickade jag iväg dem till Återbrukshyttan i Bollnäs. Häromdagen så hämtade jag ut mitt paket och kunde inte motstå frestelsen att öppna min födelsedagspresent från mig själv på en gång!
Glasen var väl förpackade och framkom i oskadat skick - några snabba foton togs i fönsternischen på jobbet - resterande togs senare under eftermiddagen på föreningens soliga uteplats.


Old Tom The Original Strong Ale

Bigfoot 2016




Shot-/Snaps-glas





En hel och oöppnad flaska i bakgrunden.





Frågan är nu bara om glasen är lika goda att använda som de är snygga att se på?
Blir test av dugligheten senare i veckan - återkommer med mer info och bilder då. Jag tror inte att formen kommer att förstärka vare sig doft- eller smakupplevelsen - men jag kör initialt med motsvarande dryck som tidigare fanns i respektive originalflaskan.

För mer info om Återbrukshyttan kan jag rekommendera att ni besöker hemsidan.

Edit - ett förtydligande. Jag har alltså köpt dessa glas - det är inte direkt en "födelsedagspresent" från Återbrukshyttan.