tisdag 29 december 2015

Året som gick - 2015

För att inte glömma något under året så har jag valt att skriva denna årssammanställning vartefter året går - istället för att sitta i december och försöka komma ihåg allt.....

 • JANUARI - vaknade på nyårsdagen med nästäppa snarare än bakfylla - trots hyfsad partystämning under natten. Det visade sig vara en förvarning om vad som komma skulle. Snuva, hosta och febertoppar följde mig under stora delar av årets första månad. Något som givetvis hade en dämpande effekt på mitt intag av öl. Trots flera intressanta Pub-events (Man in the Moon och Pressklubben avstod jag ifrån) så valde jag att hålla låg profil - endast ett kort besök hos BrewDog Bar när Evil Twin tog över, "Yin" och "I love you with my Stout" var två tidigare otestade som jag gillade skarpt. På The Flying Scotsman Inn testade jag en öl från Macken Bryggeri för första gången - Wovoka gillade jag. Hos Frick & Hagberg käkade jag ekologisk hamburger-lunch och drack en lättöl från Tempel Brygghus - Draugen. Men Ny Favoritöl; det blev ändå den 100% ekologiska Dalalager från Oppigårds, som inmundigades även den på FSI, eller var det Supersonic Steam Train från Late Night Brewery, eller var det Deadwood Session IPA från Sthlm Brewing....... Apropå dem, i slutet av månad var premiär för Sthlm Brewing Co första Real Ale (på Akkurat) och Beerbliotek tog över kranarna på Mikkeller Bar, 2 dagar senare (1 dag senare än planerat) var det dags för första upplagan av Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm, och det blev efter många om och men en riktigt kul mässa!

 • FEBRUARI - besöker Spritmuseum igen nu för att  på pressvisning och vernissage (!) inför deras utställning ÖL! Dagen efter var det besök på Sthlm Brewings Bryggeri Pub. Och dagen efter var det premiär för Galatea/Craftbeer.se/Sigtunas samarbetsöl med Lagunitas - Fusion 25 - brygd i USA! Akkurats 20-årsjubileum startade lite lätt med deras årliga Franken- & Bamberg-festival. Mitt deltagande i just denna festival blev rätt sparsamt, testade dock Oppigårds samarbete med tyska Gänstaller, småtrevligt. Andra halvan av månaden blev mer eller mindre helt nykter, beroende på knäckt revben. Men vågade mig ut på gården för lite utomhusfotografering - bland annat med spegeln, vilket genererade lite ny foto-lust. Bland annat upptäckte jag att burkarna med Ten Fidy som nu släppts på bolaget härstammade från Oskar Blues nya brygghus i North Carolina. Tyvärr så framgick inte det bara på den tryckta texten på burken utan även på innehållet, fortfarande en bra öl - men långt ifrån den magiska stouten som bryggts i Colorado..... Men jag vågade mig ändå upp till Fyrishov för ett kort besök på Uppsala Beer & Whisky Festival den 27e. Hittade en Ny Favoritimportör; Tilltugg Tapas (restaurang i Uppsala) som imponerade stort på mig med sina öl från det spanska bryggeriet Naparbier

 • MARS - Det knäckta revbenet spökade fortfarande och jag håller fortsatt låg profil gällande alkoholintaget, men första lördagen var det premiär för en ny ekologisk lättöl från Gamla Enskede Bryggeri, och sånt missar inte Alf. Dessutom dök det upp en hel del spännande saker på Systembolaget, gamla säsongs-favoriter gladde och nygamla favoriter som uppgraderades från lokala beställningssortimentet till det fasta. Mikkeller Bar i Stockholm firade sin första födelsedag den 14e, där var jag givetvis också med (trots revben och snuvig hosta). Grabb-middag med släkten den 28e på Akkurat, blev inte helt lyckad tyvärr, några smärre missöden från serveringspersonalen och diskussioner huruvida detta skulle generera rabatt på slutnotan eller kemtvätt.


 • APRIL - Gör mitt livs första "riktiga" chili, blir en del i fokus på ekologisk öl-serien då den till 95% är ekologisk inklusive ölen jag hällde i grytan. Planerna för Växjö Ölfestival höll på att gå åt h-e, men räddades ändå slutligen. Omnipollos Hatt passade på att ha sin Grand Opening samma dag som jag var i Växjö, jag fick vänta tills söndagskvällen innan jag slutligen fick besöka lokalen... Växjö Ölfestival blev en minst lika bra upplevelse som 2014, flera nya bekantskaper framför allt hos Kabinet Sweden. Nya favoritöl: Bottled Badger Barley Wine från Folkared 15 och Supernova från Kabinet Brewery. Mitt premiärbesök på Omnipollos Hatt blev kvällen efter den officiella öppningen - efter en lång bussresa hem från Växjö så smakade det bra med lite öl. Det blev flera besök på Hatten, och än fler lär det bli. Trevligt inslag blev också Kulturnatt 15, när Spritmuseum höll öppet hus, miniölfestival och passade på att öppna Ölbryggan igen - givetvis med uteslutande svenska småbryggerier i det 15 faten. Under april fick jag även möjligheten att för första gången delta vid en skribentprovning hos systembolaget, knappt 60 öl fanns tillgängliga - jag hann med hälften


 • MAJ - Besökte Stockholms närmaste skärgårdsö - Fjäderholmarna, det hade årspremiär för bryggeripuben och samtidigt 1-årsjubileum. Den 7 maj öppnade Hemköp sin första Reko-butik, som säljer både lätt- och starköl - givetvis ekologiskt. SM i Hembryggning besöker jag för första gången - i Solnahallen, många nya ölupplevelser - till största delen mycket positivt. Hos Bishops Arms Hornsgatan så kör Sthlm Brewing Co ett ekologiskt take over, 22 stycken fatöl och 2 handpumpade Real Ales. Detta samma dag som BrewDog Bar Kungsholmen firar sitt 2-års jubileum. På bolaget dyker K is for Kriek upp som tillfällig nyhet, det firar Brooklyn Brewery med en dryg veckolång fest i Stockholm (läs Södermalm), med massor härliga events och fint besök från bryggeriet. Under mitt livs blott andra skribentprovning så dyker det upp en Ny favoritöl; Saison Dupont Biologique, en ekologisk version i samma klass som Dupont flaggskepp. Under samma provning dök flera riktigt bra ekologiska öl upp, men denna var outstanding. Fick även ett smakprov av Spontanbasil från Mikkeller & Lindemans, mer av den blev det i juni. Första smakprovet av Bigfoot 2015 skedde också under denna provning, lämnade mig nästan chockad - hade jag tröttnat på storfot? Två flaskor senare visar sig min oro (nog) vara onödig.
  Jag lyckades via ett samköp även komma över ett antal flaskor av eko-öl från det brittiska bryggeriet Samuel Smith - Organic Chocolate Stout som jag testat tidigare och Raspberry.
  På BrewDog Bar (numer Kungsholmen) så dök en ny kran upp - The Hoptinator! Vanlig fatöl filtreras genom diverse olika godsaker. Mangofeber från Brewski och Raspberry Wheat från Beerbliotek funkade extremt bra!


 • JUNI - En ny öl i Mikkellers serie av Spontan-öl slog mig med häpnad redan när jag testade den på skribentprovningen i maj. Men när jag testar en hel flaska i början av juni så var den ändå bättre! Spontanbasil låter kanske (och är lite) tokigt men den är ruskigt god, servera den riktigt kall. Stone tar över halva baren hos BrewDog Kungsholmen. Jag besökte med vissa problem Adelsö ölfestival den 12e, men det gav mersmak. Födelsedagen startade med ett kulturellt besök på Fotografiska, och även om jag även under dagen smet förbi Spritmuseum så blev det bara flytande ölkultur resten av dagen. En mycket lyckad dag som innehöll Pizza-lunch på Omnipollos Hatt och avslutades med tidig middag på Pressklubben. I slutet av månaden blev det ett nytt besök på Ölbryggan (Spritmuseums uteservering) där Ängö var på besök med 4 flasköl och 2 fatöl, mycket trevligt. Dessutom deltog jag i mitt första samköp med uthämtning i Liljeholmen. 2 olika burkar från Modern Times lockade. Bishops Arms Hornsgatan var den pub i Stockholms-området som fick husera en Tap Take Over med öl från Ballast Point. Jag testade bland annat tre olika versioner av Sculpin, Grapefruit klart bäst medan Habanero inte funkade alls för min del.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Som framgår av denna sammanställning så var det första halvåret välfyllt med evenemang och härliga ölupplevelser - det händer onekligen mycket i öl-Sverige. Detta genererade en markant ökning av inläggen jämfört med samma period 2014 (utom februari). Detta - och ämnesvalen kanske - genererade en rejäl ökning av antalet sidvyer, från 1500-2000 till 3500-4000 i månaden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 • JULI - Jag fick ett ryck och körde några recensioner - det var initialt väldigt mycket ekologisk öl! Däremot missar jag skribentprovningen i slutet av månaden, man måste ju sköta sitt "riktiga jobb" också. Inspirerad av min nya kärlek - Spontanbasil - så körde jag en genomgång av några mera lättillgängliga Gueuzar - vilket också genererade en ny "Test-serie" i form av "Olika Öltyper". Dessutom tillagade jag Moules frites själv för första gången - givetvis i kokta i Spontanbasil. Något som gav en hel del mersmak. Hyfsat billigt (50 kronor för musslorna), lättlagat (jobbigast är ju förarbetet med rengöring) och mycket gott! Recept; 1kg rengjorda MSC-märkta blåmusslor, 50gr ekologiskt smör, 2 stjälkar blekselleri, 1 stor gul lök och 3dl Spontanbasil (det blir mycket sky kvar, som går att använda som fond).


 • AUGUSTI - första dagen så skiner solen på riktigt igen, ett besök på Ölbryggan (Spritmuseums uteservering) där Lasse från Nynäs står och serverar öl. Testade Dalalager på fat för första gången på ett halvår. Snackade med Berit och HG från Närke kulturbryggeri. Snackar bakgrund, nutid & framtid med Spritmuseums utställningsproducent. Under årets andra semesteromgång så körde jag min traditionella Bigfoot-vertikalare  6 generationer i 3 omgångar över 2 dagar. Hann även med en avsmakning av de tillfälliga nyheterna som kom i små partier den 21 augusti, detta tillsammans med ett glatt gäng på en innergård i Gamla Stan samma dag. På löningsdagen så öppnade en ny pub på Söder - BrewDog Bar Södermalm, jag var givetvis där och testade. Mysigare interiör än på Kungsholmen, och färsk öl direkt (hål-i-väggen--leverans) från grannen Sthlm Brewing Co. Missade återigen skribentprovningen för nyheterna på bolaget.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Här någonstans glömde jag bort att hålla igång mina dagboksanteckningar, hädanefter blir det mer minnesanteckningar.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 • SEPTEMBER - planering inför SBWF2015 - som ju även detta år blev besökt samtliga dagar av mig. Många trevliga upplevelser, Paulaner storsatsade med "riktigt" oktoberfest-tält, men besöket ute på Fjäderholmarna med Oskar Blues var en av veckans höjdare! Dessutom många - och flera riktigt bra - ekologiska öl, Eko Pale Ale (ljummen på flaska vid bryggarbilen) från Stigberget blev en ny favorit. Besökte även en provning med ägaren av bryggeriet Black Isle - fyra stycken av deras ekologiska öl, trevligt-gott-och-intressant! En annan - mer överraskande - favorit var onekligen Chocolate Coconut Lager från Brutal Brewing! Var med på min första whisky-provning - med Benromach! Just sprit var något som jag testade mer än vad jag brukar under festivalen. Förutom whisky - bourbon, ekologisk gin och vodka. Hos Virtuous Spirits/Vodka gjorde jag även under september ett mer djuplodande studiebesök. Jag började även rota i en tilltänkt inläggsserie angående tillståndet på ölscenen i min egen hemstad - den har dock avstannat något. Månaden innehöll tyvärr även tråkiga inslag - Mikkeller Bar Vasastan hade bartömning inför den "tillfälliga" stängningen, de har fortfarande inte öppnat i någon ny lokal än i skrivande stund (december 2015)! :( . Ingen skribentprovning på systembolaget för min del denna månad - hanns inte med.


 • OKTOBER - under festivalens andra helg blev det en Master Class av det mer exotiska slaget - Craft Beer to China med Xiao Biao, mycket intressant. En ny svensk ekologisk Saison från Remmarlöv dök upp mitt i månaden - ett mycket lovansvärt projekt, som föll mig väl i smaken. Besöker återigen Spritmuseum - saknar Ölbryggan! - för miniölsfestival, nu i trevligt sällskap med kamrater från Ekerö - god lunch och trevlig festival. Två nya ölställen öppnades i närområdet till min arbetsplats, en ÅBRO-pub och en Chicken Bar - alltid kul med nya vattenhål. Del 2 i min pågående inläggsserie om mitt 30-års jubileums-projekt publiceras - historien om tidiga favoriten McEwans berättas. Inte heller denna månad hanns det med någon skribentprovning för min del.... men trots detta så slår bloggen besöksrekord - drygt 4600 sidvyer registrerade.
The Farmer
 • NOVEMBER - en månad där jag (via grannen ovanför) drabbas av vattenläcka i bostaden, något som innebär lite lägre aktivitet både i mitt krogliv och på min blogg. Men innan dess besöker jag Mitt Kök-mässan, där det bland annat testas öl, vin och likör! Spanska bryggeriet Edge var på besök i stan - under ledning av importören Beer Enthusiasts så hade de tap take over på BA Gamla Stan och hann även med ett kvällsbesök hos Oliver Twist. På Spritmuseum anordnades årets sista miniölfestival, med julöls-special. De utses även till årets Ölutvecklare. Ny favoritöl/bryggeri; 1872 Porter från Elland Brewery, en härlig Real Ale hos Oliver Twist. Ute i Fruängen samlades en mixad (ölnördar och lokalbefolkning) skara på Restaurang Parma Kök & Bar, i gott sällskap av Pierre Brill och under ledning av Henok Fentie anordnades en härlig provning av Omnipollo-produkter, bland annat ett mycket exklusivt fat av den Bourbonfatlagrade Noa! Denna månad lyckas jag i alla fall klämma in mig på skribentprovningen, många julöl finns det i år!

 • DECEMBER - jag håller min första ölprovning - mycket lyckat och jag vill göra det igen! Mycket julöl, färre krogbesök. Börjar rota i blogg-statistiken - för att säkerställa hur mycket bättre den blivit under det gångna året (mer om detta i januari-inlägg). På julbordet radade jag upp ett brett urval av öl (inte bara julöl), Weissbier till den rökte ålen och Mangofeber till sillen var 2 oväntade succéer. På annandagen körde jag årets sista pubrunda - Hatten-OT-Hatten-BDBKungsholmen. På årets sista måndag så gjordes årets sista systembolagsbesök - en beställning plus en flaska Woodford Reserve Kentucky Bourbon inhandlades.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • ÅRETS GODASTE SVENSKA ÖL; Culebra från Brewski (All In Brewing & Cigar City)
 • ÅRETS GODASTE ICKE-SVENSKA ÖL; Spontanbasil från Mikkeller/Lindemans
 • ÅRETS GODASTE ICKE-SVENSKA ÖL - bubblare; K is for Kriek från Brooklyn Brewery
 • ÅRETS GODASTE SVENSKA EKOLOGISKA ÖL; Eko Pale Ale från Stigberget
 • ÅRETS GODASTE SVENSKA EKOLOGISKA ÖL - bubblare; Dalalager från Oppigårds, The Farmer Organic Saison från Remmarlöv och Father Yoda från Dugges.
 • ÅRETS GODASTE ICKE-SVENSKA EKOLOGISKA ÖL; Saison Dupont Biologique från Brasserie Dupont.
 • ÅRETS BIGFOOT; Godkänd, men inget utöver det vanliga.
 • ÅRETS SVENSKA BRYGGERI; Sthlm Brewing Co - tap-ar öl direkt in till grannen BrewDog Bar Södermalm, dessutom flera versioner av husölen BFF hos BA Folkis. Fortsätter glädja och förstärka min eko-öl-kärlek.
 • ÅRETS ICKE-SVENSKA BRYGGERI; Har ingen solklar favorit i år, men Ballast Point växer och har ju blivit allt mer lättillgänglig, superfärska Sculpin-flaskor dök upp på bolaget i början av året (standardsortimentet!). Dessutom var ju Grapefruit-versionen ändå bättre!
 • ÅRETS SVENSKA ÖLSTAD; Jag har ju knappt rört mig utanför hemlänet i år, men utnämnde redan i april Göteborg till Sveriges ölhuvudstad 2015. GBG Beerweek var nominerad som årets ölutvecklare - vilken kanon-idé - jag hoppas på något liknande "closer to home" under 2016.
 • ÅRETS ICKE-SVENSKA ÖLLAND; Belgien - min resa har bara börjat, men det blir bara bättre och bättre!
 • ÅRETS ICKE-SVENSKA ÖLLAND - bubblare; Spanien och Serbien, det händer mycket i Sydeuropa!
 • ÅRETS MAT;  Jag tillagade både Musslor och No Beans Chili med öl i och till!
 • ÅRETS ROLIGASTE ÖLUPPLEVELSE; Sthlm Brewing Co vinner mot "myndigheterna" och får öppna sin bryggeripub!
 • ÅRETS ÖLFESTIVAL; Blev några fler i år, spännande nyheter - men SBWF2015 är svårslaget för min del.
 • ÅRETS JUBILEUMSFIRARE; Akkurat och Brill & Co firar båda 20 år, Svenska Ölfrämjandet firade 30 år.
 • ÅRETS NYA PUB; Omnipollo Hatt!
 • ÅRETS PUB; Ölbryggan (Spritmuseum) - Stockholms bästa uteservering, massor av härliga svenska hantverksöl med återkommande finbesök av bryggare!
 • ÅRETS FÖRLUST; Mikkeller Bar Stockholm försvann "tillfälligt" - har ännu inte återuppstått!?
 • ÅRETS ÖLPERSONLIGHET; Johan "Portersteken" Lenner, såg till att bli ölskribent på heltid under året. Tveklöst Sveriges bästa ölbloggare.
 • ÅRETS ÖLBLOGG; Ölresan - har utvecklats mycket positivt under året!
 • ÅRETS IMPORTÖR/DISTRIBUTÖR; Original Brands - inte okända tidigare, men har överraskat stort på mig flera gånger under året - alltid positivt!
 • ÅRETS IMPORTÖR/DISTRIBUTÖR - bubblare; Kabinett Sweden - helt okänd inför Växjö Ölfestival. Än så länge är de lite begränsade till Kabinett Brewery och liten katalog.
 • ÅRETS ÖLFOTON - ALF; hittar fortfarande nya tekniska redigeringshjälpmedel..... Kommer ett samlingsinlägg med de "bästa" ölfoton som jag tagit under 2015 under januari månad.
 • ÅRETS ÖLFOTON - Instagram; Hopmaestro, förutom snygga bilder så skriver han roliga recensioner till ölen på bilden också. 1 ölfoto & recension/dagen.

 • ÅRETS PRISTAGARE; Svante Ekelin (Humlegårdens Ekolager) utsågs till årets ölperson och Spritmuseum utsågs till årets ölutvecklare.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sammanfattning av mina nya favoritöl under 2015;
 • Dalalager från Oppigårds 
 • Supersonic Steam Train från Late Night Brewery
 • Deadwood Session IPA från Sthlm Brewing
 • Bottled Badger Barley Wine från Folkared 15 
 • Supernova från Kabinet Brewery
 • Saison Dupont Biologique från Brasserie Dupont
 • Spontanbasil från Lindemans/Mikkeller
 • Grapefruit Sculpin från Ballast Point
 • Eko Pale Ale från Stigberget
 • 1872 Porter (Real Ale) från Elland Brewery
 • Culebra från Brewski/All in Brewing/Cigar City
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Blogg-statistik; Antalet inlägg har ökat för första gången sedan premiäråret, dock är antalet fortfarande avsevärt lägre än första året (som dessutom varade bloggandet bara knappt 11 månader de året).
Men framför allt har antalet besökare (sidvyer) lagt sig stabilt på över 3500 stycken/månad (med undantag för årets 2 första månader) - totalt över 47 000.
Inlägget om bartömningen av Mikkeller Bar slår (med bred marginal) rekord i antal vyer -  drygt 1400 har tittat in för läsa - kanske i förhoppning om att få inside information om var/när det öppnar igen....
Bästa månaden i år (och för alla år jag bloggat) var oktober då 4635 stycken vyer registrerades. Genomsnittet för antalet sidvyer/månad 2015 hamnar till slut på drygt 3900.
Totalt har det registrerats nästan 145 000 sidvyer på bloggen sedan starten 2012.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vad händer 2016 - definitivt och förhoppningar?
 • Både Nöjesguiden och Uppsala kör ölfestivaler också detta år.Växjö kör för tredje året.
 • SBWF har flaggat för en vårfestival. 
 • Förhoppningsvis fortsätter expansionen av antalet bra eko-öl på systembolaget. 
 • Jag håller fler ölprovningar.
 • Jag skaffar mig en "riktig" kamera och tar ändå fler och bättre ölfoton!

Vad skriver jag om 2016?
 • 30-års Jubileum 
 • Solna
 • Ekologisk öl
 • Mat
 • Skribentprovningar
 • Något nytt!?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag önskar alla världsmedborgare ett härligt slut av 2015 och ett ändå bättre 2016!


2 kommentarer:

 1. Trevligt! Jag önskar dig ett Gott Nytt Ölår.

  SvaraRadera
 2. Tack Hopmaestro!
  En uppdatering av bloggstatistiken;
  Antal sidvyer 2015 - 47 395
  Antal sidvyer december 2015 - 4 327
  Antal sidvyer/månad 2015 - 3 950
  Totalt antal sidvyer 2012-2015 - 145 180 (dvs drygt 145 000!).

  SvaraRadera