onsdag 8 januari 2014

Jag läste en bok......!

Öl i skriven form kan vara nästan lika gott som en riktig öl, åtminstone väldigt inspirerande. Jag har just läst färdigt "The Brewmasters Table" skriven av Garrett Oliver redan 2003.

En gedigen genomgång av olika öltyper/sorter med tyngdpunkt riktad mot deras förmåga att fungera som måltidsdryck.
Garrett Oliver på SBWF2013
Jag kan sammanfatta Mr Olivers åsikt i en mening;
Öl passar minst lika bra till mat som vin och när det kommer till ost så är öl vida överlägset vin!
Det kan ju lätt avfärdas som en mans åsikt, men han hävdar i boken (vid flera tillfällen) att han lyckats övertyga flera sommelierer om detta faktum. Själv kan jag inte hävda några som helst expertkunskaper vad gäller mat/dryck-kombinationer, men som han beskriver det så låter det väldigt logiskt.

Även om detta inte är någon skönlitterär bok så finner jag mycket stor läsglädje, inte bara på grund av att jag själv är intresserad av ämnet utan framför allt på det sättet den är skriven. Visst finns här alla möjliga facktermer och statistik, men detta är väl inbakat i en text full av personliga anekdoter och som är välskriven och passionen till ämnet lyser så stark igenom. I inledningen av boken så berättar han om sitt första besök i London, samma år som jag var där första gången! Hans upplevelse blev lite annorlunda än min, även om båda var positiva. Det är inte någon bilder-bok, men här finns många bilder av de öl och ölpersonligheter som förekommer i texten - dock inte alltid i direkt anslutning.
Upplägget är kanske lite väl statiskt och fler uttryck återkommer rätt ofta.

Det finns en väl fungerande sökfunktion/index i slutet av boken, där det går att söka både på maträtt bryggeri och specifik öl.
Detta är inte primärt en bok som bör läsas pärm till pärm i ett svep, den funkar nästan bäst som uppslagsbok när jag söker inspiration till vad jag ska dricka till det jag ska äta.

Det är en bok som jag varmt kan rekommendera för den som - likt mig - vill lära sig mer om de ljuvliga öl/mat-kombinationerna som finns att hitta, och dessutom få en god läsupplevelse på köpet.

Avslutar med en liten film som inte är direkt kopplat till detta inlägg (förutom titeln - spola fram till 07;58);


1 kommentar:

  1. Här finner du det billigaste priset på boken
    "The Brewmaster's Table: Discovering The Pleasures Of Real Beer With Real Food"
    http://www.bokfynd.nu/0060005718.html

    SvaraRadera