söndag 3 februari 2013

RECENSION #86 - Omnipollo NebuchadnezzarDå var det dags för en öl från ett av Sveriges mest profilstarka bryggerier, som förundrade många - inklusive mig – under 2012. Flera högkvalitativa öl har framställt av svenska bryggmästare under fjolåret, den flygande bryggaren Henok Fentie Feinte (i samarbete med Karl Grandin) får nog ses som en av de mest framgångsrika. ”Neb” vann pris på SBWF2012 och har sedan dess funnits tillgänglig på en del pubar, både på flaska och fat. Nu har den släppts som tillfällig nyhet på systembolaget.

BRYGGERI; Omnipollo & de Proefbrowerij
ÖL; Nebuchadnezzar
TYP; Imperial IPA
NATIONALITET; Svensk/Belgisk
BATCH; T2
BÄST FÖRE; 17/12/14
IBU; 100 (hög)
ALKOHOL; 8,5 %
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 39,90 (120,91 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Tillfällig nyhet, Systembolaget, Norra Stationsgatan
INKÖPSDATUM; 2013-02-01
TESTDATUM; 2013-02-03

GLAS; de Molen Sniffer 40cl, funkar perfekt!DOFT Tung citrusfruktig arom blandas väl med ananas. Passionsfrukt minns jag med glädje från Draken och här passar den alldeles utmärkt. En här ölen har en mycket angenäm doft.
(9 av 10)

UTSEENDE Luddig dimma i varmgul vätska, med ett snövitt skum som sjunker undan men lägger sig som ett lock ovanpå och utmed sidorna bildas fina persienner.
(4 av 5)

SMAK Till alla härligt humliga citrusar lägger jag nu till lite söta karameller.
(8 av 10)

MUNKÄNSLA Beskan river skönt över smaklökarna och hänger sig kvar länge än, kolsyrebubblorna är många, små och rundformade. Eftersmakens alla frukter fyller munnen utan att svämma över.
(5 av 5)

Karl Grandin - Illustratör
SAMMANFATTNING Omnipollo levererar igen! Vad må det bliva i framtiden? Jag ser framemot många fler brygder från Henok. Han har på beerswedenforum röstats fram som årets ölpersonlighet 2012, dessutom blev Omnipollo årets svenska bryggeri och Neb årets svenska öl! Det är bara att säga grattis – till alla ölälskare!
(18 av 20)
GENOMSNITTSBETYG; 44 av 50
(4,4 av 5)

1 kommentar:

  1. Har korrigerat en pinsam felstavning och inser i samband med detta att jag angett fel efternamn också tidigare i denna blogg. Ursäkt utdelas till Henok - Sorry!

    SvaraRadera