onsdag 8 augusti 2018

Alf undersöker - Veganvänlig öl!

Vad är det i öl som skulle kunna vara ett problem för veganer? Bland annat honung och laktos.

Jag är på intet sätt ens vegetarian, men Filip Lindström som agerat gästskribent här några gånger är det. Han kallar sig själv militant vegan dessutom, därför är till exempel öl med honung i otänkbart för honom.

Han bad mig knåpa ihop ett ölrelaterat matrecept, givetvis skulle det vara veganvänligt. I hans e-publikation, PROFET, har han nämligen ett återkommande tema. Utdrag ur Profets kokbok och jag skulle få äran att inkomma med det första receptet utöver de som han själv bidragit med.

Min första tanke gick omedelbart till svamp, under SBWF2017 så testade nämligen Filip en av mina favoriter, en vegansk rätt på Food courten. Champinjoner doppade i frityrsmet av Guinness.
Min tanke var inte att försöka kopiera det mästerverket utan snarare hitta på något eget med snarlika ingredienser, svamp och Guinness dock inte friterade, det recepten har nu publiceras i Profets kokbok.

För att hjälpa mig på traven så skickade Filip en länk till sidan Barnivore, där finns en databas med drygt 40 000 olika öl/cider, vin och spritprodukter. De är sorterade efter huruvida de är veganvänliga eller inte. Listan är ju onekligen rätt lång, men det finns bra filtreringsmöjligheter, bland annat går det att få en lista som bara innehåller öl som är veganvänliga, de är grönmarkerade.
Detta tyckte han att jag borde uppmärksamma också i ölbloggen och varför inte.

Jag började som hastigast bläddra igenom listan och hittade flera intressanta namn, som jag mer än gärna skulle kunna tänka mig att använda i mitt/mina veganrecept.
Bland de mest intressanta ölen så fanns Aecht Schlenkerla Rauchbier! En veganvänlig öl som doftar och smakar tungt av charkprodukter. Den borde kunna funka både som ingrediens och måltidsdryck.
Jag skickade en fråga till min vän Mikael (som figurerat lite grand tidigare i denna blogg), som är en stor Bamberg-entusiast med just denna rököl som sin absoluta favoritöl. Lite på skoj (han är även stor bacon-älskare) så frågade jag om han hade några tips på vilka grönsaker som passade att koka i just Rauchbier. Det faktum att han vid just detta tillfälle befann sig i just Bamberg (på semester med familjen) gjorde att han passade på att vidarebefordra min fråga till lokalbefolkningen.

Utöver rökbiran så hittade jag många användbara belgiska öl, både sånt som jag har hemma och sånt som är tillgängligt på systembolaget. Saison Dupont Biologique till exempel, den ska definitivt användas som måltidsdryck och kanske också i maten. Att även NOLA-bryggeriet Abita har flera godkända öl i sin katalog. Visst kulle jag kunna göra en vegan-jambalaya med någon av deras öl kanske, Purple Haze går ju att privatimportera (låda med 6 flaskor) via systembolaget.

Jag kontaktade Pax Brygghus (som inte finns med på listan i nuläget) på Facebook och frågade Calle om de kör veganvänligt. Svaret var att det ibland använder gelatin för klarningens skull, men söker en fungerande växtbaserad lösning för att kunna bli helt vegansäkra, dock finns en chans att de i framtiden brygger en öl med honung... I skrivande stund så är Pax Dexter 100% vegan.

Andra veganvänliga svenska öl/cider, listade hos Barnivore.
Bryggeri Nyckelbydal omnämns inte på listan i nuläget, men enligt uppgift så har minst en öl tidigare (2013) funnits med.
Edit; Jag har fått svar från Göran på Nyckelbydal, de använder inga animaliska produkter i sin ölproduktion!

I slutändan bestämde jag mig ändå för att börja mina planerade irrfärder i det veganska köket med en rökig kryddstark böngryta och med en ingefärs-saison som måltidsdryck, mer om detta i kommande inlägg.

Kolla gärna in recepten på Profet också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar