måndag 27 augusti 2018

Alf lagar mat - Vegan-style!

På begäran från Chefsideologen på Profet, Filip Lindström, så skrev jag tidigare ett inlägg om veganvänlig öl, redan då så framgick ju att jag också skulle skriva något om öl och mat i veganvänlig kombination.

Jag bestämde mig för att i mitt första försök här använda den rökiga charkölen Aecht Schlenkerla Rauchbier från det Bamberg-baserade Brauerei Heller. Jag skulla vilja använda deras Märzen, men den går bara att beställa kolli om 20 stycken halvlitersflaskor från Systembolaget. Den enda Schlenkerla som nu finns på bolaget (i 19 olika butiker) är deras Kräusen och den får väl duga (jag får inte vara kräsen). Den klassiska flaskan med den härligt gulröda etiketten och stiligt designade kapsyl. För det facila priset av 27.90 kronor så får jag ändå en klassisk tysk rököl på 4.5%.


"Kräusen" describes the bubbles that form during the fermentation of green (young) beer. The addition of a small amount of such green beer to an already mature beer is called "Kräusening". Kräusening adds the full flavor maturity of the stored beer to the liveliness of the green beer that is added. Schlenkerla Kräusen is an amber, unfiltered lager with a slight smoky taste. It ripens in the deep tunnels under Bamberg until just before adding the classic Schlenkerla smoked beer. Tasty and not too much alcohol, it is the perfect refreshment for a warm season. Data: Original gravity 11.7% Alcohol 4.5% Bitter 30 Serving: In the brewery from the keg from 1 June to late August. Exports to the United States. [bryggeriets egen beskrivning av ölen]

Enligt uppgift [källa] så översätts Kräusen till "Krusor, Kröjsat öl".

Min gode vän Mikael brukar beställa direkt från bryggeriet egen webshop, där finns ju även det snygga Schlenkerla-glasen.

Vad ska jag då tillaga för mat? Jag söker upplysning i uppslagsverket Brewmasters Table av Garrett Oliver, precis som jag misstänkte så passar rököl till kryddstarka anrättningar, en chiligryta till exempel. Jag har ju tidigare tillagat den klassiska No beans-versionen från Texas. Jag väljer att utgå från detta, byter ut de animalisk så det istället blir en No Meat- och extra beans-version.



Antal portioner - tre (stora eller fyra lagom).

INGREDIENSER;
Gul lök (**)
Vitlök (**)
Paprika gul (**)
Tomatpuré 2msk (**)
Krossade tomater 400gr (2*200gr) (**)
Kidneybönor 240gr (1 burk) (**)
Kikärtor 200gr (1 burk) (**)
Majskorn 150gr (1 burk) (**)

KRYDDOR;
Aecht Schlenkerla Rauchbier 2.5dl
1/2 buljongtärning Umami från Kung Markatta (*)
1 spansk peppar grön
Oregano (*)
Kanel (*)
Salt (*)
Vitpeppar (*)
Spiskummin (*)
1/2 pressad lime + en limeskiva (*)


TILLBEHÖR;
Körsbärstomater (**)
Ruccolasallad (*)
Tortilla-chips (**)

Jag valde att inte ha varken ris eller Oatley iFraiche till, men det är givetvis en smaksak.

(* = ekologisk)
(** = KRAV-märkt)

MÅLTIDSDRYCK;
Pax Dexter Ingefära Lime saison från Pax Brygghus, två flaskor á 33cl.

Vegan chili, tillagning.

  • 1. Förbered dagen innan genom att lägga bönor och majs i ett lufttätt kärl, häll över 25cl öl och låt stå över natten.
  • 2. Efter ca 12 timmar, sila bort vätskan (ölen), spara den i ett annat tättslutande kärl. Tillför kikärterna till majs- och bönröran i det stora kärlet. Krossa två stycken vitlöksklyftor och blanda ner i samma kärl. Tillför finhackad (utan frön), halva den gröna spanska pepparn, krydda med chilipulver och spiskummin, rör om ordentligt.
  • 3. Någon timme innan tillagning, rör ner kanel och tomatpuré i bön-, majs- och ärtmixen.
  • 4. Använd hyfsat stor gryta, häll i den sparade ölen och smula ner den halva buljongtärningen.
  • 5. Skala och hacka gul lök, paprika och finhacka (utan frön) den andra halvan av den gröna spanska pepparn. Lägg ner dessa ingredienser i den kokande buljongölen i grytan.
  • 6. Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och vitpeppar. Låt koka i en halvtimme.
  • 7. Tillsätt  den marinerade bönmixen. Låt småputtra under lock i ca 15-20 minuter. 
  • 8. Servera i en djup talrik, pressa limen över rätten. Lägg till tortilla chips, ruccola-sallad och körsbärstomater som tilltugg.
Så här såg min färdiga rätt ut.
Lite av allt på ett tortilla-chips
När jag provsmakade vätskan innan jag tillförde bönmixen, så hettade det till rejält i mina kinder, därför valde jag att tillföra mer (lika mycket till) tomatkross. Kanske lite feg, men det gav en för mig mer behaglig kryddning. Fortfarande med viss hetta men där de olika kryddorna ändå framträder mer kompatibelt. Spiskummin och kanel får en trevligt framskjuten ställning i smakbilden, tillsammans med ruccolans betska bitterhet och ölen svalkande ingefära så blir det mycket gott. Rökölen smakinverkan på anrättningen var nästintill obefintlig, jag skulle nog ha använt en kraftfullare (Märzen eller Urbock) öl i stället, eller mer av Kräusen.
Bara hälften kvar...


Dagen efter valde jag att servera min veganchili som tillbehör till både lunch och middag, men då med korv respektive kyckling som huvudrätt, det vill säga INTE veganvänligt.
icke vegansk korvlunch, med surkål.

Det funkade givetvis utmärk, inte minst när jag serverade en Kräusen som måltidsdryck till lunchkorven.

Rökmarinerad kyckling.
Kycklingen valde jag att snabbmarinera i en skvätt liquid smoke (som jag funderade på att använda i veganchilin också) innan tillagning. Det gav anrättningen en mer påtagligt rökig ton.

Jag är nöjd med min första veganchili, framöver hoppas jag att den ska bli ändå bättre!

ÖLTYPSDEFINITION lånad från SHBF;
RÖKÖL skall ha en tydligt, men balanserad, rökig karaktär i smak och doft. En klassisk tysk rököl är brygd som ett lageröl.

Färg/Utseende: Bärnstensfärgad till mörkt rödbrun.

Bouquet/Arom: Doften skall vara tydligt rökig men ändå i balans med lagerölet. Maltdoften har ofta en lätt knäckigt rostad karaktär. Ett litet inslag av humle är okej. Ingen fruktestrighet eller diacetyl får märkas.

Smak: Tydligt rökig smak i balans med lagerölet. Maltsmaken är ofta lätt knäckig med rostade inslag och balanseras av en medelstor beska. Högkvalitetshumle ger en liten men märkbar smak. Inga fruktestrar, diacetyl/smörkola eller köldgrumling tillåtet.

Munkänsla: Medium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar