onsdag 7 oktober 2015

Med fokus på ekologisk öl - provning med David Gladwin från Black Isle (SBWF2015)


Under Stockholm Beer & Whisky Festival i år så fanns det många ekologiska öl med i utbudet, många av dem var dessutom mycket bra. Men detta inlägg ska handla om ett specifikt bryggeri Black Isle Brewing Co och de fyra ölen som de - genom sin svenska importör Great Brands - hade med sig till festivalen. Två av dem hade jag redan testat innan - Blonde och Goldeneye - men Red Kite Amber Ale och Hibernator Oatmeal Stout var bägge otestade inför festivalen.
Hibernator Oatmeal Stout - ekologisk, i GB-montern.
Havre-stouten testade jag i Great Brands-montern under veckan, den och resterande var med på den master class som David Gladwin (grundare/ägare av Black Isle) höll i under festivalens sista lördagseftermiddag.
David Gladwin pratar med CC (iklädd kilt), inspelning för Ölpodden!

En bryggeriägare och 4 av hans öl, under master classen (i grupprum Bensin).

Öl nr 1 - Blonde

Öl nr 2 - Red Kite Amber Ale

Öl nr 3 - Goldeneye Pale Ale
Öl nr 4 - Hibernator Oatmeal Stout

Ingen av ölen är bäst i klassen, men alla är klart godkända och mycket drickbara. Jag gillade framför allt Hibernator.

Det var första gången jag träffade Mr Gladwin och jag hade förväntat mig en tung skotsk dialekt, men han hade mer irländskt ursprung - men lät mest allmänt sydbrittisk, med viss Rod Stewart-liknande heshet.

Bryggeriet - som startades av David 1998 - har sin hemvist i de skotska högländerna (Highlands), närmare bestämt strax utanför Inverness. I direkt anslutning till det jordbruksområde som kallas Allangrange (*).
Brygghuset - bild lånad från hemsidan

Bryggeriet har både en ko, några äggläggande hönor, ett antal får och en bock - alla djuren får vistas utomhus och får dessutom äta restprodukter (vörten) från bryggeriet och ger tillbaka genom sin naturliga gödslingsförmåga. Vattnet kommer från egen brunn - det går åt ca 3½ delar vatten till en del öl. Malten de använder är övervägande lokalt odlad, medans humlen inte har någon som helst odlingsareal i Storbritanniens nordligare delar. Mycket av den humle som används köps in från  importörer (ingen egen import som det var i början), från bland annat Nya Zeeland. Men alla råvaror ska vara ekologiska, det poängterar Mr Gladwin om och om igen.
(*) Allangrange, translated from the Gaelic as "a fertile field of corn".
På svenska systembolaget finns i nuläget 2 öl från Black Isle - Goldeney Pale Ale i 92 butiker, och några flaskor av Smoked October 2014 i en butik i Helsingborg. Men har du tur så hittar du både flaskor och fat på välsorterade pubar/krogar. I Stockholm finns det allt som oftast flaskor på Oliver Twist. Alla Black Isle-öl görs även som Real Ale - det vore något för OT/Akkurat att köpa in kan jag tycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar