Flaskhylla på ölbryggan. |
Halva taket bara - 1 augusti och solen skiner! |
Några av de bilder jag tagit under mina besök på ölbryggan.
Oppigårds Summer Session med bryggaren i bakgrunden |
SKEBO - Under the dome |
Nynäs-Lasse i bakgrunden. |
Bra personal! |
kort pratstund om spritmuseum i allmänhet och ölutställningen och ölbryggan i synnerhet.
- Bakgrunden till ÖL-UTSTÄLLNINGEN? I planeringen av det nya museet 2011 så fanns tankar om ölinslagen i den fasta utställningen, men det var i samband planläggandet av den tillfälliga utställningen för 2015 som frågan ställdes på sin spets. En fråga ställdes på Spritmuseums Facebook-sida och många förslag inkom. De flesta förslagen handlade om ÖL. Någom som väl var rätt naturligt, dels för att det inte fanns särskilt mycket om öl i den fasta utställningen men också med tanke på den explosiva utvecklingen som skett i den svenska ölvärlden de senaste åren. Det var bara att sätta igång processen, söka efter rätt samarbetspartner och sponsorer (Humlegårde, c/o Hops, oberoende småbryggerier).
- Ölbryggan och samarbetet med sveriges oberoende småbryggerier Restaurangen satsar på småskaligt och närproducerat, därför kändes det mer naturligt med detta samarbete - som fallit mycket väl ut för bägge parter.
- Gensvaret från besökare och hur ser den fenomsnittlige besökaren ut? Det är inte alla besökare inser att det är bryggaren själv som serverar ölen. Men vad bryggarna själva säger så är de mycket nöjda med gensvaret. Kundundersökning i museet gör gällande att de har en väldigt bred kunkrets på samtliga punkter, män/kvinnor, unga/äldre och svenskar/turister. Det samma gäller också ute på ölbryggan - även om ingen formell undersökning gjorts så figurerar här liknande klientel. Rätt många spontanbesökare, folk som går utmed vattnet mellan Vasamuseet och Gröna Lund stannar till och kikar in på denna mysiga lilla uteservering.
- Vad händer under sensommaren/hösten 2015? Provningar/evenemang? I september blir det stort pådrag med representanter från SHBF som brygger öl "Live", dessutom kommer det finnas ett antal Food Trucks på besök på kajen. Även i oktober och december kommer det att anordas större evenemang. Förutom de schemalagda events så hoppas Erika kunna utvidga restaurangens fatölskapacitet inför säsongsstängandet av ölbryggan - från de nuvarande 3 fatölskranarna till ....fler (hur måga är osäkert i nuläget).
- Fokus på miljön? Museet? Restaurangen/Ölbryggan? Ekologisk öl? Större satsning på småskaligt och närproduceratvad gäller maten som serveras snarare än ekologiskt i restaurangen. Jag åt lunch på restaurangen inför mötet och reagerade på att de många ekologiska ölen i deras dryckeslista inte var markerade som sådana - detsamma gäller de fåtal eko-ölen som finns på flaska/fat på ölbryggan. Dessutom anges inte alkoholstyrkan på ölen, inget stort problem för ölnörden - men för gemene man kan det vara svårt att skilja på en 4%-ig och en 8%-ig öl bara på namnet/stilen.
- Vad händer 2016 och framåt?
- Något fast inslag med koppling till öl? Utredning pågår, förhoppningsvis kommer det att kunna fortsätta med provningar. Men också något mer kulturellt.
- Andra ölutställningar? Fotoutställning? Jag tipsade om möjligheten att fylla på med en fotoutställning med material från några av landets alla duktiga (inte jag) ölfotografer. Det finns i nuläget en del tomma väggytor i "ölutställningens" lokal.
- Ölbrygga även sommaren 2016? Också under utredning men intresse finns och om samarbetspartners också hittas så finns goda möjligheter.
I sin nuvarande form så är spritmuseum ett relativt nytt museum. Men museum om och kring alkohol har det funnits i någon form sedan 1967 (50-års jubileum för Vin & Spritcentralen), då Vin & Sprithistoriska Museet öppnades i Stockholm, men då mer i formen av ett museum över det statliga företaget Vin & Sprit AB.
Under
sommaren 2011 så togs ett beslut att skapa ett nytt museum, mer fokuserat på mänskliga beteenden och den lust och det lidande alkohol väcker – snarare än historiska föremål. Därmed stängdes det gamla museet (som låg i Grönstedtska Palatset, i Vasastan, Stockholm).
Det nya
museet fick istället andra klassiska lokaler – Galärskjulen i galärparken på Djurgården, bara några
stenkast från Vasamuseet. Där öppnade Spritmuseet sina dörrar första gången i maj 2012.
Konst (mer eller mindre alkoholrelaterad) blev en viktig del av det nya museets bland annat genom Absolut Art Collection.
Konst (mer eller mindre alkoholrelaterad) blev en viktig del av det nya museets bland annat genom Absolut Art Collection.
I museets
fasta utställning – Spritlandet Sverige – så har ölen haft en relativt undanskymd plats, men tack vare årets tillfälliga utställning ÖL så har ölen
också fått en plats i finkulturen. Museet ägs och drivs av en stiftelse.
Utställnjngen om öl-landet Sverige pågår fram till och med den 17 januari 2016.
Ett riktigt trevlig tillskott till öl-Stockholm. Har varit där ett par gånger och myst. Älskar verkligen att sitta med en god öl samtidigt som man kan titta på båtarna som ligger precis framför nosen på en.
SvaraRaderaRiktigt skönt ställe, utsikten borde jag givetvis omnämnt i inlägget.
Radera