fredag 29 augusti 2014

Eldspottarens återkomst


Spitfire Kentish Ale från Storbritanniens äldsta bryggeri Shepherd Neame var en av mina tidiga storfavoriter, på den tiden (1995) i en halvlitersflaska (ofärgat glas av någon anledning?). Men många år och öl har gått sedan dess och för några år sedan försvann (från systembolagets ordinarie) den klassiska halvlitern och ersattes av 33an istället, men samma innehåll.
Just nu finns endast halvlitern kvar på systembolaget - och det bara i beställningssortimentet (med kollikrav på 12 flaskor).

Spitfires andel i mitt öldrickande har minskat avsevärt, inte på grund av förändringarna av förpackningen, snarare på grund av att jag utvecklats som öldrickare. Jag kan fortfarande uppskatta en Spitfire - den 12 januari 2013 tyckte jag så här om den, då i 33cl-flaskan.

En nyare version av 500ml-flaskan (bild lånad från hemsidan)
Anledningen till mitt plötsliga resa ner för "beer-memory lane" är det faktum att det i september 2014 introduceras en "nyhet" i systembolagets ordinarie sortiment;
Spitfire 4,2% abv, i 440ml burk!
Burken har ju flera fördelar i jämförelse med flaskan, risken att ölen störs av solljus är ju obefintlig likaså risken för syrekontaminering  och dessutom är ju burken lättare att transportera. Jag ser framemot att få testa burken i mitt nya Spitfire-glas, inköpt speciellt för denna release.
Folköl (2 flaskor) i mitt nya pintglas
I välsorterade livsmedelsbutiker kan fortfarande hitta 33cl flaskor av Spitfire, då givetvis i folkölsstyrka - 3,5% abv.

Shepherd Neame körde för några år sedan än skojig reklamkampanj - bland annat i form av bardiskundlägg - många med antydningar till flygplanets framgångar under 2a Världskriget.
Förekommer med jämna mellanrum på välsorterade pubar lånat från http://www.spitfireale.co.uk/

Fatöl hos Mackinlay's
På Birger Jarlsgatan i Stockholm finns sedan en tid tillbaka en pub som heter Spitfire Bar, där serveras nog (jag har inte varit där på rätt många år) husölen rätt frekvent.


Förutom Spitfire så finns ett antal produkter från samma bryggeri tillgängliga på systembolaget - bland andra Bishops Finger (också burk), men jag vill varmt rekommendera denna;
Double Stout - beställningssortimentet - kollikrav 8 flaskor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar