torsdag 17 juli 2014

Mitt andra besök på Nya Carnegiebryggeriet

Onsdagen den 16 juli 2014 firades Ölets Dag i Sverige, runtom i Sverige höll ett urval - av de numer dryga 150 stycken - av bryggerier öppet hus. I mitt närområde så lockade Nya Carnegiebryggeriet med guidade turer i bryggeriet och världspremiär på deras nya Russian Imperial Stout - Krakatau. Då jag jobbar så anlände inte jag förrän klockan 16.30 och bokade omgående in mig på en rundtur som skulle start 17.20. Jag hann därmed dricka några öl inför turen. Jag beställde en J.A.C.K. i uteserveringen och fick den serverad i ett plastglas av typ Shaker-modell, inte mitt nya favoritglas direkt - men det är vad de serverar i uteserveringen.
Fläderwit och Saison
Hann med 2 stycken smakprovarglas med Fläderwit och Saison också innan det var dags för rundturen, under ledning av bryggaren Josefine Karlsson.
Josefin framför Pripps-fat
 Själva turen gav inte så mycket - ända egentliga skillnaden med tidigare besök jag gjort på bryggerier var doften. Lokalerna brukar generellt ha en rätt tung stalliknande doft, men här uppfattade den inte alls. Lite bakgrund och lite framtid - flasktaplina kommer att installeras under hösten 2014 och i samband med de så räknar det med att kunna lansera några av sina produkter på bolaget. Josefine pratade också en del om sin egen skapelse - Krakatau - som hon själv fått smuggla in Kokos-socker för att smaksätta produkten med, mer om vad jag tyckte om den senare.

Efter rundturen blev det ett besök i baren igen, dags att testa denna nya favorit igen;
Lumens in Tenebris
 En välkryddad mörkröd Saison som jag gillar mycket! Under avnjutningen av den så kastade jag ett snabbt öga på menybladet som låg på bardisken. På baksidan fanns en lista över fatölen, på den fanns det med en Real Ale och det var väl kanske inte nödvändigtvis den perfekta efterföljaren till Lumens, men det funkade ändå hyfsat. Under tiden så dök en bekant herre i Panama-hatt upp och jag kunde givetvis inte motstå frestelsen att gå fram och hälsa. Mannen var Garrett Oliver, Chefsbryggmästare på NCB och Brooklyn Brewery, alltid lika trevlig!
Primus Lux
Primus Lux drack jag för några månader sedan på Akkurat, då gillade jag den - nu gillar jag den ändå mer. Josefin berättade under turen att det var en av ölen som eventuellt skulle hamna i Bourbon-faten som köpts in.
Som avslutning på mitt besök fick det bli Krakatau, en Russian Imperial Stout som klockar in på 8,5% abv. Den är god, men lite väl tunn i kroppen för en RIS, den skulle nog kunna tjäna på en tids förvaring i bourbon-faten.

Tack till alla medarbetare på NCB - givetvis lite extra tack till Josefine, Tomas i baren och CC.

onsdag 16 juli 2014

Bigfoot-vertikal på Sorbon

Den 16 juni valde jag att spendera delar av eftermiddagen och tidiga kvällen på Sorbon (Brommaplan, Sthlm). Anledningen var framför allt för att de hade en Tap-take-over från Sierra Nevada, som givetvis inkluderade 4 årgångar av Bigfoot - 2011-2012-2013-2104.
Att just denna måndag också råkade sammanfalla med min födelsedag (och Mankerbeerblogs födelsedagskalas - i efterskott - nere i Göteborg) gjorde ju bara saken än bättre (ja, inte festen i GBG kanske).

Urvalet av fatöl från Sierra Nevada var brett och för min del spännande - många för mig tidigare otestade öl


Summerfest Lager
Middag; Laxfjäril m en Snow Wit
Alla de 3 första ölen var nya bekantskaper, ingendera någon ny favorit men väl fungerande. Sen var det dags att testa en flight.
Flight-tavlan

Flight Nr 3 - Devastation var riktigt bra, Ruthless bara ok.
Givetvis blev det en uppsättning flight #5 också, inklusive osten.
11, 12, 13, 14!
 Första gången jag åt Ruccola till Bigfoot, bitter mot beska - det funkar ruskigt bra!
4 Bigfoot-slattar samlade i ett glas!
Det var första gången jag kör en Bigfoot-vertikal från fat, det gav mersmak. Godast var 11an och 12an, körde ett helglas av 11an också som avslutning - då i plötsligt sällskap av Annica från Belgobaren.

På vägen hem blev det - som vanligt - ett depåstopp på BrewDog Bar för 2 stycken sängfösare.
Molotow Cocktail från Evil Twin


Abstrakt 16 - passar bra den 16e!

På väg över St Eriksbron

Stort tack till folket på Sorbon och Wicked Wine, och alltid tack till gänget på St Eriksgatan bästa pub!

Öl- och Whisky-provarglas



Jag - precis som flera av mina bloggarkollegor - fick en förfrågan från web-butiken Sejdelshoppen, skulle jag kunna tänka mig att testa några av deras glas och skriva om det i bloggen.
Nemas problemas, några dagar senare levererades det en låda innehållandes ett urval (gjort av mig) av deras provarglas - både öl- och whisky-glas.

Jag har inte handlat något från Sejdelshoppen (eller annan web-butik för ölglas) tidigare, men det har ett hyfsat utbud av glas och annat alkoholrelaterat (barspeglar, glasunderlägg, handdukar).

Med normalvolym menas den mängd öl med fin skumkrona som får plats i ett bräddfyllt glas.
Med maximal volym menas den mängd vätska (vatten) som får plats i ett bräddfyllt glas.

·         Vikt; 167gr
·         Höjd; 15cm
·         Normalvolym; 30cl
·         Maximal volym; 40cl

Testades med Oppigårds Amarillo, Oskar Blues Dale's Pale Ale och Founders Imperial Stout.

Funkar som provarglas och glasets volym gör ju att det också fungerar att dricka helförpackning ur. Det är bekvämt att hålla i och i snygg form.

Gjorde jämförelse med det vanliga Viticole-provarglaset, bägge funkar doft-, smak- och användarmässigt. Men Schwenker Luttich vinner på att den funkar bra också för att dricka hela flaskan/burken ur. Ett allround--glas som funkar till de flesta typerna av öl.
·         Vikt; 186gr
·         Höjd; 20cm
·         Normalvolym; 30cl
·         Maximal volym; 42cl
Teku och Schwenker Luttich med Founders Imperial Stout

Teku-glaset har jag testat tidigare, köpte ett från BrewDog Bar Stockholm - där har jag också rätt frekvent testat det som behållare för diverse olika drycker. Framför allt till lite alkoholstarkare och/eller fylligare öl - typ Imperial stout/Barley wine.

Här finns mer information om själva glaset.


Ett mycket vackert glas som jag vet är mycket funktionsdugligt också för hela glas, men skulle det funka som provarglas?

Teku-glaset funkar bäst av de glas som testats - både för att dricka hela glaset och för provsmakning. Enda nackdelen är att den höga foten gör att det är lite knepigare att snurra vätskan, men när jag väl får till det så fyller det sin funktion.

Fick även några whisky-provarglas med i min låda. När jag dricker whisky nu för tiden – inte så ofta – så blir det nästan uteslutande ur mitt Riedel-glas, men jag har även några vanliga whisky-provarglas och ett Glencairnglas.


Malt Tester

 Jag väljer att dricka en 12-årig single malt från Cardhu.

·         Vikt; 93gr
·         Höjd; 12cm
·         Normalvolym; 6cl
·         Maximal volym; 10cl



Snyggt glas som ligger bra i handen, den lite tighta öppningen inbjuder dock inte till doftintryck, men smakmässigt funkar det.



Perfect Dram
·         Vikt; 100gr
·         Höjd; 8cm
·         Normalvolym; 6cl
·         Maximal volym; 10cl

·          









Jag väljer att dricka en 12-årig single malt från Tomintoul, limited edition Portwood finish.

Utseendemässigt så påminner Perfect dram en del om Glencairnglaset, fast i miniatyr. 

Det är just storleken – och formen - som jag tycker minskar funktionaliteten som provarglas. Doftmässigt så funkar det dock lite bättre än Malt tester.

Ett andra test av dessa glas gjordes dagen efter – då i sällskap av 3 andra beprövade whisky-glas, då körde jag samma whisky - Glen Moray 16-årig Single Malt - i alla glasen. 
Av de 4 glasen som ingick i en lådan med varuprover som jag fick från Sejdelshoppen så är Teku vinnare på ölprovarsidan medans Malt Tester är bäst som whiskyprovare. Minst bra funkar Perfect Dram, men det beror mest på storleken.

Mina egna glas som användes som motståndare under testen.

Viticole, behaglig form och funkar.

·         SBWF2013, foten ger den funktionalitet, formen i övrigt gör att det funkar.

·         Glencairn – de skotska destilleriernas speciellt framtagna glas, jag tycker inte att det är något speciellt – varken bra eller dåligt. Bättre än Perfect Dram tack vare bättre greppvänlighet på grund av storleken.

·         Riedel – de glas som jag mest regelbundet använder när jag dricker whisky, mycket bra funktion också för småprover. I detta test är detta glas klart bäst!



måndag 14 juli 2014

ÖLETS DAG 2014 - onsdagen den 16


Den av Sveriges bryggerier traditionsenligt anordnade "Ölets dag" infaller i år den 16 juli. De senaste 2 åren så har Sigtuna varit Stockholms representant bland bryggerier som anordnat "Öppet hus" - men i år så har Nya Carnegiebryggeriet tagit över stafettpinnen, med start klockan 13.00 kommer de ha gratis turer fram till 19.00 och de brygger en Kellerbier under eftermiddagen, så nu har du chans att se bryggeriet igång! De är kostnadsfria och ingen föranmälan behövs.
Då det det sammanfaller med min arbetsvecka så tänker jag - till skillnad från tidigare år - inte smita iväg på ett kort besök mitt på dagen, utan hoppas komma iväg lite tidigare från jobbet.
Jag var ju i och för sig där häromveckan när c/o Hops hade sin smygläsning i deras pub-del, men då fick jag aldrig se något av själva bryggeriet.

I övriga landet ordnas aktiviteter på följande bryggerier;
  • Gotlands Bryggeri(Visby): Öppet hus 08-16
  • Carlsberg Sverige AB (Falkenberg Bryggerivisningar 11, 13, 15. Förbokas på www.smakkallan.se Under bryggeribesöket får man också besöka Backyard Brewery där vår bryggmästre Daniel tar emot och berättar om öl och dess smaker. Carlsberg har även en ölbar nere på Skrea Strand där man kan få provsmaka våra alkoholfria öl.
  • Åbro Bryggeri (Vimmerby): Visningar klockan 10, 12, 14 & 16
    Ölprovning 18:00 Max 40 plaster bokning via telefon 0492-75380. Kostnad 60 kr/ person inkl. provsmakning. 
  • Krönleins Bryggeri (Halmstad): Utställning på restaurang Tre Hjärtan 11-17. 
  • Grebbestad BryggeriÖppet hus 9-15 
  • På restaurang Q-skär mellan 11 - 17 kan du prova bryggeriets alla öl och bryggarna berättar mer om sina öl. 
  • Dugges Ale- & Porterbryggeri AB (Härryda): Öppet hus 11-18. 
  • Jämtlands Bryggeri (Pilgrimstad) Öppet hus 11-17. Guidade visningar varje heltimma. 
  • Zeunerts Bryggeri (Sollefteå) Visningar. 
  • Eskilstuna Ölkultur Bryggerivisning med provsmakning varje hel timma kl 13, 14 och 15. pris 100 kr. Ingen föranmälan krävs. 
  •  Dykes-Brewery har visningar 11:00 och 13:00 (50 kr/person, max 20 personer, boka på 0702-540557 eller info@dykesbrewery.com. Ölprovning av Dykes Brewery’s öl inklusive exklusiv lansering av Summer Ale på Bishops Arms, 17:00


måndag 7 juli 2014

Blandade ölfoton - juni 2014

Även om det blev en hel del fotograferande under semestern så får det räcka med 1 del för juni månad.

Efter regnet, utebelysningen ger en rätt "skön" effekt.

Flying Scotsman Inn, Rasim håller uppsikt över baren medan jag njuter av de Molen!

Nya favoritbryggeriet - Folkared 15!

Backwoods Bastard från Founders

Ytterligare en ny svensk favorit! Twisted Twin DIPA

Alf tycker om Eko-bira!

Brygd från Omnipollo

Snyggt kakel på OTs herr/dam-toa, Beer Studios Spin Back i glaset

2 favoritbryggerier - Sigtuna och Shepherds Neame.

Det lokala köksbryggeriet gör en god Sumpan Ale

Min mobil-app (Camera360) strulade - men detta foto blev ändå rätt bra!


Blandade ölfoton - maj 2014, del 2

Hittade några fler maj-bilder som jag tyckte kunde vara värda att dela med mig av.

Sista skvätten av Sculpin

BrewDog Old World IPA

Backwoods Bastard

Mikkellers Spontanmandarin - ny favorit!

My Antonia - collabbeer Dogfish/Birra de Borga, på Sorbon

Snart kommer juni-bilderna, det blev några rätt bra där med!