måndag 30 december 2013

ÖL-ÅRET 2013 - min sammanfattning

Mitt blogg-år 2013 har innehållit färre inlägg i allmänhet (drygt 140 stycken mot 225 året innan) och färre recensioner (knappt 30 stycken mot 79) i synnerhet. Det har blivit fler foton och kanske några fler artiklar om indirekt ölrelaterade ämnen. Statistikgenomgången som jag började föra under 2012 har - tyvärr - hamnat i malpåse under sommaren 2013, men jag hoppas kunna återuppta registreringen i och med det nya året.
Jag har ju under året blivit stolt medlem av Skandinaviska Ölskribenters Förening.

Jag hoppade på en årsprenumeration (4nr) av nya öltidningen C/O Hops - ett mycket välkommet tillskott ibland min lektyr-samling.
Senaste numret - december 2013.
Annat läsvärt som dykt upp under året är bland annat dessa 2 böcker;
Stora Ölboken - av Sveriges ölnestor och Årets Ölperson 2013 - Jan-Erik "Janko" Svensson
Mikrorebeller - om den Svenska hantverksbryggeri-revulotionen.

Jag testade för första gången W12an och även om jag gillade den så var den ju på intet sätt "världens bästa öl". Just belgisk öl har jag allt intensivare testat - och det med viss framgång, inte minst tack vare med medlemskap i Belgoklubben och frekventa besök på Pressklubben.
Lyckades även under hösten köpa mig en flaska av mytomspunna Pliny the Elder från bryggeriet Russian River, men inte heller den var inte fullt lika häftig som jag hoppats på. På samma ställe - BrewDog Bar Stockholm - testade jag häromveckan mina första öl från det brittiska bryggeriet The Kernel, Pale Ale Cascade Amarillo och Export India Porter - det gav mersmak.

Men detta är - enligt mig
ÅRETS BÄSTA ÖL; Imperial Raspberry Stout från St Eriks & Thornbridge Hall. Hallon-Stout som fullständigt knockade mig under öl & whisky-mässan i höstas, och varje gång jag testat den sedan dess. Den fick också bli årets sista recension.
Imperial Raspberry Stout
ÅRETS BÄSTA ÖL - Bubblare; Ytterligare en Imperial som tog mig med storm, Alf tycker om stora, starka och mörka - Imperial Biscotti Break från Evil Twin. Som jag bland annat avnjöt i trevligt sällskap på Bishops Arms Gamla Stan.

ÅRETS MEST PRISVÄRDA ÖL; Den nya STORA (75cl) korkflaskan med Leon från Omnipollo. Jag var rätt måttligt förtjust i Leon när den först dök upp. Men i sin nya form så fick den en helt annan lyster i min mun, dessutom ett ruskigt bra pris!


ÅRETS ÅTERKOMST; The return of Godless! Gudelös är åter i lager i systembolagets lokala beställningssortiment! Sånt tycker Alf OM!

ÅRETS BIGFOOT; Årets version av min favorit dök upp lite senare än förra året, men det kompenserades mer än väl av det faktum att jag tyckte den var mycket godare än den varit tidigare år.
Jag jorde också en 5G-Vertikalare (i 2 omgångar) - 2009-10-11-12-13 - i somras, det visade sig att 2012an var bäst i år!

ÅRETS SVENSKA BRYGGERI; Det har hänt så enormt mycket under 2013, men jag känner att för mig så har St Eriks Bryggeri med Jessica Heidrich i spetsen utvecklats från en rätt ok ölproducent till ett mycket bra bryggeri, med några av årets mest spännande nya öl i sin katalog. Roligast var nog ändå de samarbetsöl som Jessica tagit fram -  4 svenska smaker med Mathias Dahlgren, Devastation med Epic NZ och Imperial Raspberry Stout med Thornbridge Hall.

ÅRETS SVENSKA FANTOMBRYGGARE; Henok Fentie och Karl GrandinOmnipollo. Förutom att de legat bakom några av årets absoluta höjdare så har de även skapat ett Omnipollo-ölglas och släppt boken "Brygg Öl".
Signerat (bara av Henok) ex utanför Urban Deli
ÅRETS HEMBRYGGARE; Jag har också i år haft en del kontakter med den växande gruppen av hembryggare i Sverige. Lyckades till och med besöka en av dem - Bronxeng Brewery - Anton och Sven Hellberg!

ÅRETS ICKE-SVENSKA BRYGGERI; Lite knepigare att välja, men slutligen så blir det ändå Thornbridge Brewery. Som under året besökte Sverige vid minst 2 tillfällen och dessutom var direkt inblandade i årets godaste öl. Lägg därtill Jaipur, Wild Raven, St Petersburg och Thorny Goat så är det svårt att förbise dem!

ÅRETS TREND; Samarbete!
Intresset bland välkända internationella bryggerier att brygga öl med svenska bryggare har i år varit starkare än någonsin och det har skapats några riktigt spännande och mycket bra collaboration-biror.
Arketyp - Sam Caligionen var själv på plats hos Nynäshamn Ångbryggeri i april och bryggde ytterligare ett öl i Ancient Ale-serien. I mitt tycken mer en kul grej än riktigt god öl.
Skatkobben - Arlo från Ska Brewing åkte också han till Nynäshamn, bland annat för att surfa - men framför allt för att brygga denna mycket goda Imperial Pilsner.
Devastation - En gammal vänskap mellan Luke Nicholas (Epic NZ) och Jessica (St Eriks) gav slutligen resultat i denna härliga humlekaskad.
Imperial Raspberry Stout - återigen Jessica, här i ett gudomligt samarbete med Rob Lovatt, bryggmästare på Thornbridge Brewery.

Under SBWF2013 så passade Stewart Main från Shepherd Neame på att besöka Sigtuna Brygghus för att tillsammans med bryggmästaren Emil Linden brygga en engelsk Barley Wine, den ligger ännu så länge på fat - men jag ser verkligen framemot att få testa denna.
Under 2013 började dessutom konstruktionen av ett nytt "storbryggeri" i Stockholm - Nya Carnegiebryggeriet är ju ett samarbete mellan Carnegie, Carlsberg Sweden och Brooklyn Brewery. Under SBWF fick vi ett första smakprov - "Prototyp" - av vad som skulle komma när produktionen väl kommer igång i början av 2014.

Specialtillverkade ölglas! Först dök IPA-glaset upp, ett samarbete mellan bryggerierna Dogfish Head och Sierra Nevada - som tillsammans med Spiegelau tog fram det ultimata IPA-glaset. Jag har givetvis testat och Alf Tycker Om IPA-glaset!
Lagom till SBWF2013 så dök "Det perfekta glaset" upp, ett samarbete mellan bryggeriet Krusovice, designern Karin Elvy och Skrufs Glasbruk i Småland. Ett mycket vackert glas och det funkar också att dricka öl ur!
Omnipollo fixade också de till ett "eget" glas eller Beer Cup, snyggt formgivet - men kanske inte fullt ut lika användarvänligt.

ÅRETS ROLIGASTE ÖLUPPLEVELSER; 3 stycken magiska Beermakers Dinner, 1 födelsedagskalas och en invigning.
I april månad så hade Sverige/Stockholm fint besök från 2 stycken amerikanska Craft-bryggare;
Jef Versale från Van Steenberge på Häktet
Sam Caligione från Dogfish Head på Oliver Twist.
Garrett Oliver från Brooklyn Brewery på Akkurat.

Skrubbes 40-års--skiva på Pressklubben!

Invigningen av BrewDog Bar Stockholm - både den inofficiella och den mer officiella!

ÅRETS ÖLFESTIVAL; Det blev "bara" Stockholm Beer & Whisky - A Taste experience för mig i år. 5 hela dagar (ja nästan "hela" i all fall...) med ett lagom antal riktigt goda öl och några få mindre bra. Extra kul dessutom att få snacka mer med Stewart Main!

ÅRETS JUBILEUMSFIRARE; Med pompa och ståt så firade Oliver Twist sitt 20-årsjubileum under stora delar av året, med inledning i april (egentligen är väl själva födelsedagen den 28/3). Fina gäster och flera specialbrygda öl.

ÅRETS PUB; Kanske inte bäst, men jag vill ändå framhålla The Flying Scotsman Inn. Mycket trevlig kvarterspub med bra ölutbud och suverän personal.
I Stockholm har det dessutom dykt flera nya bra pubar - bland annat The Flying Elk och dess granne Bishops Arms i Gamla Stan. Bishops Arms har ju dessutom öppnat ny pub på Hornsgatan, och i närheten vid nya Hornstull så öppnade ju också Taylor & Jones with the Twist - korv och öl i en ljuvlig symbios.

ÅRETS NYA PUB; På Kungsholmen så slog BrewDog Bar Stockholm upp sina portar i maj, jag har varit där "rätt så" ofta sedan dess, för Alf Tycker Om BDBS!

ÅRETS ÖLPERSONLIGHET; Pelle Strid - ligger bakom restaurangen Södra Station (fd Cafe Sylvia) i Eskilstuna, chefredaktör för öltidningen C/O Hops, en av initiativtagarna och sedermera ordförande för Skandinaviska Ölskribenters Förening - och en i största allmänhet hedersknyffel!

ÅRETS IMPORTÖR/DISTRIBUTÖR; Även om de har en del kvar att bevisa så har Galatea under året genomgått en utveckling av gigantiska mått. Montrarna på SBWF var välfyllda med några av mina festivalfavoriter. Craftbeer-satsningen gav os nya tungviktare från USA som jag hoppas nu kommer att ses mer av i Sverige - men som sagt, det gäller att de klarar att hantera allt detta på ett bra sätt också.
Men några extra pluspoäng till nykomlingen Beer Enthusiasts Sweden, som hade en av de bästa montrarna på SBWF2013 och dessutom närvarade vid Mitt Kök-mässan.

ÅRETS ÖLFOTON; Jag har under året fotat mer än någonsin, men framför allt så har jag börjat tänka allt mer på hur jag fotar. Kvaliteten på mina ölfoton har - enligt min mening - blivit avsevärt bättre, men det finns utrymme till förbättring. Medlemskapet i Facebook-gruppen Ölfoton kommer förhoppningsvis generera ny nödvändig kunskap och inspiration. Har under året lagt upp några (5 st än så länge) inlägg med blandade foton, här är några smakprov;
Tidigare ej publicerad på bloggen.
Kul - på ett lite mindre personligt plan - var ju också att min bloggar-kollega Robert "Helbergs Humle" Helberg fick ställa ut några av sina ölfoton på 2 stycken festivaler under året.

ÅRETS NYÅRSÖL; Förra året hade jag ett dussin öl som jag tänkte förtära under årets sista dag/kväll, jag hann inte med alla 12. Risken är att årets samling lär räcka en bit in på det nya årets första dag - men jag planerar alla fall att dricka några av dessa, inte nödvändigtvis i nämnd ordning;


 • EVIL TWIN – IMPERIAL BISCOTTI BREAK
 • THORNBRIDGE HALL & St ERIKS  – IMPERIAL RASPBERRY STOUT
 • SIGTUNA BRYGGHUS – IMPERIAL BOURBON STOUT
 • SIERRA NEVADA – BIGFOOT 2012
 • MOHAWK – AMERICAN BARLEY WINE
 • NORTH COAST – OT 20th ANNIVERSARY ALE
 • PORT BREWING – OLD VISCOSITY ALE
 • STONE – RUINATION IPA
 • BALLAST POINT – SCULPIN IPA
 • OMNIPOLLO – LEON
 • OMMEGANG – ABBEY ALE
 • DJAEVLEBRYG – GUDELÖS
De flesta är stora flaskor och alla är rätt starka - men skam om jag ger mig!

God fortsättning, Gott Slut och Gott Nytt År alla ölälskare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar