fredag 30 november 2012

RECENSION #60 - Mikkeller K:rlek Höst/Vinter



BRYGGERI; Mikkeller/De Proef Browerij
ÖL; K:rlek Höst/Vinter
TYP; Pale Ale
NATIONALITET; Dansk/Belgisk
BATCH; T2
BÄST FÖRE; 20-09-14
IBU; (hög)
ALKOHOL; 6,2%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 33,90 kronor (102,70 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Drottninggatan 22
TESTDATUM; 2012-11-30

GLAS; de Molen, funkar utmärkt!


DOFT Läcker humlearomatisk fruktighet i doften.
(9 av 10)

UTSEENDE Lätt grumlig mandarinorange färg med ett snövitt storbubbligt fylligt skum som lämnar en del rester.
(4 av 5)

SMAK Lite torr, men det är nog den rejäla beskan som ger sig till känna. Även här finns mycket fruktig humle – Grape/Citra mixas med mer tropiska frukter, visst finns här en aning annanas? Mycket angenäm!
(8 av 10)

MUNKÄNSLA Beskan lämnar sina tydliga spår i min munhåla och länge dessutom. Även smaken hänger sig kvar länge – en öl som räcker länge!
(5 av 5)

SAMMANFATTNING En mycket trevlig Pale Ale, med mycket extra stilpoäng för det extremt snygga etiketten, en målning av konstnären Sara Nilsson! Ett samarbete mellan Mikkeller, De Proef Browerij och importören/distributören Brill & Co har gett oss en vår/sommar och en höst/vinter - vågar jag hoppas på en fortsättning nästa år?
(16 av 20)


GENOMSNITTSBETYG; 42 av 50
(4,2 av 5)

söndag 25 november 2012

Julöl 2012 - del 2 - det lyxigare släppet plus LBS!

Har beställt och fått levererat ett antal flaskor av en av förra årets goda julöl - Criminally Bad Elf från Ridgeway Brewing - i år ska försöka se till att få minst två flaskor över för lagring.

Den 1 december - på lördag - släpps några fler julöl på bolaget, lite exklusivare sorter än standardsortimentet och innehåller också några riktigt tunga pjäser som måste inhandlas!

För en mer komplett förteckning över släppet den 1/12 hänvisar jag till min källa - bloggen Humligheter.



Norra Stationsgatan
Nøgne Ø Underlig Jul (nr 11751), Winter Ale, Flaska 500ml, 45,90:-
 
Nøgne Ø God Jul (nr 11761), Winter Ale, Flaska 500ml, 47,50:-
 
Port Brewing Santa's Little Helper (nr 11756), Porter och Stout, Flaska 650ml, 99,00:-
 
Ska Brewing Molé Stout (nr 11775), Porter och Stout, Flaska 355ml, 28,50:-

Stone 16th Anniversary IPA (nr 11604), Ale, Flaska 650ml, 98,90:-
Vet inte om detta är någon "riktig" julöl, men inhandlas ska den!

Mikkeller Fra Til (nr 11789), Porter och Stout, Flaska 330ml, 43,90:-

Lokala beställningssortimentet
Brekeriet Brettlehem (nr 89529), Specialöl, Flaska 330ml, 39,90:-
Måste givetvis testas!

Södra XMAS Brown Ale (nr 89516), Ale, Flaska 330ml, 19,90:-
Bra pris, dessutom gillade jag deras "vanliga" Brown Ale på SBWF.

Amager Julebryg (nr 89144), Ale, Flaska 500ml, 49,90:-

Hornbeer Winterporter (nr 89271), Porter och Stout, Flaska 500ml, 54,90:-

Peak Organic Hop Noir Indian Pale Ale, USA, (nr 89969), Ale, Flaska 355ml, 36,70:-
Inte någon Julöl men ändå en som jag nog hoppas få tag på innan jul.

Regeringsgatan
Hoppin' Frog Frosted Frog (nr 11730), Ale, Flaska 650ml, 109,00:-
Jag åker inte in till Passagen på lördag, hoppas kunna få tag på en flaska via e-beställning.

Följande avvaktar jag med trots att de finns med på önskelistan;

Double Wide India Pale Ale Smokestack Series (nr 89744), Ale, Flaska 750ml, 149,00:-

Hornbeer Black Magic Women (nr 89043), Porter och Stout, Flaska 500ml, 64,90:-
 
Hornbeer Hophorn (nr 89742), Ale, Flaska 500ml, 59,90:-
 
Hornbeer Julehumle (nr 89459), Ale, Flaska 500ml, 51,90:-

Amager Secret Santa (nr 89018), Specialöl, Flaska 500ml, 64,90:-



För min del är det framför allt de fyra förstnämnda som får mig att skratta hysteriskt och smaklökarna att stämma upp i ”Fairytales of New York”. Det ända som saknas för fullständig lycka är att Midvinternattens Mörker återuppstår efter dvalan! Men då chansen för det är minimal så är jag extra glad att jag har en flaska kvar från 2010! :D

söndag 18 november 2012

Brekeriet - sydsvenska Ny-bryggare

Staffanstorp var ju tidigare mest känd för att vara hemstad för Tiffany Persson och Gun, men numer finns något mycket bättre.

Under Allt Om Öl Festivalen i somras kom jag för första gången i kontakt med importören/distributören Brekeriet. Jag hade inga planer på att spendera någon tid vid deras monter, men efter flera "ilskna" påhopp (framför allt från sydsverige) så bestämde jag mig att göra ett försök. Även om inte någon av de ölen som jag drack där tillhörde mina festivalfavoriter så trivdes jag mycket väl där. Detta berodde nästan uteslutande på de gemytliga herrarna på andra sidan disken i montern. Det var först efteråt som jag insåg att det rörde sig om bröder, 3 stycken till antalet närmare bestämt - Fredrik, Christian och André Ek.

Under sensommaren så började det snackas allt mer om brödernas nya planer - de skulle starta ett eget bryggeri. Lagom till Stockholm Beer & Whisky Festival i slutet av september så fanns också deras första brygder på plats i deras monter i Nacka. 
Det var Cassis - som var stor favorit hos de flesta av mina ölnörds-kamrater, jag var dock mindre exalterad över den. Däremot så funkade både Saison och Roken alldeles utmärkt för min del. 
Just dessa två sistnämnda finns numer på Systembolaget - flera butiker i Skåne (bland annan Hansa i Malmö). 



Men för såna som mig - som bor i Stockholmsområdet - så finns det också tillgängliga i det Lokala Beställnings Sortimentet (LBS), där de går att beställa styckvis.

De små smakproven jag köpte på SBWF gav ju en hel del mersmak och därför hängde jag på låset och beställde hem några flaskor av varje direkt den 1/11. Efter en mycket dryg vecka så fick jag äntligen hämta hem mina flaskor. Nu har jag testkört en flaska av vardera och kärleken består, framför allt vad gäller Roken.

Något som förvånar mig ganska rejält då jag i vanliga fall är rätt måttligt förtjust just den typen av "rökig" öl. Men Skånsk Rököl är betydligt mjukare i sin framtoning än sina tyska motsvarigheter.

Det ryktas (OBS bara rykten än så länge) även att deras julöl - Brethlehem - eventuellt kommer att släppas på bolaget i samband med det exklusiva släppet den 1 december, men då troligtvis bara i beställningsortimentet. Om så blir fallet så är jag sugen på att göra en beställning - men då lär det bli tvunget att beställa lådvis......


lördag 17 november 2012

Test av några av Julölen 2012

Robert på bloggen Helbergs Humle har skrivit en hel del positivt om denna julöl - Ayinger Winter Bock, den stod inte med på min ursprungliga inköpslista men efter hans hyllningar bestämde jag mig för att ge den minst en chans.
Den påminner en del om mina tidiga julölsminnen, halvmörk maltig och lätt metallisk. Men här finns något mer, både i aromen och smaken - lite mer karaktär helt enkelt.
Inte så tung på julkryddorna, visst finns här lite choklad och julvörtlimpan finns också representerad. Den har inte mycket sötma i sig och beskan är också den låg. Lämnar min mun rätt oberörd - jag föredrar mer kraftfulla julöl.


Under gårdagen testades några andra julöl - kort sammanfattning av resultatet;
Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd - här är det fullt av julkryddor, så det räcker till både doft och smak - men den är lite tunn i kroppen.

Mohawk Blizzard Imperial Porter - lite väl hård kolsyra, men en rejäl Imperial Porter, men inte JULIG.

St Eriks Julporter - doftar mycket jul så fort kapsylen åker av, men sen blir det just inte mycket mer än så. Ingen porter, alldeles för tunn i både färg och kropp.

Mohawk Whiteout Stout - också här finns mycket jul (läs choklad) i aromen, här stämmer också färg och konsistens - men något fattas i smaken....





onsdag 14 november 2012

RECENSION #59 - Sigtuna Vanilla Syndrome Brown Ale



För 2 år sedan släppte Sigtuna sin första öl i Ace Of Spade-serien, serien blev – tyvär – väldigt kortlivad. Efter fjolårets inte helt lyckade version så las projektet ner – på grund av tvist angående rätten att använda namnet. I år väljer Sigtuna istället att brygga en betydligt mer alkoholsvag (!) öl och kopplar den i mitt sinne istället lite grand till en annan öl som bryggdes hos Sigtuna 2010 – Stockholm Syndrome.

BRYGGERI; Sigtuna Brygghus
ÖL; Vanilla Syndrome
TYP; Brown Ale
NATIONALITET; Svensk
BATCH;
BÄST FÖRE; 2014-08-31
IBU; medel/låg
ALKOHOL; 9%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 39,90 (120,91 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; E-beställning, Systembolaget, Kungsholms Torg
TESTDATUM; 2012-11-14
 
GLAS; SBWF2012, funkar perfekt i samband med upphällning. Skumkronan når glaskanten precis lagom.


DOFT Kryddigt mörkt bröd med lätt vaniljströssel strött över det, inget som hetsar upp mig särskilt mycket.
(6 av 10)

UTSEENDE Vacker och klar mörkt brunröd färg, med småbubbligt gulvitt skum som tyvärr sjunker undan men lägger en fin hinna över insidan på glaset.
(5 av 5)

SMAK En hel del julknäck och viss hetta i kryddningen – som dock mjukas upp något av den simmiga vaniljstången som också genererar en behaglig kladdfri sötma. Av den stora ABV märker jag just ingenting i smaken.
(8 av 10)

MUNKÄNSLA En lagom kolsyrenivå, som dessutom är behagligt mjuka – något jag uppskattar efter några rejäla rivjärn i ölform. Den är tunn i kroppen och lite låg beska, men det vägs upp till viss del av en mycket behaglig och lång eftersmak.
(3 av 5)



SAMMANFATTNING Även om detta inte är något renodlad julöl så tror jag at den kan funka på mitt – och andras – julbord, den har både smaken och utseende för att passa utmärkt där. På intet sätt lika spektakulär som sina föregångare i AOS-serien eller Sthlm Syndrome för den delen. Men den klarar sig rätt bra på egna ben, även om prislappen är lite väl tilltagen.
(13 av 20)


GENOMSNITTSBETYG; 35 av 50
(3,5 av 5)

måndag 12 november 2012

Julöl 2012 - snart släpps standardsortimentet.

På torsdag - 15 november - så släpps de första julölen för 2012 på systembolaget. Den innehåller inte många stora förväntningar för min del, men några godbitar som jag tänker få tag på.


Min Prio 1-lista;
  • Sigtuna Midvinterblot 2012 – några flaskor till årets julbordet, någon för förtest och några till lagret. Jag har ju redan testat fatversionen och den gav mycket mersmak.
  • Oppigårds Winter Ale – ska alltid finnas på mitt julbord
  • Mysingens Midvinterbrygd från Nynäs – hör hemma på mitt julbord

Ser spännande ut – Prio 2-lista;
Corsedonk Christmas Ale (har kvar en 2011)
Widmer Brrr - amerikansk julöl.
Midtfyns July Stout - otestad men danskarna kan nog göra god julöl
Mohawk Blizzard Imperial Porter  (*)
Dugges Easy Christmas - Västkust-Jul!
S:t Eriks Julporter - Black IPAn visar så pass goda kvaliteer så jag får nog lov att tänka om vad gäller St Eriks!
Hibernation Ale - brukar vara god!
Jacobesn Golden Naked Christmas Ale - snygg flaska som brukar gillas vid mitt julbord

Lite tveksam men jag får nog ge dom en chans - Prio 2b
Mohawk Whiteout Stout - smakprovet vid SBWF gav inget stort intryck, men Mohawk kan.
Celt Nadolig Rare - har läst några mindre bra omdömen.

Mindre bra 2011, ny chans 2012 (?) – Prio 3-lista;
Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale
Mikkeller Santa’s Little Helper

Fyller på med några lättare julöl
Shepherd Neame Christmas Ale - sentimentala skäl mer än kvalitativa.
Samuel Adams Winter Lager - syrran diggar denna!
Anchor Christmas Ale - dags att återuppta bekantskapen med denna.

För mina lagerdrickande julbordssläktingar 
Gotland och Brutal Brewing.

Har dessutom redan köpt - via uppsala-kompis - 2 flaskor av Frosty Bulldog, en jul-folkis från Gotland.
Kanske får följa med till julbordet......
Dessutom har jag redan inhandlat en flaska julmust;
Lite lyxigare, lite mer "Vuxen"

Den första december släpps de lite mer exklusiva ölen - 
där finns några riktigt tunga pjäser, men mer om det senare!

(*= Det var inte en Blizzard jag hade kvar från 2011, det var en Snowblind Strong Ale.....)

fredag 9 november 2012

RECENSION #58 - Boulevard Double-Wide IPA



Det är dags att testa en hel flaska av en av mina stora favoriter från SBWF2012, den tog mig med storm vid Cask Swedens monter i Nacka.
Och detta är verkligen en HEL flaska och tillsammans med den ganska rejäla ABVn så krävs det en riktig karl för att klara av det – frågan är bara om jag är det….

BRYGGERI; Boulevard Brewing
ÖL; Double-Wide - Smokestack series
TYP; DIPA
NATIONALITET; USA
BATCH; U12160
BÄST FÖRE; 03-2013
IBU; 71 (hög/medel)
ALKOHOL; 8,5%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 75cl
PRIS; 139 (185,30 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; E-beställning, Systembolaget, Kungsholms Torg
TESTDATUM; 2012-11-09

GLAS; de Molen Sniffer 40cl, funkar över förväntan. Skummar lite väl kraftigt initialt, men vartefter jag fyller på glaset så brusar en ny skumkrona upp sig perfekt! Men kan ändå vara att föredra ett glas med lite större volym.

DOFT Citrus förspelsdansar intimt med exotisk ljus frukt, en ljuvlig humlig arom!
(9 av 10)

UTSEENDE Mörkt rubinröd bärnstenskaramell, inte 100% klar men långt ifrån grumligt. Gulvitt småbubbligt skum, som sjunker undan lite väl hastigt – men lämnar en kladdig persienn på glasväggen.
(4 av 5)

SMAK Vaniljen kopulerar fritt med citrusfrukter-  men på ett vacker och erotiskt vis, det här är sensuell ölporr av hög kvalitet!
(9 av 10)

MUNKÄNSLA Fyller min munhåla med en härlig mix av återhållsam beska, kladdfri sötma och små men intensiva kolsyrebubblor. Hänger sig kvar länge också på att mycket uppskattat sätt, jag gillar att ”cuddle afterwards”!
(5 av 5)


SAMMANFATTNING Många oroar sig säkert över volymen och alkoholnivån (plus prislappen), det gjorde jag också lite grand. Skulle det inte vara bättre att dela denna flaska på 2 personer? Men faktum är att när flaskan är slut så önskar jag att redan att det fanns mer! Jag har visserligen en flaska till, men det ska jag nog ändå dela med en särskild öl-vän – jag vill ju inte vara för girig! Mitt första intryck står sig mycket väl – detta är en av de godaste DIPA jag har druckit!
(17 av 20)
GENOMSNITTSBETYG 44 av 50
(4,4 av 5)


onsdag 7 november 2012

ÖlInköps- och Krogstatistik för oktober 2012

Oktober månad innehöll ju bland annat 2 heldagar på SBWF och en Beer Maker Dinner.
Jag vet att jag räknade med biljettkostnaden för BMD på september-sammanställningen, men jag tror inte att jag räknade in biljetten till SBWF - men i den ingår ju varken mat eller dryck, bara inträde.



BUTIKSKÖP OKTOBER 2012;
  • Antal inköpstillfällen; 3
  • Antal inköpta förpackningar; 40 (26 flaskor + 14 burkar)
  • Volymmängd; 14,56 liter
  • Snittvolym/förpackning; 36,39cl
  • Inköpskostnad Systembolaget; 1124,70 kronor
  • Inköpskostnad annat; 0 kronor
  • Inköpskostnad totalt; 1124,70 kronor
  • Kostnad/tillfälle; 374,90 kronor
  • Kronor/förpackning; 28,12 kronor
  • Kronor/liter; 77,26 kronor
Därtill kan läggas en magnum-flaska med fatlagrad Julmust inhandlad på systembolaget. Men faktum är att denna beräkning inte är 100%-ig, jag saknar kvitto för ett av inköpet och kan därför inte säkerställa varken Antal eller volym - den beräkningen är därför inte absolut. Kronbeloppet är däremot säkrat genom bankutdrag.

PUB- & KROGBESÖK OKTOBER 2012
  • Antal besök; 9 (3 * Flying Scotsman, 2 * BA-Folkis & SBWF, 1 * Amaranten & 85 Kvadrat)
  • Inköp ÖL; 2941 kronor
  • Kostnad/besök; 327 kronor
  • Mat/Snacks; 680 kronor (35+100+150+300+95)
  • Kostnad/besök; 136 kronor (endast vid 5 besök)
  • Drickskostnad; 155 kronor (5 besök)
  • Kostnad/besök; 25 kronor (5,6%)
  • Totalkostnad; 3776 kronor
  • Kostnad/besök; 420 kronor
 En något lugnare månad - med undantag för SBWF - än september. 
I november så dyker ju snart julölen upp och det kommer innebära en ökning på den delen.