Att den funkar bra tillsammans med ost är inte heller någon nyhet.
Så när Akkurat lockar med en provning med just den kombination som blev jag givetvis intresserad, dock inte värre än att jag glömde att anmäla mig.
Det visade sig dock finnas plats kvar för mig att tränga mig in på denna spännande provning, som kostade 450 kronor. Som Bark skrev, ett mycket rimligt pris.
Sierra Nevada Bigfoot från 2013, på fat, var utlovad som en av ölen, något som givetvis gjorde det hela nästintill oemotståndligt.
Välkomstöl i baren - vintage Bigfoot 2013 från fat! |
För det var där nere själv provningen hölls. Långbordet fylldes snart av dussintalet nyfikna öl och ost-diggare.
Under ledning av Rasmus så skulle vi prova fem stycken olika Barley Wines, av vilka Bigfoot var yngst med sin fem år. Till dessa öl serverades lika många ostbitar av olika sorter.
Startuppställningen |
Jag skickade en fråga till Rickard och fick följande svar; "Vi provade dessa 5st ostar och i denna ordning: Saint Agur, Bleu de Cazeau, Appfenzeller, Stilton och Rochefort."
Till Bigfoot rekommenderades det att vi provade Sa-osten (jag uppfattade St = Stilton) som var en Saint Agur och deras lite mjukare framtoning funkar bra till storfots spetsiga humlebeska.
Liknande funktion blev det också i nästa kombination. Old Stock Ale 2009 från North Coast Brewing var välbevarad i smak och doft, men hade tappat en del kolsyra. Den mjuka ölen passade utmärkt till syrligheten i ost B som i Bleu de Cazeau, som ju påminner en hel del om Rochefort. .
Provningens enda äkta britt var Imperial Barley Wine 2012 från Ridgeway Brewery. Här markerades ålderskrämporna allra mest utan att smaka dåligt så kändes den rätt tunn. Den funkar till den anonyma hårdosten Appfenzeller.
Klassiska svenska Bötet Barley Wine 2010 från Nynäshamns Ångbryggeri, är nästan perfekt åldrad och jobbar bra med Stilton.
Kvällen avslutades med provningens äldsta öl, Nils Oscars Barley Wine 2002 också den förvånansvärt välbevarad. Funkar att käka Rochefort till den.
Öl och ost visar sig återigen vara en mycket bra kombination, speciellt när ölen är lite vintage.
Old Stock Ale 2009 |
Imperial Barley Wine 2012 |
Bötet 2010 |
Nils Oscars BW längst till höger |
Ett gäng glada Barely & Cheese provare! |
Rickard Gustfsson fick också prova! |
Stort tack till Akkurat, Rasmus och Rickard (och övriga deltagare) för en härlig provning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar