fredag 10 juli 2015

Med fokus på ekologisk öl - recension #108 - Direktörens Ale

KRAV-märkt!

Det finns ett antal KRAV-märkta öl på den svenska ölmarknaden, men hitintills har det så vet jag vet inte funnits något "riktigt" (*) hantverksbryggeri som vågat sig på att gå så långt. Men nu har detta mikrobryggeri i Malmö lyckats slussa in inte mindre en tre stycken KRAV-märkta öl på systembolaget och en som bara är ekologisk. Jag har tidigare testat dessa 4 på skribentprovning, med rätt blandat resultat. Nu är det dags att ge en av dem en andra chans. Alla deras öl finns i det lokala beställningssortimentet.

BRYGGERI; Lilla Ölfabriken
ÖL; Direktörens Ale
TYP; Ale
NATIONALITET; Sverige
BATCH; 3
FÖRPACKNINGSDATUM;
BÄST FÖRE; 2015-12-30
IBU; (medel)
ALKOHOL; 4,3%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33 cl
PRIS; 30,20 kronor ( 91,52 kr/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget Kungsholmstorg
INKÖPSDATUM; 2015-06-10

GLAS; Tulip, från Växjö Ölfestival 2015. Det funkar.


DOFT: Halvmörkt bröd indränkt i dålig honung, ingen höjdare. (3 av 10)

UTSEENDE: Mörk orange färg och grmlig, med tunn vaniljvit skumkrona, som lämnar en del rester utmed glaset. (2 av 5)


SMAK: Tydlig brittisk maltighet, viss brödighet och en del citrusinslag. Har en viss Real Ale-känsla, men det beror delvis på den avslagna kolsyran. Klart drickbar. (5 av 10)

MUNKÄNSLA: Väldigt tunn kolsyra, men det gör inte så mycket. En behaglig sträv beska hjälper också till. En normal kropp för stilen och den låga abv. (3 av 5)

SAMMANFATTNING: Första intrycket var inte positivt, och denna helflaska förbättrar inte intrycket mycket men ändå en bra eko-öl. Jag gillar dessutom etikett- & logotyp-design. Däremot är prislappen lite väl hög. (11 av 20)

GENOMSNITTSBETYG: 24 av 50 2,4 av 5


*= Brutal Brewing har ett antal kravmärkta öl på systembolaget men då de ingår i industribryggeriet Spendrups så räknar jag dem inte som något hantverksbryggeri - även om de själva nog gärna gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar