måndag 5 maj 2014

Växjö Ölfestival - en rätt lagom festival!



Inför festivalen uttryckte jag stora förhoppningar på den "nya" importören/distributören Five Finest i allmänhet och bryggeriet Partizan i synnerhet, ingendera av dem gjorde mig direkt besviken men festivalens höjdpunkter fanns ändå i annan monter.

Det fanns ju rätt många mindre kända ölleverantörer med på denna nya festival, plus några helt nya produkter - bland annat ett festival-öl bryggt hos Electric Nurse, som jag givetvis missade att testa! Men jag började dagen med en nyhet som också den härstammade från Västkusten, till och med nästan släkt med ovan nämnda öl.
Calypso IPL från Dugges

Calypso är troligtvis den första i Sverige kommersiellt bryggda India Pale Lager, det vill säga en underjäst öl kryddad med en del intressanta okonventionella humlekottar, för att på så sätt få lite mer karaktär. En mycket trevlig start fick jag med denna lagom alkoholstarka lager. Detta blev den enda ölen jag drack i Dugges monter, däremot drack jag en ½ Idjit till efterrätten under middagen.

Därefter fick det bli ett besök i Jönköpings monter deras Folk Ale var markerad på min Bucket-list, också den hade sina fördelar men saknade en del kolsyra.
Osch Devon - 3,5%
Jonas från Karlskrona Musteri
I Brills monter fanns det också alkoholsvaga alternativ, bland annat must från Karlskronas musteri, vars representant Jonas serverade mig en mycket välsmakande Äppelmusten fläder. Några dagar senare hade jag glädjen att träffa hans kollega Märta Johansson under ett seminarium om ekologisk frukt och först senare insåg jag kopplingen mellan hennes KRAV-märkta frukt och den ekologiska musten jag drack i Växjö! Passade också på att återtesta Drinkin' the Sun, Mikkellers alkoholfria sommaröl - som jag givetvis avnjöt i solskenet på uteserveringen. Den är minst lika trevlig som julölskusinen.
Robert Helberg snackar med pressen
Jag passade även på att testa sommaren K:rlek och jag älskar också denna årgång.

Premiärbesöket hos Five Finest fick bli en Porter från Partizan, under eftermiddagen/kvällen testades också IPA och Stout från samma bryggeri - alla mycket goda, men ingen som riktigt stack ut.
Partizan IPA, ok.
Patizan Stout, gillar jag bäst!

Men desto mer förtjust blev jag i en annan öl som FF hade med sig, från bryggeriet By The Horn fanns ett mycket angenämt sortiment. Jag valde att testa 2 av deras alkoholsvagare britt-ales.
Stiff upper lipp


Klackabackens bryggeri hade med sig ett jubilieumsöl - för att fira hemstadens 400 års-jubileum bryggdes ett specialöl. Tyvärr missade jag deras specialare - en Barley Wine på 2-siffrigt abv.
Brygghus 19 vill ju inte vara sämre - även om deras stad "bara" firade 350 år. Jag gillar bägge dessa jubileumsöl.

Hos B19 hade jag också tänkt mig att testa deras ryskt kejserliga stout, den med regnbågsfärgad etikett - My Balalaika, men så här såg det ut när jag väl fick för mig att det var dags;
Tom låda - den tog slut!
Fick trösta mig med att testa deras Respons, den gav mycket positiva svar för min del!

Småland har ju en lång historia av utvandrare, på senare år inte i lika stor skala men några glada smålänningar flyttade till Jämtland för några år sen och startade Åre Bryggcompagni. Jag testade deras Gilda och den var ok brittisk american pale ale. 

Ett annat öl från detta bryggeri vann omröstningen om festivalens godaste öl, men det kan nog delvis tillskrivas lokalpatriotism - eller? ;)

Förutom att sälja ölbiljetter så hade den Belgiska Baren också ett hyfsat sortiment av just belgiska öl - med Belgoklubben som källa. Den första jag testade var dock en smärre missräkning, Bon Homme från De Leite var ingen höjdare. Men i gengäld så funkade Novice Black Triple från Malheur desto bättre.

Hos South Plains så testade jag bara Hoptimus Erectus, och den gör verkligen skäl för sitt namn. Tveklöst en av festivalens godaste öl!


Craftbeer/Galatea har ju dundrat in som en ny favorit hos mig, men till Växjö tycker jag att deras urval var lite väl snålt. Jag hade gärna sett lite roliga collaboration-öl från Sigtuna & St Eriks, men fick nöja mig med en lite udda öl från Rouge - Voodoo Doughnut Coconut Peanutbutter Banana Ale. Också denna öl var vad den heter, dock inte i lika positiv anda. Lite för kladdigt för mina smaklökar, roligare än vad den är god. Lagunitas har ju en del bra öl som Galatea importerar, på festivalen testade jag för första gången deras Sucks och den blir det nog att köpa några flaskor av, för den var riktigt god. Funkade dessutom mycket väl som måltidsdryck till middagen.


Bredvid Dugges monter hade Electric Nurse sin monter och förutom festivalölen (vilken miss av mig!) så hade det med sig en egenimporterad Black IPA från Weird Beard - som jag hade vissa förhoppningar på, men Fade to black var rätt tunn. Detsamma kan dock inte sägas om denna;
Sjuksyrran & Elektrikern

En Limited Edition-version av deras DIPA, en mycket god sådan!

Ängö Kvartersbryggeri har jag ju redan testat några bra öl ifrån, deras monter var en av få som hade allt på fat, av de 4 som fanns representerade valde att testa Lata Dagars Ängöl, en trevlig IPA om än lite lättviktig.
Men jag sparat det bästa till sist, inför festivalen hade jag inte testat någon av deras produkter - knappt ens hört något (varken positivt eller negativt) om dem. Jag testade 3 av deras öl och samtliga fick högt betyg av mig, att de dessutom finns i systembolagets lokala beställningssortiment gör ju det hela bara ändå bättre. Folkared 15 var namnet och ölen är överlag av typiskt brittiskt snitt.
Wild Boar Mild Ale - snygg med lättsam porterkaraktär

Ko-I-Norr English IPA - min stora festivalfavorit

Moose Juice Imperial Stout - fyller inte ut IS-kostymen riktigt

Jag valde att avsluta festivalkvällen (strax efter 21.00) vid Brill-montern där en Bengali Tiger från Sixpoint fick bli min avskedsöl - mina 2 sista biljetter gick åt för den!
På vägen tillbaka till hotellet smet jag in på Kafé de luxe för att rensa munhålan med en Spontanpeach från Mikkeller, trots att fatölen var mycket god så "orkade" jag inte mer än hälften.

Uteservering klockan 22.00
Jag var också så pass sansad att jag motstod frestelsen att slinka in på hotell-puben Bishops Arms, det blev sömn ganska snart därefter.

Under söndagens tågresa hem till Stockholm så köpte jag för första gången starköl på tåget! Det fick bli en ekologisk ale från Sigtuna - i plastglas.
Det var rätt svårfotat kan jag säga, restaurangvagnen kränger en hel del i full fart och jag ville ju inte spilla ut ölen.....

Jättestort tack och grattis till Robert Helberg och alla hans medhjälpare/kollegor i festivalorganisationen, givetvis får också värden - Kök 11 - med personal lika stort tack för väl genomförd festival. Jag längtar redan till 2015!

En länk till mitt första inlägg om mina upplevelser under festivalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar