I Vasastan så börjar det dugga allt tätare bland finölspubarna - framför allt i området kring Tegnergatan/Tulegatan/Döbelnsgatan. Men puben Man In The Moon har funnits där sen 1994 och i år så firar de följaktligen 20-årsjubileum.
lånad från MitMs Facebook-sida |
Undertecknad fick en personlig inbjudan till en liten förhandstitt/försmak på/av jubileet som startar med buller och bång nu på fredag (21/3-2014).
Tillsammans med ett gäng bloggare och ölpersonligheter kallades jag till en provning av några av alla de specialöl som några av nordens bästa bryggerier fixat åt MitM.
|
|
Jag kan inte klassa mig som någon "stamkund" här - men varje gång som jag besöker puben så blir alltid lika nöjd, med ölutbudet och atmosfären.
Igår var det då dags för ett gäng glada, nyfikna och törstiga ölnördar att får en försmak av vad som skulle komma att serveras under jubileumsårets första stora dag. Vi skulle testa 7 stycken av de totalt 14 specialbyggda jubileumsölen. Vi använde oss nästan uteslutande av MitM snygga ölprovarglas.
Först ut var en flaska från Buxton Brewery, Nord Sekt en väldoftande och fullkroppad lättöl ur deras Special Reserv Series, mycket gott.
Sen blev det svenskt - Eskilstunas jubileumsversion av husölet Månens Pale Ale - nu med tillägget Celebration. En lättdrucken lite mörk pale ale, med påtaglig maltighet.
Månens Celebration Pale Ale |
Staffanstorps stolthet bröderna Ek - har bryggt inte mindre än 2 stycken öl till MitM ära, 2 stycken helbrettade rackare som nog inte kommer falla alla i smaken.
Xiyar är en Gurk-Saison och det låter som ju en rätt vattnig blandning, men faktum är att den har en markerad kryddig gurkdoft - nästan lite Tzaziki - som till viss del följer med in i munnen, den är är lite mjukare över tungan och inte så intensiv i funken. Inte min personliga favorit, men det funkar ändå över förväntan. Stora förhoppningar hade jag på Brekeriets Rubus då den skulle vara späckad med Björnbär, lägg därtill att jag på senare tid testat en del Sour Ales - och insett att de kan vara riktigt goda.
Visst finns här en hel del björnbär, men också här så är det rätt soft och återhållsam funkighet, men den kan bli riktigt bra.
Beerbliotek har på kort tid lyckats etablera och redan vunnit många hjärtan bland svenska öldrickare, till MitM20 har de bryggt en DIPA,
Trots humle från Australien och Nya Zeland så får den inte några större exotiska inslag, mest påtaglig är ändå en rätt jordig känsla och det grumliga utseendet. Danko går igång på Mint-känslan och förklarar att detta har att göra med trädrötter som sprider sig in i humelodlingarnas grundvatten. Den är mycket angenäm!Vanilla Double Brown fr CAP |
Avslutningsvis kommer då det som skulle bli - i min mening - kvällens höjdare. MitM 20th Anniversary Imperial Stout från Stronzo. Vi får en härlig beskrivning om hur själva bryggningen gått till - stora mängder fikon, russin, plommon och dadlar har köpts in, hackats för hand för att sen flamberas i rom och slutligen lagras i portvins-tunnor i 5 månader. Detta jättejobb har onekligen gett resultat - även om den butteljerats i förtid (färdig till 98%) speciellt för denna provning, när den serveras på fredag så ska den vara 100%-ig. Det ser jag framemot något enormt!
De övriga bryggerierna som bidrar med öl till jubileet är;
- Nögne Ö - Barrel Aged Anniversary Imperial Brown Ale
- Amager - Bourbon IPA
- Beer Here - Eclipse Pils
- Nynäshamn - Ekfatslagrad Dragets Kanal DIPA
- Nynäshamn - Ekfatslagrad Bötet Barley Wine
- Dugges - Månens Amber Ale
- Ängå Kvartersbryggeri - Månens Citrus Weisse
- Mikkeller - Black Moon
Förutom de 14 jubileumsölen så utlovas också 6 stycken importerade fatöl som aldrig tidigare serverats i Sverige, och ett antal lika exklusiva flaskor.
Hyfsat färskt! |
EDIT - Stort tack till Eryo och Daniel för inbjudan och trevlig genomgång av ölen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar