torsdag 10 januari 2013

Tjugohundratolv - året som gick

Ett tappert försök av mig att sammanfatta alla mina upplevelser i ölväg under året som gått.

Ölrelaterade events -  jag "missade" CBC, SMÖF, Örebro, ett antal Beer Makers Dinner och säkerligen minst lika många events till. Men de jag lyckades pricka in förgyllde mitt år över förväntan.

SBWF - även om jag inte var helnöjd med första dagen så blev ändå slutbetyget Med Beröm Godkänt, många riktigt goda öl - några nya favoriter till och med, några öl som bara var bra, några öl som var mindre bra och - tyvärr - några öl som inte föll mig i smaken alls. Lägg därtill alla härliga människor; Bryggare, Importörer. Utställare, Personal och givetvis majoriteten av Besökarna. Två stycken Öl-skolor och en Master Class hann jag med också, dessutom en suverän Beer Makers Dinner på Amaranten med Wicked Wine och Steve Grossman från Sierra Nevada.
Trots tre dagar - så var det en hel del som jag "missade", så nästa år ska jag försöka planera in 4 dagar (2*torsdag-fredag)

AOÖF - 2 dagar och 2 nätter i juni i Eskilstuna, en avsevärt mer småskalig festival - men nog så trevlig ändå. Här testade jag för första gången några av de öl som finns med på min lista över favoriter 2012 - bland annat Sigtuna Triple Hop Weizen, Omnipollo Mazarin och Oskar Blues Ten Fidy Imperial Stout. Dessutom åt jag en hel del ost - från Annas Vinbar. Som vanligt springer man in många mer eller mindre bekanta men trevliga människor - festivalgeneralen Peller Stridh inte minst. Dessutom kom jag här för första gången i direktkontakt med Bröderna Ek (aka Brekeriet). Dessutom fick jag ynnesten att prata med Michael Kiser och han sympatiska bättre hälft Hillary.

Mer lokalt hemma i Stockholm hände en del roliga saker förutom SBWF - Wicked Wine-gänget körde sina fredagspubar/release-partyn i Ölbaren i NK Saluhall - bland annat med en vertikaltest av 4 generationer Bigfoot! Bishops Arms på Folkungagatan firade födelsedag - 4 år - och passade på att servera sin egen (i samarbete med Närke) Folk-Ale för första gången. Där serverades också Free Beer senare under hösten, dock var inte ölen helt gratis - men förhållandevis billig i alla fall, inte minst med tanke på hur god den var!

KÖPENHAMN - under min semester bar det iväg ner till Köpenhamn och Malmö. I Kph blev det shopping hos Barley Wine och Ölbutikken, men premiärbesöket på Mikkeller Bar var nog ändå dagens höjdpunkt!

BeerSwedemForum - blir allt större, fler medlemmar (snart 1000) och god aktivitet. Jag har uppnått Beer Baron-status!
Årets "Official meeting in Stockholm" tog plats på Bishop Arms Folkungagatan (strax innan AOÖF) med provning av Brill-produkter under ledning av Marc Schuterman.
The Return of Danko - the prodigal son returns, efter lång tids frånvaro i forumet så dök han plötsligt upp igen - ikonen Danko. Det känns tryggt att denne Belgofil är tillbaka!

KROGEN - Ett av årets bästa krogbesök var de timmar jag spenderade på Mikkeller Bar i Köpenhamn - det ryktas om att de eventuellt ska öppnas en Mikkeller Bar i Sverige, frågan är bara var? En annan ny favorit blev The Flying Scotsman Inn (Fleminggatan, Stockholm) - där spenderade jag stora delar av höstens pub-budget. Amaranten fick bli premiär-pub för mitt ambitiösa projekt att betygsätta mina favoritpubar. På Stockholms kanske bästa grannpubar - Akkurat & Oliver Twist - har jag vid flera tillfällen njutit av diverse olika Real Ales, inte minst från Dark Star och svenska favoriten Skebo.

BLOGGEN - 2012 var året då jag började blogga, jag trodde aldrig att jag fortfarande skulle sitta här och skriva om öl nästan ett år senare (2013-01-10 = dag nummer 338), men jag är kvar! Under året har jag - delvis genom min egen blogg kommit i kontakt med många andra spännande bloggar/bloggare. Dessutom har bloggen en egen facebook-sid.

BRYGGERIER - Under 2012 har det dykt upp ett antal "nya" bryggerier som redan gjort gott intryck på mig - Brekeriet,  Omnipollo & Nyckelbydal, jag ser framemot att få testa mer av deras öl under 2013.


ÖLEN - tidigt under året så spenderade jag vid några tillfällen mer än önskvärt lång tid i kön utanför systembolaget i samband med nyhetssläppen hos Passagen.Men numer går det ju rätt smidigt att göra en  E-beställning, dessutom kommer det många exklusiva grejer som inte bara hamnar hos vinkällarbutikerna längre. Under året har också det lokala beställningssortimentet uppstått - möjligheten för mig att beställa svenska och danska brygder som normalt sett inte finns i min butik. Detta utan något kollikrav - utan styckvis, vilket givetvis underlättar om jag vill testa någon flaska innan jag köper en hel låda.

Jag har under 2012 fått äran att testa några riktigt goda hembrygder, bland annat från BeerDrivel, Kastellet och Bronxeng - alla har inte varit fulländade men det är alltid intressant att få testa.

Det har under 2012 dykt upp flera mycket intressanta hantverksbrygda folköl i livsmedelsbutikerna, Bonden och Södra Pale ale var några av de jag testade.
 
Jag började min ölkarriär med inriktning på brittisk öl, men har på senare år blivit allt mer förälskad i amerikanska humlebomber, men i år har jag allt mer hittat tillbaka (utan att för den delen överge amerikanarna)  Bryggerier som Moor, Thornbridge, Dark Star, Redchurch, Magic Rock, Summer Wine och inte minst svenska Skebo - har återuppväckt min kärlek för britt-alen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar