fredag 28 december 2018

Alf följer upp - Zumen, drygt ett år senare.

I mitten av september förra året (2017) så träffade jag två stycken krogpersonligheter på deras respektive arbetsplats. Jag ställde en del frågor och fick många svar. Jag tänkte att det kunde vara läge att följa upp vad som hänt på Zum Franziskaner och Akkurat sedan dess. Skickade därför några snarlika frågor till Rikard och Stene.

Jag börjar med svaren från Stene på Zumen.Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Stene, på Zumen har det hänt väldigt mycket sen du och jag snackade i september 2017. Minst två renovering vändor, bakfickan, Zwanse-day 2018, Cantillon-fat...? Och visst ska väl Bakfickan renoveras ytterligare eller är den "klar"?
Stene Isacsson, Zum Franziskaner (SI, ZF);
Jo det har varit väldigt mycket jobb och väldigt roligt. Jag tyckte att Zwanze Day blev fantastiskt lyckat. Alla som kom var verkligen intresserade och inte bara ute efter att ”ticka” ölen.
Årets Zwanze-öl är den absolut bästa någonsin i mitt tycke och därför värd att få njutas i lugn och ro i lite större klunkar.
Vi kommer att fortsätta att ta in Cantillon och kanske utöka ännu mer men endast på fat i bakfickan de dagar det är öppet där.
Det lär dessutom bli ett uppehåll i januari - februari då vi stänger där inne.
Sedan kör vi igång igen med buller och bång i början av mars.
Det är egentligen bara en stor renovering som gjorts.
Bakfickan får man väl se mer som att vi fick den i ”kördugligt” skick med en tämligen provisorisk bar och en massa städning.
Tyvärr blir det inte någon större renovering i bakfickan nu men vi skall se om vi hinner ta bort några av de hemska sofforna och få in lite mer värme.
En helrenovering med ny bar och nya toaletter får komma lite senare.
Allt tar lite tid men jag vill gärna få det rätt och rustikt från början och inte bara köra på en massa billiga nödlösningar. Det blir oftast både dåligt och dyrt med dubbeljobb.
ATOÖ; Apropå renoveringar, det enorma Slussen-bygget pågår ännu, planerna för hur det kommer se ut framför er är ännu inte klart (eller). Hur mycket tror du detta påverkar er nu och kommer påverkar er i framtiden? (planerna var ju inte helt okända när du tog över Zumen i och för sig....). Kollektivtrafiken till och från Zumen, busshållplatsen som låg precis utanför tycks ha försvunnit? Lite "svårare" att ta sig dit/därifrån....
SI, ZF;
Hmmm…. Jag vet faktiskt inte.
Det är klart att det inte ser så trevligt ut och busshållplatsen här utanför är borttagen.
Men, det är fortfarande väldigt nära att gå ner från Slussen eller Gamla Stans T-bana.
Jag är dessutom övertygad om att bara man levererar kvalitet så kommer folk att komma.
Sedan tror jag naturligtvis att det kommer bli mer rörelse runt hela slussen när det är färdigt samt att utsikten här kommer att bli trevligare utan planket som skymmer.
Vi får se om vi får mer trottoar att ha uteservering på eller om det blir ungefär samma yta. Vad som händer på andra sidan gatan på kajen är inte spikat än.
Det senaste jag hörde var att Miljöpartiet och Moderaterna ville att det skulle vara bilfritt på hela Skeppsbron så det är mycket som är oklart.
Jag tror definitivt att det kommer locka mer folk till området när det är färdigbyggt.

ATOÖ (kommentar gällande busshållplats); För min personliga del så har jag inga större problem att gå, vare sig till eller från Zumen (lite lättare till än där ifrån 😉). Allt som oftast väljer jag gå från Gamla Stan (T-bana/Buss). Försöker jag snedda igenom gränderna så tar det oftast längre tid än att går runt, gångvägen ner från Slussen är nog dock ”lite” närmare.

ATOÖ; Bartendern Anders skriver ju en del på Facebook-sidan för Bakfickan. För en tid sedan skrev han ett lite upprop till alla "bakisar". Jag tyckte termen var fyndig och tog inte illa åt mig. Han har skrivit det bar en gång till sedan dess. Inte riktigt vedertaget att kalla fickan för "Bakisen" (som Zumen)?
SI, ZF; Haha. Vi kanske kan kalla den Bakisfickan och bara ha öppet på söndagar med Pizza och Bloody Mary’s 

ATOÖ; White Guide har ju uppdaterat sina listor inför 2019, kollade igenom listan över Stockholm och hittade inte Zum Franziskaner?
SI, ZF; Jag har nog dålig koll men hade du förväntat dig att se oss med där?
Jag skulle tippa på att vi är lite för rustika och otrendiga för att de skulle vara intresserade.
Visst är det kul att vara med och toppa listor, bli nominerad och få utmärkelser men jag kör min grej här efter eget tycke utan att försöka vara trendig.
När det är fullt med glada och nöjda gäster och jag är nöjd med det vi levererar så räcker det gott för mig
Pelle (Brewers Beer Bar) och Marcus (Barski) var inne i går.
De är sköna grabbar och jag är glad att de går bra för dem och att de är med.

ATOÖ; Live-musik på Zumen? Opeth hade ju en öllansering i bakfickan för en tid sedan. Men ingen livemusik än eller?
SI, ZF; Ja Opeth-releasen var väldigt lyckad.
De är så väldigt trevliga och brukar dessutom gå här ganska ofta så det var intet mycket att snacka om. I fjol gjorde Electric Boys ett akustiskt live-streamat gig på några låtar men då var det i princip bara jag i publiken. Lyxgig!
Sedan gjorde vi en liten spelning med Max Lorentz här i början av november.
Jag ville mest se hur lokalen fungerade. Den är ju väldigt liten men det var fullt hus och lokalen låter betydligt bättre än vad man kan tro när den är tom.
Jag har fått en massa förfrågningar från olika band, framför allt från de som blivit avbokade från Akkurat nu när de tydligen skall dra ner livekvällarna,
men har inte riktigt bestämt mig i dagsläget än hur det blir.
  
ATOÖ; Vad har varit bäst under här tiden på Zumen?
Något som strulat negativt mer än nödvändigt?
SI, ZF; Bäst är naturligtvis alla fantastiska gäster. På många sätt har det varit en otrolig medvind med alla som kommer och hejar på och tackar för att vi försöker göra något bra av den här gamla fantastiska lokalen. Det är också vansinnigt kul att ”börja om från början” och se något växa.
Det är ju över 20 år sedan Akkurat var en ”baby” och även om det inte stod still där heller så kändes det för mig som mer och mer färdigt på slutet.
Sämst är nog kassa – och kortterminalleverantören. Det har varit under all kritik och ställt till mycket problem och varit enormt tidsödslande.
Ändå skall det företaget vi använder vara det bästa. Jag tror helt enkelt inte att de hinner med att programmera med allt nytt som händer med kortmaskiner, chip och pin-koder. Då blir deras service och support lidande.

ATOÖ; 
Gästtillströmningen? Jämnt eller spridda skurar?
SI, ZF; Jag tycker många kollegor klagar på att det är väldigt ojämnt nu för tiden.
Vad som är roligt här är att eftersom vi började på i princip noll så ökar vi stadigt hela tiden. Vi ligger i snitt 45-50% över fjolårets siffror och jag hoppas på att vi skall kunna dubbla från där vi är nu.
Sedan tar det nog ett tag innan vi lär oss flödena här i och runt Gamla Stan.
Det skiljer sig en del från Akkurat.

ATOÖ; Du fyllde väl "jämnt" för en tid sedan, hur firades födelsedagen?
SI, ZF; Jag och Jugge Hasselqvist från OT och Great Brands åkte till Italien och firade i alla enkelhet med lite goda vänner och kollegor i branschen.

Stort tack till Stene!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar