tisdag 9 januari 2018

De stora drakarna i Systembolagets försäljningsstatistik för 2017


Hittade lite statistik-listor som jag tidigare inte grävt bland.
Systembolagets försäljning per de 50 största leverantörerna.

Slår man samman samtliga varugrupper (sprit, vin, öl, cider/bland och alkoholfritt) så leder Carlsberg Sverige AB listan med drygt 70 miljoner liter sålt under 2017. Den siffran är dock lite lägre än året innan, minus 1.7%. Vad gäller marknadsandelar (MA) så är minskningen "bara" 0.4%, till 14.5%.
Närmast efter följer Spendrups Bryggeri AB, med nästan 66 miljoner liter, en ökning med 4.5% (MA 13.6%).
Sedan blir det ett lite längre hopp ner till tredje platsen, där huserar Åbro Bryggeri med nästan 42 miljoner liter, ökning med 3.4% (MA 8.7%).
Galatea huserar på en sjätteplats, med nästan 19 miljoner liter (minus 1%) (MA 3.9%).

Motsvarande lista vad gäller ölförsäljning så toppar Carlsberg Sverige AB även där, drygt 66 miljoner liter öl som de har levererat till försäljning hos bolaget. Den siffran motsvarar drygt 94% av deras totala försäljning och drygt 27% marknadsandelar. Topp tre är samma gäng här och i samma ordning, närmast följt av Kopparbergs Bryggeri AB och Galatea.
På försäljningslistans topp 100 öl så ligger ju två stycken Spendrups-öl, Mariestads och Norrlands Guld, i topp. Närmast följt av Sofiero från Kopparbergs. Först därefter dyker det första Carlsberg-ölet upp, Falcon Export. Och på plats nio och tio dyker två stycken Pripps-öl upp. Ändå så leder Carlsberg totalligan!?

Multibev (Solera) är än så länge en liten aktör i detta gäng, men finns med på både den totala listan och öl-listan. I båda fallen har det skett en markant ökning av deras siffror sedan fjolåret. På ölsidan från 14 144 liter till nästan 2 miljoner liter! En ökning med nästan 14 000%!! Vad jag kan se på deras hemsida så har de bland annat Grolsch, Peroni och Ängöl i sin portfölj. Ölsidan står dessutom för drygt 78% av deras totala försäljning på Systembolaget. Marknadsandelarna är än så länge få, under 1%.

Några folkkära leverantörer som visar på positiv utveckling.
Oppigårds ligger på en tionde plats och har ökat med 5.7%.
Brill & Co ligger på fjortonde plats och har ökat med 3.8%.
Wicked Wine ligger på femtonde plats och har ökat med drygt 20%.
Poppels ligger på sjuttonde plats och har ökat med hela 52.3%!
Remmarlövs Gårdsbryggeri ligger visserligen långt ner på listan, men ökningen med 78% är imponerande.

Det finns även "negativa" siffror också för några av våra välkända leverantörer, bland annat så har Great Brands AB tappat 44%.

Länk till Systembolagets statistiksida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar