tisdag 5 december 2017

Alf testar - IPA-bakat hasselnötsbröd

Tyvärr är jag ingen bagare själv och sanningen är att jag numer sällan köper/äter mjukt matbröd.
Bröd är ju lika med öl i fast form, nästan oavsett vilka ingredienser som används.

Jag fick via bryggerisida på Facebook tips om ett nytt bröd som bakats med ingredienser från ett av deras öl.
Det är inte ovanligt att bagare använder restprodukter (vörten) från ölproduktionen i sina bak, men i just detta specifika fall så har Bread & Table på Birger Jarlsgatan i Stockholm använt själva drycken som vätska i baket. Ölen de använt heter Pax Regina IPA och bryggs hos Pax Brygghus i Flyinge, Skåne.

Tap-lapp under SBWF2017


Bagar-Sarah beskriver brödet så här; "48 timmar långjäst surdegsbröd bakat på IPA!".

Jag skickade iväg några frågor till Sarah, som jag träffade som hastigast i samband med mitt första besök på Bread & Table.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Kopplingen till Pax Brygghus? 
Sarah Lindberg/Bread & Table (SL/BT); Jag kom i kontakt med Marika från Paxbryggeriet genom facebookgruppen ”Ölgäris” då jag slängde ut en förfrågan om det fanns några hemmabryggare som hade överbliven öljäst eller tex feljäst öl som inte gick att dricka. Dumt att kasta och smakerna finns där och är fantastiska att baka med. Hållbart tänkande och kul med samarbeten. Fantastiskt gensvar fick jag i gruppen och det blev ett väldigt lyckat samarbete med Marika och Pax! 
ATOÖ; Har ni använt drycken som vätska i baket eller på annat sätt (vörten?)  
SL/BT; Jag har endast använt ölen som degvätska till brödet. Man får baka brödet efter ölen eftersom det är den som ska ge alla smaker till brödet. Du kan komplettera med kryddor osv med du måste vara försiktig då mycket av smaken från ölen kan försvinna och då tycker jag poängen med ölbröd försvinner.
ATOÖ; Använder ni några andra (öl)ingredienser därifrån i baket?
SL/BT; Som sagt låt ölen föra smakbilden i brödet. Till Regina som hade en väldigt stark smakbild så lät den styra. Pax Regina, surdeg, vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Inte mer eller svårare än så!

ATOÖ; Den första limpan var ju stor succé förstod jag, sålde hasselnöten slut lika snabbt?
SL/BT; Ja! Och det va flera som hade lagt beställningar i förväg så det blev en större omgång andra gången vilket är ruskigt kul och positivt! Hittills bara fått positiv feedback och folk frågar ofta när nästa omgång kommer. Så jag försöker baka ölbröd så ofta jag kan.  
ATOÖ; Kommer det fler Pax Regina-bröd? Annan öl från Pax? Annat bryggeri?  
SL/BT; Absolut! Jag har även Pax Origo hemma som ska bakas på! Har även planer på att försöka få fram en öl-croissant. Tror det kan va intressanta smaker att få ihop.
Har även bakat mycket med Dugge ”all the way”, Enskede bryggeri och Omnipollo. När jag tävlade i Årets Bagare nu i våras så använde jag en dubbel IPA från Omnipollo som hette nebuchadnezzar, fantastiskt att få baka på!

ATOÖ; Ekologiska ingredienser, är det något ni använder?
SL/BT; Ja vi försöker att använda ekologiska ingredienser i största möjliga mån i bageriet och har en stor fokus på noll-svinn och att ta vara på allt! Något jag känner mycket starkt för och där är en anledning att försöka komma i kontakt med bryggare för att ta tillvara på öl som inte går att sälja eller dricka men funkar utmärkt att baka på. 

Som jag tidigare nämnde så äter jag numera sällan mjukt matbröd, men detta ölbröd-projekt skapar onekligen ett intresse från min sida. Just Pax Regina har ju bakats i två olika versioner, jag hann bara få tag på ett bröd från den andra omgången som även innehöll hasselnötter.


Brödet har en rätt hård skorpa på toppen. Insidan mörkt beige med inslag hasselnötter. Doftar en del "öl" faktiskt. Första brödbiten testar jag utan pålägg till den dagens jobblunch, en lagom het chili, en klart godkänd kombination. Beskan är klart framträdande i smaken och tillsammans med nötsötman så blir det en mycket smakrik kombination.
Senare på kvällen tar jag några mackor med pålägg i form av tunt skivad engelsk tryffelcheddar, och till det dricker jag givetvis en Pax Regina. Brödet och osten är ljuvliga samarbetspartners och ölen funkar utmärkt som dryck också till brödet, även om den fortfarande skummar lite väl våldsamt.


Testar även ostmackan med den lite mörkare Pax Vesper, det funkar det med.

Bread & Tables ölbröd har skapat ett behov av mer mjukbröd i min kost, även om de ligger lite avsides för min del så kan jag tänka mig att göra resan dit igen.

Stort tack till Marika (Pax Brygghus, det kommer snart ett inlägg med mer info om dem) som tipsade mig om brödet. Givetvis också stort tack till Sarah (& Bread & Table) för det härliga brödet och svaren på mina frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar