torsdag 21 juli 2016

Alfs nya kapsylöppnare - custom made


Trots att jag har ett stort antal kapsylöppnare så händer det rätt ofta att jag står tomhänt när jag väl behöver en. Men lösningen är aldrig särskilt långt borta, vare sig jag är på jobbet eller hemma - i köket, vardagsrummet eller uteplatsen. Nödlösningen finns (nästan) alltid med mig - jag har placerat en kapsylöppnar på både jobb- och hemnyckelknippan.
Men vill jag finöppna kapsylen så använder jag hellre någon av mina stora öppnare, som ju inte får plats på någon knippa.
Inte helt olikt min samling av ölglas så börjar också samlingen av bra ölöppnare nu ta sig. Och nya tillkommer med ojämna mellanrum. Nu senast en modell som är väldigt olik de flesta jag tidigare har använt.
Hur använda kapsylöppnaren - bild 1 (mobilfoto)

Hur använda kapsylöppnaren - bild 2 (mobilfoto)
Fördelen med denna konstruktion och öppningsteknik ligger i det faktum att själva kapsylen är mer eller mindre oskadd också efter öppnandet - något som är extra viktigt för oss som uppskattar snygg beercapart (ölkapsylkonst).
En liten buckla blev det.......
En viss fundersamhet finns fortfarande hos mig, hur länge håller detta eminenta verktyg? Det ser lite skört ut, kommer inte skaftet brytas sönder där skruven är indragen? Därför använder jag min primärt för kapsyler med snygg design. Neutrala (eller fula) kapsyler bryter jag upp med annat verktyg, utan närmare betänkligheter.

Denna konstruktion är rimligtvis inte helt svår att göra själv, hitta en lagom stor och välformad träbit, dra in en skruv i strategisk position, men......
För att minska stöldrisken så har jag dessutom låtit märka den med bloggens namn - custom made för min räkning. Detta fixade Marcus åt mig i Ölbutiken i Nynäshamn när jag var där tidigare i somras. Den är ju dessutom brännmärkt med NYÅBs logga.

Custom-made för Alf Tycker Om Öl
Specifikationer för denna Nynäsöppnare;
MÅTT; (längd*bredd) 14.6*1.2 cm
Vikt; 35 gram

Lumix-foto
Fredrik Balder testade en snarlik amerikansk version på mankerbeerblog - han var rätt nöjd med den.

Andra modeller av öppnare som jag gärna använder.
Tung gjutjärnsöppnare

Gjutjärnsöppnaren från Skebo Bruk - använder jag primärt för Skebo-flaskor. Den är väldigt tung och otymplig - känns som den kommer att bryta av flaskhalsen. Men den är snygg och har ju lokal koppling. Men jag har nu insett att denna kan (ska) användas med samma teknik som "skruvöppnaren", då känns den inte fullt lika brutal.
Nyöppnad och nästan oskadd!
MÅTT; 14.5*3.4*1 cm
VIKT; 506 gram

Bar-blade - en liten och en stor


Bar Blade-öppnaren, platt i stål, med och utan gummerad kropp med/utan bryggeri-logga. Är smidig och lättanvänd. Den lilla (se bilden ovan) versionen är mer för nyckelknippan.
Nästan oskadd Mohawk-kapsyl

MÅTT; 18*0,2 cm
VIKT; 85 gram (utan gummi) 97 gram (med gummi)

Kniv och korkskruv kommer väl till pass ibland.


Schweiziska armékniven - nästan. Här finns 2 ytterligare hjälpmedel - en liten kniv och korkskruv. Smidig och ligger bra i handen, lite tung. Funkar också bra rent fototekniskt. Men lämnar alltid spår på kapsylen.
Bucklig.
MÅTT; 12.5*3.5*2 cm
VIKT; 160 gram

Kapsylöppnare
Jag gillar min nya kapsylöppnare, ska testa att göra en egen från skratch (dock utan blogg-namnet).

En ölälskare ska vara som scouten - Alltid redo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar