måndag 3 november 2014

We can do it - tjejer brygger öl hos Oceanbryggeriet


För er som inte vet vad Fem Ale social beer drinking är så rekommenderar jag att besöka antingen deras Facebook-sida eller kolla upp bilderna på Instagram.

Vad är då Fem Ale? Jag lånar gruppstartarens egen förklaring från FB-sidan;

Tanken med gruppen är att få in fler tjejer i ölets värld. Alla är välkomna, den intresserade, den som bara är nyfiken, ölnörden, den som inte gillar öl men som gärna vill lära sig, den som vill skapa nya bekantskaper.

Elin Carlssons bilder följde jag på Instagram [niil3] redan innan hon körde igång projektet Fem Ale, många och snygga bilder på bland annat öl la hon upp redan då.

Sedan dess så har ett stort antal ölprovningar (endast för tjejer) arrangerats i Göteborg. För ett tag sedan så fick gruppen en inbjudan från Oceanbryggeriet och Felicia Nordström (Ölrepubliken) till att medverka i ett specialprojekt. Elin och ett antal medlemmar i gruppen skrev ihop ett recept på en öl - inte nödvändigtvis en "tjej-öl", utan en god öl som bryggts av tjejer för att hylla alla kvinnliga ölentusiaster. Resultatet blev följande.

En första batch på 1600 liter bryggdes nu i helgen, världspremiären blir redan den 17 (möjligtvis den 18) november på fat hos Ölrepubliken - alla är välkomna!
En större kommersiell lansering på systembolaget kommer att ske i början av nästa år om allt går som det ska.

FAKTA:
Bryggeri; Ocean
Bryggdatum; 2014-11-02
Releasedatum; 2014-11-17 (18)
Namn; We Can Do It

Öltyp; Pale Ale

INNEHÅLL;
Jäst och Vatten
Malt; Maris Otter, Wheat, Amber
Humle; Galaxy, Cascade

IBU: 65
ABV; 4,6%
VOLYM; 1600 liter

Artikel i Göteborgs-Posten om bryggningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar