onsdag 5 november 2014

Med fokus på ekologisk öl - Vatten

H2O - modell av vattenmolekyl.


Det tre övriga huvudingredienserna i öl - malt, humle och jäst - tillför ju ingen egentlig vätska, därför behövs mycket vatten för att producera öl. Öl består ju (likt jordklotet, människokroppen och gurkan) dessutom av till stora delar - uppemot 95% - av vatten, därför är just denna ingrediens den som rimligtvis har allra störst miljöpåverkan.

H2O

Finns det ekologiskt vatten? Njae, men många bryggerier jobbar hårt med att hitta lösningar för minska vattenåtgången i samband med produktionen, för att minimera sin negativa miljöpåverkan. 1999 gick det (i Sverige) åt cirka 4,5 liter vatten för att brygga motsvarande 1 liter öl  [Källa; Ny Teknik (från 1999)]
I mer modern tid är motsvarande siffra;
  • Oppigårds Bryggeri (2014) - ca 4 liter vatten (från egen brunn)/liter öl.
Jag har efterfrågat mer aktuella uppgifter från Carlsberg Sverige och uppgifter också från Spendrups (inget svar på mitt mail ännu) och ytterligare ett hantverksbryggeri som inte hade några uppgifter alls om det.
Jag har även sökt upplysningar om hur det ser ut inom den amerikanska bryggerinäringen, men inget svar har kommit heller därifrån, tyvärr.

Dessa uppgifter för vattenförbrukning gäller bara själva ölproduktionen, räknar man också in råvaruproduktionen så blir siffran avsevärt högre - då jordbruksprodukter kräver stora mängder vatten (drygt 90% av av all vatten som förbrukar i samband med produktion), från sådd till skörd [Källa; Generationawake.eu]. Mängden vatten i produktionen beror ju också delvis på var någonstans rent geografiskt och vilka klimatförhållande som de produceras under. Råvarorna i en öl bryggd i Sydafrika kräver motsvarande 150 liter vatten/liter öl, i Tjeckien ligger motsvarande siffra under 50 liter vatten/liter öl [Källa; Water footprint of Beer - SAB-Miller/WWF].
Förutom vattenförbrukning i samband med råvaru- och ölproduktionen så förbrukar ju även bryggerierna vatten på rengöring av brygghus och utrustning, i vilken mån den mängden är inräknad i dessa kalkyler är jag osäker på.

Förr kunde du inte brygga alla öl var som helst i världen, du var beroende av vilken typ (jonsammansättningen) av vatten som fanns tillgängligt. Numer använder många bryggerier sitt lokala kranvatten som huvudkälla, men då måste bryggvattnet designas för att skapa motsvarande förutsättningar att skapa de olika typer (från den ljusaste Pilsner, via den suraste Belgaren till den svartaste Stouten) av öl som bryggeriet vill brygga. Detta kan göras genom att tillsätta Kalciumkarbonat i mäsken, för att påverka pH-värdet. [Källa; BryggarWiki].

Det vill säga - använd vilket naturligt vatten som helst - men tillför kemikalier, hur funkar det i miljöhänsyn? Kalcium är ett av planetens vanligaste (#5) grundämne och förekommer naturligt hos både djur (inklusive människan)  och växter.
Jag ställde frågan vidare till Jessica Heidrich på St Eriks bryggeri, som ju är kemist i grunden - hennes svar blev;

Kalcium och/eller bikarbonat är naturliga salter och har i de mängder vi använder för att justera jonbalansen ingen nämnvärd påverkan på varken djur eller natur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar