onsdag 12 februari 2014

Bryggeribesök - Värmdö Bryggeri

Långt ut på Värmdö-landet - Ingarö närmare bestämt - så ligger ett av Stockholms-områdets många (relativt) nystartade hantverksbryggerier - Värmdö Bryggeri. När jag testade deras öl för första gången i slutet av förra året så blev det inte "love at first try".
Flaskan av deras IPA som jag köpte på Djurönäsets konferensanläggning var bland det tristaste jag testat av IPA-typen och då var den ändå rätt så färsk (2 månader efter tappning, 4 månader innan bäst före datum).
Jag lämnade en kommentar angående denna misslyckade avsmakning på bryggeriets FB-sida. Jag fick ett snabbt och bra svar från Joakim Tillman - en av ägarna. De 2 flaskor jag testat på Djurönäset ingick i en misslyckad batch/bryggning där de för första gången använt humlekottar istället för pellets, därför hade inte doseringen blivit optimalt.
Som kompensation för min dåliga smakupplevelse så fick jag en inbjudan att besöka bryggeriet, något som jag givetvis inte tackade nej till.
Påpälsad Alf - på väg mot Ingarö

Så i torsdagen den 23 januari så bar det då iväg, med buss från Slussen via byte av buss i Gustavsberg och vidare ut på "vischan", så kom jag äntligen fram till hållplatsen Säby. Väl där inser jag att jag nog borde kollat upp kartan lite noggrannare, för inom synhåll finns inget bryggeri. Däremot kunde jag skymta ett musteri en bit bort i en stor rödmålat ladugårdsbyggnad. Jag smet förbi konferensanläggningen Säby Säteri och därifrån fick jag information att också bryggeriet låg i samma byggnad som sagda musteri. Väl framme så framgick att däri också fanns cideri och bränneri.

I närområdet finns både glassmakeri & rapspresseri, så mycket godsaker samlade på en så liten ort!

Värmdö bryggeri ägs och drivs av 2 stycken lokala entreprenörer - ovan nämnde Joakim Tillman (Göteborgare ursprungligen) och hans barndomskamrat Stefan Slätt (född o uppvuxen på Värmdö). Stefan jobbar heltid medan Joakim fortfarande har ett "riktigt" jobb. Ingen av dem har någon formell utbildning i brygg-teknik - de har lärt sig själva. Deras enda erfarenhet av (indirekt) ölproduktion var ett projekt de drev åt Krönleins/Coop med en ekologisk folköl - då kallad Maestro Ljus Lager - kan vara den som numer heter Green.
De startade bryggeriet i samma lokal (som de hyr av ägaren till Säteriet) våren 2012. Med produktionsstart i oktober 2012, initialt med väldigt småskalig bryggutrustning med vilken de bryggde uppemot 150 provbatcher innan de hittade rätt. Visionen var då - är fortfarande;
Ambitionen är att erbjuda ett brett utbud av varierande sorter välsmakande öl. Alla bryggda med omsorg, känsla och en stor portion nyfikenhet.
Stora delar av den numer fullskaliga anläggningen köptes in från Kina, men den egna flasktappningsutrustningen är ett hopkok som bland annat består av en tysk maskin från 50-talet.

Kornet som det använder i bryggningen odlas av bonden i granngården, men skickas först för mältning i Lahtis, vattnet hämtas från egen brunn. Restprodukten - draven (kornet urlakat) - går till rådjursmat i närområdet av Säby. Miljömässigt så använder det sig bland annat av 80% ättika i samband med rengöring av utrustning, för att minimera kemikalieutsläppet.

De har i nuläget fyra öl på systembolaget (plus några krogar), framför allt på lokalt på Värmdö, men det går att beställa styckvis i det lokala beställningssortimentet, och diverse innerstads krogar - och givetvis på den intilliggande konferensanläggningen Säby Säteri. Under sommaren 2014 hoppas det dessutom kunna öppna en bryggeripub på övervåningen.
Det brygger även en folköl - Sandhamns ljus lager - också den går att finns framför allt lokalt i butiker på Värmdö - men den kan också finnas i välsorterade butiker i innerstan. Ännu så länge så sköter de sin egen distribution, i samarbete med bränneri/cideri/musteri/glassmakeri/rappsresseri så levererar deras lastbil ut varor regelbundet - varje vecka. Förutom att de transportsamarbetar så ingår glass, rapps, must, bryggeri och Säby Gård (alla ligger geografiskt inom en radie av 400 meter) också i "Smakriket Säby" med flera gemensamma aktiviteter......

Under mitt besök så fick jag möjlighet att provsmaka några av deras produkter;
Sandhamn Ljus lager - 3.5%
 En trevlig folkis-lager, varken mer eller mindre - men mer karaktär än vanlig industri-lager.
Fyrvaktarens Midvinter
Just denna - Fyrvaktarens Midvinter drack jag också ute på Djurönäset förra året, den funkade då utmärkt som en mörk jul-lageröl - bra julmat-öl helt enkelt. Den batch som jag nu fick testa hade en tydligare mörk ale-karaktär - och enligt mig en riktigt god öl.

India Pale Ale ges en 3e chans
Den flaskan jag fick testa i bryggeriet var tappad i maj 2013 (bäst före november 2013), men doftade och smakade ändå avsevärt mycket bättre än de färska flaskorna jag testade i december. Jag känner stor tillförsikt att framtida batcher av denna IPA håller minst lika hög klass.

Under 2013 har bryggeriet haft över 700 besökare under sina visningar, då används bland annat vindsvåningen ovanför själva brygg-lokalen.

Joakim framför lagringstankar med Fyrvaktaren och Sandhamns.
Stort tack till Joakim (och Stefan - som inte var närvarande i samband med mitt besök) för ett mycket trevligt bemötande av min "kritik" och att ni lät mig besöka ert bryggeri.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar