måndag 11 november 2013

Mässan Mitt Kök 2013


Mitt Kök-mässan som gått av stapeln under helgen, jag var där i lördags. Jag hade inte varit på Stockholmsmässan på minst 10 år, när vi var små åkte jag och mina kusiner dit på båtmässan några gånger, men det var då det.
Tanken var primärt att hitta idéer till öl/matkombinationer och inspiration till nyttigare mat (jag jobbar med vikten och gillar KRAV-märkt).

Mitt Kök var ju inhysta i Hall C - ett gigantiskt utrymme fyllt med utställare. Det var väldigt svåröverskådligt - även när jag försökte orientera mig via kartan blev det komplicerat. Det kändes något oorganiserat, utställare mixade lite hur som helst - huller om buller, och kartan var inte mycket bättre..... När det dessutom är så MYCKET besökare så blir det väldigt svårt att hitta rätt.

Nu blev det mest öldrickande, men jag hittade både ost och bröd som var KRAV-märkta. Dessutom ramlade jag på en monter där det sålde ÅL! En mattyp som jag älskar - men som jag inte ätit på jättelänge, då de är utrotningshotade. Scandinavian Silver Eel säljer odlad ål och de jag köpte var flatrökta filéer - det är ju inte lika gott som rundrökt, men jag var lycklig att få käka rökt ål igen ändå.

Efter att ha inhandlat (vin)glas (50 kronor) och 5 stycken dryckeskuponger (50 kronor) började jag mitt besök på mässan hos ÅBRO. De hade en väl upplyst fyrkantig bar där det serverades en del intressanta öl. Jag testade min första Sydafrikanska öl där, en flaska av Classic Lager från Craftbeer-bryggeriet CBC - det gav ingen större glädje, rätt anonym. Men här blev jag varse om de olika prissättningsnivåerna. Ett fullt smakprov kostade 2 stycken dryckeskuponger, ett litet motsvarade 1 kupong - jag köpte och gjorde av med totalt 15 stycken kuponger.
Runt hörnet hade det Bryggmästaren särskilt utvalda öl på fat, jag valde att testa Amber och Black Coffee. Den förstnämnda var knappt ok, vacker men slätstruken. Men Black Coffee var däremot en mycket trevligt första bekantskap. På intet sätt någon kanonöl, men med ÅBRO-mått så var det mycket god. Här testade jag även deras nya julöl - Bryggmästarens Vinterbrygd, det första smakprovet var fisljummet (de hade inga kylda flaskor) och avslaget (öppen flaska). Men när jag andra gången bad att få ett smakprov ur en tidigare oöppnad flaska (fortfarande rumstemperad) så växte ölen - men bara något. Knappast något som jag lär köpa en hel (24 flaskor) låda av till jul.

Sydafrikansk lager - inget för Alf.

Bryggmästarens fatöl
BeerEnthusiasts var en av mina favoriter på SBWF2013, givetvis var det representerade även på Mitt Kök-mässan, nu under AMKAs logga. Också här fanns några julöl, Midtfyns Jule Stout var mycket trevlig - men dagens vinnare var utan tvekan Bellerose de Noël, som (trots etiketten) släpps på bolaget nu på fredag. Den åker in högt upp på min inköpslista!
Julöl hos AMKA och ÅBRO.

BeerEnthusiasts hade även Big Dan's från Slottskällan och guldvinnaren (SBWF2013) Happy Hoppy Viking.
Wicked Wine var representerade i form av Philthy Phil's hos Texas Longhorn, givetvis kunde jag inte motstå frestelsen att återigen testa PP - en mycket trevlig APA.
Även Great Brands Sweden var där - med egen disk, dock var utbudet lite alldagligt (bolagets standardsortiment), så där blev det inga smakprov.
Sent på eftermiddagen hittade jag en liten monter med två mycket trevliga herrar i hatt och röda hängslen. Fuller's hade taget med sig en spännande samling ur sitt sortiment. Jag testade London Porter på flaska för första gången (lika god som på burk), återtestade London Black Cab Stout - men där blev jag lite besviken. Wild River var ett otestat kort - snygg etikett och en ok Pale Ale, inte fullt så humlig som texten på etiketten antyder. Däremot så gillar jag verkligen deras Imperial Stout, jag får nog lov att köpa upp på några fler flaskor - för lagring!
4 öl i Fuller's lilla monter
Tre olika sorters KRAV-märkt Häll-bröd från Härjedalsbröd blev det - Skogsknäcke, Hällbröd och Julknäcke.

Dessutom hittade jag KRAV-märkt blåmögel-ost av samma märke - Bränna Getgård - som jag sett hos Xarcuteria förra veckan, jag köpte givetvis en liten bit.

Även om det var lite rörigt och trångt, så hade jag mycket trevligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar