tisdag 26 november 2013

Alf testar julöl - del 2 - Shepherd Neame

Jag säger det direkt - jag har sentimentala skäl att gilla produkter från Shepherd Neame. Med detta som bakgrund så tänker jag rätt ohämmat hylla en av årets julöl från just detta uråldriga engelska bryggeri.

Denna flaska ingick i den låda med varuprover som  jag fick från Galatea (som importerar/distribuerar SNs öl i Sverige) tidigare i november.
Jag har druckit Christmas Ale tidigare år - men aldrig fullt ut lärt mig att älska den. En ok lätt britt-typ öl - inget mer än så. Men jag vet inte om det har ändrat i receptet i år, den högre procenten som skjuter till något  eller om det är jag som är mer mottaglig för denna typ av öl i allmänhet och julöl i synnerhet......

Jag tycker hur som helst att det är en mycket vacker färg, en juligt klarröd färg med en spröd skumkrona i ljust vaniljvit ton. Skummet lämnar en del gardiner utmed insidan vartefter innehållet sjunker undan. Doftmässigt finns här en hel del sirap, men också mer jultypiskt som russin. I munnen förvandlas detta till en starkspritssmekning som softas upp av aprikoser i vaniljkräm - riktigt behagligt. Kan funka både under och efter julbordet, eller som en vanlig helgöl också.

Jag har sagt det förut och jag skriver det gärna igen - min uppskattning för den klassiska brittiska ölkulturen börjar återta sin starka ställning som den hade i början av min öldrickarkarriär.

Tilläggas bör att jag även uppskattar den moderna brittiska ölkulturen som nu likt den svenska motsvarigheten börjar nå också oss här i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar