onsdag 26 juni 2013

BIGFOOT - dags för årets vertikaltest!

Fem generationer Bigfoot Barley Wine Style

Förra året körde jag inte en vertikaltest (2009-2012) utan två, en på Ölbaren i NK Saluhall med understöd från Wicked Wine. Och en andra i sällskap med min ölintresserade systerson. Bägge gångerna var det 4 generationer av Sierra Nevadas Bigfoot, i år lägger jag till en årgång - 2013.
Årets version av Bigfoot har slagit mig med häpnad - den är redan nu i ruskigt god form. Med 2012 så dröjde länge innan den uppnådde samma kvaliteter som 2013 redan nu innehar. Visserligen är den 1 månad äldre än sin storebror, men det är knappast hela förklaringen. Jag är som nyförälskad igen, påminner starkt om känslorna jag fick när jag testade Bigfoot första gången 2007.

Upplägget? Då jag ska dricka hela flaskor så väljer jag att inte köra igenom alla 5 generationerna i samma svep. Jag väljer att dela upp dem i 2 omgångar - där 2013 deltager i bägge som referens.

2009 mot 2011 och 2013
Det är inte utan viss tveksamhet som jag nu korkar upp min sista egenlagrade flaska från 2009, men någon gång så måste det ske. Tyvärr så blir det ingen blindtest i år heller, rent utseendemässigt så skiljer sig ölen åt ganska kraftigt.

2009
2011
Årets version är mörk bärnsten och helt klar, medans både nian och elvan är något ljusare och dessutom med viss disighet. Nian har en påtaglig konjakston i näsan, också elvan har antydningar åt det hållet men inte lika mycket. Nian känns lite avslagen i kolsyran men har en förvånansvärd snärt kvar i beskan. Också 11an saknar en del bubblor men här är inte beskan fullt lika brännande. Sötman i bägge dessa årgångar i jämförbar med vad jag förväntar mig. Årets version är en vinnare i samtliga grenar, utan att någon av de äldre bröderna på något sätt är dåliga.

2013 - bäst, än så länge...

Jag valde att avsluta testet inomhus och tömde resterande innehåll i flaskorna i andra glas.
Bytet av glas och omgivande miljö förändrade på intet sätt mitt omdöme, men jag kan utan tvekan säga att dessa glas är mycket goda att dricka ur!

Jag väljer att bryta inlägget här och delar det i 2 delar. Bägge delarna publiceras samtidigt dock.

I del två;
2010 mot 2012 och 2013


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar