onsdag 14 november 2012

RECENSION #59 - Sigtuna Vanilla Syndrome Brown AleFör 2 år sedan släppte Sigtuna sin första öl i Ace Of Spade-serien, serien blev – tyvär – väldigt kortlivad. Efter fjolårets inte helt lyckade version så las projektet ner – på grund av tvist angående rätten att använda namnet. I år väljer Sigtuna istället att brygga en betydligt mer alkoholsvag (!) öl och kopplar den i mitt sinne istället lite grand till en annan öl som bryggdes hos Sigtuna 2010 – Stockholm Syndrome.

BRYGGERI; Sigtuna Brygghus
ÖL; Vanilla Syndrome
TYP; Brown Ale
NATIONALITET; Svensk
BATCH;
BÄST FÖRE; 2014-08-31
IBU; medel/låg
ALKOHOL; 9%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 39,90 (120,91 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; E-beställning, Systembolaget, Kungsholms Torg
TESTDATUM; 2012-11-14
 
GLAS; SBWF2012, funkar perfekt i samband med upphällning. Skumkronan når glaskanten precis lagom.


DOFT Kryddigt mörkt bröd med lätt vaniljströssel strött över det, inget som hetsar upp mig särskilt mycket.
(6 av 10)

UTSEENDE Vacker och klar mörkt brunröd färg, med småbubbligt gulvitt skum som tyvärr sjunker undan men lägger en fin hinna över insidan på glaset.
(5 av 5)

SMAK En hel del julknäck och viss hetta i kryddningen – som dock mjukas upp något av den simmiga vaniljstången som också genererar en behaglig kladdfri sötma. Av den stora ABV märker jag just ingenting i smaken.
(8 av 10)

MUNKÄNSLA En lagom kolsyrenivå, som dessutom är behagligt mjuka – något jag uppskattar efter några rejäla rivjärn i ölform. Den är tunn i kroppen och lite låg beska, men det vägs upp till viss del av en mycket behaglig och lång eftersmak.
(3 av 5)SAMMANFATTNING Även om detta inte är något renodlad julöl så tror jag at den kan funka på mitt – och andras – julbord, den har både smaken och utseende för att passa utmärkt där. På intet sätt lika spektakulär som sina föregångare i AOS-serien eller Sthlm Syndrome för den delen. Men den klarar sig rätt bra på egna ben, även om prislappen är lite väl tilltagen.
(13 av 20)


GENOMSNITTSBETYG; 35 av 50
(3,5 av 5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar