måndag 27 september 2021

Alf skriver om Cask - Stand up for Cask, Cask Ale Week och oroväckande statistik

Äntligen! I’m Back! Årets endast sjunde inlägg och det första sedan april månad! 

Jag startar givetvis med en hjärtefråga – men det kommer flera inlägg i andra ämnet snart!

I torsdags, den 23 september, så körde Cask Ale Week igång. Då den initierats av CAMRA (Campaign for Real Ale) så är det givetvis primärt i Storbritannien som detta märks av.

Sedan tidigare körs även kampanjen Stand up for Cask! 

Detta tycks vara nödvändigt då statistik tyder på att konsumtionen av Real Cask Ale-pints minskat drastiskt under perioden april-juli 2021. Jämfört med samma period 2019 så har försäljningen gått ner med så mycket som 40%. 

Delvis så kan detta troligen tillskrivas det faktum att det inte lika många pubar som serverar Real Ale nu som pre-pandemic. Några har gått i konkurs och andra har inte öppnat än. Den första månaden (april 2021) efter lockdown så led dessutom pubarna av ett restriktivt regelverk liknande det vi i Sverige lidit av under pandemin, med begränsningar både vad gäller serveringsyta (endast utomhus) och storlek på gästgrupper (max 6 personer). 

Jag undrar om försäljningssiffror för fatöl också drabbats av motsvarande sjunkande försäljningssiffror? 

Jag har skickat några frågor till Nick Fish som är statistikansvarig på BBPA (British Beer & Pub Association), jag återkommer när jag får svar.

 Källa; Beertoday 

 Jag har givetvis gjort mitt här på hemmaplan för att stå upp för cask i Sverige! Har bland annat hittat ett nytt favoritbryggeri - och det ligger inte i Yorkshire! Laine Brew Co (från Brighton) har glatt mig med Bestest Bitter, Breaker Pale Ale och Doubloon. Givetvis har även en Skebo Pale Amber intagits. 

Laine Breaker Pale Ale på The Old Brewer

 Cask-veckan pågår fram till och med den 3 oktober, det vill säga en förlängd vecka. Passa på och besök din närmaste Cask-pub och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar