tisdag 21 januari 2020

Alf testar Cask - Pub-runda i Uppsala

Dags skriva något om mina egna upplevelser av Real Ale. Tog en tripp till Uppsala för att undersöka utbudet där. Planerade att besöka två stycken Cask-pubar, Bishops Arms som jag har besökt tidigare och O'Neils Irish Pub & Restaurang som skulle bli mitt första besök.
Det fanns planer om en vidare besöksradie under denna lördag, men dessa två var de primära besöksmålen.

Bishops ligger ju precis vid tågstationen och öppnade strax efter det att jag anlände, klockan tre på eftermiddagen.
O'Neils ligger på Dragarbrunnsgatan, några lätta stenkast från BA - lagom promenadavstånd.

Gråkall lördagseftermiddag i Uppsala, men dryckesupplevelserna värmde min frusna själ.


Bishopa Arms Uppsala har fyra stycken handtag, men det ekade rätt tomt i deras cask-kyl, endas en var påkopplad! Det var en ny bekantskap för min del, Allendale Brewery har jag tidigare inte testat något från.

Golden Plover, jag trodde att det var en gyllene plog - men det handlar snarare om en Ljungpipare, det vill säga en fågel. Ölen kategoriseras som en Golden Ale och ligger på bekväma 4% abv. Jag hade en tanke på att avsluta kvällen på BA då de hade en hel del annat kul att dricka i fatölssortimentet, men det blev inte så.

Jag gick vidare ner till Guns gata för mitt premiärbesök hos Neil & Co på O'Neills Irish Pub & Restaurang.

På utsidan ser det nästan ut som en "modern" pub, men på insidan blir omställningen till klassisk irländsk landsortspub väldigt påtagligt. Det känns nästa som att jag behöver huka mig under det "låga" taket. Mörkt trä är det som dominerar färgsättningen, inte minst i den lilla L-formade baren. Antalet fatölskranar är blandat, här finns Guinness, O'Haras och Kilkenny, men också lite udda öl som Grimbergen och Jezek. Lite mer oväntat var att de även hade CBS från Founders och Lil Crispy från Clown Shoes.

Det var ju trots allt primärt Cask jag kommit för att dricka, så jag parkerade mig framför detta handtag.

Rätt öl i lite fel glas....

Timothy Taylors Boltmaker hade jag inte testat innan dagens besök och den gav onekligen mersmak, även om den serverades i ett Black Sheep-glas! En lagom tjock skumkrona visade sig var ljuvligt gräddig i koncistensen. Inte fisljummen, men inte heller för sval, tolv grader hävdar Neil bestämt.
När han drar upp min cask så får han jobba en del för att få upp den. Av någon anledning dyker en gammal slagdänga upp i mitt huvud, "You can't hurry love". För visst är det kärlek jag får mig serverad i ölform, ja nästan i alla fall! Så pass att jag testade den två gånger denna eftermiddag.


På det andra handtaget hängde en mer bekant lapp, Holy Grail, som givetvis serverades i passande glas. Den står inte upp fullt ut mot Boltmaker, men är en klassisk brittisk ale, serverad under samma förutsättningar som ovan.
I helt korrekt glas!

Förutom Cask och vanlig fatöl så hade det en del flasköl, bland annat Black Sheep IPA, men den testade jag inte (tyvärr).

Jag hade läst att DomCraft skulle ha världspremiär för Uppsala för Pilsner Urquell kvällen innan, i förhoppning att den skulle finnas kvar så begav jag mig dit. Dock serverades PU inte i ölsejdel, därför valde jag fortsätta brittiskt med S:t Austells Tribute, även om vinglas inte är ultimat dryckesglas för denna dryck heller så funkar det, en ok brittisk ale.

Med löfte om att återkomma senare lämnade jag lokale, jag hann med att hälsa på Maarten och hans fru Klara, som oförhappandes råkade besöka krogen samtidigt.
Jag vandrade vidare bort till Taps Beer Bar, där det än så länge var lugnt och stillsamt. På taptavlan fanns en ekologisk lager vid namn Linneaus, passande nog från Uppsala Brygghus.


Till min varma ostmacka med lammfyllning valde jag att dricka Startime från Spike Brewery, en mycket passande kombination.

Återigen dags att lämna och söka upp över ån, mot Bryggeripuben Ångkvarn. Här testade både #042 Pale Ale och #134 Kloster Brune, den sistnämnda var riktigt bra.
#134

Jag hade fortfarande hyfsat gott om tid, tillräckligt syntes det mig för ett återbesök hos DomCraft - för en G&T och kanske något från Founders.
Det blev "bara" en drink, Hernö Old Tom, Thomas Henrys tonic water och citron, inte min favoritmix, men den gick ner.

Någon mer öl blev det inte, jag kände mig rätt nöjd och började min promenad upp mot tågstationen, tåget hem var bokat till 20:07 och jag hann med det utan problem.
Jag kom hem rätt nöjd och belåten!

Vill passa på och skicka en extra tacksam tanke till tågvärden Agneta som räddade min surfplatta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar