tisdag 16 augusti 2016

Alf testar - öl och matkombinationer

Jag är på intet sätt någon gourmand, vare sig det gäller öl eller mat. Jag är långt ifrån någon mästerkock - snarare fortfarande en allt för feg halvfabrikatsuppvärmare. Men på senare år har jag blivit allt mer experimentell - både vad gäller mina restaurangbesök och mina egna kokkonster.

Med hjälp av boken The Brewmasters Table av Garret Oliver så har jag börjat utforska djungeln kring vetenskapen att matcha måltiden med rätt dryck (läs öl). Jag har lyckats sammanställa ett Excel-dokument med nästan 800 olika matchningar mellan mat och öl, det är lite mer lättöverskådligt.
Isvatten - det funkar det med!

Restaurang Tradition är en ett ställe som serverar svensk husmanskost, jag började gå dit för några år sedan efter ett tips om att de där serverade öl från Nyckelbydals Brygghus. I ett tidigt skede blev jag varse om att de där (i Vasastan) med jämna mellanrum serverade en av mina barndomsfavoriter Lapskojs, till vardagslunch. Jag har frekventerat denna restaurang med jämna mellanrum sedan dess, primärt för lunch och nästan alltid i samband med att de serverar just Lapskojs. Då mina besök skett i samband med arbetslunch så har jag aldrig ens funderat på att välja öl som måltidsdryck - det har blivit vatten varje gång.
Numer så har tyvärr restaurangen i Vasastan stängt - men deras lokaler i Gamla Stan (Österlånggatan 1, ett stenkast från Slottet) håller fortfarande igång. Och i fredags (ja, hela veckan) så serverade de just Lapskojs.
Då jag hade annat ölrelaterat inplanerat för eftermiddagen passade jag på och tog ledigt från jobbet. Och då passar det ju utmärkt att dricka öl även till en vardagslunch.

Jag kollade igenom mitt excelark för att se om det gick att hitta något som skulle kunna matcha Lapskojs. Rätten finns även i de finska, norska, danska, brittiska och tyska köken - med vissa smärre skillnader - Lapskaus är tydligen ett återkommande internationellt namn. Den svenska versionen består i grunden av potatismos och kokt salt nötkött (typ salta biten/corned Beef).
Men denna rätt hittar jag tyvärr inte i Brewmasters Table.

Jag gjorde därför som jag brukar - kollade dryckesmenyn och frågade sen serveringspersonalen om dryckestips. I detta fall tipsade servitrisen om en av de ölen som jag själv funderade på - Bronsguden Amber Ale från Nyckelbydal. När jag väl fått min öl kom hon med ytterligare ett tips - California Common från Rådanäs skulle nog kunna funka - den ska jag testa nästa gång.
Men Amber Ale funkar utmärkt som måltidsdryck till lapskojs.

Lapskojs med rödbetor och saltgurka

Passande måltidsdryck
Under helgen har jag kört några andra öl och matkombinationer - både hemma och på lokal.
Tonfisk-toast med belgisk Stout - hos Sundybergs Köksbryggeri

Rostade rödbetor och valnötter med smält Chevre-ost.
Till min hemmagjorda version av Chevre chaud (se ovan) drack jag den fatlagrade Bock-ölen som North Coast bryggde till Oliver Twists 20-års jubileum 2013 - det funkade.

I samband med att jag för ett tag sedan skulle laga en risrätt så inköptes ett rätt stort paket med just ris. Jag tyckte det var lika bra att köra vidare med en annan risrätt - som jag aldrig tidigare själv tillagat.

Hemlagad Risotto med svamp och broccoli
Till min Risotto drack jag en belgisk Vicaris Tripel från Browerij Dilewyn (via Belgoklubben), en liten skvätt åkte även ner i risotton under tillagningen. Också det var en godkänd kombination.


Jag käkade en (oäkta) Jambalaya i lördags och testade då återigen med en stout som måltidsdryck - det funkar, men inte ens i närheten av den underbara kombinationen som jag lyckades med i samband med mitt första (äkta) Jambalaya-kok - då drack jag en söt Saison.

Lunch på Chicken Bar Sthlm - med isvatten!


Jag har läst och hört allt för många stjärnkockar som förordar "en ljus lager" oavsett vilken typ av måltid som skall avnjutas. Lite konstigt att professionella matlagare som dagligen jobbar med smaker inte kan hitta en bättre kombination (därmed inte sagt att ljus lager inte passar som måltidsdryck). Skulle det säga "det här lådvinet är det ultimata dryckesvalet till denna lyxiga XXXX-rätt"? (därmed inte sagt att ett lådvin inte skulle kunna passa utmärkt som måltidsdryck.....)

Mat och dryck är ju tänkt att samarbeta - förstärka och förbättra (?) smakkombinationerna, förhöja njutningen i en ljuvlig symbios. Drycken ska ju inte bara vara något som du sköljer av smaklökarna efter avslutad måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar