tisdag 1 oktober 2013

Det perfekta ölglaset!

bild lånad från brewery.se

Det tjeckiska bryggeriet Krusovice har i samarbete med småländska Skrufs Glasbruk och designern Karin Elvy tagit fram vad de kallar "Det perfekta glaset".
Det perfekta ölglaset, eller?
Jag fick häromveckan ett mail med ett erbjudande om att få ett sådant glas, som endast har tillverkats i knappt 1600 exemplar.
Utdrag ur pressmeddelande; Resultatet är ett blyfritt kristallglas blåst i gjutform, med stabil, kort konisk fot och en kupa som rymmer 0,4 liter. Kupans form går från från konvex till konkav för att ge aromerna utrymme att blandas i botten och bevaras i skumkronan.“Det perfekta glaset” har tagits fram i en begränsad upplaga om 1581 glas - år 1581 grundande nämligen Kung Rudolf II besökte bryggeriet i staden Krušovice för första gången. Det första glaset blåstes av Kent Elm själv den 22 augusti. Glasen går att köpa i Krušovices monter på Stockholm Beer & Whisky Festival (26-28 september och 3-5 oktober) och från och med den 1 oktober via en webbshop på detperfektaglaset.se, så långt lagret räcker. Cirkapriset är 200 kr.

Bild lånad från pressmeddelande

Då jag är intresserad av glas i allmänhet och ölglas i synnerhet så hoppade jag givetvis på erbjudandet omgående. Redan nästa dag fick jag glaset plus en flaska utav Krusovice Imperial ljus lager, levererat till mig. Det dröjde dock några dagar innan jag kom mig för att testa ölen i glaset, men här tänker jag försöka sammanställa mina tankar omkring glaset.

Glaset är mycket vackert och med ett litet undantag (enligt mina normer) välformat för ändamålet. Lite stort möjligtvis men det känns aldrig klumpigt utan ligger väldigt bra i handen. Den vinklade glaskanten är något som jag lärt mig att uppskatta i andra glas, här funkar det utmärkt. I glaset kan jag hälla drygt 50cl vätska, företrädesvis öl av märket Krusovice givetvis!
Det enda i själva designen som jag har synpunkter på är formen på botten, som är lätt V-formad - vilket inte är helt ultimat, tror jag i alla fall.

Hur smakar det då att dricka ur glaset? Jag är nu ingen stor älskare av tjeckisk öl och har dessutom bara testat det en gång - då med just en sådan öl. Den vinklade kanten bör ha en positiv inverkan på doftspridningen, även om just denna öl inte har någon markerad doft. Nu var väl inte testförhållandena de bästa då jag satt utomhus i rätt kallt - men vindstilla - väder.

Under första dagen av SBWF2013 så besökte jag Krusovices monter (i Hall II, mitt emot Mariestad) och fick då en kort pratstund med designern.
Glasdesigner Karin Elvy i Krusovices monter i Nacka

Sammanfatting - det perfekta (öl)glaset är estetiskt, användarvänligt och funktionellt för sitt ändamål. Jag säger inte att det är perfekt, men det verkar funka - även för mig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar