torsdag 18 juli 2013

Ölets Dag 2013 - kort rapport från Sigtuna Brygghus

Ölets Dag är som brukligt förlagd till "lill-lördag" och trots att jag egentligen jobbade så lyckades jag smita iväg några timmar mitt på dagen för ett studiebesök.
Strax efter klockan 12 så var jag på plats i den stekande solen utanför Sigtuna Brygghus, där vi serverades ett plastglas med ett smakprov av årets öl - Black Lager, som i denna tappning faktiskt är något bättre än den testbatchen som jag tidigare testat, den verkar mycket lovande.
Även detta år visade det sig att bryggaren Jessica Heidrich skulle vara guide för den gruppen (4 personer + jag) som jag hamnade i, men denna gång gick vi in bakvägen. Redan i det första rummet möttes vi av den klassiska stall-liknande brygghus-doften - men i detta rum fanns också några av nyheterna i jämförelse med tidigare rundturer jag gått.
Jessica snackar, men jag kollar mest på faten...
Framför allt så såg det 15 faten som låg uppallade utmed ena långväggen väldigt intressanta ut, det råder tydligen lite hemlighetsmakeri kring dessa fat och dess framtida användningsområden. Men tydligen så är Emil Lindén inblandad på ett eller flera sätt - vilket jag tycker låter väldigt spännande.
Jessica förde oss genom brygghuset olika rum samtidigt som hon dels berättade om sin och Sigtunas historia, blandat med bryggtekniska detaljer. Vi fick även lite smakprov av olika maltsorter och även lite Amarillo-pelllets.

Efter avslutad rundtur så var det dags att sätta oss till bords för att få några smakprov av de produkter som tillverkas i brygghuset, av de 5 glasen så var det endast ett som innehöll dryck som jag tidigare ej testat - och den visade sig vara den som jag nog uppskattade allra mest. St Eriks Sommar Wit 2013 - kryddad med ingefära på ett mycket behagligt sätt.
Jag får nog lov att tänka om vad gäller öl från St Eriks, jag hittar nya favoriter nästan varje gång jag testar något.
IPA, Amber Ale, Sommar Wit, East River Lager, Midvinterblot
Tyvärr hann jag inte med något besök på det lokala systembolaget - där jag tänkt köpa några flaskor av St Eriks/Mathias Dahlgren #2 Pors, det får bli en annan gång.
Vid halv tre-snåret var jag tillbaka på jobbet.

Stort tack till Jessica, Sigtuna Brygghus och Galatea för ett trevligt evenemang!

Ps/ Senare på kvällen fortsatte jag firandet på hemmaplan med att dricka 2 amerikanare (!) - en Budweiser 3,5% (Folköl) och sist men inte minst en Modus Hoperandi!


2 kommentarer:

 1. på vårrundvandring berättade dom att ölet i faten är till SBWF så vi får smaka om någon månad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 månader i så fall....
   Den uppgiften jag fick (från Jessica) var att faten i nuläget var "tomma" och att det som skulle i dem var "under produktion" - men jag kan ha missförstått.

   Radera