I slutet av förra månaden så dök det upp ett spännande evenemang i mitt närområde och jag lyckades boka upp mig på en av de rätt begränsade antalet platser. Det rörde sig om en ost och ölprovning i Fromageriets lokaler i Hötorgshallen. I samarbete med importören Original Brands så utlovades en härlig smak och doftupplevelse.
|
7 av de olika ostar, glasen än så länge tomma. |
Utöver de 9 ostarna som ingick i programmet så plockade ostmästaren Jon fram några specialare, en lagrad Whiskycheddar från Kvibille och en blåmögelost. Dessutom så hade Fredrik & Martin (Original Brands) med sig en smarrig litauisk ost.
|
Ledar-trion för provningen |
Det blev 3 olika öl från Brasserie Du Pays Flamand & 2 stycken från Birrificio Grado Plato, och 1 Litauisk Mjöd - Njemen från Lietuviskas Midus.
Turordningslista över de ostar som provades med passande dryck.
- Svedjan Gårdsost - Anosteké Blonde
- Le Gruyère Moléson Gran affinage 22 månader - Anosteké India Pale Ale
- Napoléon 24 månader - Grado Plato Kukumerla
- Selles-Sur-Cher AOC - Grado Plato Melissa
- Rocco Valtaleggio - Grado Plato Melissa
- Trou du cru Familjen Berthaut - Anosteké Brune
- Munster Géromé AOC Xavier David - Anosteké Brune
- Bleu D'Auvergne - Mjöd Njemen
- Bleu de Chévre - Mjöd Njemen
|
Bra kombination |
Den bästa smakkombinationen hittade jag i slutet - en bit Munster med en klunk Brune satt som en smäck. Nästan lika bra funkade Bleu D'Auvergne
tillsammans med Mjöd Njemen. Bägge dessa ostar ligger också i topp smakmässigt, endast efter Selles-Sur-Cher AOC - en ljuvligt mjuk fransk getost.
|
Bleu D'Auvergne och mjöd i bakgrunden |
|
Selles-Sur-Cher AOC |
|
Litauisk ost! |
Trou du Cru var jag väldigt misstänksam mot redan vid första anblicken, men de första små smakproven var rätt ok, tills jag kom in en bit - då slog den funkiga ammoniaken till mot mina känsliga smaklökar - men ändå inte fullt lika "illa" som jag räknat med.
|
Närbild på stinkbomben Trou du cru. |
Bland ölen så var det Kukumerla en 10%ig Barley Wine från Birrificio Grado Plato som smakade allra bäst.
|
10% - en lagom stark och mycket got Barley Wine vid namn Kukumerla. |
|
Njemen! |
Stort tack till både Dr Käse och Fredrik & Martin för en mycket trivsam provning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar