Sidor

måndag 20 oktober 2014

Med fokus på ekologisk öl - Bryggeriet Oppigårds


Loggan lånad från Oppigårds hemsida


Oppigårds Bryggeri är ju ett av Sveriges bästa hantverksbryggerier, med många högkvalitativa öl i sin portfölj och många trogna följare. Björn Falkeström grundade bryggeriet och har under 2014 prisats flerfaldigt för sitt arbete med sitt bryggeri - årets företagare i Dalarna och häromdagen utsågs han till Årets Ölpersonlighet. Och en personlighet är han onekligen, jag har haft privilegiet att samtala med honom vid ett antal tillfällen några gånger under SBWF och vid bardisken hos både OT och Akkurat.

Men det här inlägget ska ju inte handla om honom utan snarare om Oppigårds miljöarbete och då hänvisar Björn mig till Erika Olsson som är marknadschef på bryggeriet. Jag skrev ner några frågor och mailade Erika och fick svar redan nästa dag, därefter ett kort telefonsamtal med några uppföljningsfrågor.

ATOÖ; Ni har inte någon 100% ekologisk öl i ert sortiment nu - varför
  • EO; Vi har precis blivit certifierade för ekologisk öl och planerar att brygga en under nästa år, vilken typ av öl det blir har vi inte bestämt än.
ATOÖ; Använder ni några ekologiska råvaror i er ölproduktion?
  • EO; Humlen Saphir som vi använde i Ädelweiss [samarbetsbrygd med Närke] var ekologisk, det är det jag kommer på nu.
Ädelweiss - med ekologisk Saphir-humle
ATOÖ; Miljöarbetet i Oppigårds Bryggeri i stort - vad gör ni för att minska er negativa miljöpåverkan? Transport, Energi, Avfall, Restprodukter (drav).......
  • EO; I transporter tänker vi på att köra full last på bilarna så mycket som det är möjligt. Vi har även bytt till Vikingmalt som leverantör av pilsnermalt och vi förvarar den i silos, vilket innebär att vi kan köpa full bulkbil som körs från Halmstad. Tidigare köpte vi all malt från Bamberg i Tyskland basmalten är ju en stor del i varje ölsort så detta ser vi som en stor förbättring. Funderingar finns också på att skriva kontakt med lokal odlare, men då behövs det hittas bra lösning gällande mältningen.
  • När det gäller restprodukter så går draven till en mjölkgård. Jäst, ölrester och första sköljning av tankar till en grisgård. Kiselghur blir jordförbättring.
  • Vi sopsorterar metall, glas, farligt avfall. Vi betalar till Svensk Glasåtervinning och Repa för återvinning. Papp och plast kör vi i en komprimator som går till ett värmeverk. Anledningen till att vi inte sorterar plast och papp är av utrymmesbrist, detta kommer vi att göra i framtiden.
  • Energi; vi har solfångare för uppvärmning av varmvatten. Vi återanvänder värmen från kylningen av öl. Brygghuset värms upp av bryggverket. 
ATOÖ; Vatten - jag vill minnas att ni för något år sedan ansökte (hos Länsstyrelsen) om att öka produktionen. Det gällde väl i mångt och mycket vattenförbrukningen - hur många liter vatten går det åt för att brygga 1 liter Oppigårds-öl?
  • EO; För att brygga 1 liter öl förbrukar vi ungefär 4 liter vatten från våran egen brunn. Men vattnet är inget problem, däremot utsläppen. Reningsverket här i Ingvallsbenning är inte så stort. Vi har därför investerat i ett eget Membran Bioreaktorreningsverk. Det står ovan jord just nu men kommer att grävas ner inom kort och sättas i drift. I och med att det är installerat har vi tillstånd att brygga 2,9 miljoner liter. Vi använder det kommunala vattnet för rengöring.

En kort sammanfattning av mina intryck av de svar jag fick - det finns fortfarande saker att förbättra, men mycket är redan gjort och medvetenheten är dessutom god vad som kan göras för att förbättra miljöhänsynen ytterligare. Jag kan tycka att vattenförbrukningen är lite väl stor, även om det tas från egen brunn. Men jag är lite osäker på vad som kan klassas som för stor förbrukning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar