Jag genomförde ett test redan i början av juli som var tänkt att publiceras då, men det blev aldrig av. Nu har jag gjort om testet och nu ska det definitivt ner på pränt hela vägen in i bloggen! Detta blir en blandning av det jag skrev ner och fotade då, med mitt omdöme och mina foton från idag.
Bigfoot bryggdes första gången vintern 1983 - för 30 år sedan, själv upptäckte jag den inte förrän 2007.
ÖL; Bigfoot 2013
TYP; Barley Wine
TYP; Barley Wine
NATIONALITET; USA
ALKOHOL; 9,6%
ALKOHOL; 9,6%
BATCH;
BÄST FÖRE; 10/01/14
IBU; 90
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 35cl
PRIS; 29,90 kronor (85,43 kr/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Norra Station, Stockholm
INKÖPSDATUM; 2013-06-01
TESTDATUM; 2013-07-04 och 2013-08-24
juli-foto |
GLAS ; Spiegelau IPA, funkar mycket väl.
DOFT Lite anonym initialt men
då temperaturen stiger så kommer allt tillbaka. En tung sötma mixas med fruktig
humlearom och viss maltighet. I dagens test var drycken mer lagom tempererad och gav därför ett bättre genomslag direkt, men summan av intrycket förblir ändå detsamma.
(9 av 10)
En härligt dov
bärnstensfärg och ett vaniljkrämsfärgat skum med medelstora bubblor som står
sig väl och lämnar skumgardiner på glasets insida. Svårt att inte älska denna
vackra öl! Den är nog lite vackrare idag, men jag sätter inte mer än maxpoäng i alla fall!
(5 av 5)
SMAK Mognaden är så påtaglig i
smaken, kombinationen karamellsötma och humlebeska har jag sällan uppfattat så
perfekt fungerande. Utvecklingen har på intet sätt avstannat - 2013 är en årgångskanon redan nu! (9 av 10)
En värdig munfyllare, som
lämnar rejäla spår av beska långt efter det att drycken är långt borta.Gäller bägge tillfällena!
(5 av 5)
SAMMANFATTNING
När jag testade den i juli så hade det gått ca 6 månader sedan buteljering, normalt sett så brukar ju storfot växa
med ålder – men redan då fanns en mognad som jag inte uppfattat sedan jag
först testade Bigfoot – 2007. Det verkar onekligen som att Sierra Nevada har gjort ett seriös försök att göra en "jubileumsflaska" lagom till 30 år jubileet, jag jublar högt i alla fall!
På sin hemsida rekommenderar Sierra Nevada dadlar, fikon och blåmögelost som tilltugg till Bigfoot, jag har testat med alla tre och älskar osten.
(18 av 20)
juli-foto - snart är det slut! |
GENOMSNITTSBETYG 46 av 50 (Poängsumma/50= X, X/5=Snittbetyg);
(4,6 av 5)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar