torsdag 30 mars 2017

Filip testar - Brekeriet Organic Rhubarbe



Kort presentation av gästskribenten Filip Lindström.


Jag har länge haft en komplicerad relation till rabarber, ända sedan min mor bakade rabarberpajer på landet när jag var liten. Jag ogillade såklart det syrliga och har därför undvikit rabarben så gott det gått sedan dess. Nu ger jag rabarben en ny chans, i ölform, närmare bestämt genom att ge mig på Brekeriets spontanjästa och ekologiska rabarböl.
Till denna dryck lyssnar jag på två skivor av Daniel Savio, först hans senaste verk ”Plejjern från Plejaderna” och sedan ett tidigare album vid namn ”Ill Eagle”. Jag brukar finna att elektronisk musik i allmänhet och just Skweee, som Savio sysslar med, i synnerhet vidgar mina sinnen och gör mig mer mottaglig för nya intryck.
Jag kände att detta kunde vara behövligt, då hantverksöl inte vanligtvis är vad jag dricker. Jag kan uppskatta fenomenet hantverk, eftersom det indikerar ett större engagemang i drycken jag ska inmundiga, och vissa hantverksöl jag provat på har fallit mig i smaken. Dock faller jag ofta på lathet och brist på fantasi när jag ska beställa en öl, och det blir oftast mina säkra kort; lager eller weiss.


I min yrkesroll som bartender tycker jag det är roligt att lära mig om annorlunda öl och att kunna föra vidare sådan kunskap till gäster. Det ger en trevlig personlig kontakt och gästerna blir ofta glada och intresserade av att höra kort information om vad som finns att dricka. Med det sagt korkar jag upp Brekeriet Organic Rhubarb.
BRYGGERI;  Brekeriet
TYP; Spontanjäst fruktöl (systembolaget klassar den som Saison)
NATIONALITET; Svensk
BATCH;  #56
FÖRPACKNINGSDATUM;  Jan 2017
BÄST FÖRE; 2022-01-18
IBU; (låg)
ALKOHOL;  5% abv
FÖRPACKNING;  Flaska
Foto; Filip Lindström
VOLYM;  33cl
PRIS; 25.20 kronor (76.36 kr/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Beställningssortimentet, Kungsholmstorg
INKÖPSDATUM; 2017-03-07


TESTDATUM;  28 mars 2017

GLAS ; IPA-glas från Spiegelau
Foto av Filip Lindström









DOFT; Det doftar starkt av jäst när jag öppnar flaskan, vilket jag inte är van vid i koppling till öldrickande. Efter ett par sekunder förändras den till något fruktigare, något sötare, mer angenämt. Här passar Daniel Savios ”Plejjern från Plejaderna” in med sin ibland mjuka framtoning. Betyg: 7 av 10


UTSEENDE; Det bildas inte särskilt mycket skum, men det som syns är ljust och försvinner snabbt. Ölens färg är vackert rödaktig, nästan persikofärgad och längst ner i glaset ljusnar drycken gradvis. Betyg: 5 av 5







SMAK; Påtaglig syra som är väldigt uppfriskande. Rabarben är inte så tokig trots allt, smaken är god men lämnar ingen direkt bestående eftersmak i gommen. Vid första sippen rekommenderas ni att lyssna på ”Real Gangsters Don’t Live” eller ”Wee Hours” från Savios ”Ill Eagle”. Betyg: 7 av 10




MUNKÄNSLA; Brekeriet Organic Rhubarb är mycket lättdrucken och läskande med små hårda bubblor som påminner mig om mousserande vin. Kolsyran tappar stinget en relativt kort stund efter upphällning. Betyg: 3 av 5

SAMMANFATTNING; Rabarbern har tagit revansch. Jag kanske borde be min mor baka en rabarberpaj i sommar, som jag kan dricka denna öl till. Det enda jag kan önska är lite mer eftersmak, lite mindre sötma och lite mer skum. Betyg: 17 av 20

GENOMSNITTSBETYG: 39 poäng av 50 möjliga (3.9 av 5)


En liten kommentar från Alf; Stort tack till Filip för denna test! Du bevisar omgående att jag tänkte helt rätt när jag "rekryterade" dig som gästskribent!


Länk till Alf testar - Brekeriet Organic Rhubarbe.






Alf testar - Brekeriet Organic Rhubarbe

Brekeriet har jag med viss glädje följt seden jag först stötte på bröderna Ek i Eskilstuna 2012. De är ju rätt insnöade på spontanjästa öl, något som inte passar alla.
Just Organic Rhubarbe har sedan den dök den 1/3-2017 möts av en del mindre positiva omdömen, inte minst i Facebook-gruppen "Vi Snackar Öl!".
Jag tänkte ändå att den  skulle kunna vara en intressant öl för bloggens första gästskribent Filip Lindström (introduktion finns här) att testa och recensera.

Upplägget är att vi testar varsin flaska (samma batch), inte samtidigt och inte heller i samma lokal. Sedan skriver vi varsitt omdöme, som  redovisas i varsitt inlägg. Här kommer mitt testresultat, redovisat i samma mall som jag använde för mina tidigare recensioner.



BRYGGERI;  Brekeriet
ÖLOrganic Rhubarb
TYP; Spontanjäst fruktöl (systembolaget klassar den som Saison)
NATIONALITET; Svensk
BATCH; #56
FÖRPACKNINGSDATUM; Jan 2017 

BÄST FÖRE; 2022-01-18
IBU; (låg)
ALKOHOL;  5% abv
FÖRPACKNING;  Flaska
VOLYM;  33cl
PRIS; 25.20 kronor (76.36 kr/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Beställningssortimentet, Kungsholmstorg
INKÖPSDATUM; 2017-03-07

TESTDATUM2017-03-17



GLAS Teku-liknande, vinglas på hög fot. Funkar mycket bra!
Alf tycker om det här glaset!



DOFT; När jag tidigare testade denna så fanns där en avsevärd fisighet i doften, inte "ruttet ägg", men ändå tillräckligt för att få mig att rynka på näsan. Denna flaska har en avsevärt behagligare doft, där frisk rabarber blandas med en aning citrus och lätt bondgårdsfis. 7 av 10.

UTSEENDE;
Klar men utan transparens!
Ett tunt lager av snövitt skum bildas men förvandlas snart till en minimal hinna. Klar och kompakt aprikosgul färg. 3 av 5

SMAK; Precis som i doften så är den syrliga rabarbern lättsam men väldigt påtaglig, men också här finns inslag av citrus. Behaglig och lättdrucken! 7 av 10.
MUNKÄNSLA; Saknar lite kryddighet för att bli en riktigt bra saison. Bra kolsyrenivå, många småbubblor. 3 av 5.
SAMMANFATTNING; Inte klockren som saison, men en mycket drickbar rabarberöl, det finns säkert många som kallar den rabarberdryck snarare, men det är en öl! 14 av 20
GENOMSNITTSBETYG; 34 av 50 = 3.4 av 5

Jag har sedan detta testtillfälle provat Organic Rhubarbe vid ytterligare ett tillfälle, med motsvarande glas som Filip använde i sitt test. Jag har haft tre rätt skilda ölupplevelser från dessa tre flaskor, men detta betyg är det som ändå bäst sammanfattar mina intryck.


Länk till Filip testar - Brekeriet Organic Rhubarbe.



onsdag 29 mars 2017

Alf presenterar - Filip Lindström, gästskribent!





I slutet av förra året så slängde jag iväg en förfrågan till en blogg-kollega Filip Lindström som är chefsideolog/skribent på musiktidningen Profet (där jag frilansar emellanåt).

Skulle han vara intresserad av att hoppa in som gästskribent på Alf Tycker Om Öl?

Visst fanns intresse, vissa planer började smidas, men på grund av tidsbrist fick vi inte riktigt till det.

Men snart så dyker det upp ett inlägg där Filip och jag parallell-testar en öl. Men inför detta så tänkte jag att jag skulle presentera honom lite närmare.

Filip är född i mitten av 90-talet och bor sambo i lägenhet norr om Stockholm. Förutom skrivandet så jobbar han som bartender och eventansvarig på Nomad Swedish Food and Bar, en krog på Upplandsgatan i Stockholms innerstad.
På fritiden så lirar han med bandet Karma Electric, och på senare tid har han även börjat som DJ under namnet Compact Disc Jockey.
En ung man med många prylar på gång samtidigt, nu kan han lägga till titeln gästskribent på Alf Tycker Om Öl på sin CV också.

Filip Lindström, fotad av Kia Lefwander.

Jag hoppas att han ska tillföra lite annorlunda perspektiv, både som branschmänniska och tillhörandes en yngre generation. Dessutom är han inte fullt lika insnöad på hantverksöl som jag är.....



Alf besöker - SM i Hembryggning 2017

C-hallen, dryg halvtimme innan start!
Jag anlände till Solnahallen i god tid innan (till skillnad från för två år sedan), då var det tomt utanför. Men de släppte in folk genom spärren efter uppvisad biljett. Vi fick dock inte tillträde till de två stora hallarna och utställarmontrarna före klockan 12.00.

Men jag fick mitt program och mitt provarglas.

Årets glas
Jag satt i fiket en trappa upp började pricka för i programbladet (som jag "tappade" bort i vimlet ganska snart!), dels kända namn men också öl som såg intressanta ut. Klassindelningen hade ändrats sen sist jag var här (tydligen rätt vanligt vad jag förstått). I programmet så fanns 300 öl registrerade, men jag såg minst en monter som stod helt tom under den tiden jag cirkulerade.
När väl grindarna öppnades var fiket välfyllt med ivrigt väntande besökare, jag skyndade initialt rätt långsamt och tog en rekognoseringsrunda i de två välfyllda hallarna. Lite annorlunda uppställning denna gång jämfört med 2015. Fler montrar i hall A/B och lite färre i hall C.
Redan under denna första runda så stötte jag på denna kille, han var inte särskilt pratsam. Påminner lite grand om ett av Hannibal Lecters offer.
Picklad i Kombucha
Men ganska snart fick ett första stalltips - från en av volontärerna i röda västar (Angry Short Man Brewery deltod inte själva tävlingen), "Hejsan svejsan" var enligt honom en av årets höjdare.
Så när jag väl svängde förbi Mexican-montern (där jag sedan tidigare känner igen Viktor) så kunde jag inte motstå frestelsen att testa deras NEIPA, den var mycket god - en bra start på dagen!


Det glada hembryggargängen hbg2 med Victoria Shulga i spetsen hade med en Top Gear-öl också i år, jag testade Fathead tidigt under eftermiddagen och gillade den också, en väldigt väl humlad modern lager som vann en välförtjänt bronspeng!
Är James May = Fathead?

Kapten Klirrs hembrygder har jag testat tidigare, några mycket trevliga julöl för några år sedan. Detta var dock första gången jag stött på honom i detta sammanhang. Dock är han ju vanligt förekommande på andra stora festivaler, då han jobbar i den "riktiga" branschen.
Hans rököl var också den en mycket trevlig bekantskap, lagom rökig för min del.

Under Adelsö Ölfestival 2016 så stötte jag på en mycket sympatisk herre i hembryggar-delen av den festivalen (som även kommer att finnas med 2017, mer om det kommer snart).

Brorsons Öl.....
Matthias Brorson brygger under namnet Bröl, och i somras testade jag bland annat han Hallon Wit med stor glädje. Återseendet i lördags blev minst sagt lika lyckat. Bröl vann dessutom en guldmedalj i folkets val, men det var för Ingefärs Witt (som jag inte testade).
Alf tycker om Hallon!
Det fans flera spännande hallon-öl med i år, och jag är ju överlag väldigt förtjust i öl kryddad med det gudomliga bäret.

En Blonde hallonöl! Även denna samarbetsöl var mycket god!


Två översiktsbilder;
Hall A/B
Hall C
Jag har ju genom åren lärt känna igen några återkommande personer i hembryggarkretsar, Joakim Gustafsson är alltid kul att träffa.
Snygg kran hos Beyond Brewing
Nu hade han syster med sig, och en Milkshake IPA med mycket Mango i - den vann en välförtjänt bronsmedalj!
Jag lyckades inte fånga syster på bild, men Joakim fastnade.


Flera bra öl som får hedersomnämnande från mig;
Blackie - kaffestout hos Daniöl
Munkjävlarna sprang jag på under en konstutställning med ölkoppling i gamla stan i juni 2016.
Nog tvåa på min övergripande lista över de öl jag testade.
Deras Quadrupel var också den riktigt bra och vann medalj, men Alf tycker om blondiner!

Freja med Joel i bakgrunden
Joel Ölamatören var tillbaka med Freja nu i NEIPA-tappning, han vann silver i folkets val - trots att han inte fick min röst......


Några fler lull-lull--bilder.
Stormtrupp övervakar SM

Personlig spottkopp
En trevlig Dark Mild av Dr Malz
Jag testade och gillade en av ölen från en av de stora vinnarna i årets SM, Dr Malz.


Åter till det groteska huvudet i kombucha-burken. Den kranen visade sig innehålla en läckert kryddad kombucha-Sour Ale från Fat Guinea Pig Brewery, den tillsammans med Hallon Wit från Bröl blev mina två stora favoriter under lördagen.



Kul att så många (utsålt vad jag förstår) besökare hittade till årets SM-tävling, trots hård evenemangskonkurrens med stor festival och ölvecka i Göteborg, och dessutom invigningen av Mikkeller Bar Stockholm samma dag!

Redan när jag var på SM i Solnahallen 2015 så la jag märke till ett mycket viktigt inslag i folkhavet, utbildad första hjälpen-personal som cirkulerar i lokalerna för att kunna hjälpa till vid behov. Jag såg inte något akututryckning, men det är tryggt att veta att de finns där om det skulle hända något!



Här finns samtliga vinnare - både i domar- och folkets val-tävlingen. Jag testade aldrig den slutliga SM-vinnar-ölen SKRAPAN Export av Michael Mackiewicz.
Domarmotivering löd:
Denna brygd balanserar själv utan köl.
På vatten från Dortmundsk pöl.
Smakerna är många, både korta och långa.
Detta blir Åbros nästa bästa öl.








tisdag 28 mars 2017

Alf besöker - nya Mikkeller Bar Sthlm

Kör lite Crossfit-träning, innan, under och/eller efter besöket på MBS!

Så var då äntligen dags att besöka Mikkeller Bar igen, senast jag var där för en månad sedan så var lokalen allt annat än färdig. Men fredagen den tjugofjärde mars 2017 var den ändå tillräckligt färdigställd....
Det officiella öppnande skedda dock inte förrän den tjugofemte, men jag höll på mig ytterligare en dag till söndagen efter. Med tanke på hur mycket folk som stor och köade på Brahegatan på lördagen (medans jag var på SM i Hembryggning i Solnahallen), så var det nog lika bra.

Skylt i motljus!

Personalen gaddar ihop sig inför söndagens insläpp!

Jag var, min vana trogen, där i god tid innan den utsatta öppningstiden. Väl framme stod jag helt själv utanför! Jag hann till och med smita iväg för att köpa en blomma.
Min blomma, andra från vänster.
Kranlistans samtliga tjugofyra luckor var välfyllda också denna dag, bland annat med flera husöl, Sture-brygder i olika former.



Daniel, ser rätt nöjd ut med dagens kranlista!
Jag valde att börja lite lätt med Sture Wit, en lättdrucken nästintill kryddfri citrus-wit.

Dagens första, Sture Wit.

Dagens meny

Tre små smörrebröd

Lagom mycket folk!


Under tiden jag avsmakade min första öl så troppade det in ett antal gäster, några bekanta andra mindre bekanta rent utseendemässigt. Två killar dök in och såg rätt frågande ut, men avvek från lokalen efter en hastig titt på utbudet, kanske var det inte riktigt vad de tänkt sig.


Just som jag fick in mina smörrebröd så dök två väldigt bekanta upp, Pär och Kajsa kom just från sitt besök på Spritmuseums Rocky-utställning (efter påminnelsetips från mig).

Kajsa och Pär

Blå Spögelse

Fatlagrad Anagram, inte bättre än originalet!
Det blev några starkare öl än vad jag brukar konsumera på söndagseftermiddagar, jag avslutade med Anagrams fatlagrade version. När den väl fick upp lite temperatur så blev den riktigt angenäm, men jag föredrar (som vanligt) originalet.


Klockan 15.50, 2017-03-26
Lokalen är bra, denna somriga vårdag så strömmar eftermiddagsljuset in från fönstren mot gatan. Smörrebröden var bra, nummer tre med ost, svamp och nötter var en höjdare. Matjessill är ingen personlig favorit, men det funkar i denna form.

En överlag klart godkänd premiär för min del, bra öl och funktionell lokal. Bra personal med några bekanta inslag. Jag lär definitivt återkomma mer eller mindre regelbundet.