lördag 29 oktober 2016

Alf testar - middag på Fasching

Jag har under sensommaren/hösten besökt jazzklubben Fasching vid flera tillfällen, inte primärt för att drick öl men det har blivit några öl varje gång. Utbudet är förvånansvärt bra vad gäller svensk hantverksöl, plus någon utländsk.

Jag har för avsikt att besöka klubben vid flera tillfällen under kommande månader, framför allt under de kvällar när Big Mama Blues Club residerar i lokalerna. Så var det under torsdagen, en två-delad spelning med Christian Bundgaard Trio och den svenska gruppen Among Lynx.
Jag bokade en matbiljett (samma pris som ståplats).

Jag kollade upp menyn inför mitt besök och såg då att de hade uppdaterat sin matmeny sedan jag käkade där senast (i slutet av augusti). Nu finns flera cajun-rätter på varmrättsmeny, med flera olika middagsalternativ som skulle kunna passa mina smaklökar. Tyvärr har de fortfarande inte lagt upp någon dryckesmeny, men via untappd så framkommer det att utbudet är minst lika bra som vid tidigare besök.

Då jag tänker testa deras Jambalaya tänker jag mig en Saison eller en Stout som måltidsdryck. Men vad jag kan minnas så har de ingen saison i sitt sortiment, som stout hade jag tyckt att Big Mama Stout från NovoBirra/De Ranke hade kunnat passa in denna kväll - men den finns inte på Fasching. Istället väljer jag att börja med High Nose APA för att följa upp med Wisby Stout (på fat), till efterrätten tar jag en stout från Crate. Alla drycker funkar till maten, framför allt den sistnämnda.
Jambalaya med hela kräftor och en mussla.
 
Citrus-stinkande våtservett.....
Varför kemiskt doftande citrusvåtservetter? Doftneutrala är bättre för den som vill fortsätta kunna njuta av dofter under kvällen? Då låter jag hellre fingrarna dofta skaldjur resten av kvällen.
Tryffel

Flytande efterrätt
Maten var mycket god, de hela havskräftorna var lite kniviga att skala, klorna gav ingen utdelning. Men smaken var klart godkänd. Tryffel är en perfekt avslutare, särskilt i samarbete med en god stout.

Men hur var den musikaliska underhållningen? Jag hade inte allt för stora förväntningar på någondera av de två banden. Jag hade hört några låtar på Spotify med Among Lynx, men den danska trion hittade jag bara skriftlig info på.
Men faktum är att det blev två stycken höjdargig.

Hur framför man Little Walters "My Babe" utan munspel!? Funkar det med bara
piano, bas & trummor? Spelar verkligen Among Lynx blues och vilka gästartister hade de?
Frågor som nog kommer besvaras när jag sammanfattar mina intryck av Big Mama Blues Club, men det blir först i mitten av december månad och då på musikbloggen Profet (ni vet väl att jag skriver där också).

Men två konsertbilder bjuder jag på.
Bundgaard - han drack en Heineken efter spelningen.

Among Lynx

Som vanligt efter mina besök på Fasching så blev det en liten efterfest på Pressklubben.
Öl med blues-koppling.

Kvällens sista öl.

Alltid gott med några sängfösare innan jag tar bussen hem i den mörka höstnatten.


The Return of Basil!

Häromdagen dök det upp ett foto och en kortfattad text på Mikkellers facebook-sida. Det som jag trodde var en engångsföreteelse skulle nu få en uppföljare.
Foto lånat - med tillåtelse - från Mikkellers Facebook-sida.
Det rör sig givetvis om Mikkellers samarbetsöl med Lindemans, Spontanbasil som slog mig med häpnad förra året - godaste ölen 2015 enligt mig!
Nu är batch 2 klar och kommer att släppas inom kort.

Jag skickade iväg en fråga till Mikkeller och fick snabbt och positiv eespons; självklart kommer Spontanbasil 2016 att dyka upp i Sverige också denna gång.

Förutom denna mycket glädjande nyhet fick jag även beskedet att de sista skvättarna av batch #1 snart kommer att släppas i Mikkellers webshop. Dags för mig att skapa mig ett konto där!

Några bilder från min sista (eller?) flaska av batch #1 som gick åt i somras.



Jag hoppas att denna batch är lika god som den första, bättre kan den väl knappast bli, eller?



fredag 21 oktober 2016

Efterlängtad beerhaul - kejserlig skorp paus från den elake tvillingen.

Evil Twin är ett bryggeri vars öl jag gärna dricker men jag har egentligen bara en Twin-öl som jag verkligen gillar. Den försvann för ett tag sedan, men nu har den dykt upp tillfälligt igen, dock i annan förpackningsform.
En Imperial Stout i burkform!
ABV; 11.5%
Volym; 475ml
Pris; 79.90 kr (168 kr/liter)
Tillgänglighet; tillfällig nyhet i begränsad upplaga på systembolaget med säljstart 2016-10-21. (läs dock infon längst ner i detta inlägg!)






En burk står på kylning!


I den systembolagsbutik - PK-Huset i Stockholm - där jag köpte mina sex burkar, är den nu slutsåld. Den finns i skrivande stund (klockan 14.26) några burkar kvar i en butik i vardera Göteborg och Malmö. Web-saldot på bolagets hemsida är sedan länge tomt.....

Alf testar - återbesök på Xarcuteria

Denna mysiga lilla Tapas-bar ingick i min korta serie över pub-test som jag genomförde för några år sedan. Jag har varit där med ojämna mellanrum sedan dess, mer sällan på senare tid - delvis på grund av att deras öppettider inte är synkade med mina arbetstider.

Men jag tyckte att det var som dags att ta en lite längre sittning, med lite god mat och några smakrika öl.

Xarcuteria - på Hantverkargatan 40, Kungsholmen - har inte förändrats särskilt mycket sedan jag genomförde mitt första test. En förbättring som skett är utökandet av antalet fatölskranar - numer finns 3 stycken. Men de positiva likheterna är flera;

David & Douglas är kvar
Fortfarande välsorterat utbud av hantverksöl, ölkylen står kvar, öl-listan är lite mer informativ.
Spännande urval av klassiska tapas-rätter

Medans jag studerade menyn så smuttar jag på en Proper Job från St Austell Brewery. 
Jag har under mina tidigare besökt slängt längtande blickar mot en specifik rätt på deras meny, Bomba de la Barceloneta är en pankopanerad potatis- och fläskfärsboll som serveras med aioli och bravassås. På menyn beskrivs den som "magiskt god", vilket givetvis förstärker lockelsen. Men jag känner att jag vill testa någon liten rätt till, jag frågar David om råd.
Han tipsar då om en annan rätt som jag också lagt märke till på menyn, men den har inte lockat mig lika mycket, men jag litar på David och beställer in i enlighet med hans idé. Proper Job blir även måltidsdryck till förrätten, det funkar.

Saltgurksskum!


Men hur funkar då själva förrätten? Skummet är precis vad det heter - små fluffiga vita bubblor med svag doft och mer smak av just saltgurka, i sig själv en rätt entonig skarp bitter sälta. Men i kombination med äggulans mjuka varma sötma så blir det väldigt angenämt - men kanske lite väl nätt.
Bomba de la Barceloneta

Därför är det tur att Barcelonetan är lite mer matig. Denna friterade boll av potatis och fläskfärs (stor som en tennisboll) är kanske inte den vackraste skapelsen jag sett i matväg, men hur smakar den?
När jag bryter mig igenom det knapriga panko-skalet som stiger en varm väldoft upp i mina luktorgan. Den första tuggan avslöjar en lite mildare kryddning än vad jag förväntat mig. Jag tar en sipp av den öl jag valt - också tips från David - som måltidsdryck, Jack The RIPA från det Barcelona-baserade bryggeriet Cervesa Guineu. Denna mat- och dryckeskombination är mycket lyckad. Ölens fruktiga sötma gifter sig synnerligen väl med bollen mjuka smaker. I de sista tuggorna infinner sig ändå en viss kryddig hetta, men på en för mig lagom nivå. En god bomb!

Jack the RIPA
Jag avslutar med en flytande efterrätt - en imperial brown ale från det för mig tidigare okända spanska bryggeriet Companya Cervesera Montseny vid namn Castanya (av någon anledning får namnet mig att tänka på George i tv-serien Seinfeld).

Jag tolkar namnet som att ölet är smaksatt med kastanjer, och oneklig finns det en tydligt nötig ton i både doft och smak, en mycket behaglig sådan.

Xarcuterias var denna kväll fullbokad, åtminstone i den nedre sektionen (finns en övre sektion också). Jag satt i baren och käkade - det funkar det också.

onsdag 19 oktober 2016

Alf testar - 3 upphällningar från Tankovna och mat på Ile Roi

Jag fick en inbjudan till att provsmaka ett mat- och dryckkoncept på den nya krogen Ile Roi (som drivs av Usine) på Fleminggatan 7, Kungsholmen. De är en av fåtal krogar som under begränsad tid fått tillgång till Pilsner Urquells Tankovna-system för färsk fatpilsner. Beroende på vilken teknik som används vid upphällningen så får du lika olika smakupplevelser i ölsejdeln. Jag skulle testa tre stycken som dessutom var parade med tre stycken maträtter.
När jag läser om Ile Roi, så framgår att tanken är att de ska servera mat inspirerad av det franska och italienska köket, men hur går det ihop med Pilsner Urquell? Jag plockar fram min ölmatbibel - Brewmasters Table och kollar vad som skulle kunna passa till en tjeckisk pilsner. Jämför jag med de tipsen så finns det faktiskt flera potentiella parkamrater i öl och matkombinationsklassen.


Jag bokade in mig på en sittning redan en vecka efter premiären av Ile Roi som öppnade den 11 oktober. Lokalen är när jag anländer (kvart över fem på eftermiddagen) glest befolkad med gäster som sitter spridda bland de många borden i den avlånga lokalen. Genom det stora fönstren har man utsikt mot Fleminggatan och Stadsbyggnadskontorets lokaler på andra sidan. Därför väljer jag att sätta mig i soffan som löper utmed fönstret, med utsikt in i själva restaurangen. Lokalen är ljus och trevligt möblerad men en sak som stör mig, ur högtalarna strömmar musik! Inte i hög ljudnivå men inte heller särskilt låg. Dessutom i en musikstil som jag kanske inte främst kopplar samman med denna typ av etablissemang, även om jag själv kan uppskatta pop och rock. Som hörselskadad så blir (o)ljudnivån lite väl hög, även om jag nu inte har något sällskap vid mitt bord så vill jag ändå kunna höra vad serveringspersonalen har att berätta om det som serveras.  Möbelmässigt så var soffan jag satt i bekväm, men då den är lång så märker jag av så fort någon annan gäst som sitter längre bort i samma soffa rör på sig. Dessutom är mitt lilla bord lite ostadigt.

Men nu är det ju inte för inredningens skull som jag skriver detta inlägg, det viktigaste är ju ändå mat- och dryckesupplevelsen.
Den första rätten som serverades var en charktallrik med tryffelsalami, chorizo, parmaskinka, pickels och konfiterat anklår. Framför allt den sistnämnda anrättningen var spännande, jag fick tydliga sylta-referenser fast i pulled-formen. Till detta serverades den skummiga Milk-versionen av Urquell. Det var en kombinationen som jag inte trodde särskilt mycket på inför, men det visade sig nog snarare vara den som funkade allra bäst. Den kraftiga skumkronan är snövit och fast i formen, den smakar dessutom mycket angenämt. När jag sen når själva drycken så är den väldigt lugn i kolsyran, men jag uppfattar den aldrig som avslagen. En mycket positiv överraskning.
Milk

Charkbrickan

Efter detta kommer kvällens fiskrätt, lättrökt rödingsfilé med rostad blomkål i både puré- och bukett-form, syrad gurksallad och forellroms-beurre blanc. Till detta serveras en Urquell Smooth. Just rökt fisk är något som jag hittat i mina studier inför denna provning, denna kombination borde funka bra. Att fisken serveras med blomkål är något som får mig att rynka på näsan innan jag ens sett rätten. Blomkål är och förblir en styggelse för mina smaklökar (barndomstrauma), men faktum är att just puré är något som jag testat tidigare utan att drabbas av några som helst allergiska besvär. Och tillsammans med denna ljuvliga röding så blir det en mycket välkomponerad smakupplevelse. Även om inte ölen riktigt fyller på detta så funkar den bra som måltidsdryck.
Smooth

Lättrökt röding med blomkålspuré
Sen följer ytterligare en varmrätt, en väl tilltagen ragu gjord på kalvkind, med skogssvamp, lingon, riven gruyereost och serveras på en bottenplatta av rotselleri. Till detta dricker jag en Urquell Crisp, kvällens minst lyckade mat/dryckeskombination. Ragun består av 4 rejäla köttbitar, men dessa är väldigt möra och väl tillagade, tillsammans med övriga ingredienser så bildar de en smakrik rätt. Enda undantaget är rotsellerin, den känns som en tunn torkad ananasskiva, med viss sötma men annars tämligen smaklös. Ölen är väl den i denna trio som mest påminner om den vanliga Urquell, en bra pilsner - men som sagt var kanske inte den ultimata ölen till denna mustiga ragu.

Crisp

Kalvkindsragu
Trots att jag i detta läge är nog så mätt så väljer sedan att beställa in en liten efterrätt, en tryffel med en slät kopp svart kaffe, det blir en lagom avslutning på en mycket trevlig middag.

Jag kommer inte bli någon stammis på Ile Roi, men ett och annat lunchbesök kan nog tänkas genomföras då jag jobbar några långa stenkast från restaurangen. De har visserligen annan öl i sortimentet än Pilsner Urquell, men jag föredrar ändå krogar med bredare ölsortiment för mina kvällsaktiviteter.


måndag 17 oktober 2016

Med fokus på ekologisk öl - test av 2 stycken svenska ekologisk Saison


Det har dykt upp många nya och bra svenska (och utländska) eko-öl de senaste året, inte minst i stilen Saison. Härom veckan hittade jag Brekeriets nya Organic Saison hos Systembolaget i PK-huset i Stockholm. Den finns numer även med i sökfunktionen på bolagets hemsida! Köpte samtidigt en flaska av en annan svensk Saison. Jens Skrubbes årligen återkommande projekt Södvik Säsong, som i år är brygd hos Eskilstuna Ölkultur och i år är den ekologisk.


Tidigare otestad

Gammal favorit - numer ekologisk!


Det är första gången jag testar Södvik 2016, Brekeriet nya Organic testade jag härodagen.

Skillnader; Södvik är lite ljusare i färgen och har lite mer skum. Brekeriet är initialt lite tyngre i doften, mera funk i näsa och även smakmässigt.
Flaskorna var jämlikt kylda, men likheterna i doft och smak förstärktes när bägge fick lite högre temperatur.

När jag tidigare år testat Södvik Säsong så har jag gillat den, men ingen höjdare. Brekeriet Saison har varit en favorit sedan jag testade den första gången 2012, och den är minst lika bra i eko-versionen. Årets version av Södvik står upp bra mot Brekeriet, men i slutändan så är det ändå Organic Saison som framstår som knapp segrare. Lite mer Farmhouse-känsla är den vinnande melodin i detta fall. Den flaskan är riktigt färsk dessutom - buteljerad september 2016, men då bäst före datumet är satt till år 2021 så finns ju chans att färskheten inte bara är till fördel. [Bäst före datum på Södvik?]



Andra bra eko-Saison - Coppersmith, Saison d'Etre, Rådanäs, Dupont.

fredag 14 oktober 2016

SBWF2016 - inte bara öl!




Favoriten hos Symposium!
SBWF är ju inte bara öl och whisky utan också Taste Experience sedan några år tillbaka. Jag har några återkommande favoriter, både bland dryck och fastare livsmedel.





Förutom öl så blev det i år rom från Platation, ekologisk Whisky från danska Braunstein och skotska Benromach, eko-Gin från svenska Hernö och fejkfri eko-vodka i kaffe/ginger-drink från Claes och kompisarna hos Virtuous Vodka.
Med en bit choklad!
Dansk whisky och öl - ekologiskt!
Testade 4 olika gin hos Hernö, en mycket positiv överraskning! Framför allt deras Old Tom (vit etikett) var riktigt trevlig.



Grunden - Ingefärsvodka och farinsocker, sen kommer kaffe och grädde.
Kaffedrinken hos Virtuous påminner en del om Irish Coffee, men godare!

Hos Maltimportören fanns festivalens godaste cider, Thistly Cross Whisky Cask.

På Food-courten har jag de senaste 2-3 åren kört med vegetariskt alternativ i form av Champinjoner som är doppade i Guinnes/vitlökssmet och sedan friterade - kanongott hos Irländarna.

Bränna Gårdsmejeri - deras KRAV-märkta ost har jag testat vid flera olika tillställningar, alltid lika gott.
Stensåkra Chark - hantverksmässigt producerade korvar med hög halt köttinnehåll. Det blev min vanliga korvpåse - 4 stycken korvpaket + 1 senap. Dessutom köpte jag en korvtallrik.

torsdag 13 oktober 2016

Alf testar - återbesök på EmPOURium




Jag var på besök i lokalerna innan de ens öppnat officiellt och jag var där på premiärdagen, men efter det så har jag lyst med min frånvaro på EmPOURium i Sundbyberg. Inte på grund av ovilja eller missnöjdhet - det har bara inte blivit av. Varför frågar sig givetvis vän av ordning, det enda svaret jag kommer på är "gammal vana". Istället för att ta tunnelbanan från jobbet till Sumpan (eller buss 506 hemifrån) så sätter jag mig på 3ans buss och åker till Slussen. Inget fel i det, för visst finns det bra krogar i det området också. Men EmPOURium är ju nästan på hemmaplan......

Men så igår - onsdag = lill-lördag - så fick jag för mig att jag skulle återbesöka Nybergs Torg 4B för en liten After Work. Senast jag var där så var det rätt mycket folk, men denna onsdag är det mer lagom. Inredningsmässigt har det hänt en del sen sist, myshörnan med skinnsofforna är borta.
Ingen myshörna längre.....

Jag väljer att sätta mig vid ett av de höga borden framför baren vid öppna spisen. Kollar igenom menyn och bestämmer mig snabbt för att testa musslorna. Men när jag vänder på menyn så hittar jag en annan intressant del därutav. Tapas-listan är välfylld och spännande, där kan jag dessutom göra en helt egen trippelkombination till ett fördelaktigt (beroende på vilken kombination) pris av 122 kronor.

Jag väljer följande tre rätter;
  • Smörfrästa betor med chevrekräm, pinjenötter och ruccola
  • Pankopanerad kyckling med aioli
  • Sötpotatispommes med chilibearnaise
Tre små rätter + 2 såser

Alla tre är utsökta, sötpotatispommes är vida överlägset vanligt potatis!

Det blir givetvis några öl, High Wire Grapefruit från Magic Rock får agera måltidsdryck och Brännskär Brown Ale från Nynäshamn blir efterrätt. Bägge givetvis serverade i baren snygga tulip-glas.

Brännskär
Jag hade redan innan kvällsbesöket bestämt mig för att käka lunch på EmPOURium dagen efter, på torsdagens lunchmenyn fanns nämligen en krämig gryta som lockade.
Lunchmenyn - torsdag 13 oktober 2016



Under mina arbetsluncher inmundigar jag mer sällan öl, varken med eller utan alkohol - till denna krämiga Fisk- & Skaldjursgryta med Aioli väljer jag att dricka äppeljuice, inte någon perfekt mat och dryckkombination, men maten smakar som det ska (med några stänk från saltkvarnen).


Table with a view eller I'm no baby, put me in the corner!

Det är hyfsat välbesökt i lunchmatsalen under den dryga halvtimmen jag spenderar där, mestadels kontorsfolk men också någon enstaka hantverkare/byggjobbare. Dagens lunch, inklusive salladsbuffé, måltidsdryck, bröd och kaffe, kostar 98 kronor. Min lunch var mycket prisvärd.
God lunch på EmPOURium!
Jag lovar inget, men visst bör mina framtida besök ske lite tätare än en gång/månad.....