måndag 29 februari 2016

Uppsala Beer & Whisky Festival 2016 - jag är nöjd!

Det blev ett besök på Uppsala Beer & Whisky också i år för min del. En del hade förändrats sedan 2015, men mycket var sig likt. Störe utrymme för utställarna (ett 70-tal vad jag förstod), fördelat över 2 stycken hallar och stor garderob (som ändå genererade en del köer). Nytt festivalglas - med logga, som var gratis. Matservering utomhus via Foodtrucks - den var lite "svår" att hitta - för min del blev det en Reuben hos favoriterna Frick & Hagberg.


Fast Svitjod var nog lite godare!

Pom-Pom från Brasstacks, mycket god Granatäppel-öl!

Blond nordirländsk öl hos New Brews



Hos Bryggeriet Ångkvarn var det nästan holländskt stämning.

Einstök Dubbelbock - både snygg o god!

Då var inte jag där!



Hos Pistonhead/Spendrups!?

Träffade 2 gamla favoriter, en Björn var väntad - men The Return of Gonzo var lika oväntad (för min del) som den var trevlig!
Tillfälligt anställd eller?


Han i kepsen serverade mig en väldoftande Fantomé!

Första försöket - gav mersmak!

Fyra (minst) stycken Alf!
Strax före 5 kände jag mig rätt nöjd med mitt festivalbesök, dryckeskuponger till ett värde av 300 kronor var utdelade och jag hade planer för middag innan hemresan. Ett besök på Tilltugg Tapas var sedan länge planerat - dock hade jag inte bokat bord (borde kanske ha gjort det....). Löningsfredag och det var rätt mycket folk där, men jag lyckades skrämma bort några damer från baren och intog en lättare kväLlsvard och dryck där. Efterrätten - Lakritsparfait med hallon - var suverän, inte minst tillsammans med Avant Garde Barley Wine från Naparbier.
Lugnt och stilla - innan öppning.
För en gång skull en resa (både tur och retur och festivalevenemang som gick helt friktionsfritt för min del! Jag ser framemot UBWF2017!



Ölfoto special utomhusfotografering - nytt ölglas från Belgoklubben

Det kalla men soliga vår-vinter-vädret inbjöd återigen till utomhusfotografering, men också denna gång blev det inte mer exotiska omgivningar än föreningens uteplats. Objektet är det ny provarglaset från Belgoklubben (som jag fixade några exemplar av i deras monter på Uppsala Beer & Whisky i fredags).
Ett litet - 20cl - men smidigt glas med den snygga loggan på, blir en testrecension senare på det. Som dryck valde jag en belgisk Russian Imperial Stout - Sans Pardon från De Dochter van de Korenaar.


Långa skuggor








Har några idéer på nya platser för mina fotoexpeditioner, bland annat finns planer på att besöka Ekerö (men det blir nog först i april.....).


Sanct Eriks Bryggeri - Ölhistoria på Kungsholmen



"St Eriks bryggeri 1915a" av Okänd - Stockholms stadsmuseum.
Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons -
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Eriks_bryggeri_1915a.jpg#/media/File:St_Eriks_bryggeri_1915a.jpg


Anledningen till detta historiska inlägg ligger delvis i ett inlägg på Facebook som en bloggar-kollega la upp tidigare om gamla S:t Eriks Bryggeri - som han då placerade på Åsögatan (Södermalm snarare än Kungsholmen)? Vilket visade sig vara sant, det var på den adressen som varumärket avslutade sin ursprungliga verksamhet 1959, men den ursprungliga adressen var Kungsholmstorg.

Bryggeriet startade redan 1859 - då under namnet Brusells Bryggeri AB, sedermera Stockholm Bryggeri AB. Bryggeriet var lokaliserat vid Permanska malmgården i kvarteret Mullbärsträdet vid Kungsholmstorg. Huvudbyggnaden (kontor och bostad) restes redan år 1670.

1870 så lanserades för första gången ölet S:t Erik, det blev en stor framgång och 1881 valde man därför att återigen byta namn - nu till S:t Eriks Bryggeri AB. Vid det laget hade det även upphöjts till Kunglig hovleverantör. Några år senare uppgick bryggeriet i AB Stockholms Bryggerier (dock fortfarande i eget namn), i samma veva stod även det nya brygghuset klart - nu med fasaden mot Kungsholmstorg. 1891 inrättades ett bryggerilaboratorium i dessa lokaler, där de blev kvar fram tills 1920 - då de flyttades tvärs över Riddarfjärden till Münchenbryggeriet.
Bryggeriverksamhet drevs fortfarande fram till år 1929, men då stängdes det på grund av överetablering inom bryggerinäringen i Stockholm.
Namnet S:t Erik flyttade därmed över till Neumüllers Bryggeri - som då låg på Åsögatan på Södermalm - där kom till slut kopplingen!

Av fastigheten vid Kungsholmstorg kvarstår en renoverad fasad ut mot själva torget, tidigare kallat Pressens hus - men ägs nu av ett försäkringsbolag.

År 2001 förvärvade importören/distributören Galatea varumärket S:t Erik, med det var först 2010 som nyproduktion påbörjades. En kort tid innan dess så emottog Galatea - och flera andra aktörer i branschen - en förfrågan (inklusive en imponerande CV) om arbetsuppgifter. En person med gedigen bakgrund inom hembryggning och som fram tills dess jobbat inom läkemedelsbranschen som forskare. Denna person var givetvis Jessica Heidrich. Galatea svarade snabbt och ganska snart lade de fram ett förslag  - återuppväcka St Eriks Bryggeri med Jessica som bryggmästare.

Jag jobbar ett stenkast från Kungholmstorg där det ursprungliga Sanct Eriks Bryggeri hade sina lokaler. Fick därför tanken att ta några ölfoton i anslutning till detta torg.
Givetvis med öl från det nuvarande bryggeriet och i trevligt sällskap av bryggmästaren Jessica Heidrich. Med fastigheten som bakgrund och några öl och bryggare i förgrunden tog jag några snabba bilder innan vi sökte skydd på Wayne's Coffee (på ICA Kungsholmstorg), för lite mer djuplodande frågor om bryggeriet och öl.


Parkbänks-IPA

Bryggmästarens stoltheter uppradade



Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Några "gamla" recept från 18-1900-talet? Pilsner var väl första på SB?
  • Jessica Heidrich (JH); Inte intresserad av att återskapa några "gamla recept". Det skulle kännas som historieförfalskning, då det varken kommer att smaka eller dofta som ölen på den tiden. Nej, jag vill är S:t Eriks historia genom att brygga öl i Brusellsk anda, det vill säga som det var för 100 år sedan. Nyskapande - precis som de var för 100 år sedan - vara nyskapande och kvalitetsmedvetna. Det var det som gjorde dem framgångsrika. Inte genom att gräva i gammalt. Men ja, S: Eriks Pilsner var den första, men knappast en "klassisk" pilsner. En modernt, amerikanskt, torrhumlad lager i sann hembryggarstil
ATOÖ: Funderingar på placering av nya S:t Eriks - varför inte Kungsholmen?
  • JH; Började brygga hos Slottskällan (S:t Eriks Pilsner), men Sigtuna Brygghus dök snart upp på radarn (tack vare FB-inlägg) och genom vissa strategiska rockader (Galatea och Mohawk ingick mer eller mindre) så flyttade St Eriks in i brygghuset vid Arlanda stad 2011. En smidig lösning för alla parter. Kungsholmen - njae (se tidigare svar).
Nästan i "naturlig storlek", inne i fastigheten!

ATOÖ: Hur mycket jobbar du i själva bryggprocessen - hands on - nu för tiden?
  • JH: Sedan vi installerade det nya helautomatiska bryggverket förra året så har jag inte produktionsbryggt. Fokus ligger på produktutveckling, utbildning, vara en god ambassadör för craftöl, hålla koll på kvalitén, skriva, prata med journalister och mycket mässor. Men jag vill och behöver "lära" mig nya bryggverket så jag kan lägga skarpare recept, men större delen av min tid läggs nu för tiden på andra uppgifter.

ATOÖ: Att dela brygghus, utrustning och personal - hur funkar det?
  • JH: Det funkar utmärkt. Tämligen idealiskt faktiskt, Det gör att vi kan hålla en tämligen jämn produktionstakt där vi kan växelverka. Att vi delar samma råvaror osv, så innebär det inte att det blir samma öl. Vi har olika smakpreferenser och tänker väldigt olika när det gäller doft och smak, därför smakar det också olika. Det är som att ge ge samma samma råvaror till 10 olika kockar - det blir inte 10 exakt lika dana rätter.

ATOÖ: Öltrender? Nu kommer er Session IPA ut i livsmedelsbutiker - allt fler hantverksbryggerier satsar på detta.
  • JH: Vi bryggde ju öl med låg abv när alla andra satsade på lite starkare grejer, självklart skall även S:t Eriks finnas tillgänglig också i 3.5%-utbudet nu när vi byggt kapacitet för det.

ATOÖ: Ni har ju gjort en hel del spännande och överlag mycket bra samarbetsöl med internationella bryggerier - nu senast (januari 2016) hade du fint besök i bryggeriet av Menno Olivier från Browerij de Molen. Vad blev det av det?
  • JH: Ölen som bryggdes i januari kommer att flasktappas nu på fredag - 19 februari - och är en ordentligt, vanvördigt, torrhumlad Saison vid namn S:t Eriks & de Molen Citra Saison på 5.1% .
(ATOÖ: kommentar i efterhand - detta samtal genomfördes den 17/2. Ölen släpps på systembolaget den 18/3-2016)

ATOÖ: Brygger du hemma något?
  • JH: Det var ett tag sedan nu - till slut insåg jag att jag måste hålla isär hobby och jobb. Men jag är fortfarande aktiv som domare inom SHBF.

ATOÖ: Det har ju hänt en hel del i just hembryggningsbranschen - snart i var mans/kvinnas hem. Men också kvalitetsmässigt.
  • JH: För många år sedan fick vi (SHBF) besök av Michael Jackson och då ställde vi frågan till honom - varför ökar inte vårat medlemsantal (som då låg på 800 medlemmar). Han funderade och kom snart tillbaka med det självklara svaret - "You're to good" - han menade att vår höga kvalitet skrämde bort nya potentiella medlemmar - ett lyxproblem.
ATOÖ: Hembryggare - en överdrivet självkritisk skara..... ;)
  • JH: Så är det nog. Det är en av sakerna som jag älskar med hembryggare. De flesta strävar hela tiden efter att flytta fram gränserna, att förbättra både sin öl och utrustning. Hela tiden öppna och nyfikna för att bli bättre och få ännu bättre resultat.
ATOÖ: Av systembolaget försäljningsstatistik för 2015 så framgår att S:t Eriks Bryggeri har tappat den del i jämförelse med året innan - minus 28%!?
  • JH: Ölintresset växar och sprider sig, samtidigt som konkurrensen ökar, vilket jag tycker är superkul. Flera bryggerier gör att det blir trängre på hyllorna, men det är bara sporrande. Vi måste fortsätta att vässa till oss för att bibehålla position, men får aldrig tappa fokus på kvalitén. Under 2015 så har vi gjort stora investeringar i utbyggnad av bryggeriet. Vilket har lett till en del stopp och nedprioriteringar. Så siffrorna från systembolaget är tämligen förväntade, men samtidigt så har vi ökat på restaurangsidan.

ATOÖ: Intresset för hantverksöl har ju ökat rejält sedan S:t Eriks körde igång, hur märker du av det?
  • JH: Ett exempel är att det hela tiden dyker upp "nya" ansikten under festivaler och olika evenemang. Folk i olika åldrar och bakgrund. Förut så var det lite "klubben för inbördes beundran"....

ATOÖ: Jag har ju ett specialintresse för ekologisk öl, och S:t Eriks har en hel del bra eko-öl - men varför brygger ni (och andra) inte bara (100%) ekologiskt - när ni ändå är certifierade för att brygga eko-öl?
  • JH: Humlen! Tillgång, urval, kvalitet och inköpskostnad. Vad gäller malt så är det "inga" problem, men det kostar mer i inköp. Men det är värre med humlen. Det finns ekologisk humle, men tillgänglighet och kvalitén är inte motsvarande det konventionellt odlade. Om konsumenter överlag var beredd att i större utsträckning betala ett högre pris för ekologisk öl, så skulle mera satsas på kvalitet och kvantitet av ekologisk humleproduktion i världen.
ATOÖ: Men under 2015 så har ändå försäljningen av ekologisk öl (på systembolaget) ökat markant, det är ju en positiv trend.....
  • JH: Visst är det så - men marknadsandelarna för eko-öl är fortfarande små.

Här kom vi också att prata en del om ekologiska livsmedel överlag - bland annat vin. Intressant jämförelse av förebyggande användande av kemiska bekämpningsmedel på vindruvor kontra förebyggande antibiotika-medicinering av grisar.......
Fika!
Stort tack till Jessica som mötte upp och svarade på alla mina frågor!

Länk till Wikipedia - min källa, där finns också ytterligare info om bryggeriet och byggnaden.

torsdag 25 februari 2016

Nyheter på systembolaget - små partier i mars 2016


Under mars månad kommer det också några exklusiva tillfälliga nyheter i mindre partier och med liten (mer eller mindre) geografisk spridning. Fortfarande rangordnat efter modulerna T5 (fler än 40 butiker, spridda över landet), T6 (3 vinkällarbutiker - Sthlm, Malmö, Göteborg. Fast i rätt stort antal) och T7 (3 vinkällarbutiker - Sthlm, Malmö, Göteborg. Begränsat antal).
Släppet sker i 2 omgångar - första släppet sker den 4/3 och det andra den 18/3.

artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, butikssegement, antal, producent - mitt eventuella omdöme.

Följande öl släpps på systembolaget den 4 mars 2016.

  • 11237, Samuel Adams Imperial Stout, 9.2%, 21.90 kr, 355ml, T5, 20 000 st, Boston Beer Company - har jag testat för några år sedan klart godkänd då. Om prisuppgiften stämmer är den ruskigt billig!
  • 11445, Purpose of Grapefruit, 6.5%, 34.90 kr, 330ml, T5, 12 000 st, All In Brewing - ej testad, men den ska givetvis göras!
  • 11446, More Cowbell, 5.3%, 34.90 kr, 330ml, T5, 11 664 st, Brewski - ej testad, men det ska den givetvis göras!
  • 11572, Anchor Barrel Aged, 7.5%, 33.90 kr, 355ml, T5, 6 500, Anchor Brewing Company - ej testad.
  • 11653, Grande Noirceur, 9%, 44.90 kr, 341ml, T5, 6 912 st, Brasseri Dieu du Ciel - har jag testat på fat, mycket gott "det Stora mörkret".
  • 11659, Irish Whiskey finish, 7.4%, 26.90 kr, 330ml, T5, 40 000 st, Innis & Gunn - ej testad.

  • 11214, La Saison, 6%, 95 kr, 750ml, T6, 1 200 st, Brasserie BFM - ej testad
  • 11236, Smoke on the Porter Fire in the Rye, 13.2%, 69 kr, 375ml, T6, 2 004 st, To Öl - ej testad.
  • 11294, Dugges Ethiopia Welena, 10%, 39.70 kr, 330ml, T6, 2 500 st, Dugges Bryggeri - ej testad.
  • 11516, Dugges Imperial Geisha, 10%, 39.70 kr, 330ml, T6, 2 500 st, Dugges Bryggeri - ej testad.
  • 11580, Silex 2014, 4.5%, 95 kr, 750ml, T6, 360 st, Julien Fremont - ej testad Cider/Blanddryck.
  • 11599, West Coast Handshake, 10%, 39.90 kr, 330ml, T6, 3 000 st, West Coast Bryggeri - ej testad.

Den 18 mars släpps följande öl.

  • 11297, Sierra Nevada Tropical IPA (Beer Camp), 6.7%, 31.90 kr, 355ml, T5, 16 800 st, Sierra Nevada Brewing.
  • 11299, Aegir Lynchburg Natt Imperial Porter, 10%, 69.90 kr, 500ml, T5, 1 600 st, AEgir Bryggeri - ej testad.
  • 11360, Goueden Carolus Indulgence, 11.7%, 119 kr, 750ml, T5, 5 616 st, Brouwerij Het Anker - ej testad, högt pris men den måste jag ha!
  • 11375, Duvel Tripel Hop 2016, 9.5%, 29.90 kr, 330ml, T5, 20 000 st, Duvel Moortgat - ej testad, men jag har hört spännande saker om årets version.
  • 11485, Pangofeber India Pale Ale, 6.5%, 37.90 kr, 330ml, T5, 18 144 st, Brewski - testad på fat i januari - den vill jag gärna smaka mer av, även om prislappen är väl saftig.
  • 11566, Saison Citra, 5.1%, 24.90 kr, 330ml, T5, 15 000 st, St Eriks Bryggeri & Browerij de Molen - ej testad, men denna samarbetsöl mellan Jessica & Menno är jag sjukt sugen på!
  • 11570, Ten Fidy, 10.5%, 50.90 kr, 355ml, T5, 7 200 st, Oskar Blus Brewery - ej testad i år, förra året var så där (första från östkusten), rejäl prislapp.
  • 11680, Midtfyns Imperial Stout, 9.5%, 36.90 kr, 330ml, T5, 7 200 st, Midtfyns Bryghus - ej testad.
  • 11881, Poppels Projekt 008 Oatmeal Stout, 10%, 34.90 kr, 330ml, T5, 8 000 st, Poppels Bryggeri - ej testad.

  • 11007, Sierra Nevada Narwhal Barrel aged 2015, 12.9%, 209 kr, 750ml, T6, 2 000 st, Sierra Nevada Brewing - ej testat denna fatlagrade version. Stor prislapp för stor flaska med starkt innehåll.
  • 11203, Rigor Mortis, 10.5%, 45.90 kr, 341ml, T6, 3 456 st, Brasserie Dieu du Ciel - ej testad.
  • 11304, Café Racer 15, 9.8%, 89 kr, 650ml, T6, 2 340 st, Bear Republic - ej testad, men jag har hört bra saker.
  • 11777, Tweak, 17.5%, 123.20 kr, 355ml, T6, 1 728 st, Avery Brewing Co. - ej testad (väldigt mycket pengar för en väldigt stark öl).
  • 11834, Brusseleir, 8%, 33 kr, 330ml, T6, 2 880 st, Brasserie De La Senne - ej testad

  • 11496, Rött Men Inte Sött Bourbon Barrel Aged, 4.4%, 44.90 kr, 330ml, T7, 1 000 st, Sahtipaja - ej testad, återigen en rätt rejäl prislapp.
  • 11584, Cidre Brut par Nature 2014, 5.5%, 95 kr, 750ml, T7, 156 st, Julien Fremont - ej testad.
  • 11624, Brooklyn Improved Old Fashioned, 12.8%, 149 kr, 750ml, T7, 1 100 st, Brooklyn Brewery - ej testad.

Jag har fetstil-markerat de öl som jag är allra mest sugen på - skulle lätt kunna bli rätt stor nota hos bolaget under mars månad. Det är många bra öl, men också flera med rätt saftigt pris.


Foto Special - mitt senaste inköp - en karaff!

Förra årets godaste öl var ju enligt mig Spontanbasil från Mikkeller & Lindemans, därför blev jag mycket glad när jag hittade denna pryl i Helbergs Humle Store samma dag som de öppnade upp igen. Jag slog till och beställde per omgående - då detta är "the-one-&-only".





Tog några bilder inne också, med underljus - funkade väl sådär.

Snygga loggan!

Detta magnifika konstverk är tillverkad på Återbrukshyttan - som jag kom i kontakt med tack vare Robert och Helena på Helbergs Humle Store under Växjö Ölfestival 2014.

Förutom att den är snygg och bra återanvändning - så hoppas jag också att jag ska hitta bra användningsområden för den (inte bara som blomvas......). Vilken öl (eller Vin?) passar bra att servera ur en karaff?

Specifikationer;
Volym - 800ml
Höjd - 230mm
Bredd - 80mm
Vikt - 576gr
Pris - 395 kronor (slut i lager..... :D )


Nyheter på systembolaget - TSLS i mars 2016


Jag missade skribentprovningen av detta släpp och har därför inte testat dessa öl, som släpps i det lokala och småskaliga beställningssortimentet (och närliggande butiker) - tisdagen den 1 mars 2016.

artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, producent, depå eller inte - mitt eventuella omdöme.

  • 30681, Mohawk Black Rocket Porter, 5.5%, 26.90 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company, depå - en gammal favorit, numer från eget brygghus.
  • 30850, Nils Oscar Ekologisk Lager, 4.2%, 19.90 kr, 330ml, Nils Oscar Company, depå - testade jag på både fat och flaska under ölmässa i januari - flaskan var överraskande bra.
  • 30854, Stigbergets West Coast India Pale Ale, 6.5%, 29.90 kr, 330ml, Stigbergets Bryggeri, depå - ej testad
  • 30686, Nils Oscar Dubbel IPA, 8.2%, 26.90 kr, 330ml, Nils Oscar Company, depå - ej testad
  • 30873, Beerbliotek Single Hop Mosaic India Pale Ale, 6.5%, 26.90 kr, 330ml, Beerbliotek AB, depå - ej testad
  • 30875, Adelsö Chicken Race Pale Ale, 5.4%, 27.20 kr, 330ml, Adelsö Bryggeri AB, depå - har för mig att jag testade en chicken förra året....
  • 30877, Luma Lager, 5%, 19.90 kr, 330ml, Nya Carnegiebryggeriet, depå - ej testad
  • 30878, Eskilstuna Äppelsäsong, 5.2%, 27.50 kr, 330ml, Eskilstuna Ölkultur, depå - ej testad
  • 30879, Svartsö Stout, 6.8%, 28.50 kr, 330ml, Värmdö Bryggeri, depå - testade jag på fat i januari, klart godkänd.
  • 30880, Nääs DIPA, 8%, 29.90 kr, 330ml, Nääs Gårdsbryggeri AB, depå - ej testad.
  • 30881, Nääs APA, 5.8%, 24.90 kr, 330ml, Nääs Gårdsbryggeri AB, depå - ej testad.
  • 30885, Grönskärs Lager, 5.2%, 28.90 kr, 500ml, Värmdö Bryggeri, depå - ej testad.
  • 30888, West Coast Blonde, 7%, 28.90 kr, 330ml, West Coast Bryggeri, depå - ej testad.
  • 30889, West Coast Stout, 8.5%, 37.90 kr, 330ml, West Coast Bryggeri, depå - ej testad.
  • 30891, Freja Chocolate Stout, 7.3%, 32.70 kr, Walhöll Brygghus, depå - ej testad.
  • 30892, Ragnarök Rökporter, 6.3%, 29.90 kr, Walhöll Brygghus, depå - ej testad.
  • 30893, Urds Brunn Craft Ale, 5.8%, 58.60 kr, 750ml, Walhöll Brygghus, depå - ej testad. 
  • 30894, Sälen Session IPA, 4.5%, 27.20 kr, 330ml, Sälens Fjällbryggeri, depå - ej testad.
  • 30896, Colorado Common, 5%, 27.80 kr, 330ml, Sälens Fjällbryggeri, depå - ej testad.
  • 30897, Råå Lager, 5%, 20.90 kr, 330ml, Råå Bryggeri, depå - ej testad, ekologisk.
  • 30899, Råå Pale Ale, 5%, 20.90 kr, 330ml, Råå Bryggeri, depå, ej testad - ekologisk.
  • 30900, Malakias 2015, 7.6%, 42.30 kr, 500ml, Strömsholms Brygghus, depå - ej testad.
  • 30901, Södra One Love IPA Ekologisk, 6%, 24.90 kr, 330ml, Södra Maltfabriken Brewery, depå - ej testad, ekologisk.
  • 30902, O/O Evergreen, 6%, 35.90 kr, 330ml, O/O Brewing, depå - ej testad (hög prislapp).

Följande öl är ej beställningsbara, finns bara lokalt.
  • 30867, Blend no. 33 Invincible Gueze Style Sthlm Ale 2015, 6.6%, 297 kr, 750ml, Monks Café & Brewery (Sthlm) - ej testad, rejäl prislapp.
  • 30868, Blend no. 2 Superior Sour Stout, 10%, 39 kr, 330ml, Monks Café & Brewery (Sthlm) - ej testad.
  • 30874, The Dreaded Dobermans German Ale, 5%, 32.60 kr, 500ml, Lone Pine Brewery (Falkenberg) - ej testad.
  • 30882, NollFyraSex P.ALE,  5.2%, 27.90 kr, 330ml, NollFyraSex (Kävlinge) - ej testad.
  • 30884, Söderkajs IPA, 6.5%, 24.90 kr, 330ml, Halmstads Brygghus (Halmstad) - ej testad.
  • 30895, India Pale Ale, 6%, 29.20 kr, 330ml, Hönöbryggeriet (Öckerö) - ej testad.


Edit - 2016-02-03 - de 2 ölen från Råå som ursprungligen var listade som ekologiska är nu (tillfälligt) korrigerade som inte ekologiska. Men dessa 2 öl och deras påsköl kommer att släppas med ekologisk märkning, förhoppningsvis redan i slutet av denna månad (början av april).


onsdag 24 februari 2016

Nyheter på systembolaget - fasta sortimentet i mars 2016

Jag missade återigen skribentprovningen av detta släpp och har därför inte testat dessa öl, kommer i det "fasta" sortimentet den 1 mars.

artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, producent,  - mitt eventuella omdöme.

  • 1312, Amber Lager Källare No 9, 5%, 17.90 kr, 330ml, Krönleins - ej testad, är ekologisk
  • 1313, Coppersmith's Bière blanche, 5.2%, 23.50 kr, 330ml, Coppersmith's AB - ej testad
  • 1320, Gaffel Kölsch, 4.8%, 16.90 kr, 330ml, Privatbrauerei Gaffel/Köln - ej testad
  • 1361, Cirrus The Cloudy Lager, 5.1%, 13.90 kr, 330ml, Spendrups/Brutal Brewing - ej testad, är ekologisk.
  • 1414, My Pils, 4%, 16.90 kr, 330ml, To Öl - ej testad
  • 1613, Primator Premium, 5%, 11.90 kr, 330ml, Primator - ej testad
  • 1618, Becker's Pils, 4.9%, 12.90 kr, 330ml, Karlsberg Brauerei, ej testad
  • 1638, Sigtuna Lager Organic, 5.1%, 19.90 kr, 330ml, Sigtuna Brygghus - har jag testat förut, ok eko-lager.
  • 1658, Estrella Galicia Premium Lager, 4.7%, 8.90 kr, 250ml, Hijos de Rivera - ej testad
  • 1676, Primus Lux, 7.2%, 59.90 kr, 750ml, Nya Carnegiebryggeriet - har jag testat, men inte på denna stora flaska.....
  • 1683, Organic Red Kite Amber Ale, 4.2%, 22.90 kr, 330ml, Black Isle Brewery - testade jag på SBWF2015, god eko-ale från Skottland.
  • 1692, Spontancassis, 7.7%, 59 kr, 375ml, Mikkeller/de Proef - ej testad, men jag har gillat de flesta "spontanisar" som kommit från Mikkeller - dock brukar ju inte Cassis passa mig särskilt väl.... Rejäl prislapp dessutom.
  • 1822, Hannas Red Plum & Currant Cider, 4.5%, 15.90 kr, 330ml, Sailor Spirits - ej testad
  • 1861, Vikbo Cider Röd Rabarber, 4.5%, 15.90 kr, 330ml, Brewery International - ej testad, men rabarber är gott!
  • 1889, Vikbo Cider Strawberry Blueberry, 4.5%, 14.90 kr, 330ml, Brewery International - ej testad
Dessutom har 2 stycken öl från Ocean kvalat in genom goda försäljningssiffror.

  • 89509, Västkust, 4.8%, 29.70 kr, 500ml, Oceanbryggeriet - har jag testat några gånger, ok.
  • 89852, India Pale Ale, 5.4%, 29.60, 500ml, Oceanbryggeriet - ej testad.
Ingenting som lockar våldsamt - men kul med flera eko-öl!

måndag 22 februari 2016

Alf testar - Stockholm WineFair 2016

Jag spenderade delar av lördagen (20/2) på Nacka Strandsmässan - det var ju dryckesmässa med fokus på ekologiskt. Visserligen övervägande vin, men ändå intressant för en eko-nörd som mig.

Mjödhamnen

Les Dauphins - hade 3 st eko-vin med sig, här är de Rosé.

Trevligt rödvin hos Wine Brothers

Vinskola - med fokus på ekologiskt.

På rekommendation av läraren så testade jag Radikon (ej Eko-cert) hos Mikael Göransson, Wine List
Två italienska viner, bägge var mycket goda - men bara ett av dem var eko-certifierat.

Biodynamiskt och ekologiskt - också tips från skolan. Emidio Pepe hos Enjoy Wine.

KRAV-märkta snapsar från Sommarströms - snart på ett bolag nära mig!
KRAV-märkt vin - Bonterra av den blåa Zinfandel-druvan.


Det fanns en del öl på mässan - Monk's var där, likaså hade AST-wine med sig också öl - bland annat från Heavy Metale. Jag testade Dead Man's Hop - trots mycket skummande så smakade den ok. Dessutom fanns det en "Ölbar", med en hel del bra öl i sortimentet.

Men min huvudinriktning var denna dag på vin och jag drack inledningsvis bara ekologiskt. Nästan alla viner gillar jag doften av (framför allt det tunga röda vinerna), men smakmässigt funkar det mer sällan fullt ut för min del (med något undantag så smakar de ändå ok).
Jag valde aktivt att använda spottkoppen flitigt - inte på grund av dålig smak, men var ändå lite "påverkad" när jag lämnade Nacka Strandsmässan (ut i den pågående snöstormen) för hemresa efter 5 timmar inne i stora mässhallen.

Jag är positivt överraskad och har fått upp ögonen lite mer för vin, men ölen förblir mitt huvudämne.


Alf testar Ölglass - Barrel Aged Beer från Spiegelau

Den österikiska glastillverkaren Spiegelau fortsätter att pumpa ut nya specialglas i samarbete med hantverksbryggerier - denna gång är det bland andra Great Divide och Cigar City som stått för ölexpertisen.

Ett provsmakningsglas specifikt för Barrel Aged (fatlagrad) öl.

Specifikationer;
Producent; Spiegelau
Mått:
  • Vikt; 205gr
  • Höjd; 16 cm (17,5 cm anger Spiegelau)
  • Bredd; 9 cm
  • Normalvolym; 40 cl
  • Maxvolym;  51 cl

Det är återigen ett snyggt designat glas i klassiskt snitt, den kupformade kroppen står på en en låg fot med en bred bottenplatta.

Jag valde att testa det med 2 olika öl (över 2 dagar), först ut - Bourbon County Stout från Goose Island - årgången är 2012.




Under söndagen tog jag med mig glaset ut på föreningens uteplats - dags för lite utesittarbira. Då fick det bli Old Guardian Oak Smoked Odd Year release 2013 från Stone Brewing i glaset.



I bägge fallen så smakar ölen mycket bra, men det beror nog på grundölen minst lika mycket som själva glaset. Men glaset är snyggt och användarvänligt. Huruvida glaset funkar att dricka annan - ej fatlagrad - öl i återstår att se, men det borde inte vara några problem - primärt så passar nog"stora och starka" öl bäst.

Detta glas är ett varuprov som jag fått via Sejdelshopen, där glaset säljs för 89 kr.