onsdag 28 januari 2015

Alf går på Kafé!

Men givetvis inte för att dricka kaffe, för det är givetvis ett ölkafé - närmare bestämt Katarina Ölkafé på Katarina Bangatan 27 på Södermalm.

Det har varit en STOR vecka för detta lilla ölkafé - i måndags tilldelades de DNs Gulddrake i klassen Krog budget och dagen efter var jag där och käkade och drack öl!
Jag hade hört talas om Katarinas Ölkafé innan de blev nominerade, men aldrig kommit iväg dit, men så igår så föll alla pusselbitar på plats.

Utsidan antyder en rätt flashig miljö, med loggan ingjuten i trottoaren och väl upplyst skylt ovanför ingången. Men insidan ligger mer i linjen "skivbutik som gjorts om till Café". Lite grand som en lite ruffigare Mikkeller Bar (Sthlm).
Det är välbesökt - blandade gästtyper både barnfamiljer och annat löst krogfolk - några skägg, men ingen överdriven hipster-varning. Men ändå inte värre än lagom trångt, jag tar mig med viss möda (snubblar över en parkerad barnvagn) fram till bardisken - strategisk som jag är tar jag sikte på den delen där de 3 fatölskranarna finns. I fönsternischen finns 2 kladdiga griffeltavlor där jag med viss möda lyckas tyda både vad som finns i de 3 kranarna och vilka flasknyheter som inkommit.  De har ju en tydlig ölinriktning - bara lokala hantverksbryggerier, många i klassen mini-micro. Jag hade fått uppgifter om att Morgondagens Ekologiska skulle ha en öl på plats, men det visade sig inte vara fallet. Men det var inte något stort problem att hitta fullvärdiga alternativ, både på griffeltavlorna och den tryckta menyn

Sthlm Brewing (som ju ligger några stenkast bort bara) lockar med en Session IPA på fat, men den visar sig var utbytt mot deras BesserWeisser - det blir ändå min startöl medans jag inväntar min Rueben on Rye-macka. Som måltidsdryck får jag rådet att välja en för mig helt ny bekantskap - Supersonic Steam Train från Late Night Brewery, som visar sig inte bara passa utmärkt till mackan (kanongod!) utan också vara en mycket god öl.
Jag avslutar mitt besök med en öl från Fjäderholmarna. Jag lite sugen på att testa deras Winter Ale, men en 75cl flaska för 275 spänn känns lite väl tungt att avsluta med på en person. Det fick bli en annan ny bekantskap i form av deras T-56, som visar sig vara en ok stout.

Ska jag anmärka på något så är det glasen - men så lider/njuter ju jag också lite av glasfetish. Mina 2 första öl serveras i rätt slitna enkla dryckesglas, till stouten får jag ett lite snyggare glas - men knappast en modell som är perfekt anpassat för drycken (rätt stort klumpigt whiskey-grogg-glas).

Ett trevligt ställe med bra öl och god mat, jag kommer att återvända - kanske inte regelbundet - men jag kommer definitivt hålla ögonen på dem.

tisdag 27 januari 2015

AKKURAT - 1995-2015 - 20 år i det goda ölets tjänst!

En av Södermalms (åtminstone Hornsgatans) bästa pubar, ja - hela Stockholms bästa, eller varför inte en av europas bästa! Enligt Ratebeer en av hela världens bästa pubar - det är vad Akkurat allmänt klassas som! Och Alf kan inta annat än hålla med (dock är min kännedom om kvalitén på majoriteten av de övriga pubarna i världen minst sagt begränsad!).

Och i år så firar Stene och Co då 20 års jubileum - bara det är ju värt att skriva en radda inlägg om och det har jag för avsikt att göra! Jag kan inte tillskriva mig själv någon "stammis-status" på Akkurat och minns inte när jag första gången besökte krogen - kan ha varit där rätt tidigt, kanske till och med premiäråret. Men de bästa och starkaste minnena härstammar från avsevärt senare tid.

Redan imorgon - onsdag den 28 januari - så dyker det upp 2 stycken mycket speciella öl. Mina vänner på Sthlm Brewing har bryggt sina första Real Ales - Cask conditioned Cheeky Little Stout på 4% och Södermalm Bitter på 3,8% - bägge 2 är givetvis ekologiska!
Förutom dessa så finns även Skebo Bitter Vinter och Nils Oscar India Ale Fatkonditionerad på Cask denna dag! (det får bli ett besök där först innan jag beger mig till Vasastan för lite Göteborgsk Tap Take-Over på Mikkeller Bar).


Torsdagen den 5 februari kör Akkurat igång sin Franken- & Bamberg-festival - massor av tysköl på fat, säkerligen mer än en specialbryggd just för Akkurat.
I år finns en extra speciell bryggd - som Björn Falkeström och hans bryggeri-kollegor (och sympatisörer från Akkurat) åkte ner till Tyskland och bryggde hos Gänstaller Bräu. En tysk-svensk version på Oppigårds Fatboy, som givetvis heter Fatboy Braunbier. Den får premiär söndagen den 8/2 - samma kväll så uppträder givetvis bandet som gett originalölet dess namn på Akkurat! Givetvis kommer Björn Falkeström & Andreas Gänstaller (och lika självklart jag själv) finnas ibland publiken!

En vecka senare plockar de upp ett av sina Cuvee-fat - Night Tripper 2011 från New Holland, en Imperial Stout på 10,8% med tydlig koppling till Mardi Grass. Söndagen den 15/2 klockan 18.00 kommer den att öppnas och då ordnas också Crawfish Cook Söndagen, en New Orleanshyllning - säkerligen med en och annan Dr John-låt.
För mer info om dessa händelser besök Akkurats hemsida, där finns hela listan över festivalölen.

Jubileumsåret 2015 har börjat minst sagt - rätt bra!



måndag 26 januari 2015

Med fokus på ekologisk öl - Dugges Ale och porterbryggeri

loggan lånad från hemsidan

Jag skrev ju häromdagen om Oppigårds nya helt ekologiska öl - Dalalager, nu vill jag propagera för ytterliga ett av Sveriges större hantverksbryggeriers ekosatsning.

Dugges Ale- & Porterbryggeri blev ju också de ekocertifiering under 2014.
bild lånad från bryggeriet

Sedan en tid tillbaka har de producerat en ekologisk folköl - Lager No.1 Eko (2,8% abv) som hitintills sålts lokalt i livsmedelsbutiker i Göteborg. Under våren kommer den dock byta namn (och etikett och flaska) till Organic Lager.

Nu är det även starkare öl på gång, bryggaren Robin Andersson har testbryggt en del belgiskt den senaste tiden och ur det har det kommit en ekologisk Trippel på 8,5%, som fått namnet Father Yod. Men ännu så länge är den endast bryggd i så kallad "Small batch" och kommer endast serveras på fat, troligtvis med rätt begränsad geografisk spridning.

Just den lokala spridningen gör ju att jag inte gör mig att för stora förhoppningar om att springa på någon av dessa i Stockholm "any time soon", men kanske har det med sig lite godsaker till Växjö Ölfestival i april.....

5 NYA öl innan mars 2015!

Det finns ett för mig nytt fenomen på Facebook, grupper där det lovas (typ bucket-list) att man ska dricka X antal (ofta 100 stycken) öl (eller annan dryck) innan ett visst datum (midsommar är vanligt förekommande). Det har tydligen något med träning att göra.....

Men jag har inte hoppat på någon av dem (inte ens Craft Beer) då det inte känts som någon utmaning. Men så i förra veckan blev jag varse en grupp med en avsevärt intressantare utmaning. Betydligt färre antal och på en kortare tidsrymd, men också framför allt en mer spännande inriktning mot vilken typ av öl som ska konsumeras inom föreskriven tid.

5 nya öl innan mars (startad av Sejdelshopen) - vill få sina medlemmar att våga testa nya öl, istället för att bara dricka "same old same" så ska medlemmarna söka nya bekantskaper eller åtminstone testa något som tidigare ratats och inte druckits sedan dess - våga sig utanför sin "comfort zone".
Jag hoppade givetvis på - i lördags - och har börjat fundera på vilka mina 5 nya öl ska bli, listan är inte spikad ännu, men jag tänker något så här.

  1. Minst 1 öl från ett nytt/ovanligt (helst för mig tidigare otestat) land.
  2. Minst 1 öl från ett nytt (för mig tidigare otestat) bryggeri.
  3. Minst 1 öl inmundigad i en ny (för mig tidigare otestad) pub/krog/restaurang.
  4. Minst 1 av dessa öl skall vara en för mig tidigare otestad indrustrilager.
  5. Minst 1 ny (för mig tidigare otestad) suröl.

Vad gäller punkt ett så tänker jag Östeuropa, Asien eller Sydamerika.
Vad gäller punkt 2 & 3 så tror jag att jag ska kunna lösa det i ett besök, någonstans på Södermalm.
Vad gäller punkt 4 så ryms den nog under punkt 1.
Vad gäller punkt 5 - antagligen något på Pressklubben, Skrubbe får tipsa mig.

Nöjesguidens Ölmässa 2015 - Uppdatering med viktig info


Det har skett stora förändringar i programmet inför premiären av Nöjesguidens Ölmässa!
Ny lokal och 1 dag mindre!

Ölmässan har flyttat till Scandic Anglais på Humlegårdsgatan och torsdagen (29/1) är helt struken från schemat. Kvar blir endast fredag-lördag 30-31/1.

Jag kommer definitivt vara där på fredagen, kanske också under lördagen.

torsdag 22 januari 2015

Med fokus på ekologisk öl - Dalalager


Igår dök den då plötsligt upp - Oppigårds  första helt ekologiska öl. The Flying Scotsman Inn på Fleminggatan i Stockholm signalerade (på Facebook) att de serverade den fat, något som jag givetvis nappade på och gick dit på en kort after work i tisdags.
Tapp-lapp lånad från hemsidan.
Det är en smakrik lager i stilen Vienna lager, bryggd med ekologisk malt från Sverige och Finland. Det första som slår mig när jag får den serverad är den röda färgen. Först tänker jag att det är belysningen och bardisken - men det visar sig vara dess naturliga färg, en mycket snygg sådan dessutom. Den är helt transparent med ett tunt lager mörkvitt skum. Den doftar inte särskilt mycket, som en lager inget mer distinkt än så. Första sippen gör också gällande att detta utan tvekan är en lager - en väldigt välsmakande sådan. Inga våldsamma humleattacker, en viss karamellsötma.
En Red Lager
Jag kan efter en enda provsmakning (helt glas) med säkerhet hävda att detta utan tvekan är den godaste ekologiska lagerölen som jag - hitintills - testat! Den kommer hyfsat högt upp på listan över eko-öl överhuvudtaget.

onsdag 21 januari 2015

Öl på museum?

loggan lånad från hemsidan.

Som jag nämnde i slutet av min sammanfattning över 2014 (vad händer 2015) så kommer  Spritmuseum under året ha en utställning med inriktning mot ÖL!
Den 6 februari så slår dörrarna upp och jag har vissa förhoppningar om att det ska kunna bli riktigt bra - sponsrar utställningen gör bland andra c/o Hops och Humlegården.

Utställningsperiod: 6.2 2015–17.1 2016
Form: Form Us With Love
Experter: Nadja Karlsson, Alf Tumble
Sponsorer: c/o Hops, Humlegården, Kakelspecialisten, Köksbryggeriet, Nud Collection.

Jag återkommer med en/flera rapport/er om innehållet i utställning - när jag väl varit där, första besöket blir i slutet av nästa vecka av vecka 6.

edit - korrigerade felaktig veckoangivelse.


måndag 19 januari 2015

Blandade ölfoton 2014 - mina egna favoriter

Under 2014 har jag lagt upp rätt mycket öl-bilder - både här i bloggen och Instagram (& Untappd). Långt ifrån alla har varit av högsta kvalitet, men jag har plockat ut några russin ur gröten.















måndag 5 januari 2015

Ny pub i Stockholm!

Det har ju pratats en hel del under fjolåret om Omnipollos kommande pub, igår dök det så slutligen upp en ny facebook-sida - Omnipollos Hatt 
Ingen adress avslöjad än (Södermalm är väl rätt troligt), inte heller något öppningsdatum - men glädjen är ändå oändlig.
Fotot lånat från FB-sidan.