tisdag 18 november 2014

Ny Ölmässa för mikrobryggerier i Stockholm!

loggan lånad från NGs hemsida
Jag har ett antal gånger under året varit i kontakt med min namne - herr Tumble - (som bland annat skriver om dryck för tidningen Nöjesguiden) och påtalat avsaknaden av artiklar om och kring den växande ölscenen i Sverige (ja, Stockholm mest för min del).
Jag har överlag fått god respons, men nu verkar det som att mina ansträngningar ( ;) ) väckt upp tidningen ur dess mode/film/tv/mat/dryck/spel/musik/scen/bar/krog-dvala och insett att intresset för öl inte bara är hipsterrelaterat.

Via en länk på Facebook så hittade jag denna artikel i riksupplagan av NG. Och där skrivs det ju en del om den kommande ölmässan som ska arrangeras!

Det ledda mig - via google - i sin tur till denna e-artikel.

Där framgår tydligt att mässan är inplanerad till sista helgen (torsdag-lördag, 29-31/1) i Januari (2015) i Stockholm (Drottninggatan 81).

Som framgår av den första artikeln så kommer All In Brewing att vara ett av de deltagande bryggerierna, bland övriga medverkande utlovas att majoriteten skall vara av typen "mikrobryggerier" - och det låter ju lovande.

Som arrangörer anges förutom Nöjesguiden även Bakåt/Framåt.


fredag 14 november 2014

Julöl från Thornbridge

Jag fick en låda julöl från Galatea, en blandning av Svenska, europeiska, amerikanska och 2 stycken nya från mitt brittiska favoritbryggeri - Thornbridge. 
Den första jag väljer att testa är en Smoked Winter Porter, 5,3% abv i en 500ml-flaska.
Rökigheten är måttligt framträdande i både doft och smak, något som passar mig bra. Det gör den rätt lättdrucken. 
Var passar den till för julmat? Kallskurna charkprodukter är nog det jag ser som den bästa kombon.
Den ger inte mig några stora julkänslor, men en en god lättrökt porter.

onsdag 12 november 2014

Wicked Vintage Box

Jag var på ett litet After Work Beer-Event häromdagen på Clarion Hotel Amaranten. Det var importören Wicked Wine som bjöd in till ett årligt återkommande evenemang som de kallar "Kluckande Klappar".
Alf - en levande reklamtavla - fotat av Johan Lenner.

Förutom ett stort antal nya och gamla (i dubbel bemärkelse) öl ur deras portfölj, så fick vi även en inblick i vad deras kommande (släpptes tisdagen den 11/11-2014) Vintage-box.

Totalt 12 stycken flaskor med en genomsnittlig volym på 328ml, för det facila priset av endast 695 kronor (212 kronor/liter). Jag var på hugget redan igår och bokade in mig på en privatimportbeställning. För även om literpriset är "rätt saftigt" så är det inga dåliga grejer som finns med i lådan.

  • 1 st Flying Dog Kujo Coffee Stout 2011 355 ml
  • 1 st Flying Dog Horn Dog 2008 355 ml
  • 1 st Thomas Hardy 2006 250 ml
  • 1 st Thomas Hardy 2008 250 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2014 350 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2013 350 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2012 350 ml
  • 1 st Ridgeway Imperial Barley Wine 2012 330 ml
  • 1 st Ridgeway Imperial Red Ale 2012 330 ml
  • 1 st Uinta Brewing Anniversary 2014 355 ml
  • 1 st Mohawk Blizzard 2012 330 ml
  • 1 st Mohawk Blizzard 2013 330 ml
Om du vill göra en privatimportsbeställning behöver du ange följande uppgifter:
Leverantör: Wicked Wine
Varugrupp: Öl
Dryckens namn: Wicked Vintage Box
Ursprungsland: -
Distrikt: -
Antal: 12
Volym (ml): 328 (snittstorlek per flaska)
Förpackning: Flaska

En gammal goding från 2006!
Tack till Johan Lenner för det proffsiga fotot och Wicked Wine för ytterligare ett härligt evenemang!


tisdag 11 november 2014

Med fokus på ekologisk öl - USA


Bild lånad från Google

Än så länge så har ju inläggen i min inläggsserie om ekologisk öl varit rätt fokuserad på den svenska marknaden - men hur ser det ut i övriga världen?

Jag pratade med (ställde en del frågor till) ett antal bryggerirepresentanter från USA under SBWF2014 - ingen av dem från ett 100 procent ekologiskt bryggeri. Fick en bild av att det finns ett växande intresse i USA - både bland producenter och konsumenter - för ekologisk öl.

Jag tänkte att skulle försöka få tag på lite statistiska uppgifter på hur det ser ut, det visade sig vara en inte helt enkel uppgift.
Jag kontaktade Andreas Fält - som jobbar för Brewers Associations och fick 2 namn som eventuellt skulle kunna ha en del sådana uppgifter. Ganska snart fick jag svar från Bart Watson - chefsekonom på BA.

Han hade nu tyvärr inga aktuella siffror om intresset för ekologisk öl i USA, man han gav mig uppgifter på försäljningsstatistik som härstammade från 2010.
  • Ekologisk öl - 8 800 000 liter
  • Övrig öl - 1 173 350 000 liter (nästan 1,2 miljarder liter!)
  • Total mängd - 1 182 150 000 liter
För varje liter ekologisk öl som såldes i USA 2010 så såldes motsvarande 133 liter konventionellt producerad öl. (omräknat från Barrels/Gallons)
Men mycket har ju hänt sedan dess, både vad gäller öl i stort - men också intresset för ekologiskt i stort.

Fler och fler bryggerier vill sticka ut mer i en växande marknad med ett växande antal konkurrenter om marknadsandelar. En satsning på ekologisk produktion skulle kunna vara ett bra sätt att skilja sig än mer från övriga.

Antalet bryggerier som är 100 procent ekologiska i USA hade han inte i nuläget någon lista över.

Jag känner till åtminstone 2 stycken amerikanska bryggerier som är 100 procent ekologiska och de finns dessutom tillgängliga här i Sverige - via privatimport.
  • Peak Organic från Portland Maine, är ett av dessa - de blev också de första första certifierat GMO-fria bryggeriet. Jag har testat några av deras produkter - Weiss Principal var riktigt god likaså Hop Noir. Importeras av World Beer Trading KB
  • Logsdon Farmhouse Ales från Hood River Oregon, dök upp på min radar för första gången tidigare i år - det var kärlek vid första avsmakningen! Och det har bara ökat vartefter jag testat flera (sammanlagt 4 olika) av deras öl. Seizoen, Seizoen Bretta, Kili Wit och Straffe Dreiling. Importeras av Galatea.

Vattenförbrukning i samband med ölbryggning i USA - från 3 liter vatten för 1 liter öl, till uppemot 4,5 liter vatten för 1 liter öl (omräknat från Barrel/Gallons).


onsdag 5 november 2014

Med fokus på ekologisk öl - Vatten

H2O - modell av vattenmolekyl.


Det tre övriga huvudingredienserna i öl - malt, humle och jäst - tillför ju ingen egentlig vätska, därför behövs mycket vatten för att producera öl. Öl består ju (likt jordklotet, människokroppen och gurkan) dessutom av till stora delar - uppemot 95% - av vatten, därför är just denna ingrediens den som rimligtvis har allra störst miljöpåverkan.

H2O

Finns det ekologiskt vatten? Njae, men många bryggerier jobbar hårt med att hitta lösningar för minska vattenåtgången i samband med produktionen, för att minimera sin negativa miljöpåverkan. 1999 gick det (i Sverige) åt cirka 4,5 liter vatten för att brygga motsvarande 1 liter öl  [Källa; Ny Teknik (från 1999)]
I mer modern tid är motsvarande siffra;
  • Oppigårds Bryggeri (2014) - ca 4 liter vatten (från egen brunn)/liter öl.
Jag har efterfrågat mer aktuella uppgifter från Carlsberg Sverige och uppgifter också från Spendrups (inget svar på mitt mail ännu) och ytterligare ett hantverksbryggeri som inte hade några uppgifter alls om det.
Jag har även sökt upplysningar om hur det ser ut inom den amerikanska bryggerinäringen, men inget svar har kommit heller därifrån, tyvärr.

Dessa uppgifter för vattenförbrukning gäller bara själva ölproduktionen, räknar man också in råvaruproduktionen så blir siffran avsevärt högre - då jordbruksprodukter kräver stora mängder vatten (drygt 90% av av all vatten som förbrukar i samband med produktion), från sådd till skörd [Källa; Generationawake.eu]. Mängden vatten i produktionen beror ju också delvis på var någonstans rent geografiskt och vilka klimatförhållande som de produceras under. Råvarorna i en öl bryggd i Sydafrika kräver motsvarande 150 liter vatten/liter öl, i Tjeckien ligger motsvarande siffra under 50 liter vatten/liter öl [Källa; Water footprint of Beer - SAB-Miller/WWF].
Förutom vattenförbrukning i samband med råvaru- och ölproduktionen så förbrukar ju även bryggerierna vatten på rengöring av brygghus och utrustning, i vilken mån den mängden är inräknad i dessa kalkyler är jag osäker på.

Förr kunde du inte brygga alla öl var som helst i världen, du var beroende av vilken typ (jonsammansättningen) av vatten som fanns tillgängligt. Numer använder många bryggerier sitt lokala kranvatten som huvudkälla, men då måste bryggvattnet designas för att skapa motsvarande förutsättningar att skapa de olika typer (från den ljusaste Pilsner, via den suraste Belgaren till den svartaste Stouten) av öl som bryggeriet vill brygga. Detta kan göras genom att tillsätta Kalciumkarbonat i mäsken, för att påverka pH-värdet. [Källa; BryggarWiki].

Det vill säga - använd vilket naturligt vatten som helst - men tillför kemikalier, hur funkar det i miljöhänsyn? Kalcium är ett av planetens vanligaste (#5) grundämne och förekommer naturligt hos både djur (inklusive människan)  och växter.
Jag ställde frågan vidare till Jessica Heidrich på St Eriks bryggeri, som ju är kemist i grunden - hennes svar blev;

Kalcium och/eller bikarbonat är naturliga salter och har i de mängder vi använder för att justera jonbalansen ingen nämnvärd påverkan på varken djur eller natur.

tisdag 4 november 2014

Med fokus på ekologisk öl - är det dyrare? Prisjämförels Eko-lager mot konventionell lager


Tänkte köra ytterligare en serie i serien. Jag har kollat igenom systembolaget ekologiska sortiment, försökt att hitta motsvarande icke-ekologisk öl som framför allt är i samma prisklass, men också volym, förpackning, alkoholstyrka. Med "hjälp" av bolagets smakklockor försöka hitta eko-öl som är ungefärligt kompatibla med andra icke ekologiska öl under dessa premisser. Gemensamt är också att de ska finnas i "standardsortimentet". Jag väljer att börja med ljus lager.
Jag hoppas att jag genom dessa jämförelser - som framöver kommer innehålla också motsvarande jämförelser för mörk lager, porter & stout, ale, veteöl, spontanjäst och specialöl - få några läsare att våga testa (flera) eko-öl.
Systembolaget beskrivningar och smakklockor är väl - i min mening - långt ifrån 100 procentiga, men de kan ändå ge tips om vad som kan passa just dina smaklökar. Kolla upp hur det ser ut på din favoritöl och försök att hitta någon motsvarande ibland eko-ölen.

Alla faktauppgifter är tagna från systembolaget, det är endast ett fåtal av dessa öl som jag testat och jag väljer därför att inte lägga in några egna värderingar.

  • Ölnamn; Pistonhead Kustom Lager
  • Bryggeri; Brutal Brewing/Spendrups
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA - KRAV-märkt
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 33cl
  • Pris; 9,90 kronor
  • Literpris; 30 kronor/liter
  • ABV; 4,9%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 50
  • Fyllighet; 45
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Humlearomatisk, apelsin, aprikos, honung, örter
  • PASSAR TILL:
  • Nöt, Buffémat, Fågel, Gris

  • Ölnamn; Sofiero Original
  • Bryggeri; Kopparberg/Sofiero Bryggeri
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 33cl
  • Pris; 8,70 kronor
  • Literpris; 26,36 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet;30
  • Sötma;4
  • Doft/Smak; Maltig, ljust Bröd, Örter, Honung
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Kryddstarkt, Fågel, Gris
_________________________________________________

  • Ölnamn; Gösser
  • Bryggeri; Brau Union Östereich
  • Land; Österrike
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 12,40 kronor
  • Literpris; 37,58 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet; 30
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Apelsinkaramell, Örter
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Fest, Gris, Fisk

  • Ölnamn; Kaltenberg Organic
  • Bryggeri; Krönlein
  • Land; Sverige (licensbryggt)
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 12,50 kronor
  • Literpris; 37,88 kronor/liter
  • ABV; 4,7%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 28
  • Fyllighet; 30
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Honung, Halm, Citrusskal - Timjan
  • PASSAR TILL:
  • Skaldjur, Fest, Fågel, Gris
_________________________________________________

  • Ölnamn; Zatec Gluten fri
  • Bryggeri; Zatecky Pivovar
  • Land; Tjeckien
  • Ekologisk; JA
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 17,90 kronor
  • Literpris; 54,24 kronor/liter
  • ABV; 4,5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 40
  • Fyllighet; 40
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Maltig, Kryddig, Ljust bröd, Knäck, Örter, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Fest, Fågel, Gris

  • Ölnamn; Staropramen
  • Bryggeri; Staropramen
  • Land; Tjeckien
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 16,40 kronor
  • Literpris; 49,70 kronor/liter
  • ABV; 5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 57
  • Fyllighet; 50
  • Sötma; 25
  • Doft/Smak; Maltig, Knäckebröd, Torkade aprikoser, Örter, Apelsinskal
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Fågel, Gris, Fisk
  _________________________________________________

  • Ölnamn; Pripps Blå
  • Bryggeri; Carlsberg Sverige
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 50cl
  • Pris; 11,30 kronor
  • Literpris; 22,60 kronor/liter
  • ABV; 5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 43
  • Fyllighet; 43
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Fruktig, ljust Bröd, Honung, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Grönsaker, Gris, Fisk

  • Ölnamn; TT Original
  • Bryggeri; Three Town
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 50cl
  • Pris; 11,70 kronor
  • Literpris; 23,40 kronor/liter
  • ABV; 4,5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 44
  • Fyllighet; 42
  • Sötma;3
  • Doft/Smak; Brödig, Honung, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Skaldjur, Gris, Fisk
________________________________________________

  • Ölnamn; Norrlands Guld Export
  • Bryggeri; Spendrups
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; PET-Flaska
  • Volym; 33cl
  • Pris; 11,90 kronor
  • Literpris; 36,06 kronor/liter
  • ABV; 5,3%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 43
  • Fyllighet; 43
  • Sötma: 9
  • Doft/Smak; Maltig, Citrus, Örter, Knäckebröd, ljus Sirap
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Fågel, Gris, Fisk

  • Ölnamn; Åbro Sigill
  • Bryggeri; Åbro
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Flaska
  • Volym; 33cl
  • Pris; 11,90 kronor
  • Literpris; 36,06 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet; 27
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Malt, Humle, Citrus, rostat Bröd
  • PASSAR TILL:
  • Grönsaker, Fågel, Fisk

Anledningen till att ekologisk öl oftast har ett något högre pris en motsvarande konventionellt framställd öl är nog framför att kostnader för inköp av ekologiska råvaror, men eko-certifieringen av själva bryggeriet kostar ju också den en del.

Julölen 2014


Mina inlägg som är relaterade till säsongsbetonade öl är de som historiskt sett gärna genererar några extra sidvyer. Snart är det ju jul igen, och i måndags så dök en rejäl laddning julöl upp på systembolaget.
Det känns för min personliga del som att årets upplaga är mer välfylld än någonsin. Några gamla favoriter och några nya namn, plus några (minst ett) bryggerier som i alla fall jag inte sett i systembolagets julkatalog tidigare.

Under SBWF2014 testade jag en av förra årets stora favoriter - Bellerose Noél - den var lika bra i år som i fjol, det lär bli några stora flaskor av den.
Mikkellers Til Fra Via slog undan benen på mig för 2 år sedan, förra året var den också bra - hoppas att den ska vara minst lika bra i år. Från samma receptskrivare har också i år släppt lös en av tomtens hjälpredor - Santas little helper. Även i år så förärar Mikkeller oss med sin alkoholfria Drinking the Snow, jag hoppas den är minst lika god som förra året.
Sigtuna Midvinterblot - också testad på SBWF2014, finns inget skäl att missa den i år heller. Utifrån Brygghuset i Sigtuna kommer ju flera trevliga julöl, både Sigtuna- och St Eriks-etiketten figurerar med mer eller mindre nya titlar. Jag har hört bra saker om framför allt Winter DIPAn från St Eriks/Mattias Dahlgren. Och jag har stora förhoppningar på den ekologiska Orange Imperial Porter från St Eriks.
Mohawk har tre starka pjäser i julölssortimentet, 2 av dem - Whiteout och Blizzard har varit med några år, ny för i år är Snowmelter.
Oppigårds Winter Ale har varit ett mycket säkert kort de senaste åren, Midvinterbrygden från Nyäshamn likaså. Dugges kör ju vidare med sin Christmas Idjit, som jag hoppas är minst lika god som förra året.
Hibernation Ale från Great Divide var en av förra året stora besvikelser, hoppas att den är tillbaka i gammal god form i år.

Bland "nyheterna" så dyker det upp en ny svensk - Designbrew Juleko (jag gläds givetvis åt att den är ekologisk). Men även våra internationella vänner har upptäckt den svenska julölen. Lagunitas Holliday ska vara en julversion av deras standard "Sucks". Van Steenberge har i alla fall inte jag tidigare sett i systembolaget, deras Boucanier Christmas Ale vill jag gärna testa.
Thornbridge har vuxit sig allt starkare i sin ställning som ett av mina absoluta favoritbryggerier, i år får vi chansen att avnjuta 2 av deras juligare öl - Smoked Winter Porter och Winter Imperial Stout, framför allt stouten tror jag kan vara en riktig höjdare.

Ett första besök hos systembolaget genererade följande flaskor;



Mohawk-trilogin
Svenska favoriter

1 Belgare & 1 Fransk
2 Danskar
Juleko och Hibernation Ale
 
Edit - korrigerade nationalitet! Tack till min uppmärksamma vän Hasse!



måndag 3 november 2014

Blandade ölfoton - oktober 2014

En hel foton har tagits med min nya mobil/surfplatta. Många mörka öl blir det, så här när höstmörkret sprider sig över landet.

Fatlagrad Rasputin
Paradox Heaven Hills - på BrewDog Bar
Sierra Nevada Terra Incognita 2014 - på Oliver Twist
Snart är det ju jul - igen!
Gammal öl, men 2006 var är rätt bra år!
 
Lite försenat - fotat den 24 september. Bardisken på BrewDog Bar, Sthlm.
Blondin-Steffe får avsluta månadssammanfattningen. På Humlhof Folkis.
 

We can do it - tjejer brygger öl hos Oceanbryggeriet


För er som inte vet vad Fem Ale social beer drinking är så rekommenderar jag att besöka antingen deras Facebook-sida eller kolla upp bilderna på Instagram.

Vad är då Fem Ale? Jag lånar gruppstartarens egen förklaring från FB-sidan;

Tanken med gruppen är att få in fler tjejer i ölets värld. Alla är välkomna, den intresserade, den som bara är nyfiken, ölnörden, den som inte gillar öl men som gärna vill lära sig, den som vill skapa nya bekantskaper.

Elin Carlssons bilder följde jag på Instagram [niil3] redan innan hon körde igång projektet Fem Ale, många och snygga bilder på bland annat öl la hon upp redan då.

Sedan dess så har ett stort antal ölprovningar (endast för tjejer) arrangerats i Göteborg. För ett tag sedan så fick gruppen en inbjudan från Oceanbryggeriet och Felicia Nordström (Ölrepubliken) till att medverka i ett specialprojekt. Elin och ett antal medlemmar i gruppen skrev ihop ett recept på en öl - inte nödvändigtvis en "tjej-öl", utan en god öl som bryggts av tjejer för att hylla alla kvinnliga ölentusiaster. Resultatet blev följande.

En första batch på 1600 liter bryggdes nu i helgen, världspremiären blir redan den 17 (möjligtvis den 18) november på fat hos Ölrepubliken - alla är välkomna!
En större kommersiell lansering på systembolaget kommer att ske i början av nästa år om allt går som det ska.

FAKTA:
Bryggeri; Ocean
Bryggdatum; 2014-11-02
Releasedatum; 2014-11-17 (18)
Namn; We Can Do It

Öltyp; Pale Ale

INNEHÅLL;
Jäst och Vatten
Malt; Maris Otter, Wheat, Amber
Humle; Galaxy, Cascade

IBU: 65
ABV; 4,6%
VOLYM; 1600 liter

Artikel i Göteborgs-Posten om bryggningen.