tisdag 30 september 2014

SBWF2014 - Specialprovning med Brooklyn Brewery

Ingen blev nog gladare än jag när det stod klart att Garrett Oliver skulle hålla en Master Class/Provning under årets festival. Jag bokade omgående och i lördags var det så äntligen dags att ta plats i den stora salen i hall 2.

Vem är mannen där i hatten?
Klokt nog valde jag att sätta mig i första bänkraden (klassens ljus), på så sätt kunde jag höra (nästan) allt som Garrett sa. Tyvärr så var det några deltagare längre bak i salen som tyckte att det var ok att prata sinsemellan - samtidigt som Garrett pratade! Som hörselskadad är jag kanske lätt överkänslig, men åtminstone en person ytterligare i min bänkrad irriterade sig på samma sak.

Orvar (tidigare programledare för SVTs Filmkrönikan) hade ett bra talesätt;
"Snackar du under biofilmen - LÄSKEN I KNÄT!"

Men nu var det ju inte läsk vi hade i glasen framför oss, utan smakprov från några av Brooklyns mest mytomspunna fatlagrade flaskor, några Ghost Bottles. Nio stycken olika skulle det bli och när första flaskan började cirkulera i vår bänkrad så framgick ganska klart åt vilket håll detta barkade.
  1. Gambit - Björnbärs-saison, den gillade jag skarp!
  2. Wild 1 - från 2007, vild jäst som blivit än vildar pga transport-problem.
  3. Gawain - fatlagrad på Pinot Blanc-fat
  4. San Luis del Rio - mezcalfatlagrade varianten på Local 1, funkar förvånansvärt väl på mig!
  5. Percival - lite väl söt.
  6. Wild Horse Porter - Oh, yeah! Påminner lite grand om Brekeriet Brunette
  7. Cuvee Noir - Njae, inte riktigt min grej
  8. K is for Kriek - återigen Oh, yeah! Äntligen en Kriek som jag verkligen gillar!
  9. Black Ops - en klassiker, som aldrig misslyckas!
Den ölen som nu serverades som nr 4 skulle egentligen kommit redan som nr 3, provningens enda lilla missöde.

Från vänster, bakre raden #1-4, främre raden #5-9
Garrett har ett härligt munläder och fyller på med härliga anekdoter om vintage-flaskor som välts på hans kontor - där det luktade rätt illa i drygt en månads tid och givetvis massvis med info om själva ölen.
Flera av dessa öl är ju brettade och han citerade vad Michael Jackson sagt om just brettanomyces; (fritt ur mitt dåliga minne)
"Om vanlig öljäst är som en hund, så är brettanomyces som en katt."

En av årets festivalhöjdare!


söndag 28 september 2014

SBWF2014 - tredje dagen

Första veckans sista dag kan kort sammanfattas - RUSKIGT BRA! 
  • Jag startade min festivaldag med 2 smakprov av KRAV-märkt och alkoholfri must från Karlskronas Musteri
  • Jag fick sällskap av Moussa & Shane (som testade samma) från Bath Ales/Beerd Brewery,  fick en trevlig pratstund med dem (mer om det i senare inlägg).
  • Jag köpte en låda (3 burkar) senap från Sierra Nevada.
  • Specialprovningen med Garrett Oliver/Brooklyn Brewery var minst sagt speciell.
  • Ölprovandet blev också denna dag lite ostrukturerat. Men ett första besök hos Constant Companion är avklarat och Porsportern från Hantverksbryggeriet är testad (Alf gillar pors!).
På väg hem från festivalen gjorde jag ett oplanerat besök på Monks Whisky & Struisse Bar, medans jag avnjöt kvällens sista öl (Blackberry Albert) så blev jag inbjuden att sitta med vid den provning som var planerad under kvällen - ett glatt gäng som varit ute på en Stadsvandring med öltema.
De tre första festivaldagarna har varit genomgående mycket bra, några positiva överraskningar,  1 hög förväntning som överträffades och bara ett mindre missnöje.

Jag ser med god tillförsikt och längtan framemot torsdag!

Några bilder från lördagen den 27/9-2014
 
Moussa Clarke/Bath Ales & Shane/Beerd Brewery
1a smakprovet hos Constant Companion
Garrett snackar Ghost Bottles!
 

lördag 27 september 2014

SBWF2014 - andra dagen

Återigen en kort sammanfattning - mycket bra!
  • Provningar/Master classes - jag hamnade  på 2 stycken oplanerade, men den planerade blev ställdes in. Camden Town har jag testat tidigare,  men 3 nya dök upp under lager-provningen. Bath Ales/Beerd - ny bekantskap för mig, 7 öl och en bra föredragning skapade önskan om mer hos mig, framför allt deras Barley Wine var något jag förälskade mig i, fantiserar om att hitta en låda.
  • Ostrukturerat,  jag följde inte min upplagda plan - men det blev bra ändå. Nästan inga små svenskar dock.
  • Äntligen fick jag bjuda Hasse (med sällskap) på en "Stor stark" (& 1 Cassis)!

Vad händer idag?
  • Hoppas få en pratstund - 1 on 2 - med killarna från Bath & Beerd.
  • Köpa senap från Sierra Nevada (passar med min nya T-shirt)
  • Specialprovning med Brooklyn Brewery! Kan bli veckans höjdare
  • Blir en "kort" dag, undviker lördagskvällar.

fredag 26 september 2014

SBWF2014 - första dagen

Kort sammanfattning (skriven på surfplatta) - Mycket bra!
  • Jag körde Engelskt tema (till 75%) - det finns så många intressanta brittiska bryggerier representerade,  jag hann inte med alla (första dagen) men de jag testade var genomgående goda.
  • Not for sale ale - en folköl som är bra på många sätt, både kvalitetsmässigt och produkt-bakgrund.  Ett måste! 
  • Samarbetsölen - Jessica (St Eriks) har även i år en mycket lyckad collabbeer - Transatlantic!
  • Drakens Guld I PA - vinnaren från hembryggar-SM - som har bryggts i stor upplaga hos ÅBRO.  Kul men når inte riktigt hela vägen.
  • Mina möten med er läsare. Har träffat flera glada människor some lagt igenkännande kommer fram och hälsar. Min fan - bas tycks vara boende norrut.☺ Och Robert, jag lovar att komma igång med recensioner igen.
  • Lagom många besökare, mest trängsel framför Brill och Craftbeer.se.
  • Gudeløs 

Vad gör jag idag?
  • Provning/Master Class med Mohawk inbokad, men den ligger dumt tidsmässigt (21.00).
  • Fortsatt brittiskt tema.
  • Små Svenska hantverksbryggerier. Mer besök hos dem i Cuisinen. 
  • Fortsätter att njuta!


onsdag 24 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - systembolaget




"Hur kan systembolaget öka intresset bland konsumenterna för ekologisk öl?" 


Häromdagen - onsdagen den 17 september 2014 - så var det så dags för skribent-gruppen att samlas på Amarillo Research & Consulting, företaget som fått uppdraget av Systembolaget att leda fokusgrupperna. Det blev en rätt liten grupp bestående av Tobias Göth från 99btls och Johan Lenner från Portersteken, men det visade sig vara en rätt lagom storlek tycker jag. Vi är bekanta med varandra sen tidigare, därför var det rätt lätt att få igång en bra diskussion under ledning av Erika från Amarilo.
Diskussionen började med att vi skribenter fick berätta lite om oss själva, dels om vårt bloggande men också om vår ekologiska konsumtion i stort. Det framgick rätt klart att alla tre är hyfsat väl medvetna om vilka fördelar som kan finnas i ekologiska produkter, och att det var just detta som drev oss till att eftersöka dem, i alla fall vad gäller "vanliga" - ej alkoholrelaterade livsmedel.

Men när det kommer till alkoholen i allmänhet och öl i synnerhet så blir det mer komplicerat. Men inte på grund av ovilja - utan snarare att vi genomgående är av den synpunkten att de ekologiska produkter som nu finns i ölsortimentet inte står upp särskilt väl smakmässigt mot sina konventionellt producerade typ/stil-släktingar.
Jag är den i gruppen som oftast (dock inte särskilt regelbundet) köper ekologisk öl, de övriga två mer sällan.

Sen var det dags att ta tag i själv uppdraget mer konkret - 3 stycken blädderblocksblad med varsin rubrik skulle vi tre - genom att gemensamt "brainstorma" - fylla med förslag och idéer på vad som skulle kunna öka intresset.

1. Drivkrafter - Barriärer som försvårar
  • Konsumenternas ökade medvetenhet - Priset på produkten (som påverkas av priset på råvaran)
  • Föregångare kan få marknadsfördelar - Tillgänglighet, det saknas produkter av bra kvalitet
  • Intresse för lokal & småskaligt - Smaken motsvarar inte liknande konventionella produkter. 
  • Innehållsförteckning - Tillgång till bra ekologiska råvaror 
2. Vad kan vi ölbloggare/skribenter göra?
  • Skriva (mer) om ekologisk öl 
  • Testa ekologisk öl, blindtesta 
  • Anordna tema-provningar med vänner
  • Råvarorna - malten och humlen, varför är det skillnad - är det skillnad?
 3. Vad kan systembolaget göra?
  • Tema-provningar - både för allmänhet och skribenter
  • Offertspecificera mera ekologisk öl
  • Bättre exponering i butiker
  • Bättre exponering på webben
En tanke som vi var rörande överens om var att den ekologiska ölen skulle behöva en riktig "storsäljare", en produkt som skulle kunna agera lok och dra fram de övriga ekoprodukterna - en ekologisk Dales Pale Ale. Men gärna i en ursprunglig form av en ljus lager, gärna producerad av en av de stora (svenska) bryggar-drakarna. För att få igång ett rejält och mer långvarigt intresse för ekologisk öl behöver vi definitivt få med den breda majoriteten av svenska öldrickarna - det vill säga de som företrädesvis dricker industrilager.
Vi pratade även om varför svenska bryggerier använder ordet Organic i produktnamnet snarare än ekologiskt, men det kan nog vara att man siktar in sig på export också.

Övriga fokusgrupper består bland annat av representanter för producenter och konsumenter - plus anställda inom systembolaget.

Med fokus på ekologisk öl - SBWF & Miljövänliga veckan


Precis som förra året så sammanfaller SBWF2014 med Naturskyddsföreningens arrangemang "Miljövänliga veckan", (27/9-5/10-2014) som i sig inte direkt har något att göra med öl - i år handlar det primärt om ekologisk frukt.

Jag kommer under SBWF2014 köra några inlägg med just inriktning på de ekoprodukter som finns med i festivalsortimentet.
Jag hoppas även kunna undersöka närmare om allt avfall som produceras under festivalen - hur miljövänlig är Nacka Strand-mässan!?

SBWF2014 - Höga förväntningar

Jag har i år väldigt högt ställda förväntningar, men jag har också gott mod att dessa förväntningar kommer att infrias.
I detta inlägg tänker jag skriva lite om de utställarmontrar och öl som jag har allra mest förhoppningar om att de ska bli så bra (bättre) som jag förväntar mig.

Wicked Wine var den första importör som jag kom i personlig kontakt med, i samband med en privatimportbeställning (Bigfoot 2007 eller 2008?) så pratade jag med Ola. Sedan dess har jag haft återkommande om än oregelbunden kontakt med dem - konsumtion/inköp och event - men det är alltid lika trevligt att stöta på Micke & Ola, Gonzo, Thomas, Dan och inte minst Mattias.

I år så har ju WW utökat sin ölkatalog med några riktigt starka namn:
  • Clown Shoes - har jag bara testat en ifrån än så länge, men den var riktigt bra!
  • Founders - hade jag testat rätt lite innan WW tog över, Curmudgeon är något av en ny favorit. Men jag vill test fler. Bryggeriet har ju dessutom representanter på plats i Stockholm/Nacka under festivalen - jag är inbokad på en provning med dem den 4/10.
Dessutom blir det en liten specialmonter i år;
  • Sierra Nevada - den primära orsaken till att jag sökte kontakt med WW. I år har de förärats en egen monter - där det förutom några riktigt bra öl också kommer att säljas diverse lull-lull (typ T-shirts och glas).
Därtill läggs ju dessutom Flying Dog, Mohawk och van Steenberge/Gulden Draak - bara för att nämna några.

Galatea/Craftbeer.se ser ut att kunna bli minst lika bra som förra året! Flera spännande svenska premiärer.
  • Sigtuna Brygghus och St Eriks, ekologisk single hop och collab med Samuel Adams!
  • Twin Peaks - från Thornbridge/Sierra Nevada
  • Snacka humle med representanter från Spännaregården - som KRAV-odlar humle utanför Mariestad.

Brill & Co brukar normalt sett vara en av festivalens höjdare, och det finns väl egentligen ingen risk att årets festival blir något undantag - även om de dröjde innan de annonserade om sitt utbud.
  • Omnipollo finns där, Henok kommer dessutom hålla en provning.
  • Brekeriet kommer finnas där (personligen bara under fredagen den 3/10). 
  • Nögne och Mikkeller lär säkerligen fylla några fat och flaskor med sina härligheter. Petra (från Mikkeller Bar Sthlm) kommer att hålla i en Mikkeller-provning.
  • Grassroots - jag gillade deras Arctic Saison som jag testade för ett tag sedan, här finns ytterligare en Arctic-öl.
  • Siren - har ju flera intressanta collaboration-öl, jag tänker nog återtesta Neither.

För den som är intresserad av råvarorna som skapar den gudomliga drycken öl, så finns i år möjlighet att besöka en ny utställare.

Humlegårdens Ekolager - i deras Nybryggarmonter kommer det också finnas representanter för den växande skaran av små Svenska hantverksbryggerier, bland andra;
  • Lundabryggeriet 
  • Westerbottens bryggeri
  • Stockholm Brewing Co - ekologisk öl - bryggd på Södermalm!

Elixir Wine - brukar ha en egen "liten" hörna där man kan behöva hjälp med översättningen från Danska till Svenska. Här finns många och bra bryggerier från vårt södra broderland.
  • Amager - Syndarna!
  • Djaevlebryg - Fan också!

Belgoklubben - utlovar specialare för de som tar sig till mässan på sena lördagseftermiddagar (18.00 den 27/9 och 4/10). Ett av skälen till varför jag nog kommer stanna kvar efter min eftermiddagsprovning den fjärde.

Brewers Association/House of Beers/Oliver Twist/Great Brands - mycket amerikanskt godis, sånt som inte är tillgängligt till vardags här i Sverige. Jag hoppas att det dyker upp något från Great Brands brittiska import också -
The Kernel?
Magic Rock?
Dark Star?

Monks Café - listar bara egna produkter vad jag förstår, men det räcker rätt långt ändå. En hel drös med Blends som jag gärna skulle testa allt av, men nog varken hinner eller orkar (alla).

Nya Carnegiebryggeriet - utlovar minst en spännande överraskning. Jag testar gärna Lumens in Tenebris och Krakatau igen!

Nynäshamn Ångbryggeri - Arketyp, Bötet (2012 & 2013), Sotholmen Extra Stout Ek, SMÖF Röd APA, Tjockhult Tjinook och årets version av Mysingens Midvinterbrygd - det kan bli rätt bra!

Opigårds Bryggeri - blev nyligen utnämnd till Årets företagare i Dalarna. Björn har med sig ett stabilt sortiment med några nyheter - jag ser framemot att få testa White Watchdog IPA (döpt efter bryggeri-hunden antar jag!).

Tomp Beer Wine & Spirits - Chimay Blå 2003 var ju rätt god förra året, och om det stämmer att de har Blå Grand Reserve från 2006 så blir ju det rätt spännande att jämföra med de små flaskorna som släpptes på bolaget häromdagen. Förra året serverade de SKEBO-öl här, men årets lista finns inga sådana godsaker med tyvärr.

ÅBRO - är ju inte en monter dit jag under normala förhållanden jag skulle söka mig i någon större utsträckning. Men i deras Bryggmästar-monter kommer ju årets vinnare bland svenska hembrygder serveras - Drakens Guld IPA, vilket givetvis kommer att generera en del extra uppmärksamhet för den montern.


Utöver dessa och tidigare redovisade utställare/öl - så räknar jag med att slumpmässigt ramla på ett stort antal positiva överraskningar.

SBWF2014 - Glasen

Lugnet före stormen - bilden lånad från SBWFs hemsida
Ölglaset får i år en lite mer klassisk ölprovar-form, jag tror att det kommer funka alldeles utmärk!
Whiskyglaset är också det ett klassisk provar-glas, stilrent som förra året.

tisdag 23 september 2014

SBWF2014 - Mina nya bekantskaper

Det finns en hel del - för min del - nytt och spännande, både i öl-, bryggeri och importörväg.

Det finns en hel del spännande nykomlingar (?) från Storbritannien i årets lista, här är de jag siktar in mig på först och främst.

Bryggeri (Utställare) - ÖL

Marble Brewery (Wicked Wine) - har med ett Specialöl, 3 stycken IPA och en Choklad-Porter. Jag har hört/läst bra saker om detta Manchester-baserade bryggeri, och är mycket nyfiken på vad de har att bjuda på.
Hos Wicked wine finns ju sedan tidigare britterna Camden Town, Meantime och Ridgway.
Clown Shoes och Founders är ju två amerikanska nyheter i Wicked-kollektivet som absolut inte får missas.

Keltek Brewery (A.S.T. Wine) - Keltek testade jag för första gången häromveckan, KING var en ok Bitter som gav mersmak för detta Keltiska Cornwall-bryggeri.
Anarchy Brew Co är ett bryggeri som jag ännu så länge inte testat något av, knappt ens hört talas om. Men är jag vid A.S.T.-montern så finns risk att också åtminstone Citra Star kommer att avsmakas.

Dykes Brewery - är visserligen ett svenskt bryggeri, men far och son är britter i grunden och brygger företrädesvis öl av brittisk typ. 5 öl finns på festivalen - Bitter, Steamer, IPA, Brown Ale och Stout - alla med rätt beskedlig abv.

Beer Studio (Cask Sweden) - återigen en till Sverige invandrad britt som brygger spännande öl. Några av Darren Packmans öl har jag testat redan, men de gav ju mersmak, men jag saknar några titlar i den listan som nu ligger på SBWFs hemsida.
Beavertown - figurerar ju i också de i Cask Swedens monter. Jag har testat men vill testa mer.
Brew By Number - också testad av mig, men mer önskas!

Brains (Brewery International) - från Wales, testade någon av deras öl förra året och vill gärna testa mer.
Buxton Brewery - förekommer frekvent på fat på Man in the Moon, några provsmakningar har gett blodad tand hos mig.

Shepherd Neame (Galatea) - det ska finnas mer än "bara" Bishops Finger och Spitfir, på flaska kommer bland annat Brilliant Ale, Christmas Ale, Whitstable Bay - både Blonde Lager och Organic Ale. Därtill IPA och Double Stout från Classic Collection-serien.
Logsdon Farmhouse Ales - ekologisk öl från USA, bägge de som finns i Galatea-montern är tidigare testade, men jag smakar gärna igen!
I Galatea/Craftbeer.se-montern kommer ju gamla favoriter som Summerwine och Thornbridge att figurera,.

Holy Grale - en ny importör som har en spännande brittisk ölportfölj.

By the horns (London Calling/Spendrups) - testade jag på Växjö ölfestival tidigare i år (då hos annan utställare). Gillade dem då, och chans finns att utbudet i övrigt i denna monter också kommer att kunna tilltala min brittiska öl-ådra!

Badger/Hall & Woodhouse (New Brews Sweden AB) - en ungdomsfavorit som tidigare funnits hos Wicked Wine. New Brew har flera spännande britter med sig, jag räknar med att testa några.

Några nya som inte är britter, men som ändå är spännande.


Birra del Borgo (Beer Enthusiast) - BE har ju en del bra britter i sortiment men mest spännande i årets uppställning tycker jag ändå denna italienare är. Jag har i och för sig testat My Antonia - men den räknas ju nästan inte.


Beercat (Elixir Wine) - Spansk microbryggeri som dyker upp för första gången i Sverige. Måste givetvis testas.
Muskoka - bara namnet i sig låter ju lockande. Kanadensare som inte glatt den Svenska marknaden tidigare, tack till Elixir Wine.

Mycket av denna info har jag hämtat från Ölsvammels lista, för en mer komplett förteckning - följ länken.

SBWF2014 - Ölsvammels (nästan) kompletta lista

Min bloggar-kollega Ölsvammel har också detta år sammanställt en lista över vad respektive utställare kommer att servera i sin monter. Den är ännu inte helt komplett - några utställare (Brill & Co bland andra) har inte inkommit med uppgifter om sitt innehåll. Trots detta så är ett mastigt uppslagsverk på 41 stycken fulltecknade A4-sidor - här finns den i pdf-format.

Jag kommer snart med en egen lite mer konkret lista över mina festivalöl.





måndag 22 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - Eko-öl-tips #1

Jag tänkte starta en serie inom denna befintliga serie - där jag (o)regelbundet ska tipsa om specifika ekologiska öl. Vi får väl se hur ofta, men hyfsat återkommande hoppas jag. Framför allt de som finns tillgängliga i Sverige, men också lite mer svårtillgängliga utländska eko-öl.

Den ölen som får äran att bli först ut är en svensk porter, som finns i det lokala beställningssortiment på systembolaget.

Bistra Årens Ängöl en Cikoriaporter från Ängö kvartersbryggeri.
Det är en ekologisk öl som på ett bra sätt klarar av att jämföras med andra öl inom samma kategori. Det finns rikligt med dofter och smaker, och därtill en bra kropp. Rätt kryddig känsla - tydliga inslag apelsinchoklad och kaffe.

fredag 19 september 2014

SBWF2014 - Brekeriet has left the building


Ja, inte helt, bara nästan! 

De senaste 2 åren av SBWF så har bröderna Ek lyst upp Hall 1 med sina härliga personligheter och mysiga Brekeriet-monter - men i år får vi försöka klara oss utan den montern!

Deras öl kommer givetvis finnas med - fast bara i Brill-montern.
Enligt uppgift så kommer det ske någon form av kortare gästspel under andra fredagen (3/10) - med personlig representation från Brekeriet i Brill-montern.
Jag hoppas innerligt att jag får glädjen att under den fredagen, återigen få snacka öl med någon av/alla tre bröderna Ek!

Förra året fick ju grabbarna trevligt besök av bland andra Garrett Oliver, som sedan dess ofta nämner Brekeriet som ett av sina favoritbryggerier - sån marknadsföring går ju annars knappast att köpa för annat än extremt mycket pengar!

SBWF2014 - Fotoutställning

Precis som förra året så kommer det vara en fotoutställning i lokalerna på Nacka Strandmässan under SBWF2014.
I år är det bloggaren/fotografen Tobias Göth från 99btls som ställer ut några (26 stycken) av sina bilder som han tog under sin resa till Pilzen/Zatec i Tjeckien tidigare i år.

Tobias är en av mina favoriter bland ölfotografer, så denna utställning vill jag varmt rekommendera - missa inte att få i dig lite kultur i form av ölfoton under ditt festivalbesök.

Om du vill ha en försmak av vad som kan komma att beses på utställningen - besök hans blogg eller kolla upp honom på instagram - i bägge fallen är namnet 99btls.


Med fokus på ekologisk öl - Vad är ekologiskt?


Detta inlägg borde kanske ha varit det som startade inläggsserien, men här tänker jag kortfattat försöka förklara vad det innebär att en produkt är ekologisk.
Enligt SAOL så är det "Vetenskapen om samspelet mellan organismer o deras omgivning", lite grand som "fjärilseffekten".
Ekologiska produkter finns framför allt inom livsmedel - inklusive alkohol, men också bland hygienprodukter och kläder (ekologisk bomull).
Grundtanken med ekologisk produktion är att minimera den negativa miljöpåverkan som kan uppstå i samband med framställningen av produkten, maximera andelen helt naturliga råvaror.

Det finns ett otal olika miljömärkningar, men en gemensam nämnare är att alla produkter som säljs som ekologiska inom EU måste ha denna symbol någonstans synligt på själva produkten.

EU-lövet
För att få använda denna symbol så måste producenten (bryggeriet) vara eko-certifierat, denna certifiering görs av ett antal certifieringsföretag. Förutom detta så måste de råvaror som används i samband med den specifika produktionen också vara helt ekologiska. En producent kan givetvis producera andra produkter som inte innehåller motsvarande råvaror, men dessa produkter får då INTE märkas med denna symbol.

Men det finns en hel del olika symboler som förekommer på produkter som säljs i Sverige.
KRAV-märket är inte så vanligt förekommande på öl, men det finns en hel del vin på systembolaget som har denna symbol:
KRAV är en icke vinstdrivande politiskt obunden svensk organisation som startades i slutet av 70-talet av en grupp svenska lantbrukare som ville ha ett renare jordbruk. Numer ägs organisationen av gemensamt av flera av det stora livsmedels-företagen.
KRAV sammanställer det regelverk som gäller för de producenter och återförsäljare som vill använda KRAV-märket på sina produkter eller i sin verksamhet (bland annat restauranger). För att få använda denna symbol ställs generellt mycket hårdare krav på producenten. Här finns också regler för social ansvarstagande - vilket ju för tankarna till en annan märkning som förekommer på en del alkoholprodukter.

Rättvisemärkning har funnits länge, men har på senare år blivit mer internationellt gångbart med namnet Fair Trade. Det handlar inte primärt om miljöpåverkan - även om det finns med i certifieringsreglerna här också - som produktionen/produkten har på naturen, utan snarare arbetsmiljön för de som arbetar i produktionen. Vad gäller den fysiska och den mer arbetsrättsliga. Mer sällan förekommande på öl, men rätt frekvent på vin.

Andra miljömärkningar som förekommer, men alla är inte ekologiskt certifierade;
Här finns en bra lista över de olika miljömärkningarna som finns i Sverige.

Mer information finns att hämta på följande hemsidor;
Svenska Akademins Ordlista - ekologisk
Wikipedia - om ekologisk mat
KRAV - svensk organisation med hårdare miljökrav
Fair Trade - rättvisemärkning, socialt ansvarstagande
Livsmedelsverket - ekologisk mat
Naturskyddsföreningen - 8 myter om ekologisk produktion
Systembolaget - ekoöl - något för framtiden?


Fråga; Är det inte bättre att köpa en närproducerad produkt som är producerad med konventionella metoder än att köpa en importerad produkt som är ekologisk?
Svar; Den negativa miljöpåverkan från transporter är avsevärt lägre än motsvarande för konventionellt producerad produkt. Vill du ha en producent i ditt närområde som förorenar just ditt närområde? Därmed inte sagt att alla producenter som inte är eko-certifierade är stora miljöbovar.

Fråga; Varför är ekologiska produkter oftast mycket dyrare än den icke ekologiska?
Svar; Mitt bästa svar är - fråga istället varför den oekologiska är så billigt? Men generellt - så finns det många ingredienser som inverkar negativt på eko-produkters prissättning. Det kostar mer att producera är ett enkelt svar. En KRAV-certifierad producent har initialt dessutom rätt stora omställningskostnader.


torsdag 18 september 2014

Exklusivt släpp på systembolaget imorgon


Under SBWF2013 så körde importören/distributören Tomp Beer Wine & Spirits en intressant provning i sin monter - pararellelprovning av vintage versioner av Chimay Blå, Röd, Vit,  & den blåa 2012an och Dourée Go från 2013. Det var en extremt prisvärd provning, den blåa 2003an var ruskigt god!

Imorgon - lördag fredag 19 september 2014 - så släpper de (Tomp) lite vintage-Chimay på systembolaget. Det är en Grand Reserve Blå 2006a som släpps som en tillfällighet nyhet med begränsad spridning (inte bara vinkällarbutikerna dock) och antal - drygt 5000 flaskor.

Jag tänker köpa på mig minst 2 flaskor.
Bild lånad från Tomps press-release

Tomps press-release om släppet;


Exklusiv lansering av Chimay 2006

Den 19 september är det dags för en av årets mest spännande öllanseringar. Det anrika belgiska trappistbryggeriet Chimays klassiska öl Chimay Blå lanseras då i en exklusiv vintageversion som lagrats i hela åtta år.

Ölet som redan från början har en kraftfull och komplex smak har tack vare lagringen utvecklats ytterligare. Resultatet är en fyllig och smakrik öl med mäktig rondör och finess. 5184 flaskor Chimay Blå 2006 når Systembolagets hyllor. Art.nr: 11713. Pris: 59,90 kr.

Chimay är världens ledande trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Ölet bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmount sedan 1862.

EDIT - det dyker ju upp fler tillfälliga nyheter imorgon, Johan på Portersteken har gjort en snabbgenomgång av samtliga här.

onsdag 17 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - resultat av poll

För ett tag sedan la jag upp en Poll här på bloggen. Frågan gällde huruvida ni - läsare - någonsin hade köpt någon ekologisk öl på systembolaget. Förutom mitt svar så har ytterligare 12 svar inkommit.
  • Elva stycken (84%) har svarat "Ja, ibland (köper jag ekologisk öl)". 
  • Två stycken har svarat "Nej". 
Övriga svarsalternativ var "Ja, regelbundet" och "Vet ej".

Stort tack till er som deltog i min lilla poll, möjlighet finns fortfarande att besvara den lite mer utförliga frågeställningen som som jag ställde i ett tidigare inlägg.

  1. Har du någonsin köpt ekologisk öl på systembolaget?
  2. Om du svarade ja på fråga 1 - Varför? Vad skulle kunna få dig att i större utsträckning köpa ekologisk öl.
  3. Om du svarade nej på fråga 1 - Varför inte? Vad skulle kunna få dig att köpa ekologisk öl? Har du någonsin druckit en ekologisk öl?
  4. Köper du några andra alkoholhaltiga drycker som är ekologiska?
Själv köper jag allt oftare ekologisk öl på systembolaget (och där jag kan hitta det). Dels för att jag tror att ekologisk produktion är bättre för miljön och för mig som öldrickare - även om jag inte hittat några bevis på att rester av bekämpningsmedel funnits i konventionellt producerad öl - än! Men också för att den ekologiska ölen överlag har blivit så mycket "bättre".
I början när köpte ekologisk öl så var de allt som oftast rätt tunna - doft, smak och kropp. Nu dyker det upp nya ekologiska öl som har mycket av alla dessa karaktärsdrag. Från när och fjärran, allt fler producenter och importörer inser att det kan finnas en marknad också för ekologisk öl.

Jag tror - och hoppas - att marknadsandelen för ekologisk öl ska öka minst lika mycket som den gjort för ekologiskt vin - kanske i slutändan till och med motsvara andra ekologiska livsmedel (utan alkohol).

Till er läsare - har ni några bra tips, idéer, funderingar och/eller frågor gällande ekologisk öl, maila gärna mig på  - Alf_Tycker_Om_Ol@ownit.nu


tisdag 16 september 2014

Inte till salu - folköl för en god sak!

Rubrik lånad från hemsidan

Not for Sale är en organisation som arbetar mot Trafficking i allmänhet och människohandel från Rumänien i synnerhet. I år samarbetar Monks Café med Eskilstuna Ölkultur som har bryggt en ljus folköl i somrig Ale-stil, den kommer att finnas inom den svenska livsmedelshandeln.

Torsdagen den 25/9 så kommer Ulf Stenerhag från Not for sale prata om organisationen under ett seminarium på SBWF2014, med start klockan 17.00. Seminariet ingår i inträdesbiljetten men måste bokas då platserna är begränsade.

Dessutom kommer Not For Sale att ha en egen monter under SBWF2014, i Cuisinen där ölet givetvis kommer att finnas för provsmakning.

Jag pratade med Recep Celik på Monks och fick lite mer matnyttig info om ölet - efterfrågan är redan stor också internationellt - från Holland har det kommit en beställning på drygt 500 000 flaskor! Detta kommer dock att licensbryggas hos de Molen - nere i Holland. Även i Tyskland, Belgien och USA finns liknande planer för licensbryggning - där del av försäljningen alltid kommer att skänkas till Not For Sales-organisationen.
Bild lånad från Monks Facebook-sida
 Köp, drick och njut - lite extra av tack vare det goda ändamålet!

Ny svensk bok om fenomenet ÖL

Bild (med titeln Akalla bibliotek i titeln) lånad från Google
Jag håller på och läser "Stora Ölboken" av Jan-Erik "Janko" Svensson nu (och för en tid framöver misstänker jag) och i samma veva (idag, tisdag 16/9-2014) så dyker det upp en ny spännande svensk ölbok.
Även om inte författarna har riktigt samma guru-status som Janko, så är både Joel Linderoth (Mitt kök/Expressen) och Darren Packman (BeerSweden/Beer Studio) två nog så välkända ölnördar.

Titeln är "Öl : smakerna, hantverket, stilarna" är i skrivande stund (tisdag morgon) bara bokningsbar men känns som ett gjutet köp, för min del!
Bild lånad från Bokus web-shop.

måndag 15 september 2014

SBWF2014 - Provningar och Master Classes i mängder


Listan fylls fortfarande på - men det finns redan några "måsten".......

Torsdag 25/9 - klockan 16.00 
Defektprovning ÖL - Jessica Heidrich, bra informativ provning i festivalens början. Finns definitivt med på min önskelista, men jag får se om tiden räcker till.


Torsdag 25/9 - klockan 17.00 - BOKAD
Not for Sale Ale - Ulf Stenerhag, mycket bra projekt som fler - inklusive jag själv - borde veta mer om. Och det ingår dessutom i biljettpriset - men måste bokas.

Fredag 26/9 - klockan 21.00 - BOKAD
Mohawk - Stefan G snackar öl


Lördag 27 september - klockan 14.00 - BOKAD
Specialprovning Brooklyn Brewery - Garrett Oliver är en mycket underhållande provningsledare/ölsnackare.


Lördag 27 september - klockan 17.00
Thornbridge - kan bli ruskigt bra!

Fredag 3 oktober - klockan 15.00 - BOKAD
Stone Brewing - A conversation with Greg Koch, borde kunna bli hur j-a bra som helst.


Lördag 4 oktober - klockan 18.00
Omnipollo - Henok Fentie är ju en mycket sympatisk bryggare, men återigen så passar inte tiden in i mitt schema.


Torsdag 2/10 - klockan 18.00
Fredag 3/10 - klockan 19.00
Lördag 4/10 - klockan 16.00 - BOKAD
Founders Brewing Co - Jason Heystek, kan bli hur bra som helst!


Fredag 3/10 - klockan 20.00
Lördag 4/10 - klockan 19.00
BrewDog - James Watt!
Den 26 och 27/9 så snackar Victoria Scott om BrewDog


SBWF2014 - Mindre kända utställare


Eller, ja - på festivalen och för min del i alla fall.


  • Holy Grale - namnet skulle ju kunna anspela på Monty Python, men den första tanken som slog mig var koppling till den öl som tidigare fanns på systembolaget med snarlikt namn, den var ingen höjdare. Men denna svenska importör verkar vara seriös och har en mängd brittisk öl med sig.





  • Gamla Enskede - ännu så länge oprövat kort för min del, ska bli ändring på det.


  • Constant Companion - nyhet för i år, importör med inriktning på det lite surare!
  • Dykes Brewery - nyhet för i år, familjebryggeri med inriktning på det brittiska.


SBWF2014 - Utställare


Jag blir så trött - trots att inte alla utställare lagt upp sina listor än så känns det redan nu som att mitt program är överfyllt. Ett I-landsproblem är också ett problem! Här listar jag mina säkra kort, utställare som jag vet - eller tror mig veta - kommer ha bra innehåll.

  • Beer Enthusiasts - en av förra årets roligaste utställare, hur ser det ut inför årets festival? Ingen större förändring i utbudet. Förhoppningsvis dyker någon överraskning upp som grädde på moset.

  • Adelsö - gjorde också det ett gott intryck hos mig förra året och de öl jag testat hemma sedan dess har inte förändrat min åsikt. Kanske inte festivalens säkraste kort, men jag har vissa förväntningar.


  • Brill & Co - en festivalklassiker, som har tappat en del tunga pjäser, men har en hel del kvar. Alkoholfria alternativ - som dessutom är KRAV-märkta - från Karlskronas Musteri kan jag varmt rekommendera.

Foto från Brill & Co-montern på Karlskronas ölfestival 2014
Foto Robert Helberg /Helbergs Humle
  • C/O Hops - Sveriges bästa ölmagasin!

  • Carlsberg Sverige - Jag förutsätter att Nya Carnegiebryggeriet finns med på festivalen på riktigt, lägg därtill fint besök från Garrett Oliver/Brooklyn Brewery.

  • Cask Sweden - med BrewDog (James Watt dyker upp också i år!), Beer Studio, CAP och BNO - bland annat!

  • Elixir Wine - brukar ha några av festivalens starkast kort.
  • Amager - har ju en hel del bra produkter, dessutom en kul monter med en del "lull-lull", ser jag framemot att besöka.
  • Bryggeriet Djaevlebryg - fan också, ska jag behöva hänga här i år igen!

  • Galatea/Craftbeer.se - förra årets stora favorit hos mig, risk finns att de blir minst lika bra i år. Släpper 2 nya svenska öl i samband med festivalen - en ekologisk Single Hop IPA från Sigtuna Brygghus och St Eriks spännande collaborations-öl med Samuel Adams. Dessutom kommer Twin Peaks - ytterligare en samarbetsöl, mellan Thornbridge och Sierra Nevada!


  •  Hantverksbryggeriet - ett stabilt bryggeri med några riktigt spännande - brett spektrum på alkoholnivån.

  • Malmö Brygghus - jag har snålat med besök i deras monter tidigare, dags för en seriös satsning från min sida i år.


  • Oppigårds - inga stora nyheter, men Björn har en stabil uppställning som räcker långt.

  • Wicked Wine - ser bra ut! Särskilt spännande med en egen monter för Sierra Nevada med 6 rätt exklusiva fatöl, där kommer det dessutom finnas en del "merchandises" - glas och t-shirts! Lägg därtill besök från både Founders och Camden Town! Länk till web-lista.
  • Mohawk - en gammal favorit som står sig väl än.

Några andra återkommande utställare men av det lite "mindre" slaget;

  • Braunstein - har ju bra ekologisk öl, det vill jag gärna testa mera av.


  • CAP Brewery - det egna bryggeriet ska väl vara igång på riktigt nu. Fortfarande lite osäkert kort för min del.
  • Eskilstuna Ölkultur -  inte en monter som jag spenderat allt för mycket tid vid tidigare, men det borde finnas mer att hämta där än vad jag hittat än.

  • ÅBRO / Bryggmästaren - i denna del kommer Drakens Guld IPA (vinnaren från årets Hembryggar-SM som bryggts hos Åbro) att ha premiär.


Annat än öl finns ju att konsumera under festivalen!

  • Bibendum - ölmässigt knappast något som lockar, men här finns en del whisky-favoriter

  • Symposium - stor whisky-importör som jag kommit i kontakt med, har en hel del STORA märken, plus två av mina personliga favoriter - Benromach och Tomintoul.


fredag 12 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - bryggeriet


I samband med en krogmiddag häromdagen fick jag ett uppslag till min inläggsserie om ekologisk öl. På Flippin' Burgers hade det nämligen en ekologisk IPA - som dessutom var närproducerad - på fat! Jag drog iväg ett mail till bryggeriet och fick snabbt och positivt gensvar från Tomas. Dag och tid bestämdes och en solig torsdag var det dags för mig att sätta mig på 3ans buss och åka till Södermalm för ett kort studiebesök hos Stockholm Brewing Co.
 Grabbarna bakom (egentligen framför) bryggeriet
Foto lånat från hemsidan
(Niklas Lenkel - svetsmasken), Niklas Jakobson, Tomas Hallgren, Michel Ahlin Wigardt

Tre stycken barndomskamrater från en förort i norra Stockholm och en kamrat som tillkommit senare. De började brygga öl hemma 2010 men upptäckte snart att ambitionerna nog borde räcka till för mer storskalig produktion. Började harva runt i olika lokaler i Stockholm innan de slutligen (årsskiftet 2012-13) hittade rätt - i en källarlokal på Södermalm där en påsfabrik tidigare huserat.



Jag vet med säkerhet att jag drack en flasköl - IPA - från Stockholm Brewing på Man in the Moon den 8e juni 2012, men sedan dess har jag sällan ramlat över någon av deras produkter. Det var först när Hop Hound dök upp på systembolaget i april som jag fick upp ögonen för dem på riktigt och dessutom insåg att de bryggde ekologisk öl!

Väl framme i bryggeriet så fick jag en pratstund med Tomas - om öl i allmänhet och ekologisk öl synnerhet - speciellt givetvis deras öl!

  • ATOÖ; Varför brygger ni ekologiskt? 
  • TH; Att vi började med ekologiskt beror nästan uteslutande på att Niklas Jakobson sedan tidigare importerade vin och då satsat på ekologiska och naturliga viner. Det blev rätt naturligt att testa det också på ölsidan.
  • ATOÖ; När blev ni eko-certifierade?
  • TH; Vi började jobba med övergången under hösten 2013 och blev slutligen certifierade i början av 2014. Vi valde att inte KRAV-certifiera oss för att det kostade för mycket.
  • ATOÖ; Genererar er ekologiska satsning något särskilt gensvar bland era kunder?
  • TH; Inte i någon större skala, vissa har framfört positiva omdömen om eko-satsningen - men det flesta gillar ölen "bara" för att den är god. Ingen har dock klagat på det!

Vi var rätt överens om att de flesta som gillar hantverksöl - än så länge - är mindre intresserade av det ekologiska och mer att det ska smaka bra. Det är ju också därför en extra investering i KRAV-certifiering inte nödvändigtvis direkt skulle generera några fler kunder.

  • ATOÖ; Var köper ni era råvaror - malt och humle?
  • TH; Humlegårdens Ekolager är vår huvudleverantör. Vi kommer att medverka i deras Nybryggar-monter på SBWF2014. Restprodukten - draven - har vi hittat ett trevligt sätt att återanvända. Rosendals Trädgårds bageri på Djurgården bakar bröd av det!

Detta är givetvis något som glädjer mig något helt enormt, då just denna monter finns med högt upp på min "To do-list" för festivalen. Vi pratade vidare om möjligheterna att få tag på bra råvaror i Sverige och då nämnde jag att Sigtuna köpt en stor laddning KRAV-odlad humle från Mariestad.
Vi snackade vidare också om annat än det rent ekologiska.
  • ATOÖ; Ni har ju rätt nyligen fått ut en del fatöl på några av stans bättre pubar/krogar, har ni något närmare samarbete med någon särskild? Ni har ju till exempel Babajan Bar - som har serverat era öl - hyfsat nära rent geografiskt.
  • TH; Ingen uttalade samarbetspartner, men närmast är väl Bar Central på Skånegatan - de har till och med gjort förfrågningar om vi kan/vill brygga en husöl åt dem. Men det finns tyvärr inte riktigt möjligheter för det i nuläget.
  • ATOÖ; Några funderingar på att göra någon samarbetsöl?
  • TH; Någonstans i våra bakhuvuden finns väl funderingar, men inget ännu så länge - inte mer än just bara ospecificerad funderingar.
  • ATOÖ; De flesta av era öl har ju en rätt beskedlig alkoholnivå, har ni bryggt någon folköl?
  • TH; Just ni jobbar vi med en lättöl - Berline Weise - som bland annat kommer med till Nacka i månadsskiftet. Men premiär blir det på Spritmuseum den 25 september i samband med en middag som arrangeras med Daniel Burns.

Vi pratade också lite om huruvida systembolagets nya regler (från 1/9) inverkat på deras försäljning, tydligen så har det märkt av en viss minskning redan......
Tomas Hallgren

De sköter själva distributionen i Stockholm, i övriga landet använder de sig av Winetrade.

Stort tack till Tomas för att du tog dig tid att visa bryggeriet och svara på mina frågor.

onsdag 10 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - svensk humle


Tidigare i år framkom att Sigtuna Brygghus hade gjort upp en affär med en svensk humleodlare - Spännaregården - för att köpa in tillräckligt med KRAV-odlade humle från deras odling för att kunna brygga en helt ekologisk Single Hop. Nu är den nästan klar - lagom till SBWF2014 hoppas de kunna leverera en tokfärsk uppsättning för festivalen.
Bild lånad från hemsidan
Humlen är en helt ny sort - av europeisk stil - som tagits fram av humleodlare Gunilla Hellsten Boman. Den har enligt uppgift inslag av citrus i sig - vilket låter mycket tilltalande för en Citra-diggare som jag!

Mer info på Sigtuna Brygghus hemsida.